domową przyprawą do kurczaka i pieprzem, panierowane w jajku i bułce tartej. Składniki na 3-4 kotlety: 1 filet z kurczaka 1 jajko 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki sosu majonezowego remoulade lub 2 łyżki majonezu np. domowego 2 łyżki mąki przyprawa pikantna w młynku z chili, papryki, pieprzu, tymianku i soli morskiej bułka tarta do panierowania olej rzepakowy(...)Filet kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w plastry. Plastry drobiowe wkładamy do woreczka foliowego i lekko rozbijamy tłuczkiem. Przygotowujemy marynatę do kurczaka: do pojemnika wbijamy jajko, dodajemy sos lub majonez, śmietanę oraz sporo pikantnej przyprawy i mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i całość ponownie mieszamy aby nie było grudek. Mięso przekładamy do marynaty, delikatnie mieszamy aby całe mięso
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać go do rondelka i zagotować. Dodać 50 ml śmietany 30%, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gotować(...)małej mocy palnika, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu. Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce. Zobacz również: kotlety mielone z karkówki
Kuchcik gotujePrzedstawiam przepis na zapiekaną rybę z piekarnika. Z sosem pomidorowym i serem jest soczysta i smaczna. 500g polędwicy z dorsza 200g dobrej jakości keczupu 150g tartej mozzarelli sól, czosnek niedźwiedzi, czosnek granulowany 1. Polędwiczki obficie obsypujemy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Keczup mieszamy z solą i przyprawami. Tak powstałym sosem smarujemy kawałki ryby
Szefowa kuchnimakaronu ryżowego nitki 6 pieczarek 1 l bulionu warzywnego 1 filet z kurczaka ((200 g)) 1 papryka czerwona 1 limonka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka sosu sojowego przyprawy: imbir, curry, pieprz, kolendra (opcjonalnie, do posypania) Do garnka włóż przeciśnięty czosnek i podsmaż go chwilę na łyżce oleju. Kurczaka pokrój w drobne kawałki i dodaj do czosnku. Smaż(...)momentu, gdy kurczak zmieni kolor na jasny. Paprykę pokrój w cienkie paski, a pieczarki w małe kawałki. Do kurczaka dodaj paprykę, pieczarki oraz łyżeczkę imbiru, curry oraz łyżkę sosu sojowego. Po 5 minutach dodaj litr bulionu warzywnego i mleczko kokosowe. Wszystko wymieszaj. Gotuj zupę 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty sok z limonki i ponownie dokładnie wymieszaj. Makaron przygotuj
Przepisy na widelcurobić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody). Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając(...)czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos. Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami. Czas przygotowania: 25’ Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gazsałatkę z tofu i pieczarkami. 1 opakowanie mixu sałat 500 g bardzo małych pieczarek 200 g naturalnego tofu 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Tofu kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy(...)niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy kostki tofu, połowę posiekanego szczypiorku i sos sojowy. Smażymy, aż tofu będzie złote. Patelnię zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Miks sałat przekładamy do miski. Na sałacie układamy usmażone tofu z cebulą. Posypujemy pozostałym szczypiorkiem. Podajemy od razu z ulubionym pieczywem na kolację. Sałatka sprawdzi się także na drugie śniadanie lub jedno z dań
My Chcemy Jeśćusmażyliśmy halloumi, który zresztą uwielbiamy. Jego słony smak bardzo ładnie pasuje do słodkich warzyw. Całość polana jest bardzo prostym dresingiem. Tutaj też panuje pełna dowolność i możecie zrobić taki sos na jaki macie ochotę. My proponujemy klasyczny dresing do ryżu w stylu azjatyckim. Jeśli macie ochotę na wegańską wersję michy polecamy Wam Buddha bowl z tofu. Albo przeciwnie, może lubicie(...)halloumi Pęczek rzodkiewek Mały ogórek Szklanka posiekanej czerwonej kapusty 2 małe marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki ryżu Dresing 4 łyżki soku z cytryny lub octu ryżowego 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Krok 1 Ryż dokładnie wypłucz w zimnej wodzie, odlej wodę i znowu zalej zimną woda i mieszaj ziarenka. Powtarzaj czynność
Niedzielny kucharzświeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę wymieszać z cukrem i solą.Do miski z mąką wlać olej i drożdże z mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić(...)mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 10 minut
Moje domowe kucharzenieserem i szynką to pyszna przekąska na „jeden gryz”. Robię jednorazowo dwie porcje, tak szybko wszyscy je zabierają z talerzy i zjadają Zazwyczaj podaje je z dodatkiem sosu czosnkowego, salsy, majonezu bądź ketchupu. Przepis na ślimaczki jest banalnie prosty, wystarczy kilka składników i danie będzie gotowe w 20 minut. Od momentu rozpoczęcia wykonywania aż do upieczenia minie chwilka(...)blacie, jeśli masz mrożone to wyciągnij je kilkanaście minut wcześniej, jeśli surowe to możesz nakładać składniki od razu po wyciągnięciu z lodówki. Na ciasto nałóż cienką warstwę wcześniej przygotowanego sosu. Poukładaj najpierw plasterki sera jeden obok drugiego, następnie plasterki szynki. Całość zwijaj ściśle w rulon dłuższym brzegiem ciasta. Pokrój na plasterki szerokości około 2 centymetrów, jeśli będą zbyt płaskie możesz
To Musisz Wiedziećdania. Po upieczeniu drobiu, obrany z mięsa szkielet zawsze wykorzystujemy do przygotowania bulionu. Czasem gotujemy na jego bazie rosół, żeby później zamrozić i przechowywać jako bazę do zup lub sosów (taka domowej roboty “kostka rosołowa”, tyle że bez chemii). Lubimy go też doprawić na wschodnią modłę i zjeść z chińskim makaronem. Jednym z naszych ulubionych patentów jest rosół(...)łyżeczki oliwy lub oleju Rozumiecie już o co nam chodzi? Gdy tortille będą gotowe, wkładamy do nich kawałki mięsa i warzywa (nadzienie to absolutny free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille
Niedzielny kucharzPolpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna
Niedzielny kucharzSałatka z zielonym kalafiorem Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Sałatka z kukurydzy Sałatka z olejem(...)tuńczykiem Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Szpinak z pieczoną dynią i łososiem Sałatka śledziowa z jabłkiem, burakiem i rodzynkami Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango Sałatka z łososiem wędzonym SAŁATKI OWOCOWE – przepisy Sałatka warstwowa owocowa Artykuł Sałatki imprezowe – najlepsze przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeMakaron po florencku to pomysł na szybki obiad, który przygotujemy w ciągu 30 minut. Jest to pyszny, aromatyczny sos śmietankowy z suszonymi pomidorami, które w połączeniu ze szpinakiem i kurczakiem nadają daniu wyjątkowego smaku, a całości dopełnia ulubiony makaron i ciągnący się ser. Takie danie na pewno każdemu zasmakuje! Składniki: 300 g filetu z piersi kurczaka 300 g makaronu penne(...)dodać obrany, pokrojony czosnek i suszone pomidory pokrojone w paski. Pomieszać i chwilę podsmażyć. Na patelnię wlać śmietankę, bulion i pokruszoną mozzarellę. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić chili (w zależności od gustu). Dodać ugotowany makaron i szpinak. Wymieszać i smażyć, aż szpinak zmięknie
Danka Pichcipizzy, to pokochacie ten przepis . Aromatyczne placuszki pizzowe, do których możesz użyć ulubionych dodatków. Przypomina pizzę, ponieważ do ciasta dodajesz swoje wybrane produkty . Świetnie smakują na ciepło, w towarzystwie sosów. Całość można dodatkowo posypać serem, ale nie jest to konieczne. Placuszki pizzowe 150 g mąki pszennej ((1 szklanka)) 250 ml mleka ((1 szklanka)) 2 jajka 160 g pieczarek(...)soli. Połącz składniki z obu misek (masa powinna być gęsta). Nakładaj masę za pomocą łyżki na rozgrzaną patelnię, posmarowaną olejem i smaż do zarumienienia z każdej strony. Podawaj z sosami, np. czosnkowym lub z ketchupem. Wartości odżywcze (sztuka): Kcal: 118 | Białko: 6 | Węglowodany: 11,9 | Tłuszcze: 5,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając
Przepisy na widelcu