oliwa z oliwek i bazylia to połączenie wręcz idealne. Warto zaopatrzyć się w krzaczek świeżej bazylii, uwielbiam jej smak i zapach. Bazylia pasuje prawie do wszystkiego, świetnie smakuje w sałatkach, w zupach, z serem, a już makaron czy też pizza bez niej nie może się obejść. Należy tylko pamiętać by dodawać ją pod koniec przygotowywania potraw, gdyż dodana za wcześnie
Kuchcik gotujeProsta i pyszna sałatka z tortellini z dodatkiem koperku. Kolorowe warzywka fajnie się komponują i smakowo i wizualnie. składniki: 250 g kolorowego tortellini z szynką 1 długi ogórek 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 3 łyżki posiekanego koperku majonez świeżo zmielony pieprz Tortellini ugotować i osączyć. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również
Monia miesza i gotujeburaka, marchewki, selera, pietruszki, jarmużu... dosłownie wszystkiego co można ususzyć i schrupać! Często chipsy wzbogacam o jakieś zielsko, dodaje orzechy, kiełki i polewam sosem. Tak powstaje idealna lekka sałatka na leniwe niedzielne
wegetalerzeKolejna propozycja dodatku do obiadu, ale nie tylko. Ta sałatka świetnie spawdzi się na świątecznym stole. Seler przełamany słodyczą ananasa, czy mozna chcieć czegoś więcej? Oceńcie sami :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka ananasa w zalewie 1 por 1 czerwona cebula 3 jabłka 4 jajka 15 dag żółtego sera 1 puszka fasoli konserwowej sól pieprz
Bea(u)ty kitchenKapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie
Symfonia smakowaNieskomplikowana, szybka i bardzo zdrowa wiosenna sałatka. Kusi kolorem i przepysznym połączeniem smaków. Składniki ½ główki białej kapusty Pęczek rzodkiewki Średnia cukinia ½ pęczka natki pietruszki 100g sera lazur 2 łyżki wody 2 łyżki oliwy extra virgin Sos sałatkowy z koperkiem Sposób przygotowania Kapustę szatkujemy w jak najcieńsze plasterki. Cukinie kroimy w słupku a rzodkiewki w ćwiartki. Z natki obrywamy listki
Pyry na Gazskładniki: 5 jajek 1 puszka kukurydzy 200 g szynki 1 por 2 małe ogórki konserwowe natka pietruszki 7 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g świeżych małych pieczarek 50 g masła 150 g twardego sera żółtego 150 g twardych ogórków kiszonych 100 g białej części pora 220 g
Domowy Smak JedzeniaCzym byłyby święta bez królowej sałatek? Nie ważne czy Wielkanocne czy inne warzywna musi być. Ja ją odrobinę zmodyfikowałam a mianowicie nie dodałam zielonego groszku i cebuli bo nie lubię. W zamian za to są zielone oliwki i por. Jest rewelacyjna, ubóstwiam i kocham. Spróbujcie moją wersję,czasami zamiast majonezu dodaję również zmiksowane awokado z jogurtem i musztardą
pieprzny smaczekobiadu zawsze muszę mieć jakiś dodatek. Gotowane warzywa, surówki, sałatki lub właśnie ona - mizeria. ;-) Tradycyjna, choć bardzo ją lubię zawsze wydawała mi się nudna. :-) Dlatego urozmaicam ją jak tylko się da. Dodatek ostrych kiełków rzodkiewki nadał jej charakteru i świeżości. Jak znalazł na wiosenny obiad. 1 ogórek garść kiełków rzodkiewki około 300ml gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku
Szefowa kuchniWitam Kochani, dzisiaj robimy szybki lunach box do pracy. Przepyszna i sycąca sałatka z dodatkiem jakże aromatycznych anchois i świeżutkimi ekologicznymi jajkami. Taki obiad jest idealny do pracy, bo syci, a nie obciąża, a ponadto jeszcze zdrowy. Nie pomijajmy też faktu, że robimy go max 15 minut ;-))) Do dzieła! Składniki: - 3 garście roszponki - 3 rzodkiewki (kroimy w plasterki) - 2 jajka
SMYKWKUCHNIskładniki: 100 g zielonej soczewicy 3 jaja 1 puszka groszku konserwowego 200 g ogórków konserwowych 400 g marchewki 400 g ziemniaków 200 g selera 100 g
Domowy Smak JedzeniaJarmuż jest warzywem, w którym w ostatnim czasie totalnie się zakochałam ( co zresztą zobaczycie na blogu ;) ). Zjadam go jako dodatek do obiadu , w sałatkach , a ostatnio nawet w postaci pesto ( tak, tak przepis na pesto z jarmużu też będzie ). W związku z porządną dawką witamin na weekend jaką dostarczyła mi firma Świeże Zioła ( http://swiezeziola.pl/ / FB ) , którą pokazywałam
Ostra na Słodkoskładniki: 2 pory 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 4 łyżki śmietany ok. 7 łyżek majonezu ok. 2 łyżki soku z cytryny
Domowy Smak Jedzeniapalcami, rzodkiewkę i ogórka kroimy w słupki, pomidora w kostkę. Mieszamy dodajemy cukier, kiełki i szczypiorek. Do małego naczynia wlewamy oliwę z oliwek dodajemy sól, pieprz mieszamy i zalewamy sałatkę tuż przed podaniem i ponownie mieszamy. Gotowe. Smacznego
Tanio szybko zdrowo