niecodzienny sposób przygotowania marchewki z pewnością przypadnie Wam do gustu! Do przygotowania pieczonych marchewek potrzebujemy: marchew suszone chili lub ostra papryka w proszku oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz sos balsamiczny Przy przygotowywaniu każdej potrawy trzeba pamiętać, że je się również oczami. Warto więc zadbać, by nasze dania były estetyczne. Marchewki kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Jeżeli mamy(...)zależy od tego, jak ostre danie lubimy. Wcieramy wszystkie przyprawy by równomiernie doprawić marchewki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut. Gotowe marchewki polewamy odrobiną sosu balsamicznego, który podkreśli ich naturalną słodycz. Ja swoje marchewki przybrałem szczypiorkiem i bazylią. Jestem pewien, że smak tego znanego doskonale wszystkim ważywa Was zaskoczy! Smaczego
MarcinChefSos z awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapropozycja na zbliżające się Święta Wielkanocne. Polecam :) Składniki - 2 wędzone udka z kurczaka - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka groszku konserwowego - 1 mniejsza cebula czerwona - 3-4 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark - 1 łyżka majonezu ( u mnie Folwark ) - sól i pieprz biały do smaku Wykonanie Udka obieram ze skóry, mięso oddzielam od kości. Jajka, mięso z kurczaka i cebulę kroję(...)kostkę ( cebulkę drobniutko) dodaje odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę, aż smaki się "przegryzą" :) Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogróddania, które zyskują na smaku podane z odpowiednimi dodatkami. Sos z suszonych grzybów jest właśnie takim szczególnym dodatkiem. W kuchni podkarpackiej podaje się go między innymi do gołąbków, kasz i mięs. W przeszłości, w okresie zimy i na przednówku, kiedy świeże warzywa nie były dostępne, sos z suszonych grzybów urozmaicał niedzielne i świąteczne obiady. Składniki: 40 g suszonych grzybów (najlepiej
Trzeci talerzprzygotować na fit śniadanie – dip z twarogu i rzodkiewki z warzywami. Dodatkowo w dipie został wykorzystany szczypiorek i jogurt, oraz świeże warzywa pokrojone w słupki do maczania w sosie. To Fit danie jest idealne do chrupania na śniadanie! Można warzywa i sos zapakować aby zabrać do pracy, podobnie jak sałatkę w słoiku. Danie jest lekkie, kolorowe, zdrowe i bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmocno wrzący wrzuć pulpeciki. Przykryj garnek pokrywką i duś kilka minut na dużym ogniu. Możesz poruszać garnkiem, aby mięso nie przywarło. Gdy mięso się zetnie, przemieszaj wszystko. Sos sam zgęstnieje dzięki mące. Duś do miękkości mięsa - ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy i wsyp zioła prowansalskie, dobrze wymieszaj. Jeśli(...)sos będzie za gęsty, dolej trochę ciepłej wody. Jeśli chcesz zyskać bardziej paprykowy smak dodaj jeszcze trochę mielonej papryki. Duś jeszcze kilka minut. Świetnie pasuje do ryżu, makaronu, do zapiekanki makaronowej lub ziemniaczanej. Smacznego! var __nc_widgets = __nc_widgets || []; var __nc_j = __nc_j || null; __nc_widgets.push(['A60A-9E99-9231-BE28-1a1yNY', 'anioszek.blogspot.com', 'carousel', 1, 1]); (function() { var __nc = document.createElement('script
Anioszek w kuchniSkładniki na 2 porcje: 300-400 g łososia ze skórą 1/5 szklanki syropu klonowego 1/5 szklanki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego odrobina startego imbiru 2 ząbki czosnku szczypta płatków chilli (opcjonalnie) sezam (do podania) szczypiorek (do podania) W misce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić
Moja Galeria SmakuDodajemy mięso i podsmażamy około 3-4 minuty. Całość zalewamy winem i dusimy do odparowania alkoholu. Po tym czasie do mięsa wlewamy passatę, wkładamy gałązkę bazylii (po przygotowaniu sosu możemy ja wyjąć) i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz suszona bazylią. Dusimy jeszcze około 5 minut. Sos wlewamy do makaronu, mieszamy i tuż przed podaniem posypujemy startym
ChilliJemySkładniki: 1 kg łopatki 4 cebule 6 ząbków czosnku 5 listków laurowych sok z pomarańczy łyżeczka oregano imbir, pieprz cayenne, lubczyk, estragon do smaku sól kilka kropel sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Cebulę i czosnek obrać, włożyć do brytfanki razem z mięsem. Dodać przyprawy i zalać sokiem z pomarańczy. Piec w 170 st C przez 2 godz. Miękkie mięso podzielić(...)kawałki. Sos zmiksować, wsypać posiekaną natkę, opcjonalnie dodać kawałki ananasa i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzymięsa mielonego 100 g bryndzy pół cebuli 1 jajko sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta czosnku niedźwiedziego sos 0,5 l rosołu 1 marchewka 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz 4 łyżki śmietany 22% 1 łyżka mąki szczypta estragonu Do mięsa dodać jajko, przyprawy i ser, dobrze wyrobić masę przy pomocy robota aż będzie gładka. Wilgotnymi rękami formować kuleczki wielkości(...)marchewkę i grzyby, gotować ok 10 min. Dodać przyprawy i ostrożnie po jednym pulpecie wkładać łyżką. Gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Mąkę wymieszać ze śmietaną i podprawić sos. (nie powinien być zbyt gęsty) Podawać z ziemniakami i surówką
Gotowanie jest łatweDzisiejszy przepis jest z serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę(...)przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety. Smacznego! Post Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujewędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 czerwona cebula - puszka groszku konserwowego - 1 małe kwaskowe jabłko - 4-5 rzodkiewek - 2-3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego od Folwark - 1 łyżka majonezu Folwark - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz Wykonanie Ugotowane jajka kroję w większą kostkę, cebulę i jabłko w drobna kosteczkę, rzodkiewki w ćwierć plasterki. Całość(...)przekładam do miseczki, następnie dodaję odsączony groszek, sos majonezowo-chrzanowy, majonez, musztardę, sporo pieprzu i sól do smaku. Sałatkę mieszam bardzo delikatnie ale dokładnie. Odstawiam do lodówki na godzinkę, aż smaki się połączą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki na 3-4 porcje: 8 udek z kurczaka 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka estragonu (użyłam suszonego) 1 łyżeczka świeżo startego imbiru Udka umyć, osuszyć. W misce wymieszać obie rodzaje musztard, miód, sos sojowy, estragon oraz imbir. Dodać udka i dokładnie wymieszać. Piekarnik nagrzać
Moja Galeria SmakuKochamy chrupać, przegryzać chipsy, krakersy czy w zdrowszej wersji pokrojonej warzywa. A do każdej z takich przekąsek dobrze sprawdza się jakiś dip lub sos. Chyba najbardziej znanym jest guacamole, czyli meksykański sos, pasta z avocado. Ja jednak nie należę do entuzjastów avocado. Tak naprawdę taką pastę można zrobić również z warzyw. Ja wykorzystałam do tego brokuły. To z nich powstało
Bon appetit mon amieJeśli poszukujecie jednak coś prostego i klasycznego po prostu sól i pieprz będzie doskonałym dodatkiem do każdego steka. Poszukując nowych smaków można również spróbować podczas grillowania nacierać mięso słodkim sosem na bazie pomidorów, wędzonej papryki, i cydru jabłkowego. Poniżej zebraliśmy kilka pomysłów na wyjątkowe marynaty do mięs. Sól i pieprz . Klasyczne połączenie czarnego pieprzu, soli i nasion kolendry jest pyszne(...)pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun. Ta wyjątkowa przyprawa powstanie z wymieszania brązowego cukru, papryki, kminku, musztardy w proszku, i pieprzu. Śródziemnomorski mix przypraw. Dla osób preferujących łagodniejszy smak polecamy
naRuszcie