Pyszna surówka z cukinii Soczysta i kolorowa surówka warzywna z pysznym sosem majonezowym. Świetny dodatek do obiadu! Składniki: 1 cukinia 1 pęczek rzodkiewek 1 papryka (czerwona lub żółta albo pół na pół) pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka miodu sól i pieprz *** Cukinię i rzodkiewki ścieramy(...)drobą kostkę *** *** Koperek drobno siekamy *** *** Wszystkie warzywa przekładamy do miski i mieszamy *** *** W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem, miodem oraz po pół łyżeczki soli i pieprzu *** *** Tak przygotowany sos dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy *** *** Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: NAJLEPSZE SURÓWKI DO OBIADU PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS
Blog z Apetytemstylu :) SKŁADNIKI: 220g makaronu ( rodzaj wedle uznania ) 500g mięsa mielonego 3 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki natki pietruszki 1/2 cebuli sól pieprz oregano czosnek albo sól czosnkowa SOS: 350g passaty pomidorowej 350g bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego czarnomorskiego 1/2 cebuli oregano sól pieprz chili do posypania można użyć parmezanu WYKONANIE: 1. W misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy bułkę tartą(...)ogniu aż makaron będzie ugotowany ( w razie potrzeby możemy dolewać bulion do czasu aż makaron będzie gotowy). Aby pulpeciki nam się nie rozpadły możemy je na chwile wyciągną z sosu
Dziś Ja gotujeChyba najprostszy pomysł na błyskawiczny obiad. Przygotowanie go zajmuje dosłownie 20 minut. Sos śmietankowo koperkowy znakomicie pasuje z wędzonym smakiem łososia! 1 cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 10 pieczarek 200 g łososia wędzonego na zimno 1 szklanka wody 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka mąki orkiszowej 2 łyżki koperku Sól Pieprz 2 garści brokułów Makaron nitki(...)wodą, mąką orkiszową i koperkiem). Całość wlewamy na patelnię. Dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy do momentu zredukowania się sosu (musi zgęstnieć). Podajemy z ulubionym makaronem. Obsypujemy kawałkami pomidorków koktajlowych oraz szczypiorku
VioletoweKucharzenieprzez dzieci. A może by tak dla odmiany przygotować crepes , czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette , czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą(...)homogenizowany i świeże owoce twarożek z miodem i orzechami włoskimi krem z kasztanów kajmak cukier puder oraz sok z cytryny Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie? Z czym najchętniej je podajecie? Podzielcie się Waszymi ulubionymi dodatkami w komentarzach! Wpis
Chilli Czosnek i Oliwaarachidowych 30 dkg krewetek 1 marchewka kolendra świeża 1/2 limonki 1 garść duża kiełków fasoli mung sól, pieprz papryczka chili mięta świeża 1/2 papryczki chili szczypta imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju olej do smażenia szczypta cukru trzcinowego Dresing: Papryczkę chili kroję drobno, dodaję imbir, sos sojowy, dwie żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam. Sałatka: Krewetki
wesoła kuchniarazie potrzeby podlać odrobiną wody. Do garnka wlać passatę, przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Dodać fasolę i kukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem(...)razie potrzeby podlać odrobiną wody. Do garnka wlać passatę, przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Dodać fasolę i kukurydzę, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Ryż ugotować, podawać z przygotowanym sosem. Przekąska 200 kcal Kanapka z twarożkiem Twaróg półtłusty 80g Rzodkiewka, Ogórek zielony 100-150g Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem
HealthyCreationskozieradki łyżeczka octu jabłkowego pół łyżeczki mielonej papryki chili lub do smaku pół łyżeczki drobnego cukru opcjonalnie majeranek olej do smażenia cebuli sól, pieprz, ewentualnie kilka kropli maggi lub sosu sojowego do smaku Jak przeliczyć fasolę suchą na ugotowaną Z jednej szklanki suchej białej fasoli - otrzymamy w zależności od gatunku i wielkości ziaren, około 2,5 do 3 szklanek ugotowanej(...)posiekane jabłko, cukier i dusić do czasu, aż kawałki jabłka się rozpadną. Zawartość patelni przestudzić i dodać do fasoli, doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym, lubczykiem, maggi lub sosem sojowym i zmiksować na gładką pastę. Odstawić na godzinę do lodówki, aby pasta z fasoli, jabłek i pora stężała Pasta z fasoli z puszki i pora - jak zrobić Fasolę odcedzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapokrojonego na mniejsze kawałki. W czasie duszenia mięsa uzupełniamy płyny, gorącą wodą z czajnika. Osobiście nigdy nie zaciągam gulaszów mąką. Cebula z czosnkiem w trakcie duszenia naturalnie lekko zagęszczają sos. Nam taka konsystencja odpowiada. Kto lubi, może oczywiście przygotować sos z dodatkiem mąki. Kilka minut przed końcem można do gulaszu dodać dobrą kwaśną śmietanę. Ja dodałam śmietanę drugiego dnia
Smaczne ZdroweSmacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo – chrzanowym → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Boczniaki w aromatyczny sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym
Oryginalny smakmniejsze: 300 g makaronu spaghetti 1 kostka tofu wędzonego 2 jajka 50 g parmezanu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego Sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Tofu kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy sosem sojowym i doprawiamy ziołami prowansalskimi i papryką słodką. Podsmażamy na patelni na oliwie
Czarnawisienkaustawiamy czas: High - 4 godziny Low - 5 godzin Czym się różni węgierski gulasz od węgierskiej zupy gulaszowej Na całym świecie przyjęło się nazywać gulaszem mięso w gęstym zawiesistym sosie, ale na Węgrzech tak przygotowane mięso nosi nazwę pörkölt. Natomiast węgierski gulasz - gulyás to rodzaj gęstej mięsnej zupy. Pörkölt - to pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso, duszone w bardzo gęstym sosie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadobrego makaronu wystarczy prosty, kilkuskładnikowy sos by powstało pyszne i sycące danie. Sos śmietanowy to jeden z ulubionych mojego Ł. Delikatnie słony z pysznym posmakiem wędzonego boczku. Składniki (4 porcje) -300 g makaronu penne -200 ml śmietanki UHT -1/2 cebuli -200 g wędzonego boczku krojonego w kostkę -1 łyżka oleju -sól, pieprz -opcjonalnie: szczypta ostrej papryczki, tarty żółty
Zielona KuchniaPieczone udka kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką podane z ziemniakami z sosem z kurek, cebuli i koperku. Do tego sałatka z kapusty lodowej z papryką, ogórkami i pomidorkami. Obiad rewelacja, danie które zawsze się sprawdzi w naszej kuchni. I choć nie bardzo w ten upał chce się odpalać piekarnik, wydziwiać i gotować to warto było. Soczyste mięso, aromatyczne kurki(...)góra plus dół, bez termoobiegu. Wkładam mięso na środkową półkę piekarnika, dodaję łyżkę masła i piekę 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie polewam mięso dwa razy powstałym sosem. Mięso podaję od razu lub odgrzane z piekarnika. Jest soczyste i dobrze przyprawione. Smacznego
Zasmakuj Kuchniduża cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu 2-3 łyżki sosu sojowego pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie spory pęczek natki pietruszki 2 duże plasterki żółtego sera Cukinię dokładnie umyć, odkroić twarde końcówki i przekroić wzdłuż na pół(...)szklanki suchej kaszy zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, dodać trochę soli, łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić do napęcznienia). Gotową kaszę wrzucić na patelnię, dodać koncentrat, keczup, sos sojowy, przyprawy i na koniec posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Z cukinii wylać zebraną wodę, dokładnie wytrzeć ją papierowym ręcznikiem, a następnie napełnić farszem lekko przyklepując i tworząc małą górkę. Cukinię
Simply Foodpołożyłam na patelnię nie zapieczoną stroną. Smażyłam do zarumienienia się. Zsunęłam quesadillę z patelni na deskę i pokroiłam na mniejsze kawałki tak jak pizzę. Podawałam z ketchupem i sosem czosnkowym ( przepis na sos ). Notatki: * można użyć mięsa z piersi kurczaka * bardzo fajnie do quesadilli będzie pasować cheddar * to są proporcje na 2 quesadille Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazją