sosy - 72234 przepisów (strona:1810/4816)

Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur 117

wariantów przygotowania kibbeh . Mój kibbeh jest najprostszy , dokładnie taki, jaki jadłam, czyli pełen przypraw , ale bez nadzienia . Polecam , ciekawa potrawa o bardzo oryginalny, smaku . Jeszcze bardziej niesamowita z arabskim sosem miętowo-jogurtowym . składniki : 0,5 kg drobno zmielonej wołowiny , najlepiej z dodatkiem szpondru , żeby nie była zbyt chuda i sucha 1/2 szklanki kaszy bulgur (przygotować, według opisu,na opakowaniu,taka(...)jakby cygara . Obtaczamy w mieszance słodkiej papryki , całych ziaren kolendry i rozmarynu . Smażymy na dość głębokim tłuszczu ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco skropione sokiem z cytryny . Idealne z sosem jogurtowo – miętowym . Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Arabskie kibbeh z mięsa mielonego i kaszy bulgur pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 126

zapasy na zimę. Ja najwięcej mam grzybów mrożonych. Po rozmrożeniu są niemal identyczne jak świeże. Nie jestem wielbicielką suszonych, które mimo pięknego zapachu i smaku idealnego do zup i sosów, dla mnie są mniej atrakcyjne w kuchni niż grzyby świeże. No ale każdy ma prawo do swoich smaków i swojego gustu, prawda? Dzisiaj przygotowałam kolorową pieczeń z grzybów, soczewicy(...)kolejne 10-15 minut. Po tym czasie czerwona soczewica jest gotowa do zjedzenia. Pieczeń warzywną z grzybami i soczewicą można podawać jako samodzielne danie, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i sosu, na przykład pomidorowego. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. A na koniec mam dwa Was małą anegdotkę 😊 Nie wiem dlaczego, ale niema za każdym razem ciecierzyca myli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki po chińsku 140

polędwica wieprzowa 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 20 dkg fasolki szparagowej żółtej 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryczka 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego natka pietruszki Fasolkę obieram i kroje na pół. Gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Polędwicę pozbawiam białej błony. Kroję na plastry cienkie(...)mące. Na patelni rozgrzewam olej przesmażam mięso. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojoną cebule i czosnek. Dodaję pokrojone papryki, fasolkę i dalej smażę. Na końcu wlewam sos sojowy, ocet ryżowy i cukier. Całość mieszam i jeszcze chwilę smażę. Dodaję mięso i mieszam. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Podaję z polędwicą i natką

wesoła kuchnia
Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym 84

Mieliśmy różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie pomidorowym. Wybraliśmy w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawi opinii naszej "M.G"  Składniki: 400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich 1 cebula 1 szalotka 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 pęczek natki pietruszki 50 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietanki 36%   oliwa z oliwek cytryna(...)cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino. Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym. Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie koperkowym 137

Smaki dzieciństwa tradycyjne klopsiki wieprzowe w sosie koperkowym z kaszą. Delikatne rozpływają się w ustach dla dzieci i dorosłych. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 1 jajo 1 cebula kilka ząbków czosnku natka pietruszki. Sos koperkowy: • koperek • 1 szkl rosołu • pół szkl śmietany 18% • 2 łyżki mąki kukurydzianej • sól i pieprz • 2 liście laurowe • 3 ziela angielskie

Kulinarne pyszności Molki
KOTLETY RYŻOWE Z MARCHEWKĄ 129

temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. Do podania polecam mizerię z ogórka,  surówkę z pora ( z majonezem) lub tartej marchewki. Kotleciki świetnie smakują też z gulaszem lub sosem pomidorowym, czy pieczarkowym. SKŁADNIKI / 6 SZTUK 1 szklanka ugotowanego i ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i(...)panierce i smażymy na warstwie mocno rozgrzanego oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podajemy z mizerią lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym, pomidorowym

cool and minty
Pieczony kalafior z hummusem 137

duet kalafiora z hummusem i dodatkowo z warzywami i ziołami. W każdej postaci smakuje obłędnie! Gorąco polecam! Składniki: 1 mały kalafior (około 750 g) 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka curry Hummus: 1 puszka lub duża szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki pasty(...)łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody Dodatki: pomidorki koktajlowe świeże zioła Przygotowanie: Kalafior obieramy z liści, wycinamy głąb, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Oliwę mieszamy z sosem sojowym, papryką i curry i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy miksturą kalafior. Kalafior przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Domowe gołąbki z ryżem i mięsem. 174

podaniem smażymy gołąbki na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub innym naczyniu do tego przeznaczonym z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na płytkie talerze, podajemy gorące. Możemy je polać sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Ja posypuję je jeszcze mieloną czerwoną słodką papryką , a czasami gdy mam pod ręką posiekaną zieloną natką pietruszki. Gołąbki smakują wyśmienicie ! Jest co prawda przy nich dużo(...)pracy, ale ich smak to wynagradza. Gotowy farsz na gołąbki Z kapusty dokładnie wycinamy głąba. Moje gołąbki już zwinięte, czekają aby je zjeść. Propozycja podania, gołąbki polane sosem i posypane papryką

Przepisy i porady kulinarne
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 130

posiekanego szczypioru ½ małej czerwonej cebuli Mała papryczka chili (według uznania, ale warto dodać choć trochę) 1 łyżka oleju Sól, pieprz Dresing 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 2 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według naszej metody opisanej(...)kajeński, kuminem i solą. Wyłóż na patelnię. Smaż 4-6 minut, aż mięso ładnie się podsmaży. Zdejmij z patelni. Krok 4 Przygotuj dresing. Do małego słoiczka wlej 2 łyżeczki sosu rybnego, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, wsyp łyżeczkę skórki z cytryny, dodaj łyżeczkę miodu, zakręć i mocno potrząsaj, aż składniki połączą się. Krok 5 Połącz kaszę

Niedzielny kucharz
Pasta do chleba z pieczonej dynii, czosnku, papryki i fety 121

przypraw, możemy uzyskać mniej lub bardziej ostry smak pasty. Jak dla mnie to puree z dyni to świetny sposób na sprawdzenie swojej kreatywności w kuchni. Można je wykorzystać do sosów, ciast, deserów, klusek…w zasadzie można żywić się nim od śniadania do kolacji a w ostateczności zamrozić.;) Ja ostatnio mam fazę na pieczony czosnek. Jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)koniecznie trzeba to nadrobić. Pieczony czosnek smakuje zupełnie inaczej niż zwykły i może być doskonałym dodatkiem do past, sosów czy zup. Od początku było wiadomo, że musi również zawitać w tej paście dyniowej. Smak pasty zależy od dodatków i w dużej mierze od rodzaju użytej dyni i wodnistości pure. Jeśli w smaku pasty brakuje wam czegoś, dodajcie po prostu swoją

Mieszam w Garnku
Nasi Goreng - smażony ryż po indonezyjsku 160

czerwonej cebuli 1 papryczka chilli 1 łyżka oleju kokosowego lub innego Garść fasolki szparagowej 1 garść posiekanej kapusty pekińskiej lub szpinaku 1 + 2 jajka 2 łyżki słodkiego sosu sojowego (lub 2 łyżki zwykłego sosu sojowego i 1 łyżeczka cukru) Sól Przygotowanie : Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Czosnek i szalotkę/cebulę obieramy. Bardzo drobno kroimy razem z chilli

Czarnawisienka
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 132

wymieszać Odstawić na 20 minut. Majonez wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, szczyptą soli, pieprzem oraz musztardą. Śledzie pokroić na małe kawałki. W misce ułożyć partiami warzywa, śledzie oraz sos majonezowy. Ja na spód dałam połowę ziemniaków, później połowę marchwi, połowę buraczków, śledzie, sos majonezowy, cebulę, później pozostałą część ziemniaków, marchewki i buraczków. Na wierzchu położyłam starte na tarce jajka

mecooks