dodaję listki laurowe i ziele angielskie, zalewam bulionem. Gotuję na wolnym ogniu około 40-50 minut (aż mięso będzie miękkie). Śmietanę łączę z serkiem topionym, mąką i odrobiną sosu (dokładnie, aby nie było grudek), wlewam do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę, aby sos zgęstniał. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniazłoty kolor. Mięso warz z pieczarkami przekładam do garnka zalewam bulionem, gotuję na wolnym ogniu około 30-40 minut. Mąkę dobrze rozrabiam z mlekiem, śmietaną i odrobiną sosu, wlewam do pulpetów i dokładnie mieszam. Gotuję jeszcze chwilę do momentu zgęstnienia sosu. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaposiekanego koperku, jajko, łyżka bułki tartej, mała cebula, ząbek czosnku; 2 łyżki masła, łyżeczka mąki, pół kostki rosołowej, pęczek koperku (do sosu), 5 łyżeczek śmietan y. Przygotowanie: Cebulę dro bno siekam, podsmażam na łyżce masła do momentu, aż ładnie się zezłoci. Studzę. Mięso dokładnie łączę z przyprawami, ziołami, cebulą, przeciśniętym(...)masy formuję małe kuleczki, podsmażam na pozostałym maśle. Pulpeciki przekładam do garnka, zalewam szklanką gorącego bulionu. Całość gotuję około 20-25 minut, następnie dodaję drobno posiekany koperek. Sos zagęszczam mąką rozrobioną z odrobiną zimnej wody, oraz zaprawiam zahartowaną wcześniej śmietaną. W razie potrzeby doprawiam do smaku
JejKuchniaprzyprawy. Zalewam bulionem. Całość gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 90 minut. Mleko łączę z mascarpone, śmietaną, mąką, serem żółtym i odrobiną wywaru. Dokładnie miksuję i dodaję do sosu. Gotuję na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu
JejKuchniakoperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem
JejKuchniazanej + odrobina wody do zagęszczenia. Przygotowanie: Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam. Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około(...)minuty z każdej strony. Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem. Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami
JejKuchniaSzczerze powiedziawszy nie wiem ile ten sos ma wspólnego z Wenecją, jest to po prostu moja próba odtworzenia sosu weneckiego, jaki podają w jednym z znanych mi makaronowych barów. Próba odtworzenia powiodła się znakomicie dlatego dziś, jeżeli chwilowo znudziła się Wam już carbonara lub bolognesse, przepis oddaję do Waszej dyspozycji. Dla 2 osób
Jadło i czytadłoJeden z podstawowych imprezowych sosów (obok pomidorowego, barbecue i pesto) do przekąsek i nie tylko. Pasuje do mięs, tortilli, kebabów, guesadilli, przystawek z ciasta francuskiego, itp....;) Często robię go z jogurtem naturalnym z dodatkiem majonezu lub puszystego naturalnego serka (bez majonezu), dziś wersja ze śmietaną. Coś trzeba czasem urozmaicić w kuchni:) A jest okazja, bo weekendowo spotykamy(...)się ze znajomymi, więc przy wieczornym gawędkowaniu przekąski pójdą w ruch - no więc sosów i dipów nie może zabraknąć - mam już przygotowaną całą torbę! ;) Mam nadzieję, że im zasmakuje;-) Składniki: 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany 12% 4-5 ząbków czosnku 1 mała łyżeczka cukru zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz - do smaku Przygotowanie: w miseczce mieszamy trzepaczką kuchenną
Zasmakuj Kuchnijakoś zaszczepić. Próbuję więc wszelkimi metodami, ale przede wszystkim małymi kroczkami 😉 Spaghetti było jednym z wielu tych kroków... Pokochać nie pokochał, ale za to ja mam kolejny ulubiony sos do spaghetti. A że makaroniara ze mnie trochę, to będzie jak znalazł gdy zdobędę kolejną sztukę tego zielonego warzywka 😄 Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu spaghetti 1 łyżka oleju(...)się wody, a nie do zimnej). Odcedzamy i miksujemy wraz z czosnkiem i 2/3 orzechów nerkowca. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy rozdrobnione warzywo i stopniowo dolewamy słodką śmietankę. Sos doprawiamy sola morską oraz kolorowym pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem. Pozostałe orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi oraz startym parmezanem każdą porcję
