Składniki: 1/2 szkl makaronu łezki Arc Pol 3 pomidory 1 op kabanosów 1 garść zielonych oliwek 1 małe opakowanie kukurydzy 6 rzodkiewek 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżka koperku SOS: 4łyżki oleju z pestek winogron só pieprz Makaron łezki Arc Pol ugotować al dente. Przygotować sos: olej wymieszać z solą i pieprzem. Przygotowujemy sałatkę: Odcinamy 1/3 góry pomidora. Wydrążyć środek
Kuchnia w oparachMakaron z sosem grzybowym i polędwiczkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Idealne na szybki obiad. SKŁADNIKI : 2 spore polędwiczki wieprzowe 250 g makaronu tagliatelle 300-400 g grzybów leśnych ( u mnie mrożone ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do podpieczenia 1 łyżka mąki 330 ml śmietany 30 % natka pietruszki(...)szklanki wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje. Do grzybów, ponownie wlewamy wodę, wsypujemy odrobinę jarzynki i wlewamy śmietanę rozmieszaną z mąką. Ciągle mieszając dodajemy polędwiczki, kiedy sos zgęstnieje zakręcamy gaz i posypujemy natkę pietruszki. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybpcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliryż basmati (polecam Karoon ) – u mnie 5 czubatych łyżek mleko zagęszczone niesłodzone ziarenka z wanilii lub 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego syrop z agawy lub płynny miód gęsty sos czekoladowy opcjonalnie świeża mięta do dekoracji Przygotowanie: Wcześniej ugotowany ryż przekładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy ziarenka wanilii, dolewamy niewielką ilość mleka (u mnie 2-3 łyżki) i syrop(...)agawy do smaku. Krótko miksujemy, sprawdzamy konsystencję i smak deseru. Nie miksujemy zbyt długo. Deser ryżowy podajemy z gęstym sosem czekoladowym. Smacznego
Słodkie okruszkiusuń pestki. Wymieszaj śliwki z cukrem i wanilią i ułóż na dnie foremki. Rozpuść masło w rondelku. Do rozpuszczonego masła wsyp cukier i wlej śmietankę oraz golden syrop. Gotuj sos na małym ogniu i mieszaj do rozpuszczenia cukru. Odmierz suche składniki czyli, owsiane płatki, pszenną mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do karmelowego sosu i dokładnie wymieszaj. Rozprowadź mieszankę
codojedzeniapotem tylko cały dzień oczekiwania żeby móc je przyrządzić i zjeść. Tym razem podlałam je jeszcze białym wytrawnym winem. Szczerze mówiąc to był bardzo dobry ruch, powstał przepyszny sos. Rydze z patelni z białym winem 0.5 kg rydzów 2 ząbki czosnku 1/2 kostki masła 2 łyżki oleju rzepakowego szklanka białego wina wytrawnego 2 łyżeczki soli ( ale tu weź tyle(...)wtedy na patelnię wparowała połowa umytych rydzów. I spokojnie na patelni się smażyły. Oj, pysznie to już pachniało, po chwili posoliłam je i dodałam białe wino. Zrobił się pyszny sos, rydze się dodusiły w nim i już gotowe. Można było podawać z bagietką. A przy okazji wiecie w Polsce jest Święto Rydza w Wysowej ? Mniam ! Rydze
Kuchnia na wzgórzugarnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę, seler, sól i pieprz. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Następnie sos zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę 18% wcześniej zahartowaną sosem i dosypujemy sporą ilość koperku - świeżego lub mrożonego. Podajemy z ryżem albo z ziemniakami. Ja podałam
Mała w garnku mieszaustawiłam na HIGH i gotowałam 3 godziny. Śmietanę wymieszałam z niewielką ilością zimnej wody (żeby nie była za gęsta) i dokładnie rozmieszałam w niej łyżkę mąki. Wlałam do powstałego sosu i dokładnie rozprowadziłam. Gotowałam jeszcze 5 minut. Doprawiłam do smaku i gotowe :) Wyszedł kurczak w pysznym sosie pieczarkowym. Podałam z makaronem (bo miałam go sporo w lodówce z poprzedniego dnia
kuchnia doskiNONE Nam golonka kojarzy się z dużą ilością kapusty, musztardą, świeżym pieczywem i dobrym piwem. Dzisiaj jednak mamy dla Was nieco subtelniejszą wersję, czyli golonkę z indyka w sosie musztardowym z dodatkiem cebulki i soku z cytryny. Golonka z indyka w sosie musztardowym SKŁADNIKI: - 3 golonki z indyka (około 800g) - 2 łyżki oleju - pól cytryny - 6 łyżeczek musztardy francuskiej
Związek na patelniFarszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :) Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;) Tutaj(...)bądź podłużny i obtaczamy w mące ;) 5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego
Gotowanie...to proste !placki, które są w dodatku bardzo zdrowe, to idealna przekąska na drugie śniadanie lub lekką kolację. Można je śmiało zabrać do pracy lub szkoły. Będzie do nich świetnie pasował sos jogurtowo-ziołowy oraz lekka sałatka z dressingiem. Placki są pieczone, a nie smażone, więc sprawdzą się dla tych, którzy liczą kalorie, bo nie dodajemy tu dodatkowego tłuszczu. A może nawet(...)Dobrze i ciasno je ugniatamy, aby później nie rozpadały się. Uformowane placuszki wkładamy na około 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni. Gotowe placki brokułowe podajemy z sosem jogurtowym lub zieloną sałatką. Smacznego! Artykuł Placki brokułowe pochodzi z serwisu Analiza Smaku
Analiza Smakupracy ( tak wiem, dużo coś tych przerw miałam 😃😃😃 ), tęsknym okiem spoglądał na mnie wędzony łosoś... 😉 Dlatego w dosłownie 10 minut przygotowałam przepyszny obiad - makaron z łososiem w sosie śmietanowym... 💗 W czasie kiedy gotowałam makaron - (wybrałam pappardelle, czyli grube wstążki, bo tak mi się najbardziej włosko kojarzyło to danie) - podsmażyłam na oliwie cebulę z czosnkiem, dodałam łososia, śmietanę(...)kremówkę oraz odrobinę skórki z cytryny i soku, szczyptę rozmarynu, sól oraz pieprz. Wszystko "zagotowałam" przez kilka minut, aż sos się lekko zredukował i dodałam do całości makaron. Wierzch posypałam siekaną natką pietruszki, choć z koperkiem byłoby jeszcze pyszniej - niestety koperku nie miałam. Ale z pietruszką też było ekstra! Obiad był przepyszny i, co najważniejsze, zrobiłam od razu dwie
Słodko-Słony Świat Ilonyśredniej wielkości , świeżych pieczarek białych lub brązowych 3 cebule bananowe ( duże szalotki ) 1 łyżka klarowanego masła 2 żabki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu terijaki 1 łyżka syropu klonowego ( można zastąpić miodem ) sól , pieprz do smaku ziemniaki : 4-5 ziemniaków średniej wielkości 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 płaska łyżeczka czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki(...)ręcznikiem . Tniemy w paski i podsmażamy na złoty kolor na maśle . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak już zacznie się przypiekać dorzucamy posiekane szalotki i pieczarki . Doprawiamy solą , wyciśniętym praską czosnkiem , sosem terijaki , syropem , gałką i smażymy mieszając . Jak już wszystko nabierze apetycznego kolorku , a mięso nie będzie surowe , można serwować . Nakładamy na talerze razem z ziemniakami i podajemy na gorąco . Jako
Ogrodnik w podróżyobieramy, kroimy w plastry i obsmażamy na patelni. Cebule kroimy w plastry. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian (ziemniaki, cukinia,cebula i pieczarki) Całość zalewamy sosem zrobionym z wymieszanej śmietany z mlekiem oraz roztrzepanym jajkiem. Sos doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut
Bon appetit mon amiepomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam Bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia(...)małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel
Kardamonovysera wędzonego w kawałku 6 ogórków konserwowych lub 12 korniszonów 4 garście Mix sałat ja dałam z rukolą 2 łyżki drobno posiekanego kopru Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki ketchupu pikantnego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso kroję w kostkę. Ser turę na tarce(...)grubych oczkach. Ogórki kroję w kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki. Składniki sosu łącze ze sobą. Polewam sałatkę. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 30 min przed podaniem. Smacznego
Gotowanie Patki