sosy - 72734 przepisów (strona:1819/4849)

GULASZ JAGNIĘCY Z ROZMARYNEM 184

pokrojonego na mniejsze kawałki. W czasie duszenia mięsa uzupełniamy płyny, gorącą wodą z czajnika. Osobiście nigdy nie zaciągam gulaszów mąką. Cebula z czosnkiem w trakcie duszenia naturalnie lekko zagęszczają sos. Nam taka konsystencja odpowiada. Kto lubi, może oczywiście przygotować sos z dodatkiem mąki. Kilka minut przed końcem można do gulaszu dodać dobrą kwaśną śmietanę. Ja dodałam śmietanę drugiego dnia

Smaczne Zdrowe
Kasza jęczmienna z kurkami, szpinakiem i jajkiem sadzonym 150

Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Boczniaki w aromatyczny sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym

Oryginalny smak
Wegetariańska "carbonara" z tofu 273

mniejsze: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu wędzonego 2 jajka 50 g parmezanu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie

Czarnawisienka
Wegetariański gulasz węgierski 159

ustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy. Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Penne z sosem śmietanowym z boczkiem wędzonym 133

dobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Sos śmietanowy to jeden z ulubionych mojego Ł. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku.  Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -200 ml śmietanki UHT -1/2 cebuli -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę -1 łyżka oleju -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty

Zielona Kuchnia
Pieczone udka kurczaka 140

Pieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki(...)góra plus dół, bez termoobiegu. Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem. Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Cukinia faszerowana mięsem i kuskusem 224

duża cebula 2-3 ząbki czosnku  ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie spory pęczek natki pietruszki 2 duże plasterki żółtego sera   Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.    Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię

Simply Food
Quesadilla domowa z kurczakiem i papryką 204

położyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się.  Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym ( przepis na sos ). Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Zębacz duszony z warzywami 244

Składniki: 300 g fileta z zębacza smugowego lub innej ulubionej ryby 200 g cukinii 2 marchewki 1 zielona papryka 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki sosu chili z ananasem pieprz, … Czytaj dalej Zębacz duszony z warzywami

czarrna od kuchni
Szarpane boczniaki. Też będzie ci się wydawać, że jesz mięso. PRZEPIS 237

mięso. Spróbujcie niesamowitych szarpanych boczniaków. Przepis na szarpane boczniaki Składniki: 250 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, płaska łyżka papryki wędzonej w proszku, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, sól, pieprz, olej. Zrób tak: na patelni zeszklij na oleju cebulę pokrojoną w cienkie pióra, dodaj niepełne pół szklanki wody i podduś, a gdy cała wyparuje, dorzuć boczniaki porwane(...)nitki (bardzo łatwo zrobić to dłońmi). Następnie wszystko zrumień, wsyp paprykę, wymieszaj, dopraw sosem sojowym, pieprzem, a jeśli trzeba, także solą, dokładnie połącz, wyłącz ogień. Gotowe! Rada: jeśli nie możesz kupić papryki wędzonej, użyj zwykłej w proszku, danie straci jednak dużo aromatu. Szarpane boczniaki podaliśmy w bułce z sałatką coleslaw (przepis na dole wpisu), piklami i odrobiną keczupu. Sałatka coleslaw

Kulinarna Polska
Ziemniaki w towarzystwie warzyw 193

mięska.  Składniki: 1 kg małych, młodych ziemniaków 20 dag fasolki szparagowej 4 marchewki (u mnie młode i małe) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki oleju Do garnka zlewamy wodę oraz 2 większe szczypty soli. Ziemniaki oraz marchewkę skrobiemy(...)gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy do miękkości.  W międzyczasie należy sprawdzać czy warzywa są już miękkie. Odcedzamy je i dodajemy do papryki. Całość doprawiamy ziołami, sosem sojowym, pieprzem, kurkumą i całość podsmażamy minutę. Smacznego

Gotuj z Agnes
Kotlety z ziemniaków 168

Szybkie i proste danie obiadowe. Bardzo ekonomiczne i bardzo smaczne. Kotlety podałam z sosem gorgonzola To zestawienie jest doskonałe, również surówka z kiszonej kapusty i sos grzybowy lub pieczarkowy będzie bardzo dobrym dodatkiem. Wzbogaciłam chudym boczkiem, cebulą i czosnkiem, lekko podsmażonymi na masełku. Zapraszam do przepisu i polecam, danie dla zapracowanych. Składniki 6 średnich ziemniaków … Czytaj dalej Kotlety

gotuj ze mną
Prosta potrawka z ciecierzycy i cukinii w tajskim stylu 164

odrobinę tego orientu do dań, i tak na moim blogu znajdziecie kilka propozycji inspirowanych tajskimi smakami: najpopularniejsze danie kuchni tajskiej -  pad thai z tofu Makaron ryżowy w orzechowym sosie Makaron soba w sosie z masłem orzechowym Orientalna zupa kokosowa z zielonego groszku Zupa kokosowa z tofu i ciecierzycą Curry z mango A dziś bardzo prosta propozycja na potrawkę

HealthyCreations
Tarta z kurkami i serem ricotta 138

Sezon na kurki trwa. Połączenie ich z serem ricotta i sosem śmietanowo -jajecznym sprawdziło się. Polecam.  Składniki:  300 g ciasta francuskiego 300 g kurek 1 łyżka masła ghee 1/2 pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany 36% 3 jajka 250 g sera ricotta gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie:   Formę do tarty posmarowałem oliwą. Wyłożyłem ciastem(...)chwilę smażyłem. Dodałem posiekaną natkę pietruszki, doprawiłem do smaku solą i pieprzem. W osobnej misce połączyłem śmietanę z jajkami i przyprawami. Na ciasto wyłożyłem kurki, na nich ricottę. Zalałem sosem śmietanowo- jajecznym. Piekłem 15 minut w 200 stopniach C, a potem zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C i piekłem 25 minut

R'n'G Kitchen
Kaszotto z kurczakiem i fasolką 167

dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Idealne na zdrowy, pożywny obiad dla całej rodziny.   Składniki: 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 cebula 500g piersi z kurczaka łyżka sosu sojowego ciemnego 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 cukinia 250g pomidorków koktajlowych sól, czarny pieprz, oregano, słodka papryka, cynamon Sposób przygotowania: Na dużej patelni(...)pokroić w kostkę, dodać do kaszy i zeszklić. Pierś z kurczaka pokroić w niedużą kostkę i dodać na patelnię. Obsmażać aż mięso zmieni kolor. Następnie wlać gorący bulion i sos sojowy oraz dodać oregano i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut. Fasolkę pokroić na kawałki, cukinię w kostkę. Warzywa dodać na patelnię, wymieszać i przykryć. Gotować jeszcze

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania