Maksymalnie wciągający sos karmelowy o waniliowej nucie, dodatkowo 'podkręcony' cukrem muscovado, który naturalnie ma karmelowy posmak. Dzięki sporej ilości kremówki i masła ma kremową i aksamitną konsystencję, jak również jest odpowiednio gęsty- po schłodzeniu fajnie gęstnieje i ma strukturę słodkiego smarowidła, ale kiedy nabiera temperatury staje się lejący. Zamiast cukru waniliowego można pokusić się o szczyptę soli, wtedy zamiast posmaku(...)wanilii uzyskacie solony karmel- równie ciekawy. Sos należy przechowywać w lodówce przez około 2 tygodnie. około 280 ml: * cukier trzcinowy- 1 szklanka * cukier muscovado- 1 łyżka (można pominąć) * kremówka- 200 g * masło- 50 g * cukier waniliowy- 1 łyżka Cukier trzcinowy przesypać do rondelka (najlepiej z grubym dnem), wyrównać i wstawić na bardzo mały ogień. Podgrzewać (nie mieszają), aż cukier się
Kraina Miodem PłynącaSezon pomidorowy zbliża się wielkimi krokami do mety. W wielu miejscach można kupić przejrzałe owoce ( II gatunek ). Te są najlepsze do sosu. Przetworzone pomidory trafiają do słoików a później wystarczy podsmażyć mięso, dodać zawartość słoika, podgrzać, dodać do makaronu. I danie gotowe. Składniki: Przepis na 1 kg pomidorów 1 kg pomidorów 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki(...)pieprzem i sporą ilością ziół ( ja uwielbiam oregano ). Pod koniec dodajemy mąkę (posypujemy i mieszamy aby nie zrobić grudek). Gotujemy jeszcze chwilę i całość miksujemy. Można użyć blendera. Przygotowany sos wlewamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 – 30 minut. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypary na mniejszym ogniu gotować 40 minut, gdy szybkowar sam spuści ciśnienie wyjąć mięso na talerz do wywaru dodać gęstą śmietanę 18%, pałką blendera wszystko zmiksować, będzie naturalnie zagęszczony sos, na koniec dodać posiekany koperek - mięso jest miękkie, aromatyczne, sos pyszny i można podawać z czym się lubi na obiad............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Sos do pulpecików rybnych : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek lub pietruszka, koperek, przyprawy, sól,pieprz, przyprawa do ryb , Wszystkie składniki połączyć(...)gładki sos i polać pulpeciki
Pysznosci Babci Basiśredniej wielkości cukinie 100ml oliwy z oliwek 3 łyżki uprażonego sezamu 3 ząbki czosnku spora garść świeżego szpinaku łyżeczka soli szczypta świeżo mielonych płatków chili 0,5 łyżeczki sosu sojowego 1-2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie pesto: Do kielicha blendera wrzucamy sezam, posiekany czosnek i szpinak. Rozdrabniamy. Cukinię razem ze skórą kroimy w kostkę, podsmażamy około 10 minut(...)100ml oliwy, dodając chili i sól. Kiedy cukinia znacznie zmięknie, przekładamy ją razem z oliwą na której się dusiła, do pozostałych składników w blenderze, doprawiamy sosem sojowym i sokiem z cytryny. Miksujemy całość do uzyskania gładkiego pesto. Artykuł Pesto z cukinii pochodzi z serwisu
NiePieprz.plnucie dzięki czerwonym ziarnom pieprzu i lekkim posmaku limonki. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 800g filetów z mintaja 400g śmietanki 30% 1 czerwona cebula pół limonki pęczek natki pietruszki 1 łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz czerwony Rybę skrapiamy sokiem z limonki, układamy w naczyniu żaroodpornym i przyprawiamy pieprzem czerwonym i solą. Śmietanę mieszamy z łyżką sosu sojowego, wlewamy do naczynia. Cebulę
Gotowanie i blogowaniepast jajecznych używać jajek ekologicznych, smak i kolor o niebo lepszy... czasem nawet 2 żółtka się trafią:-) Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 7 jajek duży pęczek szczypiorku 6 łyżek sosu paprykowego (klik) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Piersi kurczaka gotujemy w rosole (ja tak zrobiłam) lub smażymy na patelni uprzednio doprawiając solą(...)pieprzem. Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki. Do jajek i mięsa dodajemy sos paprykowy i majonez, następnie miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szczypior drobno kroimy i mieszamy z pastą. Gotowe. Smacznego
IMPRESJA SMAKUMusiałam użyć całej swej silnej woli, żeby nie wyjeść sosu do ostatniej kropli wprost z miseczki ;) To jest naprawdę dobre. Pyszna czekolada w połączeniu ze świeżą miętą idealnie do siebie pasują. Sosem możemy polewać lody, naleśniki, placki, maczać w nim owoce, herbatniki. Jeżeli wolicie bardziej aksamitną konsystencję, której bliżej do czekolady mlecznej, wodę zastąpcie słodką śmietanką. Bardzo kusiło mnie
zadanie-gotowanieJeśli znajdziecie jeszcze czerwone kozaki to zróbcie taki pyszny sosik. Wiem, że jest sucho ale mam nadzieję, że jeszcze popada i grzyby będą. Bo sos ze świeżych grzybów z makaronem to super smaczne danie. 800 g kapeluszy czerwonych kozaków 1 cebula 1 szk śmietany 18 % 300 ml wywaru warzywnego posiekany świeży koperek do smaku : sól pieprz chili 3 łyżki masła(...)kostkę cebulę i dalej smażyć. Dodać przyprawy, wlać bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut. Na koniec ewentualnie jeszcze doprawić do smaku i zabielić sos śmietaną ( można dodać łyżeczkę mąki do śmietany ). Zagotować, dodać koperek i podawać z makaronem
Ewa w kuchniRazem z Mężem uwielbiamy spaghetti stąd pomysł by pomidorki, które otrzymałam wykorzystać właśnie na pyszny domowy sos. Dwa słoiczki już zniknęły, nie licząc tych, które rozdałam, więc śmiało mogę stwierdzić, że smakuje wybornie! Składniki: 6 kg pomidorów 1,5 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli białej 1 duża puszka ananasów 2 puszki kukurydzy 1 główka czosnku 1 łyżka słodkiej papryki(...)drugą puszkę kukurydzy. Przekładamy do słoiczków wyparzonych i dobrze osuszonych, a następnie zakręcamy i pasteryzujemy "na sucho" ok 40 minut w temp. 120st C. Do przygotowania pikantnego sosu wystarczy dodać dodatkowo 2 małe papryczki chili
Kuchnia w czekoladziedziś jest kiepsko, to jutro może być tylko lepiej :) Maciek poratował mnie w kwestii sprzętu. Trochę naokoło, ale jednak odzyskałam połączenie z wirtualnym światem. Śpieszę więc z opisaniem kolejnego sosu, tym razem koperkowego. Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Biały pieprz, którego używa się do przyprawiania jasnych sosów i ryb, doskonale się tu spisał. Razem z cytryną idealnie podkreślił
zadanie-gotowanieSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego szczypta chili 1 łyżka oleju sezonowego posiekany szczypiorek świeża mięta 2 łyżka sezamu W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć(...)minut. Dodać poszatkowaną kapustę, smażyć ok. 6 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać sos sojowy, chilli, ocet ryżowy, ok 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Wymieszać z olejem sezamowym, posypać szczypiorkiem, miętą i sezamem. Smacznego
Moja Galeria SmakuDziś mam dla Was przepis na przepyszne klopsiki z cukinii ( takie Zucchini balls ), które są fajnym pomysłem zarówno jako samodzielne danie lub też dodatek do obiadu. Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym! Na imprezie można je nadziać na drewniane patyczki lub wykałaczki – z całą pewnością zrobią furorę! Polecam! SKŁADNIKI: * starta cukinia – 2 szkl * duże jajko(...)mąkę, posiekaną cebulę oraz czosnek, doprawiamy do smaku. Z masy formujemy klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i na głębokim oleju smażymy na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym szczypiorkiem i odrobiną soli ). Smacznego
Ostra na Słodko