sosy - 72234 przepisów (strona:1814/4816)

Poniedziałek: Dynia zapiekana z mięsem i warzywami z rosołu 89

Doskonały sposób na spożytkowanie mięsa i warzyw z rosołu. Przesmażone na mocnym ogniu, podduszone w sosie zyskują zupełnie nowy smak. Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4   Składniki: Dynia makaronowa Mięso z rosołu 2 szalotki 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą 1 mozzarella Kilka kawałków sera pleśniowego(...)smaku. Krok 3 Wyjmij dynie z pieca. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca, pociągłymi ruchami podziel miąższ na małe makaroniku. Dopraw sola. Następnie wykładaj na wierzch każdej połówki porcję sosu z mięsem, a na nim rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę i ser pleśniowy. Możesz posypać całość pestkami z dyni (poniżej przepis jak je zrobić. Wstaw do piekarnika i zapiekaj

Niedzielny kucharz
Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 142

Dziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia. 0 false(...)cytryny, 4 łyżki wody (albo zalewy z ananasa) i przecier – dusić ok 5 minut. Na patelnię dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić sos, a następnie dodać pokrojone śledzie – wymieszać i odstawić do lodówki

Smaczny zeszyt
Cukinia nadziewana a'la pizza 131

tych trzech inspiruje mnie najwięcej do kuchennych eksperymentów. Ostatnio postanowiłam zrobić z cukinii pizzę i tak powstała wersja cukinii nadziewanej tymi składnikami jakie zwykle kładzie się na pizzy - sos pomidorowy, szynka, oliwki i mozzarella. I muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment, cukinia ala pizza czyli fit wersja pizzy. Cukinia nadziewana a'la pizza 3 niewielkie cukinie 1 łyżka oliwy(...)się wytrąciła, następnie posmarować lekko oliwą, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie wyjąć blachę i każdą cukinię wysmarować w środku sosem pomidorowym, na to połoyć porwane kawałki szynki, oliwki i mozzarellę, wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut aż wszystko się zapiecze. Przed podaniem posypać bazylią

Smaczny zeszyt
Tarta z grzybami leśnymi 83

jeszcze gotowa na jesień to na grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów

Smaczny zeszyt
Curry z soczewicy, dyni i papryki 100

łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno posiekać W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek(...)wodą, żeby przykrywała całość. Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną. Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut. Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Jeżeli podoba Ci się ten przepis to polubisz też  Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Smaczny zeszyt
Pizza z ziemniakami i mascarpone 120

Jaki jest Wasz stosunek do białych pizzy? Ja muszę przyznać, że mając do wyboru pizzę z sosem pomidorowym lub bez, zwykle wybierałam tę z sosem pomidorowym ( wyjątek stanową 4 sery, które bardzo lubię). Jednak podczas mojej ostatniej wizyty we Włoszech spróbowałam pizzy z ziemniakami i bardzo mi zasmakowała. To moja wersja - pizza z ziemniakami, lekko uprzednio podpieczonymi w piekarniku, żeby

Smaczny zeszyt
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 115

mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć potem dodać czosnek i imbir, smażyć(...)wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie. Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie. Dodać orzeszki, wymieszać. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Jak lubicie można dodać więcej chilli

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z tortellini i serami 159

drobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy.  Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym

Bułka z Chlebem
Żeberka w marynacie 106

żeberka rozpływają się w ustach Co potrzeba: 1,3-1,5 kg żeberek, 3 łyżki oleju rzepakowego Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka tymianku, 1 łyżeczka czubata czosnku granulowanego, 1 pełna łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w misce(...)czasie na blachę wlewamy 3 łyżki oleju, układamy żeberka, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 10 minut. Smacznego :)) musztarda francuska, sos sojowy, żeberka, sok z cytryny

Bułka z Chlebem
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 110

łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych i pokrojonych na  kawałki 1 średnia cebula, 1 łyżeczka posiekanego koperku, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka śmietany Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety(...)minut bez przykrycia na mniejszym płomieniu. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koper i natkę pietruszki. Wyłączamy płomień. Do kubka dajemy 1 łyżkę śmietany i 3-4 łyżki gorącego sosu, mieszamy, wlewamy z powrotem do pulpetów, mieszamy, doprawiamy solą. Smacznego :)) mielone, wołowina, wieprzowina, cebula

Bułka z Chlebem
Karkówka wieprzowa po cygańsku 117

karkówki wieprzowej, 500 g pieczarek, 8 szt. średniej cebuli, 2 duże, mięsiste czerwone papryki, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany, Mąka do obtaczania, Olej do smażenia Co potrzeba na sos: 1 szklanka wody, 2 ząbki czosnku przepuszczonego przez praskę, 3 łyżki octu jabłkowego, 1/2 szklanki keczupu pikantnego, 200 g koncentratu pomidorowego, 1,5 łyżki cukru, 1 papryczka chili z pestkami, 1 płaska(...)świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni z tłuszczem po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę do zeszklenia, gotową przekładamy równomiernie na mięso. Na to rozkładamy pieczarki, na wierzch rozkładamy paprykę. Składniki na sos mieszamy dokładnie, polewamy równomiernie po wierzchu. Blachę przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C, pieczemy 1,5 godziny na termoobiegu. Smacznego :)) karkówka, pieczarki, cebula, papryka, koncentrat pomidorowy

Bułka z Chlebem
Sałatka z kurczakiem i jajkiem sadzonym 110

sałaty lodowej, 1/2 średniej kapusty pekińskiej, 1 puszka kukurydzy, 1/2 dużej czerwonej papryki, 3 łyżki pokrojonej w drobną kostkę dyni, 2 łyżki pestek słonecznika, 2 łyżki prażonej cebulki, Sos winegret robiony w ten sposób , 1/2 łyżeczki ostrej papryki, Grzanki do sałatek robione w ten sposób , Dodatkowo: Jajka, Tłuszcz do smażenia, Wykonanie: Udźce z kurczaka płuczemy, osączamy z wody, nacieramy czosnkiem(...)kotlety kroimy w kostkę. Do miski dajemy kapustę pekińską pokrojoną drobno, sałatę lodową porwaną w mniejsze kawałki, odsączoną kukurydzę, paprykę pokrojoną w drobne kawałki, dynię, pestki słonecznika, prażoną cebulkę, sos winegret wymieszany z ostrą papryką, mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę kotlety, mieszamy ponownie. Sałatkę układamy na talerzach lub w miseczkach, smażymy jajka sadzone w takiej ilości, żeby jedno przypadało

Bułka z Chlebem
Jak zrobić tort w stylu drip cake 135

czekolady na środek tortu, rozprowadziłam ją szpatułką pozwalając aby w niektórych miejscach delikatnie spłynęła na boki. Właściwy drip wykonałam za pomocą specjalnej butelki do dekorowania (takiej jak dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz. Obejrzyj wideo(...)wysoki i dodatkowe ścianki bardzo ułatwią Ci zadanie. Na dnie tortownicy ułóż pierwszą warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem z czarnej porzeczki, do tego celu najlepiej użyć dyspensera do sosów (takiej butelki z dzióbkiem) lub pędzelka. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku. Masę śmietanową przełóż do worka

Słodki Blog
Pasta z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi 169

pieczywa. Ta pasta z pieczonej papryki z dodatkiem czosnku i orzechów włoskich to nie tylko pomysł na smarowidło do chleba. Świetnie smakuje ze świeżymi warzywami jako przekąska lub sos podany do dania głównego. Pasta jest pełna smacznych i zdrowych składników. Oto przepis na pyszną i zdrową pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi. 2 czerwone papryki 1 żółta(...)oliwę. Blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem. Pastę z pieczonej papryki z czosnkiem i orzechami włoskimi podajemy od razu do chleba, warzyw lub jako sos do dań na ciepło.  Czerwona papryka to skarbnica witamin i składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, z grupy B, rutynę i beta-karoten. Jest bogata w żelazo, magnez, potas, wapń

My Chcemy Jeść
Kaczka mango 102

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic prostszego i pysznego wydarzyć się nie może. Składniki: 2 filety kaczki ze skórą 6 łyżek pikantnego  sosu mango Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Filety oczyszczamy, nakłuwamy, zalewamy sosem i marynujemy przez dobę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (skórą do spodu). Przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Pieczemy 35 min. co jakiś czas podlewając wytapianym tłuszczem

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania