tętnicze. Co nam trzeba? 100g grochu połówki 500g mięsa mielonego 1 jajko 100g bułki tartej przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, ostrej oraz tymianku i bazylii sos: woda (100ml) koncentratem pomidorowym (200ml) plus 2 czubate łyżki śmietany plus łyżka mąki. olej rzepakowy posiekana drobno, świeża natka pietruszki – 2 łyżki Robimy! Groch przed gotowaniem należy wypłukać(...)miksujemy na gładko np. blenderem i dodajemy do mięsa mielonego. Mieszamy dodając jajko, bułkę i przyprawy. Mokrymi rękoma formujemy małe kulki i obsmażamy na oleju rzepakowym z każdej strony. Sos: wszystkie składniki ze sobą porządnie mieszamy (ja używam słoika i w nim wstrząsam) Zalewamy nasze kuleczki i na małym ogniu podduszamy 15 minut. Na sam koniec dajemy natkę pietruszki
LatosiowydomFilet z kurczaka w sosie pieczarkowym to doskonały pomysł na niewymagający obiad, który przygotujecie szybko i sprawnie. Idealny z kaszą, kuskusem czy ziemniakami. A, koniecznie dorzućcie do tego zestawu jeszcze jakąś lekką sałatkę, np. tę z fasolką szparagową i pomidorami. Źródło przepisu: Kwestia Smaku. Artykuł Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plmięsem umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec 2 godziny, kilka razy przewrócić worek. Pół godziny przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 C i rozciąć worek. Sos który się wytworzy wylać do garnuszka z zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować. Można również polać ziemniaki sosem bez zagęszczania. Smacznego
Kuchnia Pokoleńszklanki octu 10% Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 6 godzin. Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm. Zrobiłam sos śmietanowy. Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam gorącą wodą. Ostudzoną dodałam do majonezu i śmietany. Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu. Przyprawiłam(...)smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i dolałam ocet. Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się. Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki. Notatki: *kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się. * ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku * ocet, jeśli ktoś
Pieprzyć z FantazjąWieprzowe żeberka w sosie grzybowym – danie bardzo sycące i smaczne. Smak grzybów i wieprzowiny współgra ze sobą, dając ciekawe … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Żeberka</span> w sosie grzybowym pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwarto go zastępować lub dodawać do potrawy innych serów typu parmezan, to już nie będzie to samo! Owczy ser peccorino ma niesamowity smak i aromat, dzięki czemu sosy z nim nabierają innego wyrazu. A do przygotowania makaronu potrzebujecie dosłownie kilka minut i kilku składników. Podróżując po Włoszech nauczyła się już że siła tkwi w prostocie, wystarczy mieć dobry składnik! Jeśli(...)pieprzu – 2-3 łyżki masła Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej 1/3 szklanki wody z gotowanego makaronu, przyda się za chwilę do sosu. W czasie gotowania makaronu przygotuj pozostałe składniki. Pieprz utłucz w moździerzu, tak aby nie było już bardzo dużych elementów, ale kawałki pieprzu były większe niż te które uzyskasz w młynku
nietylkopasta.plopakowanie łososia wędzonego na zimno (100 g), Wybierzcie, jakiego lubicie. Ja zawsze wybieram tego w plastrach 5–6 płatów sushi nori (w zależności od ilości ryżu), 1/3 ogórka świeżego, Sos sojowy, 1 łyżka cukru, 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżka przegotowanej wody, Solidna szczypta soli, Mata bambusowa do zawijania sushi (można dać sobie radę bez niej, ale mata znacznie ułatwia(...)całość. Gotowe! Teraz wystarczy już tylko pokroić sushi na krążki o grubości ok. 1,5 cm. Maki możemy jeść pałeczkami lub rękoma na wiele sposobów: same, maczane w sosie sojowym, z odrobiną wasabi, z młodym imbirem… Wedle uznania. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest zupełnie odmienny od większości spożywanych w Polsce dań. Jeśli znudził Wam się schabowy
Proste-przepisy.plm.facebook.com/gotowaniepatki/ Składniki dla 4 osób: 1 kg ziemniaków 20 dag boczku wędzonego 20 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 15 dag sera żółtego Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 3 łyżki ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej słodkiej(...)patelni rozgrzewam olej ,przekładam kiełbasę i boczek oraz cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Przekładam do ziemniaków. Ser żółty tre na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam składniki sosu ,dodaję ser. Mieszam. Polewam ziemniaki . Wkładam do piekarnika na ok.35 minut w 180 stopniach. Smacznego
Gotowanie PatkiDodajemy pokrojone w kostkę tofu i chwilę podsmażamy. Wlewamy passatę, przykrywamy i dusimy około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Makaron gotujemy al dente. Podajemy z tofu w sosie pomidorowym. Posypujemy świeżymi listkami bazylii i pokrojoną w plasterki papryczką. Smacznego :) Artykuł Makaron z wędzonym tofu w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogAromatyczne papryki nadziewane farszem, to świetny pomysł na obiad albo kolację. Danie zawiera dużo warzyw, a w towarzystwie sosu czosnkowego tworzy ciekawą propozycję np. na imprezę. Pieczone papryki są miękkie i łączą się na talerzu z farszem, powodując wyjątkowe połączenie smaków. Papryki faszerowane kaszą jaglaną i mięsem mielonym 4 papryki czerwone ((lub zielone albo żółte)) 200 g mięsa mielonego(...)minut w temperaturze 180 stopni C (bez termoobiegu). Po wyjęciu posyp papryki startą mozzarellą lub serem żółtym. Papryki możesz dodatkowo posypać świeżą bazylią oraz parmezanem. Podawaj z sosami, np. z czosnkowym. Wartości odżywcze (porcja – 1/2 papryki): Kcal: 143 | Białko: 10,5 | Węglowodany: 20 | Tłuszcze: 3,4 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu
Przepisy na widelcukukurydziano-pszennym cieście podaje zarówno do ziemniaków lub frytek, jak również jako pyszną mięsną przekąskę na przyjęciach czy rodzinnych spotkaniach. W tym drugim wypadku wystarczy dodatkowo przygotować domowy sos czosnkowy, w którym goście maczają kurczaka. Polecam. Prosto, dość szybko i smacznie. A i maluchy z chęcią sięgają po takie kurczaczki. W końcu przypominają one coś w rodzaju popularnuch nuggetsów Składniki(...)mieszance mąk. Kawałki kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien je przykrywać do około połowy) z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. zestawem surówek i sosem czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszkiprzykryć i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać pomidory w puszce i gotować bez przykrycia około 10-15 minut, niech nadmiar płynu wyparuje a sos zgęstnieje. Rzadko sos zagęszczam mąką i tak w tym przypadku, tego nie robię. Ale jeżeli taki wolimy to na tym etapie, zagęścić według uznania. Doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Lubicie dania jednogarnkowe? My bardzo, mąż dodatkowo uwielbia bakłażana. Ja nie powiem też zjem ze smakiem. Tym razem jest on w formie zapiekanki, sosu, coś pomiędzy. Zapieczony z mozzarellą, czosnkiem, cebulą, serem feta i orzeszkami piniowymi. Do tego idealnie pasuje ryż. Przepis pochodzi z książki " Opowiadania drewnianego stołu " Moniki Waleckiej. Polecam, naprawdę pyszne danie, proste i szybkie(...)momentu, aż cebula się zeszkli. 3. Do cebuli wrzucamy pomidory z puszki i smażymy kilka minut. Dodajemy usmażony bakłażan, cukier, oregano, miętę. Dobrze mieszamy i smażymy kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec doprawiamy go solą i pieprzem. 4. Wszystko przelewamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy pokrojonym serem feta i orzeszkami piniowymi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C
kruche babeczkituszka kurczaka do 2kg (najlepiej z wolnego wybiegu) 2 nieduże kwaśne jabłka (reneta, antonówka, bojken) ziemniaki pomidory 2 łyżeczki masła gałązka rozmarynu kilka gałązek tymianku marynata: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 1 -1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich Składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno(...)Masło roztopić, polać kurczaka. Wstawić do piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polać kurczaka powstałym podczas pieczenia sosem. Jeśli skrzydełka i nóżki będą za mocno się przypalać, można przykryć je kawałkiem folii. Po upieczeniu odstawić kurczaka na 5 minut, po tym czasie kroić i podawać. Smacznego
Obiad gotowyFIORI Campo de Fiori już dawno przestał być placem tylko z kwiatami, znajdziesz tu owoce i warzywa, ale także mnóstwo straganów z produktami dla turystów takimi jak makarony, sosy czy dodatki. To miejsce w dalszym ciągu jest dla mnie magiczne, może za sprawą tylu pięknych stoisk z pysznościami, a może dlatego że plac otaczają super kafejki i restauracje, do których(...)każdy ze smaków ma coś w sobie! Będąc we Włoszech lody musisz zjeść codziennie! ZJEŚĆ MAKARON CACCIO DI PEPE To najbardziej tradycyjny makaron tego rejonu, z pysznym i prostym sosem serowym i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Sekretem tego makaronu jest ser Peccorino. Nie warto go niczym zastępować ani mieszać z serem parmezan, to nie będzie ten smak
nietylkopasta.pl