każdej strony porcje udek, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa na średnim ogniu. Porcje udek wyjąć na talerz, śmietanę wymieszać z mąką, wodą wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia, wsypać koperek - udka kurczaka marynowane, podsmażone i duszone bardzo lubimy zjeść z chlebem z sosem z duszenia udek........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSurówka bułgarska Smaczny, zdrowy, kolorowy i niskokaloryczny dodatek do obiadu. Chrupiąca i bardzo smaczna surówka z kapustą, papryką, marchewką i kremowym sosem jogurtowo miodowym. Palce lizać! Składniki: 1/3 główki kapusty Pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku 1-2 marchwie pół czerwonej papryki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 łyżeczka miodu sól, pieprz(...)kroimy w cienkie słupki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy razem *** *** Jogurt lub śmietanę łączymy z miodem, dodajemy po pół łyżeczki soli i mielonego pieprzu, mieszamy *** *** Tak powstały sos jogurtowy dodajemy do warzyw, mieszamy *** *** W razie potrzeby doprawiamy jeszcze surówkę do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY
Blog z Apetytempuchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Kuchnia MagdaLenypuchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Można podać je z sosem pomidorowym, czosnkowym lub po prostu z ketchupem. Składniki: 30 g drożdży świeżych 1 szklanka mleka 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju + do smażenia(...)łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane. Podajemy z ketchupem, sosem pomidorowym lub innym ulubionym
Kuchnia MagdaLenyPRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Mięso mielone smażymy na patelni z pokrojoną drobno cebulką, dodajemy przecier pomidorowy (jeśli jest bardzo rzadki to dodajemy go mniej, aby sos nie był zbyt lejący), sól, pieprz, szczyptę cukru, czosnek i oregano. Dusimy chwilę. Na tarce ścieramy ser. Z jajka, śmietany i łyżki startego sera przygotowujemy zalewę. Ugotowany makaron wykładamy(...)naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowaną zalewą, a następnie dokładnie mieszamy. Na tak przygotowany makaron wykładamy sos mięsny, a na wierzch wysypujemy resztę sera żółtego. Pieczemy w temp 180 stopni około 30-40 minut (aż się ser zarumieni
Gotowanie jest łatwepomidory i cukinię Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 min. Często mieszamy by nie przywarło do dna garnka. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku. Mnie wyszło 7 dużych słoiczków. przepis stąd Do takiego sosu wystarczy dodać ryż lub makaron. Jest
Proste PotrawyBardzo proste do przygotowania placuszki grysikowe. Sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek. Doskonale smakują polane słodkim sosem toffi. Same w sobie nie są zbyt słodkie. 1 i 1/2 szkl. zimnego mleka 2 szkl. kaszy manny 1 op. cukru waniliowego 4 jajka 4 łyżki oleju szczypta soli jagody – 3/4 – 1 szklanka Kaszę mannę przesypujemy do miseczki i zalewamy(...)końcu do masy dodajemy jagody. Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju. Za pomocą łyżki wykładamy ciasto grysikowe. Smażymy placuszki z obu stron na złoto. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem/polewamy sosem toffi/ syropem klonowym/miodem/lub smarujemy powidłami czy dżemem. Źródło
Smaki Na Talerzufareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Co powiecie na kilka „magicznych” ruchów by wyczarować obiad? Koniecznie różdżka przyda się ;) Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych. 4 łyżki sosu barbecue 2 ząbki czosnku 50 ml oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Żeberka myjemy, osuszamy, nakłuwamy. Sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem oraz solą i pieprzem. Marynujemy 12 godzin. Pieczemy 90 minut
R'n'G Kitchenzwłaszcza żeby móc go zapakować na wynos do lunchboxa. Myślę, że jeszcze nie raz zawita na naszym stole ;) Składniki na 4 porcje: 200 g kaszy gryczanej 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 200 g wędzonego boczku 1 nieduży por 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża żółta cukinia 1 puszka groszku konserwowego pieprz, suszona bazylia, słodka czerwona papryka mielona natka pietruszki(...)Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie wsypać ją do miski, dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić. Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek, smażyć aż zacznie się rumienić. Następnie dodać pokrojony w półplasterki por, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażyć. Cukinię pokroić w kostkę lub plasterki, wrzucić na patelnię. Dodać
Simply FoodKotlety ziemniaczane to kolejna propozycja na prosty i pyszny obiad. Można do ich przygotowania wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu. Można podawać jako samodzielne danie np. z sosem pieczarkowym lub sosem z grzybów leśnych. Będą też świetnym dodatkiem do różnego rodzaju dań. 7 szt średniej wielkości kotlecików 500/600 gramów ugotowanych ziemniaków 1 jajko L 2 czubate łyżki mąki
Andzia PichciBardzo często robię taką na kolację. Składniki: 1 brokuł 4 jaja ugotowane na twardo garść rodzynek 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Składniki na sos: 100ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz Brokuła rozdrabniamy i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy, przekładamy do miski. Jaja kroimy w grubą kostkę. Pomidorki na ćwiartki, a paprykę(...)kostkę. Wszystko łączymy razem z brokułem i rodzynkami, doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek należy przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. Połączyć z jogurtem, doprawić do saku. Sosem polać sałatkę, lekko zamieszać. Sałatkę można posypać prażonymi pestkami słonecznika lub dyni. Smacznego! Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o tym przepisie. Nie zostawiaj w komentarzach linków
Słodki Zakątekpieczony, podobnie jak pulpety z mielonego indyka i parmezanu. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ opakowania makaronu spaghetti 250 g mielonego indyka ½ główki kalafiora ½ szklanki sosu marinara ( według tego przepisu ) ½ szklanki tartego parmezanu 1 łyżka przyprawy włoskiej ( według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól(...)kalafiorem. Piecz 15 minut. Wyjmij z pieca. Krok 3 Włóż makaron do dużej ilości osolonego wrzątku. Gotuj 10 minut. Odcedź, zachowując odrobinę wody z gotowania. Wlej do makaronu sos marinara, dodaj pulpety, pieczony kalafior. Wymieszaj, posyp zieleniną i parmezanem. Podawaj. Artykuł Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKolejna zapiekanka z cukinią, tylko tym razem z dodatkiem mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Pyszna, aromatyczna i nie skomplikowana do przygotowania. Zachęcam Was do jej przygotowania bo jet to pomysł na szybki, sycący i niedrogi obiad. Składniki na 2-3 osoby: 6-7 średnich ziemniaków 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 puszki pomidorów krojonych 1/2 główki cebuli 1 średniej wielkości(...)przez około 10 minut. 4. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie połowa sosu z mięsem mielonym, plastry cukinii, ziemniaki, znów przyprawa do ziemniaków i reszta mięsa mielonego. Na sam wierzch plastry cukinii. Pieczemy w 200 stop przez około 30-35 min 10 minut
Gotowanie...to proste !Soczyste i kruche bitki duszone z dużą ilością cebuli w pysznym ciemnym sosie.. ok. 600 gramów łopatki wieprzowej 200/250 gramów cebuli sól pieprz wegeta ( przepis na domowej roboty wegetę znajdziecie tutaj ) słodka czerwona papryka w proszku mąka do panierowania smalec lub olej do smażenia Łopatkę kroimy na mniejsze plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster(...)szklanki wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości obracając co jakiś czas i w razie potrzeby uzupełniamy odparowany płyn. Miękkie bitki przekładamy na talerz, powstały sos przecedzamy przez sito. Smacznego
Andzia Pichciprzekaże swoich pełnych przepisów, ale zdradzi przepisy na elementy do swoich dań. W mojej interpretacji wygląda to tak jakby zaserwować komuś w restauracji mięso z dodatkami i sosem. Po czym kelner informuje, że można zjeść tylko sos... Kompletnie niezrozumiałe. Szef uznał, że nie ma sensu uczyć dekorowania czy robienia prostych rzeczy, ale czy nie na tym polega idea książki kucharskiej
chefintheforest