duża szczypta chili 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek(...)smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin, papryki, kolendrę, cynamon, chili, mieszamy i smażymy około minutę. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, pomidory, bulion, orzechy, kawę, koncentrat, sos sojowy, miód, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Chili podałam z ryżem
KardamonovyPomysł na wykorzystanie suszonych grzybów- polędwiczki wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany(...)strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem. Etapy przygotowywania dania
Ugotowaćsobie zapomnieć. Składniki (2 porcje): 400 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu 300 g truskawek 1/3 papryki chili 1 szklanka śmietany do sosów kilka gałązek mięty 1/2 czerwonej cebuli 1-2 łyżki oliwy sól pieprz Sposób wykonania : Cebulę i miętę bardzo drobno poszatkować, poddusić(...)łyżce oliwy, dodać drobno posiekaną chili, sól, pieprz. Podlać śmietaną i dusić około 5 minut. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, zdjąć z ognia. Makaron z sosem włożyć na talerz, posypać drobno pokrojonymi truskawkami
Wymiar ZdrowiaSposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć(...)talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar ZdrowiaWędzone tofu w pomidorowym sosie z ananasem, papryką i marchewką z białym ryżem. #wegańskie #bezmięsa #słodko-kwaśne Składniki na 2 porcje: – 100 g białego ryżu – cebula – 2 ząbki czosnku – łyżka oleju rzepakowego – 180 g tofu – 2 marchewki – papryka czerwona – 1/2 puszki kukurydzy – 1/4 świeżego ananasa – szklanka passaty pomidorowej(...)jeszcze chwilę gotuj razem. Podawaj z ryżem posypanym natką pietruszki. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Tofu w azjatyckim sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina
Mrs. EndorfinaWrzucić krojone pomidory (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać bulion i dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym → Parmigiana di melanzane → Moussaka (musaka) → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur
Oryginalny smakfunghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais
La grande e la piccola cuocarozgrzanym oleju podsmażymy cebule pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dodajemy passat ę pomidorową; doprawiamy słodką papryką , tymiankiem, solą i pieprzem. Sos zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do gotującego się sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz wlewamy 50-100 ml gorącego bulionu (w zależności, jaką
La grande e la piccola cuocawariantów przygotowania kibbeh . Mój kibbeh jest najprostszy , dokładnie taki, jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka(...)jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki , całych ziaren kolendry i rozmarynu . Smażymy na dość głębokim tłuszczu ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco skropione sokiem z cytryny . Idealne z sosem jogurtowo – miętowym . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów, soczewicy(...)kolejne 10-15 minut. Po tym czasie czerwona soczewica jest gotowa do zjedzenia. Pieczeń warzywną z grzybami i soczewicą można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę 😊 Nie wiem dlaczego, ale niema za każdym razem ciecierzyca myli
Codzienna kuchnia niecodziennapolędwica wieprzowa 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryczka 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego natka pietruszki Fasolkę obieram i kroje na pół. Gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Polędwicę pozbawiam białej błony. Kroję na plastry cienkie(...)mące. Na patelni rozgrzewam olej przesmażam mięso. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule i czosnek. Dodaję pokrojone papryki, fasolkę i dalej smażę. Na końcu wlewam sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Całość mieszam i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z polędwicą i natką
wesoła kuchniaMieliśmy różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie pomidorowym. Wybraliśmy w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawi opinii naszej "M.G" Składniki: 400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich 1 cebula 1 szalotka 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 36% oliwa z oliwek cytryna(...)cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino. Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym. Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny
R'n'G Kitchen