przygotowania: Śledzie jeśli są dość słone, wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie lub mleku, odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na paseczki, ułożyć w salaterce, lub słoiku. Przygotować sos: Musztardę, majonez oraz śmietanę połączyć ze sobą, dodać osaczony z zalewy marynowany pieprz, doprawić szczyptą płatków chili, wymieszać, sosem zalać pokrojone śledzie, wymieszać odstawić na 24 godziny do lodówki
Wanilia i Kardamonblogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy(...)papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledzie z marynowaną cebulą Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 5 filetów śledziowych 2 cebule olej rzepakowy Marynata: 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu
Kulinarne przygody Gatityschabu, nadziewam go i piekę, a później część zamrażam. W kryzysowej sytuacji wyciągam z zamrażalki i obiad mam z głowy. Trochę żałuję, że nie udało mi się zrobić zdjęć sosu ani dokładnie spisać jego przygotowania, bo na prawdę świetnie pasuje do tego schabu i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Na blachę, na której piecze się schab wrzucam warzywa korzeniowe, śliwki(...)które zostały z nadziewania i podlewam nieco wodą. Po upieczeniu mięsa zlewam zawartość, dolewam nieco wody i lekko podgotowuję. Następnie przecedzam sos, miksuję go z częścią warzyw i zaciągam nieco mąką. Nie potrzeba nawet go specjalnie przyprawiać bo sam w sobie jest aromatyczny. Co do przyprawiania mięsa, świetnie nadaje się do tego sól ziołowa, którą pokazywałam Wam jakiś czas temu
My simple kitchenoraz kawałkami natki pietruszki. Zalewamy tężejącym wywarem i odstawiamy do całkowitego stężenia. 3 PIECZONE DZWONKI Z KARPIA SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: 8 dzwonków z karpia 1 cytryna 50 ml sosu sojowego 3 ząbki czosnku sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Cytrynę kroimy na pół i wyciskamy sok. Wlewamy go do miski, a następnie dodajemy sos sojowy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Dajetselera naciowego 5 cm świeżego imbiru 1 jabłko winne 1 granat mała wiązka natki pietruszki 1/2 świeżej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Sos: 1 łyżeczka miodu naturalnego sok z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Jak zrobić surówkę z cukinii i selera naciowego? Łodygi selera oczyścić z włókien (nitek(...)dwie części. Z każdej połówki drewnianą łyżką wystukać pestki. Pietruszkę posiekać. Świeżą papryczkę drobno posiekać, jeśli lubimy bardzo pikantnie to razem z pestkami. Składniki na surówkę wymieszać, polać rozrobionym sosem, doprawić do smaku pieprzem i solą oraz posypać granatem. Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego
Kuchcik gotujeŚledzie w occie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. To danie dla wszystkich osób które lubią bardzo wyraziste potrawy. Ta wersja śledzi jest znacznie bardziej wyraźna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenyśmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli oraz jabłka, w gęstym sosie śmietanowym. Słoność śledzia równoważy słodkie jabłko oraz kremowa śmietana, a cebula nadaje ostrości. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się przegryzą. Składniki: 6 śledzi solonych 1 duża cebula(...)tarce o dużych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Śmietanę mieszamy z musztardą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę oraz starte jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowany sos dodajemy do pokrojonych śledzi, mieszamy i umieszczamy w słoiku. Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki, aby składniki się przegryzły. Najlepsze są na drugi dzień
Kuchnia MagdaLenySkładniki: -500 g polędwicy wołowej -pół cebuli -1-2 ogórki kiszone -dwa żółtka -sól warzona nie jodowana -pieprz czarny mielony -sos sojowy -olej u mnie smakowy paprykowy Sposób przygotowania: Mięso opłukać i zmielić na drobnym sitku lub posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Cebule i ogórki kroimy w kosteczkę . Soli, pieprzu i sosu sojowego każdy dodaje do swojego smaku następnie olej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.odsłonie;) Składniki: na karpia: 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg 3-4 łyżki mąki olej do smażenia cytryna sól, pieprz sos grzybowy: 400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby 1/2 litra wywaru jarzynowego 2-3 kapelusze suszonych podgrzybków 1 duża cebula kilka gałązek świeżego tymianku ząbek(...)oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną. Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu. Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli
Życie zaczyna się w kuchniminuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub owocami. Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem: Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Marynata: 10 łyżek sosu sojowego 1 czubata łyżka płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego 1 łyżka soku z cytryny 2 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka dzielimy(...)otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia. 2. Marynata: W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknąć włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą
Wanilia i Kardamonblogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy(...)papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Śledź z żurawiną Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu
Kulinarne przygody GatityKarp w śmietanie czosnkowej jest idealnym daniem na wigilijny stół. Nie jestem smakoszem karpia ale muszę się przyznać, że tego zjadłam ze smakiem. Sos delikatny, aromat czosnkowo cebulowy sprawia, że karp zupełnie ma inny smak, niż wszystkie mi do tej pory znane. Użyłam filetów z karpia, ponieważ nie znoszę ości. Nie moczyłam wcześniej aby pozbyć się specyficznego aromatu ale okazuje(...)rozgrzać. Na gorący tłuszcz wrzucić czosnek, cebulę, zeszklić. Ułożyć filety karpia, polać śmietaną, chwilę podgrzewać cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Od razu podawać z ulubionymi dodatkami. Sos jest również bardzo smaczny na zimno. Polecam:) Smacznego:) Artykuł Karp w śmietanie czosnkowej pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąkarkówki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 100 g papryki konserwowej pół szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Zalewa: 3/4 szklanki wody 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć) 2 łyżki octu jabłkowego pól szklanki ketchupu pikantnego 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) łyżka musztardy 2 łyżki cukru czosnek granulowany, papryka ostra, sól(...)cygańsku[/caption] Zobacz inne przepisy na karkówkę wieprzową: Karkówka Pieczona W Musztardzie Karkówka Kebabowa Z Piekarnika Kotlety Z Karkówki Marynowane W Mleku I Cebuli Karkówka Duszona W Sosie Własnym Karkówka Pieczona Z Ziemniakami I Cebulką Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Artykuł Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnePyszna i szybka do przygotowania sałatka, w której wspaniale przeplatają się smaki – lekko ostry por, słodkie rodzynki i brzoskwinie, wędzony kurczak i ryż, a całość w delikatnym sosie majonezowym z dodatkiem przyprawy curry. Taka sałatka świetnie się sprawdzi na kolację, a na drugi dzień jako drugie śniadanie do pracy. Nie zawiedzie Was też, gdy przygotujecie ją i podacie odwiedzającej(...)polecam:) 2 torebki ryżu długoziarnistego 1 wędzona pierś kurczaka 3 średnie pory około 3/4 szklanki rodzynek 4-5 połówek brzoskwiń z puszki garść orzechów włoskich, posiekanych – opcjonalnie Sos: 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka curry sól Ryż gotujemy wg instrukcji podanej na opakowaniu. Kurczaka (bez skóry) kroimy w kostkę. Umyte pory kroimy
Smaki Na Talerzu