sosy - 72234 przepisów (strona:1809/4816)

Burritoski - wołowe pulpeciki z ryżem i ajwarem 113

Burritoski to prosty sposób do wykorzystania mielonej wołowiny. Inspirowane kuchnią śródziemnomorską i meksykańską przypadną do gustu każdemu wielbicielowi pikantnej kuchni. Gęsty aromatyczny sos po pulpecikach świetnie nadaje się także do późniejszego wykorzystania do makaronu czy zapiekanek.  Składniki (4 porcje) -600 g mielonego mięsa wołowego -1/2 szkl. białego ryżu -1 cebula -1 jajko -2 papryczki chili -2 łyżki oleju(...)Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać puszkę pomidorów. Gotować 10 minut. Po tym czasie dodać słoiczek ajwaru i całość gotować jeszcze ok 10 minut, często mieszając, gdyż sos już będzie gęstnieć. Podawać na gorąco z tortillami, chlebkami naan, pieczywem lub ryżem. Smacznego

Zielona Kuchnia
Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki 106

pozbawione komory nasiennej ale najlepiej ze skórką . Bez skórki może nam wyjść konfitura , a to niezbyt pożądane Jak zaczną delikatnie mięknąc , wlewamy wino , brązowy cukier i chwilkę redukujemy , aż sos lekko zacznie gęstnieć . Odstawiamy w ciepłe miejsce ,żeby nie wystygło . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na drugiej patelni , smażymy kaszankę z solą i pieprzem do smaku . Jeśli macie dobra patelnię nie trzeba(...)tłuszczu , wytopi się on z kaszanki . Jeśli natomiast macie bardzo chuda kaszankę lub niepewną patelnię , można dodać trochę smalcu przed położeniem kaszanki . Gorąca kaszankę wykładamy na talerz i polewamy sosem winnym z cebulą i jabłkami . Serwując można podać kawałek cytryny , żeby danie ożywić, odrobiną cierpkości Kaszanka , koniecznie , musi być gorąca . Smacznego !   Artykuł Kaszanka z jabłkami , zimowe smaki pochodzi

Ogrodnik w podróży
Kurczak a’la pizza 8485

zapiekanka, która z wyglądu przypomina pizzę.     Składniki: 3 filety z kurczaka 10dkg pieczarek 1 cebula 1 papryka (użyłam żółtej i czerwonej) 15dkg żółtego sera 2-3 łyżki sosu pomidorowego lub ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia olej do smażenia   *** Filety kroimy w poprzek na połówki i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami *** *** Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Całość(...)oleju *** *** Papryki kroimy w kosteczkę a ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Na podpieczone filety wykładamy pieczarki *** *** Następnie pokrojoną paprykę *** *** Całość posypujemy starym żółtym serem i polewamy sosem pomidorowym *** *** Potrawę wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 200’C i podpiekamy jeszcze przez około 15 minut *** *** Danie możemy podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem 151

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bruschetta to bardzo popularna włoska kanapka. Składa się z pieczonej bagietki, oliwy, sosu pomidorowego oraz dodatków takich jak włoska szynka, ser mozarella, parmezan bądź inny ulubiony ser. Bruschetta z szynką parmeńską i parmezanem to wariacja na temat klasycznej kanapki. Klasyczna bruschetta składa się z wyłącznie z chleba, oliwy i sosu pomidorowego, jednak ja zrobiłam dziś wersję bogatszą

To Musisz Wiedzieć
Przepis na pieczone ziemniaki 112

oleju lub oliwy (przyprawy według upodobania). Ziemniaki mieszamy w przyprawach, wykładamy na papierze do pieczenia w piekarniku. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.  Ja lubię ziemniaki z domowym sosem czosnkowym.  Zajrzyj również tu: 1.  Domowa lava cake - ciastko z płynną czekoladą 2.  Sos paprykowo-marchewkowy 3.  Sernik o smaku krówkowym

My World by Dagmara Rek
Spaghetti z mieloną wołowiną i czerwonym winem 132

Sos do makaronu spaghetti w nieco innym wydaniu, bo z wołowiną, czerwonym winem i dużą ilością aromatycznych, suszonych ziół i czosnku.  400g makaronu spaghetti 400g mielonej wołowiny 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 duża cebula 6 ząbków czosnku 750ml passaty pomidorowej  2 łyżeczki suszonej bazylii 3 łyżeczku suszonego oregano sól, pieprz oliwa z oliwek  starty ser cheddar(...)cebulą. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, po czym wlewamy wino. Dusimy do odparowania. Wlewamy passatę, dodajemy suszoną bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze chwilę. 3. Gotowym sosem polewamy makaron. Posypujemy serem, dekorujemy liśćmi świeżej bazylii

