tego typu przepis, zarezerwowane są one na sezon "zimowy" bliżej Świąt, jednak jeszcze będziecie mi za niego wdzięczni. :) Radzę go sobie zapisać i zapamiętać, bo to najlepszy przepis na ciasto pierogowe, jaki znam! Doskonałe do wszelkiego rodzaju pierogów, zarówno tych na słodko jak i wytrawnie. Ciasto robi się bardzo prosto, nie wymaga "nadludzkiej siły" podczas wyrabiania czy wałkowania, co jest(...)bardzo istotne. Po ugotowaniu miękkie, delikatne i rozpływające się w ustach. Jeszcze raz bardzo polecam, będziecie super zadowoleni! Składniki na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody 1 żółtko 2 łyżki oleju 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: Odmierz podane w przepisie składniki (oprócz wody) i włóż je do dużej miski. Wymieszaj wstępnie
Garniec MagalieWitajcie:) Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Bajka. Nazwa mówi sama za siebie , ciasto jest naprawdę pyszne , troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą(...)się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej . Ciasto Bajka podałam na bajecznej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold
Sama słodycz i szczypta chilibył upiornie ciężki tydzień, a kolejne wcale nie zapowiadają się lżejsze... Powrót do pracy po rocznym urlopie nie jest łatwy. Dziś zapraszam na ciasto o intrygującej nazwie 'inwalida'. To ciasto miodowe przekładane powidłami i masą budyniową. Smakuje najlepiej na drugi, a nawet trzeci dzień. Przepis mam od mamy i jest to dość stara, ale sprawdzona receptura. Składniki: Ciasto(...)mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 15 dag masła Dodatkowo: słoik dowolnych powideł (u mnie powidła śliwkowe ) Sposób wykonania: 1. Ze składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki osobno (blaszka 25x35 cm). Po upieczeniu placki są twarde, ale po przełożeniu masą i powidłem i po leżakowaniu miękną
Kuchnia domowa AniPleśniak, ciasto proste do upieczenia, a do tego bardzo smaczne. Składniki: 200 g zimnego masła do pieczenia (ja użyłam margarynę Kasię), 3 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao(...)Przygotowanie: Masło siekamy razem z mąką, 2 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i 4 żółtkami. Ciasto zagniatamy (ciężko jest ale da się ładnie zagnieść). Zagniecione ciasto dzielimy na trzy równe części. Jedną z nich ugniatamy z kakao. Zagniecione trzy części wkładamy do lodówki do stwardnienia. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy 2/3 szklanki cukru pudru. Blachę
W kuchni u Monikizjeść tylko jedną na spróbowanie, a skończyło się na kilku. Każdy musi spróbować choć raz upiec je samemu i jestem pewna, że to nie będzie ostatni raz. Przepis: Jasne ciasto(...)szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 45g masła - roztopić, 1 jajko, pół szklanki mleka, 8g cukru waniliowego. Ciemne ciasto: 1 szklanka mąki tortowej, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 45g masła 1 jajko, pół szklanki mleka, 8g cukru waniliowego, dwie płaskie łyżki kakao
W kuchni u MonikiFale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. Składniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka, 350g wiśni, 1 jabłko. Masa budyniowa: budyń waniliowy z cukrem (60g), 375 ml mleka, łyżka cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kostka masła (250g(...)momentu aż czekolada będzie płynna (60-70g) - ja tym razem miałam tylko mleczną czekoladę i mniej masła, dlatego nie ma tak wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka
W kuchni u MonikiSkładniki: Kruche ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 2 jajka, kostka masła (250g), 150g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (6g). Kruszonka: 150g masła, 100g cukru, 140g mąki. Ponadto: 1kg śliwek, cukier puder do posypania, masło do posmarowania blaszki. Przygotowanie: Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść ciasto. Blachę (wymiary ok. 26x32cm) posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Ciasto ręką(...)małym wałkiem rozprowadzić, tak by przykryty był spód blachy. Śliwki umyć, wydrążyć pestki i pokroić na ćwiartki. Ciasno poukładać na spodzie ciasta. Składniki na kruszonkę połączyć razem, rozetrzeć w dłoni tak by się pokruszyła. Posypać po śliwkach. Ciasto piec ok.1h w temp.175 stopniach. Gdy ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u MonikiSkładniki: ( na tortownicę o średnicy 24cm ) Ciasto: 3 jajka, łyżka wody, 60 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 100 g cukru. Masa budyniowa: 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru(...)cukier się rozpuści i woda zagotuje, wlać rozpuszczony budyń. Cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Odstawić do ostygnięcia (Gdy masa budyniowa stygnie w tym czasie upiec ciasto). Gdy budyń całkowicie wystygnie utrzeć masło na puszystą masę. Do utartego masła dodawać łyżka po łyżce budyń cały czas miksując. Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka roztrzepać widelcem z łyżką
W kuchni u Monikisię różnić kolorem od pierwszego - u mnie był to smak: banan z truskawką), 75 g miękkiego masła. Warstwa 4: ciastka delicje (20 sztuk) - Jeżeli nie lubisz bardzo słodkiego ciasta możesz pominąć delicje. Warstwa 5: 500ml śmietanki 30%, 2 opakowania śmietan fix, kilka kostek czekolady. Przygotowanie: Lepiej nie wykładać formy papierem do pieczenia, gdyż później przeszkadza w krojeniu ciasta(...)następnym razem już tego nie zrobię :) Na dno formy (23x28cm) poukładać biszkopty. Najlepiej gdyby forma miała odpinane boki, łatwiej wtedy jest przy krojeniu i wyciąganiu ciasta. Z 900 ml soku odlać szklankę i wymieszać w niej budynie. Resztę soku wstawić na palnik i gdy zacznie się gotować wlać wymieszane budynie i szybko mieszać do momentu gdy masa
W kuchni u Monikidodawać posty na bloga. Niestety niebawem będę miała tego czasu jeszcze mniej, ale postaram się od czasu do czasu podrzucić Wam jakiś pyszny przepis:) Na przykład taki jak dzisiejsze ciasto... Wilgotny kakaowy biszkopt, puszysty mus czekoladowy i śmietanka z dodatkiem świeżych malin. Czegóż chcieć więcej :) ? Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru(...)szczypta soli. Białka ubić wraz ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąkę przesianą wraz z proszkiem i kakao. Na koniec dodać ocet jabłkowy. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 25-30 minut w temp. 160st. Ostudzić. Poncz: 50ml wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, 5 łyżek
Z miłości do słodkościDzisiaj zapraszam wszystkich na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 opakowania(...)kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej na blaszkę (wymiary 24cmx24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrój na dwa blaty. 2. Mus brzoskwiniowy
Tradycyjna kuchnia Kasimożna urwać co najwyżej kilka garstek owoców akurat tak do zjedzenia. Zebrałam więc co sie dało tych słodziutkich jeżynek i zrobiłam na szybko taka roladkę. Jasne ciasto bardzo fajnie prezentuje się z jeżynowym kremikiem. Roladkę można dowolnie udekorować, ja po prostu posypałam tylko cukrem pudrem bo od razu prawie całą zjedliśmy. składniki: ciasto na roladę 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki do ubijania 200 g jeżyn 5 łyżek mleka 1 czubata łyżeczka żelatyny cukier ok 1-2 łyżki Składniki na ciasto przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Nastęnie białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i odstawić. Żółtka natomiast utrzeć z cukrem. Potem dodać
Monia miesza i gotujeCiastko kubkowe obrosło już legendą dzięki swojej prostocie wykonania. Każdy zrobił je choć raz, na próbę. Kubek po jogurcie użytym do ciasta służy za naczynie bazowe do odmierzenia kolejnych składników – bez brudzenia miliona misek, miseczek, bez stania nad zlewem i mycia kolejnych naczyń, bez użycia wagi kuchennej. Punktem wyjścia do tego przepisu jest kubek jogurtu o pojemności(...)łyżki dodajemy mąkę przesianą razem ze skrobią i proszkiem do pieczenia, sól, startą skórkę z cytryny. Miksujemy całość razem około dwóch minut, do pełnego połączenia składników. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch kładziemy maliny obtoczone w mące lub skrobi ziemniaczanej, delikatnie wpychamy je w ciasto. To sprawi, że lekko się zatopią ale nie opadną
Karo in the Kitchenzrobić ją sam. Jeśli nie zrobi, drogie Panie – po wyjęciu ich z pieca od razu kilka sobie odłóżcie, bo znikną zanim się obejrzycie. Surowa kiełbasa i kwaskowate jabłko, chrupiące ciasto francuskie – wypróbujcie, to naprawdę świetne połączenie! Ciasto francuskie dostaniecie w każdym większym sklepie spożywczym. Dobrą surową kiełbasę – u każdego dobrze zaopatrzonego rzeźnika. Twarde jabłko i zioła załatwią resztę(...)się masę wymieszać i połączyć dłonią, przeciskając mielone mięso i jabłko z cebulą lekko przez palce – jak przy mieszaniu masy na kotlety mielone. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, można je lekko przewałkować. Masę mięsno-jabłkowo-cebulową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście, zachowując z jego szerszej strony centymetr wolnego miejsca. Masę delikatne solimy
Karo in the Kitchenprzepis to całkowita improwizacja ale na szczęście udana :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 8 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g gorzkiej czekolady Galaretka wiśniowa: 2 słoiczki po 240 g konfitury wiśniowej z kawałkami owoców 2 galaretki wiśniowe Krem czekoladowy: 400 ml śmietany 30 % 5 łyżek cukru pudru(...)gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Oddzielić białka od żółtek Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, następnie olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Blaszkę o wymiarach 20 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec
Na Ciasteczkowych Papierach