sosy - 72234 przepisów (strona:1825/4816)

Gołąbki grzybowe w czerwonej kapuście 144

Kasza gryczana,suszone grzyby i pieczarki,wszystko to otulone liśćmi czerwonej kapusty i polane aromatycznym grzybowym sosem.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)której moczyły się grzyby (ok. 250 ml)  i bulionem. Gotować pod przykryciem 30 minut.   Ugotowane gołąbki wyłożyć na półmisek. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Sos podać do gołąbków

Kolorowa kuchnia Elki
Makaron międzynarodowy 166

razem włosko - hiszpańsko - bałkańskie połączenie. Makaron międzynarodowy SKŁADNIKI: - 300g makaronu - 4 małe pomidory - 1 papryka czerwona - 400g filetu z kurczaka - łyżka oleju - 120g czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku - 150g sosu Ajvar (pikantnego) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - przyprawy (pieprz, sól, bazylia) Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia doprawiając go solą i pierzem(...)Paprykę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie podsmażamy. Pomidory kroimy na drobne części i łączymy z kurczakiem, papryką, czosnkiem, fasolą, sosem Ajvar, jogurtem naturalnym i bazylią. Wszystko delikatnie podsmażamy i podajemy z makaronem. Czas przygotowania: około 45 minut SMACZNEGO

Związek na patelni
Placki z cukinii 112

mała cebula 2 jajka ok. 6-7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej  2-3 łyżki posiekanego koperku  sól pieprz olej do smażenia sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu  3 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ew. posiekany świeży koperek Przygotowanie: Cukinię myjemy i odcinamy końce, nie obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)ilość oleju, łyżką nakładamy ciasto i smażymy na złoty kolor z obu stron.  Usmażone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiernego tłuszczu.  Podajemy z sosem czosnkowym (wymieszany jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i ew. koperek).  Smacznego

bistro mama
Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią 131

bazylii Sól, pieprz Oregano, bazylia Szczypta cukru Sposób przygotowania: We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron według zalecenia na opakowaniu (al dente). Następnie ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy je na patelnię. Następnie pieczarki obieramy, kroimy(...)drewnianą łyżką naciskamy pomidorki, tak by puściły sok. Następnie wszystkie składniki doprawiamy oregano, suszoną bazylią, szczyptą cukru, solą i pieprzem. Całość ponownie delikatnie mieszamy. Dodajemy odrobinę wody, by wydobyć sos. Następnie na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Oliwki kroimy w plasterki i również dodajemy je do makaronu. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przed podaniem makaron posypujemy listkami świeżej bazylii. Artykuł

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 206

pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 98

Danie zostało zresztą wymyślone na powitanie wiosny z nowalijek, czyli pierwszych, młodych warzyw. Uwielbiamy to danie, ale postanowiliśmy je nieco podkręcić. W klasycznej wersji, całość zanurzona jest w śmietanowym sosie. U nas spoiwem dania jest pyszne pesto. Zobacz przepis Środa: Kurczak three cup Tradycyjne danie z Tajwanu, rodzaj stir fry, błyskawiczny do przyrządzenia, jak spora część azjatyckich potraw. Składa się(...)kostka 6 zł Jogurt grecki 200 ml 1,9 zł Mąka/makarony Mąka pełnoziarnista 2,5 zł Makaron ryżowy 250 g 6 zł Drożdże 7 g 1 zł Przyprawy: Sos sojowy jasny i ciemny Wino białe, wytrawne Ocet winny Oregano Papryczka chilli Kolendra nasiona Papryka wędzona Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 147 zł Ostateczna cena ma charakter orientacyjny, gdyż niektóre

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 128

ricottowe pierożki tylko z żółtkiem, z minimalną ilością mąki – są trudniejsze do zrobienia, ale bajecznie miękkie. Pierożki z ricotty podaje się w podobny sposób jak gnocchi, czyli w sosie pomidorowym, lub przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi(...)być typ 450) – 2 niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj całość) 3 żółtka 30 g tartego parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól Sos Kilka szparagów Garść groszku zielonego (może być mrożony) 3 łyżki masła Kilka łyżek tartego parmezanu Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przesyp mąkę do głębokiej misy. Dodaj żółtka, parmezan, ser ricotta

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Obiady za 10 zł 210

Kasza/mąka/ ryż Kuskus pół szklanki 2 zł Ryż pół szklanki 1 zł Mąka 3 szklanki 2 zł 2 opakowania droższy suszonych 1,8 zł Dodatki Musztarda Sos sojowy Sos rybny Ocet ryżowy Cukier brązowy Cukier biały Miód kilka łyżek Słodka wędzona papryka Tymianek suszony Rozmaryn suszony Majonez Olej Oliwa Sól Pieprz Razem: 132 zł Artykuł Menu na tydzień: Obiady

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 89

Danie, dla którego pewnie niejedno z Was specjalnie jeździło do Ikei, szwedzkie jak ABBA, Wallander i Stieg Larsson, pulpety w zawiesistym sosie, które wcale nie zostały wymyślone w Szwecji:) Czas : Około 40 minut Poziom trudności : Raczej łatwe Liczba porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują(...)mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi smak z usmażonych pulpecików, rozmieszany z dobrym, drobiowym lub warzywnym bulionem Jeśli szwedzkie pulpeciki to oczywiście ziemniaczane pure. W przepisie znajdziecie wskazówki jak je robić. Polecamy

Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 129

składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy. Dania nie tylko bardzo nam smakowały. Po niedzielnym gotowaniu mieliśmy obiady na cały tydzień (niektóre zamrożone(...)sięgamy po nie zawsze gdy mamy ochotę. Smakują genialnie! Niżej kilka naszych ulubionych sprawdzonych przepisów. Idealne ciasto na pizzę Idealne ciasto na domową pittę Sprawdzony przepis na gnocchi Domowy sos pomidorowy Jaki jest nasz patent na planowanie posiłków 1. Zaczynamy od planowania niedzielnego obiadu , żeby resztek użyć w kolejnych daniach. Ale oczywiście nie wszystkie dania pozwalają wygospodarować półprodukty do kolejnych

Niedzielny kucharz
Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) 136

nori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż(...)rzodkiewki posiekaj w plasterki. Krok 4 Wykładaj danie na talerz: ryż, krewetki, ogórek, rzodkiewkę, sałatę, marynowany imbir. Posyp całość sezamem i płatami glonów nori pokrojonymi w paski. Podawaj z sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Wtorek: Domowe sushi – bez zawijania:) pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z  ryżem z kalafiora 115

smażenia : 12-15 minut Liczba porcji : 2 Masło orzechowe co do zasady kojarzy się raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty(...)zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz