Ciasto francuskie Składniki 200 g masła 100 g mąki pszennej 100 ml zimnej wody Szczypta soli Sposób przygotowania Sól dodajemy do wody, a następnie łączymy z mąką i połową masła o temperaturze pokojowej. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy na jeden duży kwadrat, na środku którego(...)układamy resztę masła. Następnie ciasto składamy w kopertę, uważając, aby rogi ciasta nie pozwalały masłu uciec na zewnątrz. Ciasto rozwałkowujemy i składamy na 3 części, a następnie wkładamy je z powrotem do lodówki na 1,5 godziny. Po upłynięciu tego czasu ciasto ponownie rozwałkowujemy, składamy na trzy części i wkładamy do lodówki na kolejne 1,5 godziny. Po wyjęciu
Miód i pieprzjest ona potrzeba, bo niczego się najpierw nie podsmaża. Pomidorki w zalewie octowo-klonowej najpierw godzinę pieczemy, żeby wydobyć ich cudownie słodki smak i aromat, a następnie przykrywamy kruchym ciastem. Efekt, muszę przyznać, niebanalny. Danie cudownie proste w przygotowaniu, a smak zupełnie wyjątkowy. Jedyne drobne ale , to, moim zdaniem, zbyt duża ilość octu (a i tak zmniejszyłam jego ilość(...)stosunku do oryginalnego przepisu). To jednak oczywiście moje osobiste preferencje. Poza tym tarta wyszła przepyszna - idealnie kruchutkie ciasto, cudownie słodkie pomidorki - nie można się jej oprzeć. Jedna tylko uwaga na koniec jeszcze - tartę należy przygotować w całej formie - bez odpinanych brzegów lub wyjmowanego dna. Inaczej soki się wyleją, i bez mycia piekarnika się nie obejdzie... Przepis znalazłam na blogu Drink
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste(...)ciasto ze śliwkami: 500 g słodkich, mięsistych, mało wodnistych śliwek 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki) 200 g drobnego cukru do wypieków (ok. 1,2 szklanki) 4 duże jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki amaretto albo naturalnego ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople olejku migdałowego duża szczypta cynamonu garść płatków migałdowych
Poezja smakupróbowaliście kiedyś ciasta kruchego z jeżynami? ;-) Na półce w spiżarce co jakiś czas wpadał mi w rękę słoiczek z jeżynami, przyrządzony jeszcze zeszłego lata, i za każdym razem przekładałam go i chowałam coraz głębiej. Dziś postanowiłam - trzeba go w końcu wykorzystać, tym bardziej, że świeżych jeżyn jest już z każdym dniem coraz więcej. Czy warto było poeksperymentować(...)chwilę, bowiem najpierw przepis i wykonanie ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 50 gr margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 50 gr cukru - 1 jajo - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kaszki manny - jeżyny ze słoika (mogą być prawdziwe) kruszonka: - 100 gr mąki - 50 gr masła - 20 gr cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Do mąki dodaję posiekaną na kawałki margarynę
WielopokoleniowoPlacek z agrestem, malinami i migdałami Ciasta pieczone latem, nie są zazwyczaj pracochłonne ani czasochłonne, a i tak są pyszne. Nie potrzeba żadnych kremów, mas, ponczów, a placki i tak są wilgotne, owocowe i niepowtarzalne. Trzeba korzystać z owoców letnich, póki są i cieszyć się ich smakiem, zapachem i wyglądem. Miał dziś powstać placek z agrestem, ale reszta malin(...)uśmiechała, że i te dorzuciłam do placka, i w ten sposób tak bardzo owocowy wypiek, że już chyba bardziej się nie da:) Dodałam również zmielone migdały, przez co samo ciasto nabrało bardziej wyrafinowego smaku i wyglądu. Wspomnę jeszcze, że samo ciasto robi się błyskawiczne:) Składniki: 250 g miękkiej margaryny 150 g cukru 3 jajka 200 g mąki 100 g zmiksowanych
na moim stole...Lato rozpieszcza nam przepysznymi, świeżymi owocami sezonowymi, których aż żal nie wykorzystać w kuchni. Tak więc dziś prezentuję przepyszną tartę z malinami i białą czekoladą. Smacznego! Składniki: Ciasto na tartę: 150g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista) 50g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 50g cukru pudru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiewamy z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy dobrze schłodzone(...)masło i siekamy ciasto nożem. Potem dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto do formy na tartę wyłożonej folią aluminiową, dociskamy boki do foremki i nakłuwamy spód ciasta widelcem. Ciasto osłaniamy pergaminem i zasypujemy fasolą, aby je nieco obciążyć. Pieczemy przez
psgotujemyPyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty! Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek. Składniki: Ciasto: 500 g mąki(...)rozprowadzamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego przez ok. 10 min. W połowie zagniatania dodajemy olej. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aż zwiększy swą objętość 3-4 razy. Dopóki ciasto rośnie zabieramy się za zrobienie farszu z kapusty i grzybów
Kuchnia ŁukaszaMazurek różano-lukrowy Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - konfitura z owoców róży - lukier (sok z cytryny, cukier puder) - orzechy laskowe łuskane, migdały płatki, morele suszone Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W misce mieszam mąkę z cukrem. Dodaję też posiekaną margarynę. Dodaję do tego jajko(...)szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dniaMakowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką Składniki: ciasto kruche: - 2 1/2 szklanki mąki pszennej - 200g margaryny roślinnej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek cukru pudru - 1 cukier waniliowy - 2 żółtka masa makowa : - u mnie gotowa z puszki beza: - 3 białka - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej kruszonka: - 100g margaryny roślinnej(...)żółtko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku
Kuchnia co dniaKostka ciasta pełna aromatycznych brzoskwiń z pianką jeżynową i bezą. Lekkie i bardzo smaczne. Z chęcią sięga się po następną porcję :) BISZKOPT: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej WARSTWA BRZOSKWINIOWA: 1 kg brzoskwiń 1 galaretka brzoskwiniowa 3/4 szklanki wody PIANKA JEŻYNOWA: 250g jeżyn 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 szklanka śmietanki(...)najwyższe i stopniowo dodawać cukier. Zmniejszyć obroty i wlać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie wmieszać łopatką. Na dnie formy 21x25cm położyć papier i wylać ciasto. Nie należy natłuszczać brzegów foremki. Piec w 160*C przez 30 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z wysokości ok 50 cm upuścić biszkopt w formie na podłogę
https:KKuchniaMniamTarta wypełniona słodkim kremem z dodatkiem białej czekolady. Na wierzchu spora ilość leśnych jagód. CIASTO: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 jajko 1 łyżka zimnej wody KREM: 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 50g masła 200g(...)czekolady białej ok 1 szklanka jagód Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Można również zmiksować w malakserze. Dodać jajko i wodę. Szybko zagnieść ciasto w kulkę. Spłaszczyć i schłodzić w lodówce. Po ok 30 min rozwałkować i nałożyć na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć i piec w temperaturze 190*C przez
https:KKuchniaMniamŚmietanowo-porzeczkowe ciasto z przepyszną czekoladową bezą. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżka oleju Spód blaszki o wymiarach 24cmx28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem przez około 8 minut. Mąkę przesiać z kakao. Do masy jajecznej dodać łyżkę oleju oraz mąkę z kakao. Delikatnie(...)wymieszać tylko do połączenia składników. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia a następnie zdjąć papier. Beza czekoladowa: 4 białka 170 g cukru 1 kopiasta łyżka kakao 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego Białka ubić na sztywną pianę. Łyżka po łyżce dodawać cukier
Moja Galeria SmakuMożna się zakochać w połączeniu czekolady i jagód, poranna kawka i dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja(...)następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić kilka świeżych jagód do posypania wierzchu ciasta po upieczeniu). 4. Piekarnik rozgrzewamy
Apetyczna babeczkaCiasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i od razu położyć na papierze do pieczenia do góry
królestwo garówTakie niby zwyczajne ciasto drożdżowe, a jednocześnie inne, bo w czekoladowej wersji- z dużą ilością czekolady, ale od razu dodam, że również i z ogromną ilością owoców- dla równowagi- bez dodatku kruszonki (jak w oryginale), a tylko delikatnie oprószone cukrem pudrem. Ciasto jest mięciutkie, puchate, pięknie wyrasta i... gdyby tylko gorzka czekolada byłaby mniej wyczuwalna, to dla mnie byłoby idealne(...)smaku- jeżeli więc jesteście fanami wytrawnej czekolady, to ciasto w takim wydaniu będzie Wam na pewno smakować! :) Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki . * mąka pszenna- 500 g * kakao- 2 łyżki * sól- szczypta * cukier trzcinowy- 130 g * drożdże świeże 40 g (lub 20 g suchych) * jajka- 2 szt. * masło- 100 g * mleko- 300 ml * posiekana czekolada mleczna
Kraina Miodem Płynąca