nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż(...)rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcebulę na złocisto, dodać pokrojone pieczarki i podsmażać z 5 minut mieszając, dodać kostkę rosołową. Śmietanę wymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi. Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron
W Mojej Kuchni Lubiękaszy jaglanej 150 dag pieczarek 200 g zielonych szparagów cebula łyżeczka czosnku niedźwiedziego** łyżeczka mielonej kozieradki* gałązka rozmarynu*** sól pieprz olej do smażenia przecier pomidorowy lub inny sos warzywny koperek Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Kaszę zalać 220 ml wody. Zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do momentu zniknięcia płynu z garnka. Pieczarki(...)ponownie 3 łyżki oleju. Na olej kłaść gołąbki i podsmażać je z różnych stron. Przekładać do garnka. Gołąbki dusić na palniku o małej mocy ok. kwadransa. Na koniec dodać sos warzywny lub przecier pomidorowy, odcięte wcześniej główki szparagów oraz posiekany koperek. Zagotować. Doprawić do smaku solą. Gołąbki najlepiej smakują po przegryzieniu się smaków, czyli np. następnego dnia. Można je też
Weekendy w domu i ogrodziedodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy do połączenia smaków. Kiedy parowar daje znak, że danie gotowe, wykładamy na talerze ziemniaki, okraszamy przygotowaną cebulką z tymiankiem, warzywa mieszamy z sosem maślanym i układamy obok ziemniaków, do tego dodajemy pierś. Jako dodatek można przygotować moja ulubioną sałatę masłowa z ogórkiem, rzodkiewka i szczypiorkiem, polaną sosem musztardowym
Kulinarne przemysleniabekonem , który najpierw smarujemy pastą pieczarkową . Doskonała ciepła przekąska lub przystawka . Polecam to danie każdemu , jest proste w przygotowaniu , efektowne , a nade wszystko smaczne Oczywiście najlepiej serwować je z sosem holenderski , wtedy taki zestaw jest po prostu genialny składniki na 3 osoby : 9 zielonych szparagów , równej grubości 9 plastrów cieniutko pokrojonego boczku wędzonego na zimno 5-6 pieczarek 2 szalotki(...)chodzi o to ,żeby wytopił się ten z bekonu . Smażymy , dość często turlając je po patelni ,żeby bekon równomiernie się przysmażył . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami np. z sosem holenderski Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szparagi w owijce pieczarkowo bekonowej pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyOstatnio oglądając jakiś program, natknęliśmy się na oto danie. Danie uwielbiane przez narody, jednak przez rodowitych mieszkańców, nie. Różne wersje słyszeliśmy, że nie ma sosu bolońskiego, że nie ma spaghetti po bolońsku…a wśio radno! Smakuje pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli(...)seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem
R'n'G KitchenDanie, dla którego pewnie niejedno z Was specjalnie jeździło do Ikei, szwedzkie jak ABBA, Wallander i Stieg Larsson, pulpety w zawiesistym sosie, które wcale nie zostały wymyślone w Szwecji:) Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują(...)mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki jak je robić. Polecamy
Niedzielny kucharzPreferuje i polecam foremki silikonowe wielokrotnego użytku. Mam zarówno 6-paki jak i foremki silikonowe pojedyncze. Bardzo wygodny produkt. Ciasto wyskakuje z nich niemal samodzielnie. 4. Placuszki owsiane z sosem truskawkowym Podaje Wam /klik na zdjęcie/ przepis na placuszki owsiane z dodatkiem twarożku. Sos truskawkowy, który proponuje do polania, to zblendowane lub rozgniecione widelcem truskawki, z odrobiną cukru białego
W Kawiarencewypróbować przepis. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 500 g zielonych szparagów 200 g kaszy bulgur 250 g pomidorków koktajlowych kostkę sera feta (użyłam Favita 270 g) pęczek szczypiorku na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju sałatkowego 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka ze szparagami Przygotowanie: Kaszę(...)sałatki. Ser feta kroję w kostkę (można pokruszyć) i dodaję do sałatki. Do oliwy dodaje sok z cytryny, szczyptę cukru, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Tak przygotowanym sosem polewam sałatkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Sałatka ze szparagami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujemomentu zagotowania się wody). 5. Jajo studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupki. 6. Sałatę rwiemy na kawałki a pomidora kroimy w półksiężyce. 7. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z musztardą, miodem, szczyptą soli i pieprzu. 8. Wszystkie warzywa układamy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół jajo, parmezan i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka ze szparagami i jajem jest bogata
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki: 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz majonez chrzan lub musztarda koperek, szczypiorek lub rzeżucha Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy. Kroimy każde na pół. Wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki. Dodajemy odsączonego tuńczyka w sosie własnym. Doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, majonezem i chrzanem lub musztardą. Dodajemy zieleninę. Mieszamy dokładnie i nakładamy do białek
Walijskie Pichceniepasują do jajka sadzonego, duszonych lub pieczonych mięs lub gulaszu. Wyśmienitym dodatkiem do kotletów kalafiorowych będą różnego rodzaju surówki. Przedstawiony przepis gwarantuje pyszny smak, który można dopełnić sosem ogórkowym. Absolutnie pyszne! Kotleciki z kalafiora - oryginalne danie za grosze. Pyszne, domowe kotlety z kalafiora - lista składników: ok. 400g ugotowanych różyczek kalafiora ok. 200g ugotowanych ziemniaków 1 jajko(...)patelni. Usmażone kotleciki z kalafiora osączyć na bibule lub papierowym ręczniku. Kotlety podawać z różnego rodzaju mięsem, gulaszem, jajkami sadzonymi, surówkami. Idealnym dodatkiem do kalafiorowych kotlecików jest sos z kiszonych lub konserwowych ogórków . Smacznego :) Kotlety z kalafiora
Moja Książka Kucharskasię do obiadu lub na grilla. Do przygotowania surówki będziemy potrzebowali: około 600 g młodej kapusty około 350 g ogórków sałatkowych pęczek koperku puszka 400 g kukurydzy konserwowej na sos: około 5 łyżek oliwy lub oleju do sałatek 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta cukru (ksylitolu, miodu) sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)półplasterki). Umyty i osuszony koperek drobno siekam. Kukurydze płuczę, odsączam i dodaję do pozostałych składników. Do oliwy dodaję sok z cytryny, cukier, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sosem polewam surówkę i dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Surówkę przed podaniem odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Surówka jest gotowa, życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePyszna zapiekanka z makaronu, kalafiora i aksamitnego sosu serowego. Z pełną smaku, chrupiącą posypką z tartej bułki, czosnku i natki pietruszki. Łatwa do przygotowania, choć pracochłonna. Mimo tego warta zachodu. Tym bardziej, że jej przygotowanie można rozłożyć w czasie. Najpierw (nawet dzień wcześniej) gotujemy makaron i różyczki kalafiora. I tu mały bonus, bo robimy to w tym samym garnku(...)termoobiegu. W rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy masło z mąką (przez około 2 minuty). Stopniowo, cały czas mieszając rózgą, dolewamy mleko. Gotujemy 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser, mieszamy i wykładamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy przygotowanym chrustem z bułki tartej
cool and mintykażdej strony, do jasnego koloru. Kilka chwil, około 4-5 minut. Na patyki nadziewam naprzemiennie warzywa razem z mięsem. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewam oliwą i sosem powstałym po smażeniu kurczaka. Szaszłyki piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu kilkanaście minut, aż warzywa ładnie się podpieką. Podaję gorące z dodatkami i sosami
Zasmakuj Kuchni