Lubię sosy śmietanowe, ale koniecznie z dużą ilością warzyw. W tej potrawie jest ich pod dostatkiem. 400g makaronu 2 filety z kurczaka 1 duża cukinia 300g pieczarek 2 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietanki 30% 1 opakowanie rukoli 500g pomidorków kotajlowych sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra ser cheddar olej 1. Filety, cukinię i cebulę kroimy(...)rozgrzanym oleju podsmażamy filety, obsypujemy je solą i przyprawami. Dodajemy cukinię, cebulę, pieczarki i czosnek. Smażymy do odparowania wody. Powoli wlewamy śmietankę energicznie mieszając. Wyłączamy gaz. 3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu, rukolą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Przed podaniem posypujemy starym serem
Szefowa kuchnisię je kroi, a dzięki kapuście, mamy niemal cały obiad gotowy ;) Składniki: 2 kg schabu bez kości 1 kg kiszonej kapusty 100g grzybów leśnych 1 szklanka bulionu 2 łyżki sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami(...)solą, pieprzem, sosem sojowym oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Grzyby namaczamy w wodzie- również całą noc. Nazajutrz kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, drobno siekamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem. Zamarynowany schab obsmażamy na rozgrzanym oleju, kroimy
Kuchnia w czekoladzieWami tym dzielić. Really. Dzisiaj ultrakrótko. Dlatego, że za chwilę smażę z rozmarynem i tymiankiem pierś kaczki, a batat na puree się już gotuje. Jest też malinowy sos i marynowana kalarepa. I jest też deser na bazie mascarpone. I serio, nie dam Wam tego przepisu. Jest ciemno i nie zrobię dla Was odpowiednich zdjęć. Jednak na pocieszenie rzucam coś(...)pieprz, majeranek i wędzoną paprykę. Podduś składniki razem kilka minut. Dodaj pokrojonego w drobną kostkę selera naciowego i kukurydzę. Smaż składniki 5-6 minut. Dodaj passatę pomidorową i duś sos 10 minut. Wystudź składniki, dopraw, dodaj jajko i wymieszaj. Wydrążone papryki przygotuj i nałóż farsz. Umieść tak przygotowane papryki razem z "czapkami" na blaszce, a następnie w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaBardzo ciekawe danie z cebulą w roli głównej. Można podawać z ulubionymi dodatkami, sosami. U mnie przyjął się sos czosnkowy i również polecam. Myślę, że inne dodatki również się sprawdzą. Cebulę będzie trochę ciężko obrać, trochę popłaczemy ale efekt wart tej męki:) Zapraszam do przepisu. Składniki 500 g mielonego mięsa 6 sporych cebul 1 bułka kajzerka namoczona w mleku
gotuj ze mnąsałatka. Idealna na lekki lunch albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 2 garści mieszanki sałat 1 pomidor 100g makaronu świderki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3-4 suszone pomidory w oleju 2 łyżki czarnych oliwek 1/3 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli z zalewy 1 łyżka pestek z dyni 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka(...)tuńczyka odsączonego z zalewy i pokrojone na kawałki suszone pomidory *** *** Na wierzchu wykładamy pokrojony w kostkę ser mozzarella, plasterki oliwek oraz pokrojoną w piórka cebulę *** *** Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i od razu podajemy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sałatka z tuńczykiem, makaronem
Blog z Apetytemmarchwi · 1 szt. pietruszki · Papryka czerwona · Pomysł na kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym · ½ śmietany 18 % Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę następnie prużymy na rozgrzanym oleju, doprawiamy solą oraz przyprawą. 2. Brukselkę gotujemy(...)tarce o dużych oczkach, obrane ze skórki warzywa (marchew, pietruszkę). 5. Następnie pokrojoną w paseczki paprykę. 6. Kiedy warzywa są już miękkie łączymy z brukselką. 7. Sos rozrabiamy według przepisu na opakowaniu i hartując wlewamy do warzyw, chwilę gotujemy. 8. Na koniec warzywa łączymy z mięsem, podajemy z ulubionym makaronem. 9. Danie gotowe
Kulinarna Chwilaprzyjaźnie nastawieni Włosi i fantastyczna kuchnia. Dzisiaj prezentuję przepis na wyśmienity deser, który pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Składniki 110 g mąki pszennej 110 g cukru 3 jajka Sos owocowy 110 g truskawek 100 g malin sok z cytryny 100 g cukru Krem waniliowy 250 g mleka 70 g cukru 12 g żelatyny 250 ml śmietanki 30 % 1 łyżka(...)Płaską blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem. Wylać ciasto wyrównując wierzch. Piec 12 minut w 180 stopni. Wyjąć na ściereczkę posypaną cukrem , papierem do góry.Powoli zdjąć papier. Wszystkie składniki sosu zmiksować, wylać na upieczone ciasto, zrolować roladę. Włożyć do lodówki na min 1 h. Żółtka utrzeć na krem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Mleko zagotować i dodać do niego masę
gotuj ze mnączarnych oliwek sól, pieprz szczypiorek 300 gramów pomidorków koktajlowych 1 czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki kukurydzy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka masła sałata do dekoracji Pomidory koktajlowe myję, odcinam im "czapki" czyli wierzch a środek wydrążam, bardzo delikatnie by nie podziurawić skórki. Wędlinę i oliwki kroję(...)masło, a paprykę i selera naciowego kroję na mniejsza kawałki. Smażę na maśle pokrojone warzywa, kukurydzę oraz pomidorki koktajlowe na bardzo wysokiej temperaturze, do mocnego zarumienienia. Na koniec wlewam sos sojowy i miód, chwilę karmelizuję warzywa i ściągam z ognia. Podaję upieczone pomidory z jajkami oraz karmelizowane warzywa, a wierzch wszystkich składników posypuję szczypiorkiem oraz dekoruję liśćmi sałaty. Można jeść
Mango Papajapodsmażamy w WOKu. Paprykę kroimy i dorzucamy do mięsa. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko kokosowe i śmietankę. Sos dusimy jeszcze chwilę i dodajemy sok z cytryny/limonki. Gotowy sos podałam z ryżem. Wychodzi go dużo i można nadmiar zamknąć w słoiki
Gotowanie jest łatwepuszysty krem. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo rozpuszczoną czekoladę dokładnie mieszamy do równomiernego połączenia składników. Maliny wraz z pozostałym cukrem przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na jednolity sos. Zmiksowane maliny przekładamy porcjami do pucharków kilka łyżek odkładamy. Następnie przekładamy mus czekoladowy. Włożyć do lodówki na minimum jedną godzinę . Przed podaniem polać resztą sosu malinowego. Smacznego
Andzia Pichcigodzina pieczenia w wysokiej temperaturze. Carnitas tradycyjnie podaje się z salsą i tortillami. My proponujemy nieco inny sposób wykorzystania tego aromatycznego mięsa – w zapiekance makaronowej. Delikatne, nasączone niesamowicie pachnącym sosem mięso wspaniale aromatyzuje danie, nadając mu wspaniały smak. Mięciutkie mięso świetnie idzie w parze z przypieczonym makaronem i kremowym brokułem. Powstaje absolutnie wyjątkowa zapiekanka makaronowa z brokułem i mięsem carnitas(...)mięso z piekarnika, przestudź, przełóż na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców porwij na małe kawałki. Przełóż mięso do misy z makaronem. Dodaj do niej brokuła, wlej sos jajeczno-jogurtowy. Wymieszaj. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem, przełóż do niej makaron, rozłóż równomiernie. Na wierzchu rozłóż porwaną na kawałki drugą połowę mozzarelli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj
Niedzielny kucharzbiały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy około 500 g wołowiny gulaszowej np. pręgi wołowej, około 500 ml bulionu dashi, ale w ostateczności(...)bulionem wołowym lub wodą 1 duża cebula 3-4 ziemniaki średniej wielkości lub 1 dość duży batat (około 300-400 g) 1 duża marchewka 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki sake (lub czystej wódki) 1 łyżka mirinu (lub wiśniówki typu kirsch) 1 łyżeczka brązowego cukru lub do smaku pół pęczka szczypiorku lub innej zieleniny 1-2 łyżki oleju
Cztery FajeryProste, a jakie smaczne:) Frytki z cukinii w parmezanowo-migdałowej panierce. Pieczone w piekarniku. Podane razem z czosnkowym sosem. 2 cukinie 1 jajko około 50 g mielonych migdałów 30 g tartego parmezanu zioła prowansalskie sól Cukinię (wraz ze skórką) kroimy w słupki. Jajko wybijamy na głęboki talerz i mieszamy widelcem lub rózgą kuchenną. Oprószamy solą, ponownie mieszamy. Na płaskim talerzu(...)następnie w parmezanowo-migdałowej mieszance. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (z termoobiegiem) na około 10 minut. Podajemy z ulubionym sosem, np czosnkowym
Smaki Na Talerzukawałki kurczaka przewracamy na drugą stronę). 8. Gotujemy ziemniaki do miękkości. 9. Rwiemy sałatę na kawałki a pomidora i ogórka kroimy w kostkę. 10. Przygotowujemy sos czosnkowy: wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy z sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzu i jogurtem. 11. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła. 12. Pieczone nuggetsy podajemy na pure ziemniaczanym z dodatkiem sałatki(...)sosu czosnkowego. Pieczone nuggetsy są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym. W artość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 700 g Energia: 604 ,7 kcal Białko: 40 ,4 g Tłuszcze: 14 ,1 g Węglowodany: 81 ,7 g Błonnik pokarmowy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach