sosy - 72234 przepisów (strona:1813/4816)

Naleśniki z brokułami i serem lazur 146

Składniki (4 porcje) -4  naleśniki -250 g brokuła -125 g sera pleśniowego typu lazur* -50 ml śmietanki UHT -1 łyżka oliwy -1/2 małej cebulki -sól, pieprz -opcjonalnie: sos czosnkowy, tarty ser żółty, pestki słonecznika, dyni lub orzeszki piniowe (wedle uznania do podania) Przygotowanie Przygotować naleśniki. Brokuł obgotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. W małym rondelku(...)być kremowy, nie płynny). Tak przygotowanym farszem wypełnić naleśniki. Można także użyć 8 naleśników (po 2 na porcję) i sparować cieniej zwijając później w rulon. Podawać na ciepło z sosem czonkowym lub jogurtowym, tartym serem i/lub prażonymi pestkami lub orzeszkami piniowymi. Smacznego

Zielona Kuchnia
Wołowy gulasz z grzybami 97

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje,  nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane

Kulinarne przygody Gatity
Idealne kluski śląskie. Właśnie takie robiła nasza oma. PRZEPIS 33853

Przepis na kluski śląskie jest w naszej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mamy go od naszej omy. Mali czy duzi, wszyscy je uwielbiają. Obowiązkowo z sosem z rolady albo pieczeni. Niedzielny czy świąteczny obiad nie może się bez nich obejść. A oma na śląsku to oczywiście babcia. Przepis na kluski śląskie Składniki: kilogram ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąka ziemniaczana(...)wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego formuj niewielkie kluski, robiąc palcem dziurkę na każdej z nich – to specjalne miejsce na sos. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju (dzięki niemu będą się mniej kleić do siebie), wyjmij dwie minuty po wypłynięciu. Kluski są najlepsze świeżo ugotowane. Artykuł Idealne

Kulinarna Polska
Czwartek: Kluski śląskie z boczniakami i szpinakiem 138

Gnocchi z ricotty Składniki: Kluski 500 g ugotowanych ziemniaków (czyli około 550-600 g surowych) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1/2 łyżeczki soli Mąka pszenna do podsypania blatu Sos 250 g boczniaków 200 g szpinaku 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Sól Pieprz ½ szklanki tartego parmezanu do posypania Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj(...)przywarły do garnka. Kiedy wypłynął na wierz gotuj jeszcze minutę (czas gotowania zależy od wielkości klusek). Wyjmuj kluski łyżką cedzakową i przekładaj na szeroki talerz. Krok 5 Przygotuj sos. Boczniaki pokrój lub porwij rękami na paski. Szalotki i ząbek czosnku drobno posiekaj, szpinak umyj. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj łyżkę masła, a gdy się rozpuści wsyp szalotki

Niedzielny kucharz
Sernikobrownie z dynią 96

brownie: czekolady kroimy w kosteczkę *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na około 1 minutkę. Następnie całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy *** *** W osobnym naczyniu roztrzepujemy lekko jajka. Dodajemy cukier i mieszamy *** *** Dodajemy ciepły sos czekoladowy, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao *** *** Całość mieszamy łyżką, tylko do czasu połączani

Blog z Apetytem
Pieczona szynka faszerowana 770

pieczenia i związujemy końce *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy folię, polewamy mięso powstałym sosem i pieczemy dalej bez przykrycia aby mięso się przyrumieniło *** *** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry i polane sosem, który powstał w naczyniu podczas pieczenia *** *** Do tak upieczonej szynki polecam podać

Blog z Apetytem
PIZZA SALAMI Z MOZZARELLĄ 110

kulek mozzarelli szklanka tartego żółtego sera 6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 3 plastry salami kilka listków świeżej bazylii lub rukoli, oliwa czosnkowa do podania świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE SOSU: Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy, podsmażam lekko czosnek (uwaga, by się nie przypalił!). Dodaję pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiam. Smażę kilka minut aż sok odparuje, smaki połączą się. Gotowy(...)wyróbcie ciasto i ułóżcie na wysmarowanej oliwą blaszce z wyposażenia piekarnika, możecie rozwałkować. Piekarnik nagrzewam do temp. 200 st. C. Grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Na ciasto rozsmarowuje sos pomidorowy, tarty ser, układam kulki mozzarelli, pomidorki, salami. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem. Pizzę piekę na środkowej półce piekarnika przez około 25 minut. Gotową dekoruję świeżymi listkami bazylii/rukoli, polewam oliwą czosnkową

Zasmakuj Kuchni
Krewetki z makaronem po tajsku 85

Krewetki królewskie z makaronem soba.  Składniki: 1 kg mrożonych krewetek królewskich Marynata: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z dymką 200 g makaronu soba Przygotowanie: Krewetki rozmroziłem, wypłukałem na sicie, odsączyłem. Wymieszałem dokładnie wszystkie składniki marynaty

R'n'G Kitchen
Cannelloni nadziewane szpinakiem i szynką 139

oraz pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy i podsmażamy. Gotowy farsz wkładamy do środka makaronu cannelloni. Następnie wkładamy go do piekarnika (200 stopni C) na ok. 30 minut. SKŁADNIKI DO SOSU: - 3 łyżki jogurtu greckiego - pieprz - koperek (około 1 łyżka - garść startego sera mozzarella Jogurt łączymy z pieprzem, koperkiem i serem mozzarella, wszystko mieszamy i delikatnie podgrzewamy na ogniu do momentu(...)roztopienia się sera. Cannelloni polewamy sosem tuż przed zakończeniem pieczenia, tak by się nie spalił. Czas przygotowania: około 1 godzina SMACZNEGO

Związek na patelni
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 117

dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy, odcinamy(...)litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki

Kuchnia MagdaLeny
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 117

dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy, odcinamy(...)litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki

Kuchnia MagdaLeny
Domowe nachos – przepis jak zrobić 94

Domowe nachos. Najlepsze, zdrowsze, takie jak lubię. Podane z ulubionym sosem, będą idealną przekąską do podjadania przy filmie, na imprezę, domówkę, czy do zabrania ze sobą do kina. Szukasz przekąski na imprezę ? Na jednym ze zdjęć nachos w wersji halloweenowej Składniki: 175g mąki kukurydzianej 175g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50g masła 200ml gorącej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie(...)minut, trzeba obserwować kiedy się pieką, bo przetrzymane 1-2 minuty, zaczną szybko się przypiekać. Upieczone nachos przesypujemy do miski, oprószamy lekko świeżo mieloną solą, podajemy z ulubionym sosem. U mnie z domowej roboty ketchupem . Artykuł Domowe nachos – przepis jak zrobić pochodzi z serwisu Niepieprz

NiePieprz.pl
Tortilla z kurczakiem gyros i warzywami 162

gotowe placki tortilla 2 opakowania (uwaga na skład) warzywa: papryka, pomidor, ogórek, cebula rucola lub mix sałat małe opakowania kukurydzy i fasolki z puszki 1 opakowanie tartej mozzarelli dowolne sosy: najlepszy będzie czosnkowy własnej roboty ketchup Przepis: Warzywa: paprykę, pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę, cebulę kroimy w piórka, Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy, Placki tortilli podgrzewamy na patelni(...)mikrofali, Każdy placek smarujemy ketuchupem i układamy na nim warzywa i sałatę, całość posypujemy serem. Polewamy dowolnym sosem lub ketchupem Tortille zwijamy, Proponuję zapiec lekko tortille w opiekaczu do kanapek, żeby się nie rozwijały podczas jedzenia. Artykuł Tortilla z kurczakiem gyros i warzywami pochodzi z serwisu tyfranbox

tyfranbox
Ramen , super zupa w wydaniu domowym 108

czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego 5 plastrów świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek

Ogrodnik w podróży
Sałatka z tuńczykiem 79

smaku. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 200 g sera kaszkawal 1 mango 1 pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 250 g pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oliwie Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny  2 łyżki wrzątku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)Mango i ser kroimy w kostkę. Pomidorki na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Natkę siekamy. Łączymy składniki. Sałatę kroimy w paski. Tuńczyka osączamy z oliwy. Przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, łączymy z gorącą wodą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość łączymy ze sobą. Podajemy schłodzone

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania