sosy - 72234 przepisów (strona:1818/4816)

Makaron z grzybami leśnymi 159

leśnych (prawdziwki, borowiki), 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 2 pęczki szczypiorku, 2 – 3 liście świeżego lubczyku, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżeczka curry, szczypta suszonego chili jalapeno, 150 ml słodkiej śmietanki 30%, listki świeżej mięty, ser twardy np. parmezan, gana padano. Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka(...)zaczynamy smażyć cebulę, nastawiamy wodę na makaron. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebule z dodatkiem soli. Dodajemy grzyby, masło, smażymy do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy sos sojowy, posiekane drobno liście lubczyku, curry i , dusimy pod przykryciem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. WAŻNE -   100 ml wody z odcedzonego makaronu zostawiamy. Kiedy grzyby będą gotowe dolewamy

Moniki Smakołyki
Prosta zapiekanka z ziemniaków 197

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule również kroimy w kostkę. Goudę ścieramy na tarce i mieszamy ze śmietaną, bulionem i przyprawami. Ziemniaki, cebule i sos śmietanowy wkładamy do dużej miski i mieszamy dokładnie ze sobą. Całość przesypujemy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy bez przykrycia przez około 25 minut w temp(...)caption id="attachment_8392" align="aligncenter" width="685"] Prosta zapiekanka z ziemniaków[/caption] Zobacz przepisy na inne zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka Z Ziemniakami I Kalafiorem Zapiekanka Ziemniaczana Z Szynką W Sosie Beszamelowym Szybka Zapiekanka Ziemniaczana Z Porem I Boczkiem Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami Prosta Zapiekanka Ziemniaczana Artykuł Prosta zapiekanka z ziemniaków pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Bitki schabowe w sosie porowym 183

Najprostsze przepisy dają najlepszy efekt. Schab w sosie porowym nikogo nie rozczaruje:).  500g schabu w plastrach 2 duże pory  2 łyżki śmietany 18%  1 łyżka mąki vegeta, pieprz, papryka słodka 1.  Plastry schabu kroimy na pół, rozbijamy. Każdy kotlet posypujemy pieprzem i słodką papryką. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w dużym garnku przeznaczonym do smażenia(...)Zalewamy 2 szklankami wody, dosypujemy vegetę. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut.  3. Śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody i mąką. Wlewamy do garnka, dusimy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Zupa Tom Yum z krewetkami 113

była bardziej ostra, dajcie więcej) 3/4 puszki krojonych pomidorów 3/4 puszki mleka kokosowego 400 g krewetek 1/2 puszki grzybów słomianych (straw) 1,75 l wody 1 cebula 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub brązowego) 2 łyżki oleju sól Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego świeża kolendra do dekoracji Przygotowanie: Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni(...)rozgrzać olej i wrzucić posiekaną cebulę. Zrumienić. W garnku zagotować wodę. Dodać pastę Tom Yum, usmażoną cebulę, pomidory z puszki (razem z zalewą), mleko kokosowe, sos rybny i cukier trzcinowy. Wymieszać i chwilkę gotować. Następnie dodać odcedzone i przepołowione grzyby słomiane, oczyszczone krewetki i gotować około 4 minut (małe krewetki około 1 minuty). Doprawić solą. Gotową zupę podawać z makaronem

Oryginalny smak
Kotlety pieczarkowe 98

koszami pełnymi grzybów. A u nas totalne pustki w lesie:(  Gdy mój apetyt na grzyby osiągnął poziom krytyczny, postanowiłam zrobić kotlety z pieczarek. Podane na sałatce z czosnkowym sosem sprawdziły się u nas jako obiad. Następnym razem wykorzystam je do burgerów:) Kotlety pieczarkowe Składniki (na 8 sztuk): 500g pieczarek 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 2 łyżki mielonych płatków(...)masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron (na średnim ogniu). Usmażone kotlety osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z sałatka, sosem, można również podać w burgerach. Smacznego

Obiad gotowy
Cud meksykański 133

meksykański Polędwiczki wieprzowe któż ich nie lubi, w sosie meksykańskim z dodatkiem papryki w sam raz na zimne jesienne dni. Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe ·        Olej do smażenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Cebula(...)warzyw. 5.   Dodajemy kukurydzę (bez zalewy) oraz fasolkę z zalewą. 6.   Doprawiamy solą, wlewamy ocet balsamiczny oraz koncentrat pomidorowy, wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy, chwilkę gotując. 7.   Sosem warzywnym polewamy mięso. 8.   Danie Gotowe. 9.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Penne z pieczarkami 132

patelnie z oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Całość smażymy do momentu aż pieczarki będą miękkie, a cebula złocista. Pod koniec smażenia wlewamy jogurt i mieszamy. Tak przygotowany sos łączymy z wcześniej przygotowanym mięsem mielonym, które również smażymy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos pieczarkowy i mięso mielone wrzucamy do makaronu i mieszamy. Całość wrzucamy do naczynia

Związek na patelni
6 błędów żywieniowych, które rujnują twoją dietę oraz sprawiają, że jest nieskuteczna 127

bezpieczniej jest tracić na stopniowo, by nie obawiać się efektu jojo. 4) Jesz tylko zdrowe fast-foody – zdrowe sałatki w restauracji nie zawsze są niskokaloryczne. Sałatka z majonezowym sosem, kurczakiem, grzankami mogą mieć nawet 800 kalorii, czyli tyle co kebab. Jeśli chcesz coś wybrać to najlepiej sałatkę bez sosów i dressingów. A najbezpieczniej jest gotować w domu, gdyż wtedy

To Musisz Wiedzieć
Sałatka z dynią, kaszą quinoa i żurawiną 113

szklanki pokrojonej w kostkę dyni np piżmowa albo hokkaido 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1 czerwona cebula 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy sol, pieprz do smaku Instructions Dynię rozłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem, polać oliwą, posolić lekko(...)być miękka ale nie powinna się rozpadać). Kaszę zalać 1 i ½ szklanki wody i ugotować na wolnym ogniu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kaszę spulchnić widelcem. Składniki sosu wymieszać, zalać ciepłą kaszę i zmieszać, odstawić. Cebulę drobno posiekać. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu Do kaszy dodać żurawinę, natkę i cebulę, wymieszać, na koniec dodać dynię i delikatnie zmieszać

Cooking for Emily
Lekka sałatka z fetą 138

gotowaniepatki ❤❤❤❤ https://m.facebook.com/gotowaniepatki / Składniki na 6 porcji : 4 garście Mix sałat 1/2 opakowania sera feta 3 pomidory 4 ogórki kiszone 1 cebula 3 łyżki drobno posiekanego koperku Sos: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżka wody 1 łyżka oleju lnianego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Mix sałat rozkładamy w misce. Następnie pokrojone w kostkę warzywa(...)feta. Posypujemy koprem  Składniki sosu łączymy ze sobą.  Polewamy sałatkę.  Smacznego

Gotowanie Patki
Sałatka z ryżem kukurydzą i kalafiorem 170

woreczek ryżu długiego z dzikim 2 kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam  solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty(...)gotuję, odcedzam i przelewam zimną wodą. Do przestudzonego ryżu dodaję kalafior, łososia kawałki, kukurydzę którą obkrawam nożem, pokrojoną natkę pietruszki, dynię. Doprawiam solą, pieprzem, sosem. Sałatkę podaję z kawałkami cytryny

wesoła kuchnia
Gulasz z żołądków 147

piórka. Umyte i oczyszczone żołądki kroimy w kostkę, doprawiamy papryką, solą i pieprzem. wrzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przykrywamy pokrywką, dusimy w tzw. sosie własnym aż płyn odparuje. Następnie całość posypujemy mąką, mieszamy aż mąka straci swoją surowość, wlewamy ok. 300 ml wrzącej wody i dusimy do miękkości żołądków, ok. 45 minut(...)sos zgęstnieje. Podajemy gulasz z żołądków np. z makaronem. Smacznego! The post Gulasz z żołądków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Co zrobić z pieczonej dyni 229

Dyniowe batoniki owsiane Gofry dyniowe (orkiszowo-jaglane) Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Pasta kanapkowa z dyni i twarożku Pasta kanapkowa ze szprotkami w pomidorach, dynią i kukurydzą Sos do pizzy z dyni Pasztet z kaszy jaglanej i dyni Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania

Dorota Smakuje
Drożdżówki z serem i śliwkami 166

twarożku żółtko 3 łyżki soku z pomarańczy skórka starta z połowy pomarańczy łyżka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, ja nie dodałam) 2-3 łyżki sosu powstałego ze smażenia śliwek dodatkowo: 8-10 śliwek łyżka masła klarowanego 2 łyżki miodu spora szczypta cynamonu Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz(...)pienić dodajemy je na patelnię. Przyprawiamy cynamonem i podsmażamy, aż zejdzie z nich skórka. Odkładamy do miseczki. Twarożek miksujemy na gładko z żółtkiem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz sosem powstałym po smażeniu śliwek. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy okrągłą bułeczkę. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i środek każdej ugniatamy spodem niewielkiej szklanki. Odstawiamy

Mienta blog
Sałatka z kurczakiem gyros 264

kurczak będzie gotowy. Pomidory, paprykę, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. Na spód miski wykładamy sałatę - ok 100g , zalewamy sosem jogurtowym - zostawiając trochę do polania na wierzchu, następnie układamy pomidory, paprykę, cebulę, kurczaka, ogórka i pozostała sałatę oraz sos i szczypiorek

Lena Gotuje