dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy, odcinamy(...)litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki
Kuchnia MagdaLenydorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy, odcinamy(...)litra. Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 min. Do zupy dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki
Kuchnia MagdaLenyDomowe nachos. Najlepsze, zdrowsze, takie jak lubię. Podane z ulubionym sosem, będą idealną przekąską do podjadania przy filmie, na imprezę, domówkę, czy do zabrania ze sobą do kina. Szukasz przekąski na imprezę ? Na jednym ze zdjęć nachos w wersji halloweenowej Składniki: 175g mąki kukurydzianej 175g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50g masła 200ml gorącej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie(...)minut, trzeba obserwować kiedy się pieką, bo przetrzymane 1-2 minuty, zaczną szybko się przypiekać. Upieczone nachos przesypujemy do miski, oprószamy lekko świeżo mieloną solą, podajemy z ulubionym sosem. U mnie z domowej roboty ketchupem . Artykuł Domowe nachos – przepis jak zrobić pochodzi z serwisu Niepieprz
NiePieprz.plgotowe placki tortilla 2 opakowania (uwaga na skład) warzywa: papryka, pomidor, ogórek, cebula rucola lub mix sałat małe opakowania kukurydzy i fasolki z puszki 1 opakowanie tartej mozzarelli dowolne sosy: najlepszy będzie czosnkowy własnej roboty ketchup Przepis: Warzywa: paprykę, pomidora i ogórka kroimy w kosteczkę, cebulę kroimy w piórka, Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy, Placki tortilli podgrzewamy na patelni(...)mikrofali, Każdy placek smarujemy ketuchupem i układamy na nim warzywa i sałatę, całość posypujemy serem. Polewamy dowolnym sosem lub ketchupem Tortille zwijamy, Proponuję zapiec lekko tortille w opiekaczu do kanapek, żeby się nie rozwijały podczas jedzenia. Artykuł Tortilla z kurczakiem gyros i warzywami pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxczerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka muszkatołowa ( kulka ), rozbita młotkiem 2 łyżki ziaren pieprzu czarnego 5 plastrów świeżego imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 gwiazdka anyżu sól ,do smaku dodatki : 2 jajka kurze ugotowane na twardo kilka grzybów mun , namoczonych we wrzątku pęczek
Ogrodnik w podróżysmaku. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 200 g sera kaszkawal 1 mango 1 pęczek natki pietruszki 1 mała czerwona cebula 250 g pomidorków koktajlowych 1 puszka tuńczyka w oliwie Sos: 4 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wrzątku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy francuskiej sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style(...)Mango i ser kroimy w kostkę. Pomidorki na ćwiartki lub połówki. Cebulę kroimy w piórka. Natkę siekamy. Łączymy składniki. Sałatę kroimy w paski. Tuńczyka osączamy z oliwy. Przygotowujemy sos. Oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, łączymy z gorącą wodą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość łączymy ze sobą. Podajemy schłodzone
R'n'G KitchenDoskonały sposób na spożytkowanie mięsa i warzyw z rosołu. Przesmażone na mocnym ogniu, podduszone w sosie zyskują zupełnie nowy smak. Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Składniki: Dynia makaronowa Mięso z rosołu 2 szalotki 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą 1 mozzarella Kilka kawałków sera pleśniowego(...)smaku. Krok 3 Wyjmij dynie z pieca. Przestudź, a następnie przy pomocy widelca, pociągłymi ruchami podziel miąższ na małe makaroniku. Dopraw sola. Następnie wykładaj na wierzch każdej połówki porcję sosu z mięsem, a na nim rozłóż porwaną na kawałki mozzarellę i ser pleśniowy. Możesz posypać całość pestkami z dyni (poniżej przepis jak je zrobić. Wstaw do piekarnika i zapiekaj
Niedzielny kucharzDziś propozycja przekąskowa -salsa ze śledziem w lekko słodkim sosie pomidorowym z cebulką, kukurydzą i ananasem. Pyszna przekąska nie tylko dla amatorów śledzi, to takie danie, które może posmakować tym co za tą rybą nie przepadają - smaki tu są tak dobrane, że śledź nie dominuje. Jak dla mnie idealne połączenie smaków - to mój ulubiony sposób na śledzia. 0 false(...)cytryny, 4 łyżki wody (albo zalewy z ananasa) i przecier – dusić ok 5 minut. Na patelnię dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić sos, a następnie dodać pokrojone śledzie – wymieszać i odstawić do lodówki
Smaczny zeszyttych trzech inspiruje mnie najwięcej do kuchennych eksperymentów. Ostatnio postanowiłam zrobić z cukinii pizzę i tak powstała wersja cukinii nadziewanej tymi składnikami jakie zwykle kładzie się na pizzy - sos pomidorowy, szynka, oliwki i mozzarella. I muszę przyznać, że to bardzo udany eksperyment, cukinia ala pizza czyli fit wersja pizzy. Cukinia nadziewana a'la pizza 3 niewielkie cukinie 1 łyżka oliwy(...)się wytrąciła, następnie posmarować lekko oliwą, ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut, następnie wyjąć blachę i każdą cukinię wysmarować w środku sosem pomidorowym, na to połoyć porwane kawałki szynki, oliwki i mozzarellę, wstawić ponownie do piekarnika na 10-15 minut aż wszystko się zapiecze. Przed podaniem posypać bazylią
Smaczny zeszytjeszcze gotowa na jesień to na grzyby już się cieszę. Nie wiem jak Wy ale ja lubię je zarówno zbierać jak i jeść. Najczęściej robię z nich zupę, albo sos do makaronu. Dziś jednak coś innego - tarta z grzybami leśnymi, porem i jajeczno-śmietanowym sosem z dodatkiem natki pietruszki. Kruche ciasto i aromatyczne nadzienie. Smakuje pysznie - jak ubieracie grzybów
Smaczny zeszytłyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno posiekać W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek(...)wodą, żeby przykrywała całość. Gotować 25 minut aż dynia i soczewica zmiękną. Dodać przecier, mleczko kokosowe i tahini, gotować kolejne 5 minut. Doprawić syropem z agawy, limonką i sosem sojowym. Podawać z ryżem, posypane kolendrą. Jeżeli podoba Ci się ten przepis to polubisz też Curry z ciecierzycą i szpinakiem
Smaczny zeszytJaki jest Wasz stosunek do białych pizzy? Ja muszę przyznać, że mając do wyboru pizzę z sosem pomidorowym lub bez, zwykle wybierałam tę z sosem pomidorowym ( wyjątek stanową 4 sery, które bardzo lubię). Jednak podczas mojej ostatniej wizyty we Włoszech spróbowałam pizzy z ziemniakami i bardzo mi zasmakowała. To moja wersja - pizza z ziemniakami, lekko uprzednio podpieczonymi w piekarniku, żeby
Smaczny zeszytmleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć potem dodać czosnek i imbir, smażyć(...)wodą i mleczkiem kokosowym, zagotować, dodać soczewicę i gotować aż dynia zmięknie. Dodać pomidory i przecier, zagotować, wmieszać szpinak, chwilę podgotować aż szpinak zmięknie. Dodać orzeszki, wymieszać. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Jak lubicie można dodać więcej chilli
Smaczny zeszytdrobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym
Bułka z Chlebemżeberka rozpływają się w ustach Co potrzeba: 1,3-1,5 kg żeberek, 3 łyżki oleju rzepakowego Co potrzeba na marynatę: 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 płaska łyżka oregano, 1 płaska łyżka tymianku, 1 łyżeczka czubata czosnku granulowanego, 1 pełna łyżka musztardy francuskiej Wykonanie: Składniki na marynatę mieszamy w misce(...)czasie na blachę wlewamy 3 łyżki oleju, układamy żeberka, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy 40 minut. Po tym czasie odwracamy, pieczemy 10 minut. Smacznego :)) musztarda francuska, sos sojowy, żeberka, sok z cytryny
Bułka z Chlebem