Szefowa kuchni
Chili sin carne z dynią 83

duża szczypta chili 2 puszki fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów krojonych 1,5 szklanki bulionu lub wody pół szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek(...)smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego kumin, papryki, kolendrę, cynamon, chili, mieszamy i smażymy około minutę. Następnie wrzucamy odsączoną fasolę, pomidory, bulion, orzechy, kawę, koncentrat, sos sojowy, miód, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy czekoladę i sok z limonki, doprawiamy solą i gotujemy jeszcze minutę. Chili podałam z ryżem

Kardamonovy
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 156

Pomysł na wykorzystanie suszonych grzybów- polędwiczki wieprzowe duszone w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem musztardy sarepskiej i suszonych grzybów. Prosto i smacznie. Danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Składniki na 2-3 porcje: 1 polędwica wieprzowa (wagowo około 0,5 kg) 2 garście suszonych grzybów 1 mała cebula sól, pieprz 2 płaskie łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 opakowania śmietany(...)strony. Podczas smażenia mięso posolić. Na sam koniec dodać podsmażoną cebulkę wraz z grzybami i wlać śmietanę wymieszaną z musztardą sarepską. Całość wymieszać i dusić kilka minut pod przykryciem. Sos powinien lekko się zagęścić. Gotowe danie od razu podawać, np. z ziemniakami, ryżem.  Etapy przygotowywania dania

Ugotować
Makaron z truskawkami na ostro 90

sobie zapomnieć. Składniki (2 porcje): 400 g ugotowanego pełnoziarnistego makaronu  300 g truskawek  1/3 papryki chili  1 szklanka śmietany do sosów  kilka gałązek mięty  1/2 czerwonej cebuli  1-2 łyżki oliwy  sól  pieprz  Sposób wykonania : Cebulę i miętę bardzo drobno poszatkować, poddusić(...)łyżce oliwy, dodać drobno posiekaną chili, sól, pieprz. Podlać śmietaną i dusić około 5 minut. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, zdjąć z ognia.  Makaron z sosem włożyć na talerz, posypać drobno pokrojonymi truskawkami

Wymiar Zdrowia
Sałatka z truskawkami i szpinakiem 77

Sposób przygotowania : Ocet balsamiczny odparuj na suchej patelni, zlej do słoika, dodaj sok z cytryny, sól, pieprz. Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą.  Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć(...)talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego

Wymiar Zdrowia
Tofu w azjatyckim sosie słodko-kwaśnym 111

Wędzone tofu w pomidorowym sosie z ananasem, papryką i marchewką z białym ryżem. #wegańskie #bezmięsa #słodko-kwaśne Składniki na 2 porcje: – 100 g białego ryżu – cebula – 2 ząbki czosnku – łyżka oleju rzepakowego – 180 g tofu – 2 marchewki – papryka czerwona – 1/2 puszki kukurydzy – 1/4 świeżego ananasa – szklanka passaty pomidorowej(...)jeszcze chwilę gotuj razem. Podawaj z ryżem posypanym natką pietruszki. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Tofu w azjatyckim sosie słodko-kwaśnym pochodzi z serwisu Mrs. Endorfina

Mrs. Endorfina
Bakłażany faszerowane kaszą kuskus, pomidorami i fetą 117

Wrzucić krojone pomidory (razem z zalewą) i rozgnieść je widelcem. Wlać bulion i dodać pokrojony miąższ bakłażanów, oregano, rozmaryn, tymianek, cynamon, chili, pieprz i sól. Wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie dodać kaszę kuskus i pokruszony ser feta. Wymieszać. Gotowym farszem wypełnić połówki bakłażana, posypać startym parmezanem i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku(...)nagrzanym do 175°C przez około 15 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo – śmietankowym → Parmigiana di melanzane → Moussaka (musaka) → Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką → Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur

Oryginalny smak
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 154

funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema di zucca, mais

La grande e la piccola cuoca
Potrawka z dynią, soczewicą i jarmużem (Zucca con lenticchie e cavolo riccio) 156

rozgrzanym oleju podsmażymy cebule pokrojone w kostkę oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku.  Dodajemy passat ę  pomidorową;  doprawiamy słodką papryką , tymiankiem, solą i pieprzem.  Sos zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do gotującego się sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz wlewamy 50-100 ml gorącego bulionu (w zależności, jaką

La grande e la piccola cuoca