liście laurowe 1 łyżeczka masła 100 g kurek 5 kiszonych ogórków 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 pęczek natki pietruszki 3 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pół łyżeczki), dodajemy łyżeczkę masła i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Natkę i szczypior z dymką siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Przygotowujemy dressing. Śmietanę, majonez, sos sojowy i łyżeczkę miodu mieszamy. Dodajemy ziemniaków i dokładnie łączymy ze składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem
R'n'G Kitchensmacznie. Składniki: 500 g kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek natki pietruszki 1 mała puszka kukurydzy 50 g kiełków rzodkiewki 3 łyżki śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu lipowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kapustę szatkujemy. Marchew ścieramy na najmniejszych oczkach. Natkę siekamy. Kukurydzę osączamy z zalewy. Śmietanę łączymy z majonezem, sosem, miodem. Wszystkie składniki (w tym kiełki) łączymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Chłodzimy
R'n'G Kitchensię od sadów jabłkowych, gdzie produkuje się między innymi cydr. Normandia słynie również ze swoich produktów nabiałowych ,to właśnie tam wyrabia się mnie więcej … Czytaj dalej Łopatka w sosie Normandzkim Artykuł Łopatka w sosie Normandzkim pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąkostki jeśli ktoś używa) przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 30 minut, aż gołąbki będą miękkie. Do garnka dodajemy 2 łyżki pasty paprykowej lub koncentratu pomidorowego, mieszamy. Zagotowujemy. Doprawiamy sos do smaku solą i ewentualnie cukrem. Gołąbki dusimy jeszcze kilka minut. Z reszty kapusty zrobiłam Młodą kapustę z pieczarkami . Moje dobre rady: Sos można zabielić dodatkowo śmietanką i zagęścić mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsokiem z cytryny (straci gryzący smak). Rzodkiewki myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i lekko odciskamy z nadmiaru wody. Koperek dokładnie siekamy. Przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy Majonez Kielecki lekki, musztardę ziarnistą, wyciśnięte ząbki czosnku oraz pół łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy wszystkie pokrojone składniki: ziemniaki, jajka, cebulę, rzodkiewkę, ogórki oraz koperek(...)Dodajemy sos i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sałatkę solidnie solą i pieprzem do smaku. Gdyby była mało kwaskowa (zależy od ogórków), dodajemy dodatkowy kiszony ogórek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepsza jest jednak na drugi dzień, dlatego spokojnie możemy przygotować ją dzień przed podaniem. Wierzch warto wtedy ozdobić koperkiem i świeżo mielonym pieprzem. Post Grillowa sałatka ziemniaczana pochodzi
Poezja smakupieczarek 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz, słodka mielona papryka, zioła prowansalskie 0,5 łyżeczki cukru 4-5 łyżek pikantnego keczupu 1 łyżka sosu sojowego 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 zielona cukinia pieprz ziołowy ok. 150-200 g sera żółtego mozzarella Ziemniaki obrać i podgotować, aż zaczną mięknąć. Odstawić do ostygnięcia. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć(...)Następnie dodać pokrojone pieczarki, posolić je i smażyć aż odparują. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, nadal smażyć. Na koniec dodać pomidory, przyprawy, zioła, cukier, keczup, sos sojowy i śmietanę, wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez kilka minut na niedużym ogniu. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć mięso
Simply Foodkuchni polskiej bezmięsne i zaskakująco smaczne kotlety z kaszy gryczanej (gryka = hreczka) połączonej z twarogiem (polecam typu włoskiego, który ma fajny, maślany smak). Jako dodatek może być klasyczny sos pomidorowy albo aromatyczny sos grzybowy? Teraz pojawiły się kurki ☺️ około 8 szt.: * kasza gryczana sucha- 100 g * twaróg np.typu włoskiego- 200 g * jajka- 2 szt. * cebula- 1/2 bardzo małej * bułka tarta
Kraina Miodem Płynącaswojego soku. 2. Do misy blendera wkładamy migdały, pokrojony w plasterki czosnek, listki bazylii oraz oliwę i miksujemy blenderem do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli chcemy żeby nasz sos był jedwabiście gładki musimy dłużej miksować, jeśli wolimy bardziej charakterny, chrupiące to miksujemy krócej. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser pecorino lub paimigiano reggiano i pokrojone w kosteczkę(...)pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. 4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego
kruche babeczkiplamki). 5. Tortille zawijamy w wilgotną ściereczkę (inaczej placki będą się kruszyły). 6. Przygotowujemy warzywa: sałatę rwiemy na kawałki, ogórka, rzodkiewki, paprykę i pomidora kroimy w kostkę. 7. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku z sokiem z cytryny, jogurtem, szczyptą soli i pieprzu. 8. Mięso z piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę, marynujemy w oleju, curry, papryce słodkiej(...)ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 9. Tortillę podgrzewamy. 10. Tortillę podajemy z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym. Domowa tortilla z kurczakiem i warzywami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - pełnowartościowe białko (pochodzące z kurczaka), które jest składnikiem budulcowym. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachskładniki: 2 cebule 1 papryka 1 szklanka ugotowanego bobu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 szklanki ugotowanego ryżu 100 g półtwardego sera, u mnie Sirtakis z chilli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Sałatka ryżowa na ciepło - przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy na nią pokrojoną w półplasterki cebulę i paprykę pokrojoną w paseczki. Całość(...)dusimy z odrobiną soli, żeby warzywa zmiękły. Kolejno dodajemy na patelnię ugotowany i obrany bób, który podgrzewamy z pozostałymi warzywami. Po warzywach czas na ryż. Dodajemy ugotowany ryż, sos sojowy, sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy do momentu aż ryż zrobi się ciepły. W międzyczasie ser Sirtakis kroimy w kostkę i na dużym ogniu podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy
MamaOskarkaNasze najnowsze odkrycie – fasolka szparagowa w sosie z pomidorami i mięsem mielonym. Po prostu pyszna! Przepis na fasolkę szparagową z mięsem mielonym Składniki: pół kilograma żółtej fasolki szparagowej, pół kilograma mielonej wieprzowiny, duża cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie, łyżka słodkiej papryki w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa. Zrób tak: fasolkę umyj, odetnij końcówki, następnie gotuj(...)razem z mięsem, które w trackie należy rozdrobnić szpatułką. Gdy wszystko lekko się zarumieni, dopraw solą, pieprzem oraz papryką, dokładnie wymieszaj, dodaj pomidory i gotuj około 5 minut. Jeśli sos jest za gęsty i przywiera, podlej odrobiną wody. Następnie dodaj ugotowaną fasolkę, ponownie wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem kolejne 5-8 minut. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki
Kulinarna Polskażeberek z miodem Prymat 1 opakowanie, czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, udka kurczaka 3 sztuki duże, ogórki gruntowe 6 sztuk średnie, jogurt naturalny 330 ml, sos sałatkowy czosnkowy Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, ocet winny 1 łyżeczka Przyprawę do kurczaka całe opakowanie wsypać do miski, wlać(...)porcje kurczaka, zrumienić z każdej strony, potem pod pokrywką grillować na średnim ogniu do miękkości mięsa,potem na dużym ogniu bez pokrywki grillować z 3 minuty z każdej strony. Sos sałatkowy czosnkowy, cukier, ocet, pieprz mielony wymieszać z jogurtem, wsypać starte na grubszych oczkach tarki obrane ogórki - patelnia grillowa idealny zamiennik ogrodowego grilla, mamy w domu kiedy tylko chcemy potrawy
W Mojej Kuchni Lubięrozwiązania. Wykorzystać możemy go również jako dodatek do koktajli, ciastek czekoladowych, domowych batonów z orzechami , a także zupy kremowej na słodko . Produkt ten świetnie sprawdzi się jako podstawa do sosu orzechowego . Masło orzechowe doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wykwintnymi potrawami. Krem orzechowy Targroch doskonale nadaje się do wykorzystania dla osób stosujących dietę wegańską bądź wegetariańską. Wartość odżywcza(...)Żurawina - Żurawina ma wiele zastosowań, dlatego też bez wątpienia warto mieć ją w swojej kuchni. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa , często dodaje się ją także do sosów i wywarów umieszczanych na pieczeniach. Może być również wykorzystywana do przygotowywania słodkości i wypieków . Z jej udziałem przygotujemy domową czekoladę, czy też skomponujemy zdrowe i pożywne musli. Każdorazowo przed spożyciem żurawiny
Sama słodycz i szczypta chiliposiłku, czy jako dodatek, czy jako samodzielne danie. składniki na 3 porcje 1 kalafior 5 ugotowanych na twardo jajek 20 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych mały pęczek koperku sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy majonez i śmietanę, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Umyty kalafior(...)jajka kroimy w ćwiartki. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Opłukany koperek drobno siekamy. Na płaskich talerzach układamy różyczki kalafiora, ćwiartki jajka oraz połówki pomidorków. Całość polewamy sosem i posypujemy posiekanym koperkiem. Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki. Artykuł Sałatka z kalafiorem, jajkiem i pomidorami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Danianawet lepsze . Dodatkowo wiele podrobów jest bogatym źródłem witamin i minerałów dlatego warto wyzbyć się uprzedzeń i spróbować . Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami ma delikatny smak i kremowy sos , po prostu pycha składniki na 2-3 osoby w zależności od apetytu ;): 1 kg nerek wieprzowych ( bardzo się kurczą podczas gotowania i jest sporo odpadu po wycięciu żył(...)razem z cebulą , wyciśniętym praską czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami . Kiedy wszystko się zrumieni i przysmaży zalewamy śmietaną , dodajemy musztardę . Dusimy pod przykryciem , co jakiś czas mieszając do czasu aż sos się zagęści . Tuż przed podaniem doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem . Serwujemy na gorąco z pieczywem czosnkowym lub innym dodatkiem . Smacznego ! Artykuł Gulasz z nerek wieprzowych z pieczarkami pochodzi z serwisu
Ogrodnik w podróży