sosy - 72234 przepisów (strona:1811/4816)

Makaronowa patelnia z polędwiczkami z indyka i brokułem 163

Sycący, aromatyczny makaron w ziołowo-śmietanowym sosie to idealna propozycja na prosty i smaczny obiad. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 polędwiczki z indyka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 śmietana 12% 330 gram 1 brokuł 300 gram makaronu pene przyprawy: sól, pieprz, tymianek,rozmaryn, czubryca zielona, bazylia,oregano, zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: blanszujemy różyczki brokuła w gorącej(...)przykryciem, w międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy, i dusimy całość kilka minut często mieszając, do gotowego sosu, dodajemy odcedzony, przelany zimną woda makaron, całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły, chwilę razem przygrzewamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
Surówka “dziewięćdziesiątka” z kapusty pekińskiej. Lata mijają, a ona ciągle króluje na stołach. PRZEPIS 185

kostkę, ogórki w półplasterki, cebulę bardzo drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, pomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji emulsji. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, wlej do sałatki

Kulinarna Polska
Pizza XXL – domowa pizza 174

Zwłaszcza mój mąż. Dlatego zazwyczaj przygotowuję pizze w rozmiarze XXL, czyli na dużą blachę z piekarnika. Dodatki, to oczywiście kwestia gustu. Dziś postawiłam na minimalizm. Do tego oczywiście domowy sos czosnkowy i… jest pysznie. Jeśli lubicie pizze, to polecam Wam tą wersję. Z tego przepisu możecie przygotować jedną dużą pizze XXL lub dwie mniejsze. Ciasto jest naprawdę dobre, plastyczne(...)podsmażyć). Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód smarujemy sosem pomidorowym lub passatą czy ketchupem. Następnie posypujemy częścią startego sera, wykładamy pieczarki z cebulą, plasterki kiełbasy i ogórka. I posypujemy resztą sera. Całość można dodatkowo oprószyć szczyptą suszonej bazylii

Słodkie okruszki
Tajska zupa z dyni Hokkaido 128

jarzynowy, dodajemy liście limonki i pokrojoną, upieczoną dynię. Garnek nie do końca szczelnie nakrywamy pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut.   Gotową zupę doprawiamy sosem sojowym i sokiem z limonki, który nada całości świeżości i lekkości. Ta zupa to typowo tajskie połączenie idealnie zbilansowanej słodyczy, słoności, lekkiej pikantności, świeżości i delikatnej kwasowości. Możemy zjeść zupę(...)kokosowego 400-420ml 800ml rosołu jarzynowego 5 świeżych liści limonki kaffir lub 8-10 suszonych* 1 łyżka soku z limonki (lub więcej, spróbujcie po dodaniu) 3-4 łyżki sosu sojowego (lub więcej, spróbujcie po dodaniu)     *suszone liście limonki znajdziecie w sklepach z orientalną żywnością i na Allegro. W żadnym wypadku nie wolno ich w tej zupie pominąć

Karo in the Kitchen
Makaron z truskawkami na ostro 89

sobie zapomnieć. Składniki (2 porcje): 400 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu  300 g truskawek  1/3 papryki chili  1 szklanka śmietany do sosów  kilka gałązek mięty  1/2 czerwonej cebuli  1-2 łyżki oliwy  sól  pieprz  Sposób wykonania : Cebulę i miętę bardzo drobno poszatkować, poddusić(...)łyżce oliwy, dodać drobno posiekaną chili, sól, pieprz. Podlać śmietaną i dusić około 5 minut. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, zdjąć z ognia.  Makaron z sosem włożyć na talerz, posypać drobno pokrojonymi truskawkami

Wymiar Zdrowia
Sałatka z truskawkami i szpinakiem 109

Sposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą.  Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć(...)talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego

Wymiar Zdrowia
Naleśniki z brokułami i serem lazur 158

Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku(...)być kremowy, nie płynny). Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Można także użyć 8 naleśników (po 2 na porcję) i sparować cieniej zwijając później w rulon. Podawać na ciepło z sosem czonkowym lub jogurtowym, tartym serem i/lub prażonymi pestkami lub orzeszkami piniowymi. Smacznego

Zielona Kuchnia
Wołowy gulasz z grzybami 112

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje,  nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane

Kulinarne przygody Gatity
Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS 33935

Przepis na kluski śląskie jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mamy go od naszej omy. Mali czy duzi, wszyscy je uwielbiają. Obowiązkowo z sosem z rolady albo pieczeni. Niedzielny czy świąteczny obiad nie może się bez nich obejść. A oma na śląsku to oczywiście babcia. Przepis na kluski śląskie Składniki: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana(...)wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju (dzięki niemu będą się mniej kleić do siebie), wyjmij dwie minuty po wypłynięciu. Kluski są najlepsze świeżo ugotowane. Artykuł Idealne

Kulinarna Polska
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 156

Gnocchi z ricotty Składniki: Kluski 500 g ugotowanych ziemniaków (czyli około 550-600 g surowych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1/2 łyżeczki soli Mąka pszenna do podsypania blatu Sos 250 g boczniaków 200 g szpinaku 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz ½ szklanki tartego parmezanu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj(...)przywarły do garnka. Kiedy wypłynął na wierz gotuj jeszcze minutę (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz. Krok 5 Przygotuj sos. Boczniaki pokrój lub porwij rękami na paski. Szalotki i ząbek czosnku drobno posiekaj, szpinak umyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki

Niedzielny kucharz
Sernikobrownie z dynią 109

brownie: czekolady kroimy w kosteczkę *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na około 1 minutkę. Następnie całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy *** *** W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka. Dodajemy cukier i mieszamy *** *** Dodajemy ciepły sos czekoladowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką, tylko do czasu połączani

Blog z Apetytem
Pieczona szynka faszerowana 781

pieczenia i związujemy końce *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia *** *** Do tak upieczonej szynki polecam podać

Blog z Apetytem
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 124

kulek mozzarelli szklanka tartego żółtego sera 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 3 plastry salami kilka listków świeżej bazylii lub rukoli, oliwa czosnkowa do podania świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy(...)wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową

Zasmakuj Kuchni
Krewetki z makaronem po tajsku 96

Krewetki królewskie z makaronem soba.  Składniki: 1 kg mrożonych krewetek królewskich Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z dymką 200 g makaronu soba Przygotowanie: Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie, odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty

R'n'G Kitchen
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką 152

oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut. SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki jogurtu greckiego - pieprz - koperek (około 1 łyżka - garść startego sera mozzarella Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu(...)roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił. Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO

Związek na patelni