Sałatka z cieciorki i selera naciowego 247Pyszna, zdrowa i niezwykle sycąca sałatka, może zrobić furorę na każdej majówce. Osoby dbające o zdrowe odżywianie powinny mieć ją w swoim jadłospisie. Nie napracujemy się też za wiele przy jej przygotowaniu. Składniki: 1 szklanka nasion cieciorki (ciecierzycy) 3 łodygi selera naciowego 5 - 6 suszonych pomidorków 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Wieczorem namoczyć
Kuchcik gotuje
Sałatka meksykańska 446odsączoną z zalewy marchewkę, kukurydzę i groszek, paprykę pokroić w kostkę, dodać do pozostałych warzyw, na koniec wystudzonego fileta z kurczaka. Majonez wymieszać z ketchupem, dodać do miski z sałatką i całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i pieprzem cayenne. odstawić do lodówki do schłodzenia
Mix smaku
Sałatka ze świeżym szpinakiem 212wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję sałatkę ze świeżym szpinakiem. Smak surowego szpinaku porównywalny jest do smaku sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu. (składniki na 2 porcje) 10 dużych liści świeżego
Szefowa kuchni
Sałatka z pomidorami, fetą i jajkiem w koszulce 363palnika, tak by woda nie bulgotała, dodać ocet. Z niskiej wysokości przelać jajko do wody, następnie ponownie zwiększyć moc palnika. Gotować 2 minuty, wyłowić łyżką cedzakową. Przełożyć na sałatkę, a następnie doprawić pieprzem i posypać ziarnem słonecznika. PORCJE
zabawa smakiem
Surówka z kapusty pekińskiej, pieczarek i pomidora (182 kcal) 313Surówka, która powstała w efekcie sprzątania lodówki. Nadaje się również jako lekka sałatka czy przystawka np. do kanapek z wędliną. Składniki (2 duże porcje) : pół niewielkiej kapusty pekińskiej 250 g pieczarek puszka groszku pomidor czerwona cebula sól, pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki oczyszczamy i gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzamy
e-PrzepisyKulinarne
Sałatka dietetyczna z szynką 345Truskawki w ćwiartki. Na wierzch kładziemy ugotowane na twardo jaka pokrojone w ósemki. Wszystkie składniki sosu dobrze ze sobą mieszamy i przed podaniem polewamy nimi sałatkę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Marynowane bakłażany z papryką 292marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim, którą można podawać z serami i oliwkami. Można się nią zajadać z dodatkiem białego pieczywa albo wykorzystać, jako składnik sałatek. Na początku do tego dania wykorzystywałam samego bakłażana, ale później stwierdziłam, że papryka grillowana też idealnie tutaj pasuje. Jeśli jeszcze nie kochacie bakłażana to teraz na pewno się
UgotujmyTo.pl
Sałatka z mniszka z gruszką 225lubimy w naszym ogrodzie może polubimy go na naszym talerzu? Myślę że, warto spróbować! Mniszek w smaku przypomina rukolę. Jego liście idealnie komponują się z gruszką i lekkim dressingiem. Sałatka z mniszka z gruszką składniki
wegetalerze
Sałatka śledziowa otulona świątecznymi życzeniami, czyli śledzik pod pierzynką na wigilijny stół. 237paski o grubości do 1 cm. Ser ścieramy na tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory
Kuchnia po mojemu
WIOSENNA SURÓWKA Z KIEŁKAMI I ZIARNAMI 169Coraz więcej warzyw w sklepach...jeszcze co prawda nie prosto z ogródka, bo takie najsmaczniejsze ale i mimo to sie chce już tych świeżości zamiast ciężkich sałatek Składniki: op. miksu sałat z rukolą 1 cebulka kilka pomidorków koktajlowych pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku z cebulki dymki garść kiełków brokuła 4 łyżki uprażonych pestek słonecznika zioła prowansalskie łyżeczka sól pól łyżeczki
Z Majeczką w kuchni
Sałatka z roszpunką i bakłażanem 217sałatka bardzo mi smakowała, pewnie dlatego, że wszystkie jej składniki należą do "jednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz
Mama Gotuje
Szybka sałatka z puszek 1269jedna z moich ulubionych sałatek. Nie tylko dlatego, że w jej skład wchodzą warzywa,które bardzo lubię, ale również dlatego, że robi się ją bardzo szybko. W przepisie w składnikach podałam kiełki soi lub seler w puszce, ale według mnie lepsza jest z kiełkami soi. Składniki: 1 puszka kiełków soi lub selera 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy
Mama Gotuje
Sałatka z ryżem i tuńczykiem 280Kolejna szybka i rewelacyjna sałatka. Tym razem w składnikach mamy do wyboru puszkę kukurydzy lub marynowaną paprykę, ale dla mnie obie wersje są rewelacyjne. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 puszki tuńczyka 1 puszka kukurydzy lub marynowanej papryki 1 łyżeczka musztardy majonez sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować i ostudzić. Tuńczyka, kukurydzę lub paprykę odcedzić. Do ryżu dodać tuńczyka, kukurydzę lub pokrojoną
Mama Gotuje
Sałatkowy misz - masz czyli kurczak i nie tylko.... 226pamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić
Smaki Brazylii
Japońska sałatka z ogórków (Sunomono) 241Japońska sałatka z ogórków bardzo przypadła mi do gustu. Marynata z imbirem, octem ryżowym i sosem sojowym nadaje ogórkom przyjemnego orzeźwiającego smaku. Dodany imbir świetnie odświeża kubki smakowe, lepiej czujemy inne smaki i nie pozostaje w ustach smak jedzonej wcześniej potrawy. Składniki: 2 duże ogórki szklarniowe lub 1/2 kg ogrodowych 1 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 80 ml octu ryżowego
Kuchcik gotuje