Kuchnia w czekoladziegotować na małym ogniu około 30 minut. Dodać cytrynę pokrojoną na kawałki, oliwki, masło, mieloną paprykę oraz cukier i gotować kolejne 10 minut. Przełożyć kuleczki drobiowe do gotującego się sosu wraz z pozostałą 1/2 posiekanego pęczka natki i podgrzać delikatnie mieszając. Podawać z kuskusem lub pieczywem. Kawałki cytryny można (opcjonalnie) wyjąć z sosu przed podaniem
zadanie-gotowaniejałowca, 2x liść laurowy, szczypta curry, sól, maggi kilka łyżek oleju do smażenia pół opakowania mrożonej włoszczyzny 250 ml śmietanki 30% i 250 ml śmietanki 18% do zup i sosów (ważne żeby to była śmietanka a nie śmietana) Wykonanie: 1. Porcjujemy królika i wkładamy do szerokiego garnka. Zalewamy maślanką na przynajmniej 12 godzin. 2. Po 12 godz. opłukujemy mięso(...)przynajmniej w połowie przykryte. Dodajemy włoszczyznę i dusimy ok. 1,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy sól i pozostałe przyprawy. Gotowe! Można jeszcze nieco odparować sos i go zblendować (ja zostawiłam bez ucierania). Można podać z ziemniakami i duszoną marchewką. Pasuje też surówka z selera. Smacznego
Mama z miastaBardzo smaczny sos z kurczakiem z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - pysznej, niepalonej kaszy gryczanej. Do takiego zestawu brakuje jeszcze tylko ulubionej surówki :) Ja bardzo lubię do takich dań zajadać buraczki :) Składniki na 2-3 porcje: 3/4 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 podwójny filet z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros 1 łodyga selera naciowego 1 papryka czerwona 1 cebula(...)naciowy umyć i drobno pokroić. Do cebuli dodać kurczaka i dusić razem przez kilka minut. Można podlać wodą. Dodać paprykę i seler. Dusić przez chwilę i wlać śmietankę. Sos gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Ewentualnie zagęścić. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą i ulubioną surówką
Ze smakiem i z pasjącebula 1 szt. jajko 1 szt. bułka namoczona w mleku lub bułka tarta ok 2 łyżek ser topiony w plastrach 5 szt. ogórek świeży pomidor majonez keczup sos czosnkowy przepis sałata 5 liści sól i pieprz bułka do hamburgera (u mnie z sezamem) 5 szt. Zaczynam od zmielenia piersi z kurczaka oraz cebuli. Do zmielonego mięsa(...)strony. Mam dwa sposoby robienia hamburgerów: Bułkę kroję na pół, spód i górę smaruję keczupem i majonezem. Na spód kładę sałatę a na nią kotleta, ser topiony, polewam obficie sosem czosnkowym, dwa plastry pomidora, kilka plasterków ogórka i przykrywam górą bułki. Tak przygotowanego hamburgera wkładam do nagrzanego piekarnika do 180°C na parę minut aż serek się rozpuści a bułka
Kuchnia VikiUwielbiam szybkie, improwizowane sałatki. Mam czasem wrażenie, że takie są najlepsze. Dziś zapraszam Was na sałatkę w lekkim czosnkowym sosie, którą dodatkowo wzbogaciłam pestkami dyni. Pysznie, zdrowo i szybko. Spróbujcie. Składniki: 2-3 garście miksu sałat (u mnie z sałata lodową) 1/4 pomarańczowej papryki 3 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka pestek dyni (u mnie(...)garście miksu sałat. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostki rzodkiewki, pestki dyni i pokrojonego (bez skórki) w półplasterki zielonego ogórka. Mieszamy. Sałatkę polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch można położyć listki świeżej bazylii. Smacznego
Słodkie okruszkiNaleśniki tortilla z kotletami sojowymi, kukurydzą, oliwkami z sosem majonezowo - ketchupowym Na dworze zimno, buro i ponuro, do sklepu daleko, brak chęci wychodzić z domku, ale jeść trzeba. Co robię w takich momentach? Otwieram szafkę i lodówkę i patrzę czy uda się coś przyrządzić z danych produktów. Patrzę, opakowanie tortilli jest, kotlety sojowe są, jakieś dodatki też się(...)łyżki majonezu mieszamy z 5 łyżkami ketchupu, dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, mieszamy doprawiając solą pieprzem i odrobiną papryki słodkiej oraz czosnku granulowanego. 5. Każdy naleśnik smarujemy sosem i kolejno wykładamy (tak jak na zdjęciu) porcję kotletów sojowych, kukurydzy, sera, oliwek (8 połówek na jeden naleśnik) i zawijamy ciasno. 6. Naleśniki wykładamy na blaszkę lub żaroodporne naczynie, Każdego naleśnika smarujemy
Mój pomysł na