Aromatyczny, sezonowy obiad Składniki: placki cukiniowe: 1/2 żółtej cukinii 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki sól, pieprz 1/2 łyżeczki kurkumy sos: 30 dkg mięsa z szynki wieprzowej 2 … Czytaj dalej Żółte placki z sosem curry
czarrna od kuchniSalsa to dla mnie typowo letni sos idealnie nadający się do potraw z grilla między innymi. Tutaj trochę posiekałam, trochę zmiksowałam i w rezultacie powstał pyszny sos. Ja zajadam go do kanapek czy sam ale tutaj pełna dowolność, smakuje zawsze. Popatrzcie, rozważcie i siekajcie. Salsa z awokado i papai. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieminuty i dodajemy pomidora. Smażymy całość 1-2 min. Na koniec dodajemy krewetki i całość zalewamy białym winem. Dusimy 3-4 min i dodajemy dwie łyżki masła, aby zagęścić sos. Do sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wykładamy na talerze skrapiamy cytryną i podajemy od razu. Smacznego
DefinicjaSmakuheight: 1em;" /> W tym wydaniu smakuje naprawdę bardzo dobrze. Do farszu szpinakowego dodałam tradycyjnie czosnek i ser feta. Do zapieczenia samych muszli przygotowałam sos serowy na bazie serka topionego i sera żółtego. Danie wyszło baardzo smaczne i myślę, że warto przygotować je na codzienni jak i bardziej okazjonalny obiad " class(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Muszle ze szpinakiem w sosie serowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeząbki czosnku 3 sztuki, cebula 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS PIECZARKOWY: olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, woda 1 szklanka, śmietana gęsta 4 łyżki, koperek 1 pęczek ziemniaki w robocie zetrzeć(...)dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj piątek i błyskawiczny do tego. Będzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź do kolacji z makaronem. Smacznego! Składniki : * 200g świeżych kurek * 1 cebula * łyżka masła * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle(...)Dodać umyte i osuszone kurki. Dolać pół szklanki wody i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu i zagotować. Podawać z ziemniakami albo makaronem
Magiczne Życie Martyobiad. Idealne rozwiązanie dla tych, którzy z braku czasu przygotowują obiad na kilka dni. Powinien gotować się długo na minimalnym ogniu. Dzięki temu mięsko będzie kruche i soczyste, a sos idealnie kremowy. Przed dolaniem bulionu i piwa mięso należy dobrze zrumienić, dlatego słodką czerwoną paprykę, która łatwo gorzknieje, ciemnieje i przypala się dodajemy pod koniec obsmażania. Do gulaszu dodałam też(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i szybko, na dużym gazie podsmażamy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodajemy pieczarki. Opcjonalnie zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki wymieszanej z 1 łyżką zimnej wody. Wlewamy do gulaszu, mieszamy i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i różowym pieprzem
cool and mintyminuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości filetów). W połowie gotowania przewracamy kawałki ryby na drugą stronę i dorzucamy pomidorki koktajlowe. Gdyby(...)sos wydawał nam się za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia, aż zredukuje się i zagęści. Gdyby był za gęsty należy rozcieńczyć go bulionem lub mleczkiem kokosowym. Przed podaniem próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem lub kolendrą. Podajemy z ryżem lub pieczywem i cząstkami cytryny do wyciśnięcia
cool and mintyciepłej wody 12 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju ser ok 150 g salami w plasterkach ok 30 g sos pomidorowy Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta. Do tego dania użyłam połowę porcji z przepisu . Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowuje go cienko na kształt prostokąta. Następnie rozprowadzam sos pomidorowy (do zawijasów radzę zrobić
Kuchnia VikiSalsa z papai to idealny sos na zimno do mięs, ziemniaków czy jako surówka do obiadu. Salsa – potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami. Lekko słodkawa ale o zdecydowanym smaku papaja to bogate źródło likopenu który wymiata z organizmu wszystkie "śmieci". Zawiera także witaminę
Moje Małe Czarowaniespróbować greckich specjałów, ale w tym roku wakacje macie już zaplanowane, polecam podróż kulinarną i próbę odtworzenia smaków słonecznej Grecji w swojej kuchni. Szaszłyki z kurczaka i bakłażana w sosie pomidorowym porcja dla 4 osób Potrzebujemy : podwójna pierś z kurczaka średni bakłażan ok. 400 g pomidorowej passaty (lub dobrego przecieru pomidorowego, ale nie koncentratu!) przyprawy: sól morska, pieprz, tymianek, czosnek(...)kawałek kurczaka i składamy w pół tak, by kurczak znalazł się w środku z bakłażanem na zewnątrz. Tak przygotowane porcje nadziewamy na patyczki, tworząc cztery szaszłyki i przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże
Ratunku obiaddobre trwa i drogą od gara, do gara wędruje po świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Delikatna wątróbka , całkowicie traci swą goryczkę w tym pysznym sosie , a zyskuje aromat jabłek i majeranku , no i ten apetyczny wygląd , nic jej nie pobije " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg wieprzowej wątroby ( może(...)minut ) . Na osobnej patelni podsmażamy krótko ( ma być obsmażona ale w środku surowa ) , pokrojoną na małe kawałki – takie grubości około 2 cm ,wątrobę , po czym przekładamy do gorącego sosu , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia , gotujemy 2 minuty – wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem około 10 minut , żeby wątróbka doszła ( przestała być krwista ) , ale się nie wysuszyła . Jeszcze mała uwaga
Ogrodnik w podróżyoleju do zrumienienia, a następnie przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. W miseczce mieszamy mascarpone z jogurtem naturalnym i dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, przyprawiamy solą i pieprzem. Do powstałego sosu możemy dodać świeże zioła, bądź ulubione przyprawy. Na talerzu rozsmarowujemy sos jogurtowy, układamy kilka kotlecików i sałatę. Kotleciki świetnie smakują ze świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of Joytych wszystkich, którzy namiętnie grillują lub szykują przekąski na mecz ciekawa propozycja sosowa. Połączenie pomidorów, rabarbaru i przypraw sprawia, że z takim sosem nawet zwykła kiełbasa smakuje wybornie!!! Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak. Pieczony sos pomidorowo-rababrabarowy 3 łodygi rabarbaru puszka krojonych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru laska cynamonu 2 liście
Dzieje kuchennej Wiewióryodsączeniu) Pieczarki – 350g Cebula biała – 1 duża Olej – 3 łyżki Rozmaryn – 3 spore łyżeczki Oregano – 2 łyżeczki Cytryna – sok z 1/2 cytryny Sos sojowy lub tamari – do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się już zeszkli pokrojone drobno pieczarki. Smaż 5-10 minut(...)czasie przełóż zawartość patelni do kielicha blendera, wsyp białą fasolę, rozmaryn, oregano oraz pieprz i wklej sos sojowy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę. To wszystko. Pasta fasolowo-pieczarkowa jest już gotowa. Smacznego! Artykuł Pasta fasolowo-pieczarkowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera
Blendman