sosy - 72234 przepisów (strona:1846/4816)

Zapiekane filety z kurczaka w sosie cebulowym -przepis zaczerpnięty z kalendarza kulinarnego 172

porcjami mięso mielone i połowę masy z sera żółtego i pora. Dodać pozostałe pieczarki. Całość przykryć drugą warstwą płatów kurczaka i pozostałą częścią masy serowo -porowej .Wierzch zalać przygotowanym sosem . Piec w piekarniku do uzyskana miękkości składników w temp ok 120-180 st sos cebulowy 1 szklanka śmietany 30 % 1 jajko 1 zupa cebulowa w proszku wykonanie -składniki dokładnie wymieszać

Moje Wyroby
Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym 165

Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym to fantastyczna propozycja śniadaniowa, do której z pewnością będziesz powracał. Podobny do omletu, jednak wyczuwalnie inny. Musisz go spróbować! Artykuł Placek naleśnikowy z jabłkami i sosem truskawkowym pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl
Zapiekanka.ze schabu.i.makaronem 188

niedźwiedziego Skworcu https://www.skworcu.com.pl/1519,czosnek-granulowany-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  1 łyżka papryki czerwonej skworcu https://www.skworcu.com.pl/317,papryka-mielona-slodka-sklep-internetowy-skworcu-wwwskworcucompl.html  Sól i pieprz do smaku  1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka ketchupu  Sos do zapiekanki:  200 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu pikantnego  1 jajko 1 łyżka wody  15 dag sera żółtego tartego  Sól i pieprz do smaku(...)pozostawić w lodówce na ok 30 min). Na rozgrzaną patelnię wykladam mięso. Smażymy na rumiano. Do naczynia żaroodpornego przekładam makaron,mięso,pokrojone w kostkę ogorki,drobno posiekany koper. Składniki sosu łączę ze sobą. Polewam całość. Na wierzch posypuję drobno porwaną mozarellą. Piekę w piekarniku pod przykryciem ok 30 min w 180 stopniach bez termoobiegu. Podaję ze świeżą sałatą . Smacznego

Gotowanie Patki
Omlet z łososiem i szparagami 130

Omlet z łososiem i szparagami zaserwowałam na obiad. Nie spodziewałam się, że ta potrawa będzie taka pyszna! Smak omletu z koperkiem, łososia i szparagów łączy się idealnie z sosem chrzanowym, który jest idealnym wykończeniem potrawy. Świetnie też do całości pasują kiełki słonecznika. Szczerze Wam polecam tą potrawę, bo jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. SKŁADNIKI 6 jajek(...)dwie małe patelnie, wlać oliwę, następnie jajka i smażyć na małym ogniu, aż cały omlet się zetnie (najlepiej pod pokrywką). Omlet (lub omlety) ułożyć na talerzu, rozsmarować na nim sos chrzanowy, na połowie ułożyć ugotowane szparagi, na nie wędzonego łososia, po czym zgiąć na pół. Po bokach i wierzchu posypać kiełkami słonecznika. Podawać od razu na ciepło. #lososmowi

Passions hobbies life
zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułami 160

miękkości. Dodać przyprawionego fileta z kurczaka i krótko podsmażyć. Kolejno dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdjąć z ognia. Przygotować sos: Wymieszać jajka z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać śmietanę oraz starty żółty ser i ponownie wymieszać. W naczyniu do zapiekania na dnie ułożyć pokrojone w grubsze plastry ziemniaki. Kolejno wykładamy kurczaka(...)patelni z papryką. Następną warstwą będą różyczki brokuła. ( można podzielić na mniejsze części. Przykryć pozostałą częścią ziemniaków pokrojonych w plastry. Zalać wszystko przygotowanym sosem. Piec w nagrzanym piekarniki do temperatury 180 stopni przez ok 30 minut. Zapiekać bez termoobiegu na drugiej od dołu półce piekarnika. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub

Kulinarne przygody
Ziemniaki – przepis na zdrowie i urodę 101

Jedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą. W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania. Przyprawiaj, na zdrowie! Do przyprawiania(...)ziemniaczanych dań najczęściej używa się soli, ponadto polewa się je sosami, śmietaną i dosmacza tłuszczem. Ziemniaki zyskują wprawdzie smak, ale tracą swoją lekkość i dzięki dużej zawartości błonnika zamiast sprzyjać pracy układu trawiennego, stają się dla niego znacznym obciążeniem. Łatwo można to zmienić – użycie przyprawy do ziemniaków i frytek jest proste a przy tym uzyskuje się spektakularne efekty smakowe

Trochę smaku
Jednogarnkowa potrawka z makaronem lasagne 147

Pomidor 2-3 płaty makaronu lasagne 3 garści szpinaku  Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch) Około 2 szklanki bulionu warzywnego Łyżeczka czerwonej pasty curry Łyżeczka sosu sojowego Oregano, bazylia, pieprz cayenne Cebulę posiekać, zeszklić w garnku na łyżce oleju Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pastę curry, podsmażać chwilę w razie potrzeby podlewając odrobiną wody Pomidora(...)szklanki bulionu i dusić aż makaron i soczewica zmiękną, w razie potrzeby dolać pozostały bulion Kiedy makaron zmięknie dołożyć szpinak i zostawić jeszcze na minutę aż lekko zwiędnie, doprawić sosem sojowym i pieprzem Zdjąć z ognia, dodać serek i wymieszać

HealthyCreations
Sałatka z wędzonym łososiem 86

Prosta i niezwykle smaczna. Składniki: 2 jajka 1 opakowanie mini mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 300 g wędzonego łososia 1 awokado 1 pęczek szczypiorku 1 opakowanie miksu sałat Sos: 3 łyżki posiekanego koperku 70 ml oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu lipowego 3 łyżki octu cydrowego Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, kroimy. Ser odcedzamy z zalewy(...)Pomidorki kroimy. Łososia roimy w dużą kostkę. Awokado kroimy w paski. Szczypior siekamy. Składniki mieszamy razem z miksem sałat. Przygotowujemy sos: Posiekany koperek, oliwę, miód, ocet i musztardę mieszamy z odrobiną przegotowanej wody. Polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu

R'n'G Kitchen
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 292

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kluski jaglane ze szpinakiem 116

masła, dodać rozgnieciony czosnek i startą gałkę muszkatołową, a następnie wrzucić szpinak. Chwilę dusić tak, aby wszystkie listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Odsączyć, sosu powstałego podczas duszenia szpinaku nie wylewać. Dodamy do gotowania kaszy. Szpinak posiekać. Kaszę umyć w zimnej wodzie. Przelać wrzątkiem. Zalać wodą. Wlać sos z duszenia szpinaku, lekko osolić i dodać

królestwo garów
Kasza bulgur z truskawkami 163

Prosty sos truskawkowy to dodatek do dań, który bardzo sobie moje dzieci upodobały. Staram się więc w sezonie mrozić jak najwięcej truskawek, bo to znakomity pomysł na szybki obiad, który dzieci zawsze chętnie zjedzą. Sos truskawkowy to nasza baza, ale podajemy go klasycznie z makaronem, sprawdza się też z kopytkami, kluskami kładzionymi, z ryżem i różnego rodzaju kaszami (np manną

Dorota Smakuje
Klopsiki z indyka z nutą ziół prowansalskich w sosie pomidorowym 153

coś zielonego, kiedy formuje się łodyżka i liście. I już "niedługo" będę mogła - przynajmniej taką mam nadzieję - zerwać pierwsze moje własnoręcznie wyhodowane pomidory. A tymczasem zapraszam na klopsiki w sosie pomidorowym. Jeszcze nie ze swoich pomidorów 😊 Składniki na 4-5 porcji: klopsy: 400 g piersi z indyka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 sucha bułka pszenna 1 łyżka suszonych(...)ziół prowansalskich sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu mąka pszenna do oprószenia klopsów oliwa lub olej do obsmażenia sos: 500 ml pasaty pomidorowej około 300 ml wody 2 większe liście laurowe 1/2 łyżeczki ziela angielskiego sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 mała cebula 4-5 większych ząbków czosnku Mięso zmielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z indyka i szparagami 174

cienkich plastrów szynki długo dojrzewającej (ok. 10 dag) – 1 pęczek szparagów (ok. 16 sztuk) – 1 łyżka oleju – sól – świeżo mielony czarny pieprz Sos musztardowy – 1 łyżka musztardy np. gruboziarnistej lub zwykłej stołowej – 1 łyżeczka oliwy z oliwek – 1 łyżka miodu Do podania:młode ziemniaczki lub kasza burgul. Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180 stopni(...)szparagi. Zwiń w roladki i zepnij wzdłuż patyczkiem(opcjonalnie). Następnie każdą roladkę owiń 2 plastrami szynki długo dojrzewającej.Zepnij patyczkiem ponownie (opcjonalnie). Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornymi posmaruj wierzch sosem musztardowym. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25minut. Do roladek pasują np. młode ziemniaczki lub kasza burgul. Artykuł Roladki z indyka i szparagami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ziemniaki Hasselback ze szparagami 224

świat, ale do mnie trafił stosunkowo niedawno. Jeśli szukacie przepisu na idealne pieczone ziemniaki to oto jest! Z wierzchu chrupiące, wewnątrz miękkie i kremowe. Dołożyć do nich szparagi, musztardowy sos i świeży koper i mamy obiad idealny! Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest powalający. Możecie traktować go jako samodzielne danie, albo dodatek do jajka sadzonego i kefiru. Pycha! Ilość(...)minut, a następnie na 5 minut włącz termoobieg. Całość ładnie się zarumieni. W miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny i miód. Po wyjęciu naczynia z piekarnika wymieszaj całość z sosem i posyp posiekanym koperkiem. Smacznego! table.macro { font-size: 0.9em; } table.macro + p, table.macro + img { margin-top: 35px; } table.macro th { text-align: left; } table.macro th, table.macro td { padding: 0.3em; } table.macro

wiecejwarzyw.pl
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 128

ricottowe pierożki tylko z żółtkiem, z minimalną ilością mąki – są trudniejsze do zrobienia, ale bajecznie miękkie. Pierożki z ricotty podaje się w podobny sposób jak gnocchi, czyli w sosie pomidorowym, lub przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi(...)być typ 450) – 2 niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj całość) 3 żółtka 30 g tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól Sos Kilka szparagów Garść groszku zielonego (może być mrożony) 3 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do głębokiej misy. Dodaj żółtka, parmezan, ser ricotta

Niedzielny kucharz