ryba - 22624 przepisów (strona:43/1509)

Karp po żydowsku 207

półmisków – tnę go na proste kawałki (wtedy należy go ułożyć na półmisku skórą do góry, żeby po zalaniu galaretą miał ładny połysk); jeszcze innym sposobem jest zmielenie mięsa ryby z dodatkami warzywnymi i ułożenie jej w skórze karpia, tak by danie przypominało wyglądem rybę w całości. Niektórzy dekorują karpia po żydowsku marchewką, jajkami, cebulą (zwykle stosuje się wtedy cebulę(...)żydowsku jest raczej słabo znany w Izraelu, niemiecka kuchnia koszerna także nie wspomina o tym daniu. Karp po żydowsku wywodzi się Żydów aszkenazyjskich, którzy zamieszkiwali teren Europy Środkowo-Wschodniej (ryba faszerowana), zaś dokładnie karp na słodko to twór Żydów zamieszkujących tereny Rzeczpospolitej (zwłaszcza regiony południowe oraz zachodnią Ukrainę). Jak wspomniałam – odmian karpia po żydowsku jest wiele – ale jest

Pociąg Do Kuchni
Ryba z jabłkiem w sosie curry 164

Ostatnio bardzo często mam ochotę na rybę. Jadłabym ją ciągle. Moją ulubioną jest  ryba w koperkowym sosie . Mąż z kolei uwielbia  rybę na słodko-kwaśno . Jako, że przepisów na rybę mam jednak mnóstwo to trzeba poszerzyć swoje kulinarne horyzonty i próbować czegoś nowego. Połączenie curry, jabłek i ryby wydawało mi się bardzo kuszące. Nie myliłam się. Ryba wyszła(...)rewelacyjna w smaku. Ze względy na rewelacyjny sos, jaki powstaje podczas duszenia ryby szczególnie polecam danie podawać z ryżem. Składniki: 50 dag filetów rybnych 1 duże kwaśno jabłko 1 cebula 2 szklanki bulionu 2 łyżeczki curry 1/2 cytryny łyżka mąki sól, pieprz 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Rybę skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Solimy z każdej strony. Cebulę kroimy

Pobite gary Barbary
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 199

Świeże ryby, patelnia, masło – prosta i zawsze sprawdzająca się metoda. Ryba i szpinak – kombinacja poziom wyżej, odrobinę więcej wysiłku, prawie kompletne danie. Ale ryba, szpinak i wytrawny sos, zagęszczany zimnym masłem to już zestaw popisowy. Koniecznie wypróbujcie ten sposób podania okonia morskiego. Loup de mer – „wilk z morza”. Labraks, czyli okoń morski, drapieżna ryba słonowodna, znany jest(...)wody od 4 do 28⁰C i przeróżny stopień zasolenia, dlatego coraz częściej spotykany jest w płytkich przybrzeżnych wodach i ujściach rzek. W 2006 była to jedna z najważniejszych ryb komercyjnych hodowanych w rejonie Morza Śródziemnego, Grecji, Turcji, Włoch, Hiszpanii, Chorwacji i Egipcie. W Polsce rzadko spotykany na rybnych stoiskach, za rzadko według mnie, więc jeśli tylko go zauważycie

Karo in the Kitchen
Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie 136

Pisałam tu już kiedyś, że uwielbiam ryby. Pod każdą postacią, ale najchętniej pieczone. W domu moich rodziców jada się ryby wyłącznie w panierce z jajka i bułki tartej, więc postanowiłam przygotować im krajowego pstrąga tęczowego, by spróbowali ryby innej niż zazwyczaj :) A ponieważ ryby zjadam ze skórą, zależało mi, żeby jej nie stracić i by uniknąć przywarcia do papieru, ułożyłam(...)ryby na ruszcie z dużej ilości różnych ziół z ogródka. Składniki (na 4 porcje dla dorosłych): 4 wypatroszone pstrągi tęczowe bez głów 4 gałązki kopru ogrodowego 4 gałązki kopru rzymskiego (fenkułu) 4 łodygi selera naciowego (jedna z liśćmi) 10 liści pietruszki naciowej 2 spore gałązki świeżego majeranku cytryna sól pieprz olej Dużą blachę (tę dołączoną do piekarnika od producenta) wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Ryba po grecku – nie tylko na wigilię 183

Ryba po grecku to typowe danie wigilijne w Polsce. My przygotowujemy ją kilka razy w roku, szczególnie dobrze smakuje w lato. Gdy wyjęta z lodówki świetnie orzeźwia w upalny dzień. Z rybą po grecku to jak z bigosem, niby każdy zna, prawie każdy robi, ale każda ryba i bigos smakują inaczej. W swoim życiu jedliśmy wiele wariacji tego dania. Dzisiaj(...)pokażemy przepis prosty i zarazem nasz ulubiony. Zapraszamy do wypróbowania… nie trzeba czekać do wigilii. Przepis Składniki: 800g ryby 600g marchewki 400g cebuli 200g selera 200g korzenia pietruszki przecier pomidorowy sól cukier pieprz olej jajko bułka tarta wegeta My kupujemy mrożonego mintaja w kostkach. Kostki są dość grube i ryba nie rozpada się, dlatego nie trzeba jej szukać

KasiaiKrzysiu.pl
Zupa rybna 190

będzie troszkę inna zupa rybna. We Włoszech jada się zuppa di pesce , a tutaj musiałam się obejść bez skorupiaczków , ryb morskich...i powstała zupa z dwóch porządnych głów- szczupaka i suma. Powiem szczerze, że pierwszy raz maiłam do czynienia z głowami rybimi tych gatunków i...trochę się im przyjrzałam z bliska. No ale nie ma na co patrzeć tylko brać(...)się za rybę, a raczej za zupę, która wyszła genialnie dobra i pożywna, a co najważniejsze na pewno bardzo zdrowa! Ryby nie pochodziły z hodowli. Składniki 2 głowy rybie- sum i szczupak filtrowana woda kasza jaglana  Sante pieprz ziołowy  Skworcu ser topiony Emmentaler Lactima śmietana koncentrat  pomidorowy, u mnie pół słoiczka  Dworski sporo świeżej natki pietruszki

Z Kuchni Do Kuchni
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 260

Tłustym Czwartku pora odpocząć trochę od łakoci i słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczyka Marynata(...)podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo przekonywać. Jedzmy więc ryby… ale nie tylko. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym 159

już ryba w marynacie). Po wyjęciu z lodówki rybę panierujemy w mące (nadmiar otrząsamy). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, na rumiano, ze wszystkich stron. Dosmażamy pod przykryciem. Rukolę płuczemy, osuszamy. Solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i olejem sezamowym – delikatnie mieszamy. Dogfish na rukoli z pesto bazyliowym, to propozycja dla wielbicieli ryb, ale i nie tylko. Mięso jest delikatne(...)soczyste. Dodatek pesto i rukoli jest dla niego „kosmetyką kulinarną”, która podnosi walory smakowe. Kolejnym atutem jest brak ości. Naprawdę, dobrze przygotowany dogfish, to ryba godna polecenia. Jedynym jej mankamentem jest oprawienie, ciężko się zdejmuje skórę. Ale i na to jest metoda. Trzymając za ogon świeżą, niewypatroszoną rybę, polewamy ją wrzątkiem. Po chwili ściągamy, bez problemu skórę. No i oczywiście

mojewypiekiinietylko
Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku 177

cytryna Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii... Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy  około(...)stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:) do środka ryby dajemy zioła zawijamy ryby w folię

Bon Appetit Małgorzaty
Losoś pieczony z czarnym sezamem 137

mieso,oraz mnogosc witamin i mineralow niezbednych dla naszego prawidlowego funkcjonowania.Losos na szczesie coraz czesciej gosci na naszych stolach i stal sie niekwestionowanym rybim krolem. To jedna z najtlustszych ryb morskich.W polskich sklepach najczesciej mozna spotkac lososia norweskiego oraz pacyficznego. CO WARTOCIOWEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W LOSOSIU : Zawarte w nim kwasy omega-3 i omega-6 sa bezcenne(...)minutach,zeby ryba sie nie przesuszyla.Jesli losos bedzie jeszcze troche surowy w srodku,najlepiej go pozostawic w zamknietym i wylaczonym piekarniku.Ladnie "dojdzie" i bedzie bardzo soczysty. Losos pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego! Jeszcze pare slow o teriyaki.To moj ulubiony sos sojowy .Ma niepowtarzalny smak. Teriyaki to japonska technika kulinarna polegajaca na pieczeniu ryb i miesa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron w sosie cytrynowo - bazyliowym z filetem z tilapii czerwonej 190

jednej z najnowocześniejszych hodowli w Bońkach koło Płońska. Stworzono tam najbardziej jak to możliwe warunki zbliżone do warunków naturalnych. Ryba charakteryzuje się niewielką zawartością tłuszczu, brakiem ostrego, charakterystycznego dla ryb zapachu i brakiem drobnych ości. Sporo osób unika ryb własnie z powodu ości. W przypadku tilapii nie grozi nam mało apetyczne wydłubywanie(...)przełożyłam na bawełnianą czystą ściereczkę  żeby podeschły. Wszystkie czynności (łącznie z "odpoczywaniem ciasta") zajęły mi około 40 minut.  podsuszony makaron w oczekiwaniu na gotowanie Rybę kupiłam wypatroszoną, więc pozostało mi tylko wyfiletowanie jej. Byłam pozytywnie zaskoczona brakiem ości poza tymi, które odchodziły od kręgosłupa :) Filety opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i obficie polałam sokiem świeżo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś po azjatycku 26

Pieczony łosoś podany z cukiniowym makaronem to coś fantastycznego. Są tu azjatyckie nuty za sprawą sosu sojowego i sosu sriracha, a także dodatkowi imbiru i czosnku. Sosem należy podsmarować rybę przed pieczeniem oraz zaraz po upieczeniu, dzięki temu aromat dana będzie jeszcze lepszy! @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha(...)webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli lubicie dania z ryb, zapraszam Was także do przepisów na: Makaron z pieczonym łososiem Łosoś z suszonymi pomidorami i szpinakiem Sałatka cezar z łososiem Łosoś w sosie chrzanowym Łosoś w sosie miodowo-musztardowym Tarta

nietylkopasta.pl
Panierka do ryby smażonej 40

Chrupiąca panierka do ryby Pyszna chrupiąca panierka do ryby smażonej która nie odchodzi to wyzwanie dla wielu osób. Jaka panierka do karpia wigilijnego? W czym obtoczyć rybę do smażenia? Tu się sprawdzi klasyczny, stary Babci przepis na smażoną rybę, mąka, jajko i domowa bułka tarta. W handlu są dostępne różne bułki i gotowe panierki, ale przecież nie o to chodzi(...)żeby zaśmiecać rybę byle czym. Dobra ryba, czy dobre mięso nie potrzebuje żadnych nowoczesnych wynalazków, dobrej jakości mięso samo się obroni. Panierka do ryby jak w smażalni Każdy chce aby jego panierka była chrupiąca i rumiana. Gdzie często popełniamy błąd? Powody są naprawdę błahe, wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Co bardziej wymagający lub tęskniący zimą za latem chcą

Dieta moja pasja

Proponowane wyszukiwania