sosy - 72234 przepisów (strona:1839/4816)

Wegański paprykarz – domowy paprykarz z ryżem 149

ugotowanego ryżu (użyłam brązowego), czyli około 50 g suchego 1 mała marchewka 1/2 małej pietruszki 1/2 cebuli 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki wody 1 łyżka tłuszczu do podsmażenia (użyłam oleju kokosowego ) ew. sól i pieprz przygotowanie Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz(...)patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj marchewkę, pietruszkę i cebulę. Całość podsmażaj przez około 5 minut (do miękkości warzyw), co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę, sos sojowy, czosnek oraz wodę. Całość podgrzewaj jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec wszystkie składniki wymieszaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Możesz doprawić solą i pieprzem. Artykuł Wegański paprykarz

Via Gusto
Karkówka z grilla w jogurtowej marynacie 166

soczyste i kruche. Zdecydowanie też szybciej się takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje tegoroczne odkrycie – sos feta (zobacz przepis na sos feta – idealny dodatek do karkówki ). To zdecydowanie zgrany duet:) 1 kg karkówki 400 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz

Smaki Na Talerzu
Makaron z łososiem i szpinakiem 107

Przedstawiam Wam dzisiaj jeden z moich ulubionych przepisów na szybki obiad . Przepyszny makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym. Jest przepyszny, a jego przygotowanie zajmuje niespełna 25 minut. Ponadto doskonale komponuje się z sokiem z cytryny i parmezanem, które dopełniają smaki. Makaron z łososiem i szpinakiem 140 g makaronu penne ((lub innego)) 200 g szpinaku świeżego lub mrożonego(...)zmniejszenia jego objętości. Następnie dodaj przyprawy oraz łososia pokrojonego na kawałki. Wszystko polej śmietanką i wymieszaj. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz parmezan. Makaron włóż na patelnię do sosu i wszystko wymieszaj. Porcje podawaj posypane parmezanem. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 519 | Białko: 31,3 | Węglowodany: 55 | Tłuszcze: 19,5 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj

Przepisy na widelcu
Kanapki z jajkiem 202

uprawiasz sport to więcej i każda dyscyplina ma swój współczynnik. Składniki: jajka pomidory bazylia rzodkiewka szczypiorek pieprz sól majonez lub grecki tzatziki - gęsty własnego wyrobu Link do tzatziki:  Sos tzatziki Przygotowanie:      Proces przygotowania kanapek zaczyna się na zakupach w sklepie lub na bazarku. Kupujemy małe dość twarde pomidorki, trochę większe od jajka. Pomidorki muszą być(...)przeszły przez krajalnice. Gotowe plasterki układamy na pomidorku, obok pokrojoną w cieniutkie plasterki rzodkiewkę (polecam "zatemperować"😁 nóż przed krojeniem - ja tak zrobiłem).  Podkładamy bazylię pod plasterki jajka nakładamy sos lub majonez, pieprzymy i posypujemy szczypiorkiem.     Na koniec robimy zdjęcie i wstawiamy na grupie by się pochwalić jakie zajebiste śniadanie nam wyszło... Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Gołąbki oszukane z thermomiksa 162

kawałki 70 g cebuli, pokrojonej na kawałki 1 - 2 ząbki czosnku 2 łyzki oleju 380 g mięsa wieprzowego, mielonego 2 jajka sól, majeranek, wegeta 2 czubate łyżki kaszy manny sos 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju mały słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki ketchupu 300 g wody kawałek czerwonej papryki 1 ½ łyżeczki cukru  1 łyżeczka soli(...)gotować na parze  40 min/Varoma/obr. 1 . Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, zmiksować  15 s/obr. 5 -9, stopniowo zwiększając obroty. Gołąbki bez zawijania polać sosem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Moje domowe kucharzenie
Kalarepka faszerowana młodym groszkiem i serkiem 119

kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzałem oliwę , udusiłem na niej dymkę i groszek ok. 5 minut. Dodałem pokrojony miąższ z kalarepek, serek i miętę, wymieszałem. Doprawiłem solą i pieprzem. Sos przyprawiłem sokiem z cytryny, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Dodałem posiekane listki kalarepki. Po chwili zdjąłem z kuchenki. Oddzieliłem białko od żółtka. Żółtko ubiłem trzepaczką i połączyłem z sosem. Napełniłem kalarepki

R'n'G Kitchen
Sałatka z kalarepy 140

będzie pysznym, lekkim, orzeźwiającym dodatkiem. Składniki: 3 kalarepy sałata roszponka jogurt grecki (duży) 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól, grubo zmielony pieprz Kalarepę pokroić w kostkę. Przygotować sos : jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać sałatę i wszystko razem wymieszać z sosem. inspiracja: książka Jerozolima Yotam Ottolenghi

noteskulinarnyfiga
Makaron z botwinką, serem i orzechami 196

liście) i całość smażyć na małym ogniu aż botwinka nieco zmięknie. Wówczas dolać śmietanę kremówkę. Chwilę pogotować i dodać ser. Dokładnie wymieszać aż ser się rozpuści. Następnie gotować aż sos wyraźnie zgęstnieje a botwinka zmięknie. Zdjąć z ognia. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i wrzucić kilka gałązek świeżego tymianku. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Wymieszać z sosem

My simple kitchen
Sałatka z mozzarellą 153

zielone oliwki -ok. 100 g koperek Przygotowanie: Do sałat dodać pokrojony ser, umyte pokrojone rzodkiewki oraz paprykę Oliwki osączyć dodać do całości Koperek pokroić i wmieszać do sałatki. Przygotować sos z miodu, soku z cytryny i oliwy. Polać sosem wszystkie składniki sałatki, ewentualnie lekko posolić i posypać pieprzem

Proste Potrawy
Lody o smaku owoców leśnych 106

Owoce leśne włożyć do rondelka, dodać 25ml wody i 2 łyżki cukru. Zagotować na małym ogniu i gotować przez około 5 minut. Zblendować owoce i całkowicie wystudzić owocowy sos. Po 2 godzinach wyjąc lody, dodać sos owocowy, wymieszać, przykryć folią i ponownie wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin lub na całą noc. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego Lody

Smaki Armine
Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą 149

Mielone wołowe , faszerowane pieczarkami z mozzarellą Pyszne mielone wołowe nadziewane pieczarkami i kremową mozzarellą , niewiele jest rzeczy lepszych od tego dania Oczywiście jako uzupełnienie warto podać jeszcze sos pieczarkowy i młodą kapustę .. Kulinarny odjazd Danie proste w wykonaniu , stworzone na potrzeby przerobu naszej mini hodowli pieczarek , która eksplodowała klęską urodzaju . My kochamy pieczarki , ogólnie jesteśmy bardzo grzybożerni więc nie powiem(...)obsługi na patelni Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu i dość głębokim tłuszczu , żeby zdążyły się upiec w środku . Gotowe serwujemy na gorąco , najlepiej z sosem pieczarkowym . Chociaż na zimno na kanapkach też smakują rewelacyjnie Smacznego ! Artykuł Mielone wołowe, faszerowane pieczarkami z mozzarellą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym 176

Cześć! Przygotowałam w weekend polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym. Były tak pyszne, że chciałam podzielić się z Wami przepisem na nie jak najszybciej! Uwielbiam połączenie zielonych szparagów i suszonych pomidorów. W tym daniu fajnie zagrało!   Składniki (2 porcje): 1 duża polędwiczka wieprzowa 1/2 pęczka zielonych szparagów 5 – 6 suszonych pomidorów (ja używam tych(...)dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj i wyłóż na talerze. Podawaj z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą lub makaronem. Smacznego!   Artykuł Polędwiczki ze szparagami i suszonymi pomidorami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym 175

Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym to obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty, sezonowy i szybki w przygotowaniu. Pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Artykuł Makaron ze szparagami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl