Dzisiaj przedstawię "męską", treściwą wersję wariacji na temat sałatki caprese. Tą potrawę wymyślił mój W. i zajada się nią na obiad/kolację. Składniki: pomidory koktajlowe lub zwykłe :) ser mozzarella, 2szt. pojedyncza pierś z kurczaka oliwa z oliwek przyprawy świeża bazylia Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy wg uznania i smażymy na łyżce oleju roślinnego. Mozzarellę kroimy w plastry, a plastry jeszcze
Taste Of My Dayosób nie lubi kasz, dlatego dzisiaj chcę Was do nich przekonać :) Jak pewnie wiecie, im grubsza kasza, tym lepiej, ponieważ podlegała mniejszej obróbce i zawiera więcej błonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii
Taste Of My Daymroźne i krótkie dni, nie zawsze mamy ochotę jeść zdrowo. Niestety na nowalijki musimy jeszcze poczekać, ale chwilowo możemy je zastąpić innymi składnikami. Proponuję sycącą i pożywną sałatkę m.in. z ziemniaków, jajek, awokado, która dostarczy nam wartości odżywcze i energię oraz skutecznie zaspokoi głód. Składniki: 5 średniej wielkości ziemniaków 4 jajka brokuły i kalafior, ok 0,5kg pojedyncza pierś
Taste Of My DayInnym pomysłem na świeże liście szpinaku jest sałatka z wykorzystaniem: świeżego szpinaku cukinii sera feta czarnych oliwek awokado sosu tabasco oraz kremowego octu balsamicznego Wykonanie: Na umyte, osuszone i pozbawione ogonków liście szpinaku układamy przesmażone na niewielkie ilości oliwy plastry cukinii. Następnie rozsypujemy ser feta pokrojony w grubą kostkę. Oraz oliwki, pokrojone w cząstki miękkie awokado i sos tabasco
Taste Of My Dayoknem nie widać więc i na talerzu postanowiłam, że jej nie będzie. Jest jasno, kolorowo i wiosennie. Wykorzystałam to co było w lodówce do przygotowania w miarę szybkiej sałatki na kolacje. Lekkiej, smacznej z nutą egzotyki. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnowu coś serwuję z cyklu "niespodziewani goście" mam parę takich fajnych potraw, które robi się w 5 minut, a goście są zawsze zadowolenie. Dzisiaj robimy moją ulubioną sałatkę - nazywam ją żółtą. Do piwa jest idealna :D Składniki: 250 g sera gouda puszka kukurydzy puszka ananasa 3 łyżki majonezy 3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie
Niezły Młynekmarchewki, seler tez pokroić w kostkę ogórki kiszone obrać ze skórki i drobno pokroić w kostkę groszek z puszki wylać na sito aby obciekł z zalewy i dodać do sałatki do smaku dodać soli, ile- to zależy czy ogórki kiszone były mocno słone doprawić pieprzem i majonezem, dobrze wymieszać........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrobno je posiekać lub rozdrobnić przez kratkę do jajek do smaku doprawić cukrem, olejem, octem winnym, wsypać koperek i wszystko dobrze wymieszać schować do lodówki na godzinę......... taką sałatkę lubimy do żytniego pieczywa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięTabbouleh ( tabule) to odmiana libańskiej sałatki, dodatek do mięs lub samodzielne danie, które może być podawane na zimno i ciepło. Głównym składnikiem jest specjalna kasza bulgur , zastępowana często kaszą kuskus, której zamiennika nie akceptują ortodoksyjni kucharze. Nie dość, że to bomba witaminowa, to do tego aromatyczna, sycąca i dietetyczna! To kolejny przepis, który został przeze mnie lekko zmodyfikowany
Kitchens Alphabetmiałam dzisiaj kompletnie pomysłu na kolację, w lodówce pełno, a ja stoję i nic! Wpadłam na genialny pomysł! Kolacja zrobiona w ciągu 5 minut! Dziś stawiamy na zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat
Kuchnia moimi oczamimajonezu * sól, pieprz do smaku * ząbek czosnku * koperek Przygotowanie : Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Ugotować tortellini, wystudzić. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać czosnek i koperek. Przyprawić. Wymieszać składniki sałatki z sosem. Odstawić do lodówki
Magiczne Życie Martyktóre obniżają poziom złego cholesterolu, poprawiają ukrwienie mózgu oraz wspomagają odchudzanie. I jak tu nie kochać ryb? Przy okazji tego pysznego tematu podrzucam Wam dzisiaj prosty przepis na GENIALNĄ sałatkę z tuńczykiem. Szybka w przygotowaniu i baaaardzo smaczna. SKŁADNIKI: 100g świeżej rukoli 2 puszki tuńczyka w oleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli
peanutbuttermonsterniespodziewaną wizytą? I na domiar złego lodówka świeci pustkami? Spokojnie, nie ma sytuacji bez wyjścia! Jest to klasyczny, banalnie prosty sposób na zrobienie "czegoś" z "niczego". Po raz kolejny sałatka i po raz kolejny z tuńczykiem, ale jak go nie uwielbiać? Reszta składników to produkty, które są standardowo w wyposażeniu spiżarni, a nawet jeśli nie to z pewnością w asortymencie
peanutbuttermonsterkulinarnej: rukola i koperek suszony. Co do rukoli- nigdy nie miałam nic przeciwko tej odmianie sałaty, chociaż też nie szalałam za nią jakoś specjalnie. Od pierwszego spróbowania sałatki z tuńczykiem , którą teraz wprost ubóstwiam, rukola zaczęła się pojawiać w moim menu zdecydowanie częściej, żeby nie powiedzieć "codziennie". Warto wspomnieć, że jest ona źródłem wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego
peanutbuttermonsterkolorowa chrupiąca sałatka pasuje zwłaszcza do grillowanych mięs - jest wyjątkowo bogata w witaminy i antyoksydanty. Składniki: kapusta pekińska 1 szt papryka czerwona, zielona, żółta po 1 szt seler naciowy 1 szt rodzynki królewskie lub żurawina 1/2 szklanki szczypiorek 1 pęczek przyprawy - sól, kolorowy pieprz Sos - w zależności od wymogów diety: wersja bezglutenowa: jogurt naturalny
głodny alergik