świeżych warzyw. Podobna też jest dzisiejsza moja surówka. Do jej przygotowania wykorzystałam sałatę lodową, marchew, rzodkiewki oraz ogórka. Możemy ją doprawić według własnego uznania, a bezpośrednio przed podaniem polać sosem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 nieduża marchew 1 ogórek zielony 3 rzodkiewki 3 łyżki oleju szczypta cukru 2 łyżki octu z białego wina lub soku(...)Ogórka umyć, pokroić w plasterki, następnie w paski. Przełożyć do miski. Rzodkiewki umyć, pokroić w półplasterki lub paski. Dodać do pozostałych składników. 2. Z oliwy, octu, cukru, ziół zrobić sos. Przed podaniem polać surówkę i delikatnie wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcipieczarki. Doprawić solą, pieprzem. Smażyć do odparowania płynu. Następnie dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać śmietankę, dodać gałkę muszkatołową, połowę startego sera i dusić około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać ketchup, całość wymieszać. 4. Do przygotowanego sosu wsypać ugotowane pierożki, wymieszać i całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch posypać resztą żółtego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Danka Pichcirównież na różnego rodzaju przyjęciach rodzinnych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie rukoli (100 g) 1 pęczek rzodkiewek 1 awokado 1 zielony ogórek szczypiorek do posypania kilka pomidorków koktajlowych Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki octu winnego 1 łyżeczka miodu 5 łyżek oliwy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Na półmisku rozłożyć umytą i osuszoną sałatę. Ogórka umyć, pokroić(...)Dodać do sałatki. Pomidorki umyć, poprzekrawać na pół. Poukładać na sałatce. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić w plasterki, poukładać na sałacie. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem. 2. Składniki sosu przełożyć do miseczki, wymieszać razem. Przed podaniem polać sałatkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcimałą ilość składników, a zarazem bardzo smaczna i każdemu powinna się udać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora (biała część) garść posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę poszatkować, przełożyć do miski(...)Marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do kapusty. Pora umyć, pokroić w półplasterki, dodać do pozostałych składników. Dodać natkę pietruszki. 3. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Polać surówkę i wymieszać. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcichudy to można dodać łyżkę masła) i zrobić zasmażkę. Powoli wlewać śmietankę, ciągle mieszając aby nie powstały grudki. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażony boczek i starty parmezan. Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać, aż zgęstnieje. 3. Przygotowanym sosem zalać kalafior i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-30 minut. Gotowe danie przed podaniem
Danka Pichciprzygotowanie obiadu z filetu z piersi kurczaka jest mnóstwo. Można z niego zrobić wyszukane dania, jak i szybkie oraz proste obiady. Dzisiaj mam dla was przepis na kurczaka w sosie koperkowym, który należy do grona tych drugich. Nie potrzeba do niego wielu składników, a przygotowanie nie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Ja podałam go z ziemniakami, ale równie(...)przełożyć mięso. Wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i smażyć około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 4. Na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać umyty, poszatkowany koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciSpaghetti Bolognese to tradycyjne danie kuchni włoskiej, które od pewnego czasu pojawia się też na naszych stołach. Podstawą tego dania jest makaron spaghetti i sos pomidorowy, który przygotowujemy na bazie mięsa mielonego i doprawiamy aromatycznymi ziołami. W zależności od regionu Włoch można spotkać się z różnymi wersjami tego dania. Spaghetti Bolognese jest proste i szybkie w przygotowaniu, może stanowić sycący(...)zioła (świeże lub suszone). Dusić do zagotowania. Ewentualnie doprawić. 3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, ale nie płukać w zimnej wodzie. 4. Makaron podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Można też dodać na patelnię i razem wymieszać. Przed podaniem można posypać startym żółtym serem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciMuszę przyznać, że nie byłam fankom krewetek, ale moje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i podałam z makaronem tagliatelle. Całość w efekcie bardzo mi zasmakowała i na pewno jeszcze nie raz przyrządzę krewetki na obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać wino. Smażyć na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu. Następnie wlać śmietankę i pokruszony serek. Smażyć do momentu rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki i wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci