ryba - 22624 przepisów (strona:37/1509)

Dorsz w papilotach 108

fantastyczne i aromatyczne danie, dorsz w papilotach do którego dodałam świeże liście szpinaku i zblanszowanego pora. Do dorsza przygotuj aromatyczny sos z oliwy i ziół, idealnie podkreśli smak ryby i nada jej aromatów! Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito(...)łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba z frytkami ryba w porach DORSZ W PAPILOTACH Przygotowanie : 30 minut Ilość porcji:  2 Składniki: – filet z polędwicy z dorsza – 2 porcje po 70-100 g każda – 1 średni por – 2 garści świeżych liści szpinaku – 1 ząbek czosnku –4 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka oregano – sól

nietylkopasta.pl
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 118

Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC  organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk(...)miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby są podstawą wielu diet sportowych, diet osób

Niezły Młynek
Pieczone gniazda z dorsza z chrupiącymi warzywami 150

Dzisiejszy przepis powstał ze współpracy z MSC  organizacja, którą znam nie od dziś i dzięki nim, ja wybieram mądrzę kupując ryby i nie tylko. Tym razem zabieram Was w podróż do świata białych ryb. Mianem białych ryb określa się komercyjne poławiane gatunki ryb posiadających białe i delikatne mięso. Do najbardziej znanych zalicza się dorsz atlantycki, dorsz czarny, mintaj, morszczuk(...)miruna, plamiak oraz ryby płaskie takie jak halibut, sola, turbot, storina oraz gładzica.  To właśnie te ryby zaliczane są do ryb chudych. Dlaczego? Mają niską zawartość tłuszczu, są doskonałym źródłem białka oraz mają  witaminy A, D z grupy B, selen, wapń, fosfor oraz kwasy omega -3 i omega-6. Chude ryby są podstawą wielu diet sportowych, diet osób

Niezły Młynek
Pieczony pstrąg 99

Pstrąg jest idealną rybą do pieczenia w całości. Jeden pstrąg to idealna porcja ryby dla jednej osoby, wystarczy tylko trochę dodatków, krótki czas pieczenia i gotowe. Ości w pstrągu nie są też tak bardzo uciążliwe jak w innych gatunkach, dlatego śmiało można podać tą rybę nawet tym z Was, którzy nie lubią się grzebać i wydłubywać, dlatego na co dzień(...)Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Jeśli lubicie dania z ryb zapraszam Was także do przepisów na: dorsz w sosie cytrynowym pstrąg w sosie ziołowym łosoś barbecue tacos z rybą bowl burrito z łososiem pstrąg z orzechami halibut pieczony ryba

nietylkopasta.pl
Świąteczny śledź w trzech odsłonach 98

wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez ryb. Wiadomo, że to one są jednym z bohaterów Wigilii, ale jemy je także w pozostałe świąteczne dni.  Goszczą one na naszym stole w kilku odsłonach i smakach. Wśród nich wyróżnia się śledź, zdecydowanie jest go najwięcej, bo i sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ryba ta to doskonała alternatywa dla karpia(...)ryby jemy także przez cały rok, bo są bardzo zdrowe i dostarczają nam mnóstwo wartości odżywczych i walorów smakowych. Wybierajmy te #naturalniebałtyckie. Dziś specjalnie dla projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam przepis na wyjątkowego śledzia. Marynowany świąteczny śledź w trzech odsłonach, to ryba z trzema pysznymi domowymi sosami:  żurawinowym, chrzanowym i  tatarskim. Świąteczny śledź w trzech odsłonach Ryba

Kulinarne przygody Gatity
Smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem 84

oczywiście rybka musi być, prawda? Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, w którym mam przyjemność brać udział przychodzę do Was z przepisem na pyszną flądrę. Flądra lub stornia, bo ryba ta występuje także pod tą mniej znaną nazwą, to jedna z najpopularniejszych ryb nad naszym polskim morzem. Niestety w tej chwili nie mamy możliwości spróbowania jej na plaży 😀, więc usmażmy(...)okazji mam też dla Was małą anegdotkę. Jeden z profesorów Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa na pytanie czym się różni stornia od flądry odpowiedział, że stornia to rodzaj ryby z rodziny flądrowatych, natomiast flądra to rodzaj charakteru 😉. Nie wiem jaki charakter miała moja smażona flądra z czosnkiem i rozmarynem, ale jednego jestem pewna: była  #naturalniebałtycka i przepyszna! Smażona

Kulinarne przygody Gatity
Pulpety rybne z ryżem czarnym 118

Pulpety rybne z ryżem czarnym i surówką to mój dzisiejszy pomysł na smaczny i zdrowy obiad. Czy ryby znajdują się w waszej diecie? Czy je lubicie? Czy wasze dzieci jadają ryby? W mojej rodzinie są wielcy fani ryb i tacy, którzy najchętniej zapomnieli by o ich istnieniu. Dzieci też mają swoje upodobania (np szprotki w oleju albo paluszki rybne(...)lubię ryby pieczone, ryby z grilla albo ryby duszone w sosie – bardzo smakuje mi ryba po meksykańsku , którą Wam polecam!. Ryż czarny uprawiany w Azji jest już od niemal 5000 lat m.in w Tajlandii, Chinach czy Indiach. W starożytnych Chinach mógł go spożywać jedynie Cesarz, był zakazany dla zwykłych zjadaczy ryżu. Taki ryż jest pełnoziarnisty, bogaty w błonnik, bezglutenowy

Dorota Smakuje
Pstrąg z orzechami 115

muszę Wam tłumaczyć dlaczego warto sięgać po ryby w swojej codziennej diecie, ryby z wysokiej jakości hodowli są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają też kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) przyczyniające się do prawidłowego funkcjonowania serca. Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można(...)ryż PRZYGOTOWANIE: Pstrąga wyjmij z opakowania, umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój na 3-4 mniejsze kawałki, łatwiej będzie go panierować i przygotować. Rybę dopraw solą i pieprzem. Przygotuj panierkę. Do misy blendera włóż włoskie orzechy łuskane, 1 ząbek czosnku, ser cheddar, listki świeżego rozmarynu oderwane od zdrewniałej gałązki. Za pomocą funkcji pulse lub poprzez

nietylkopasta.pl
Śledzie smażone, w zalewie octowej 173

Niby zwykła ryba w zalewie octowej, ale dzięki pewnemu zabiegowi - karmelizacji cukru nabiera delikatnie innego posmaku i pięknego bursztynowego koloru. W ten sposób można przygotować każde ryby - świeże płaty śledziowe, jak na zdjęciach; całe tuszki mniejszych ryb; filety z dorsza, minataja, morszczuka; kawałki smażonego karpia czy innych ryb. Jest to również świetny sposób na zagospodarowanie smażonych ryb, które nam zostały(...)świętach. Zalewa już jest znana na blogu, robię identycznie dodając odrobinę koncentratu pomidorowego  kurczaka , małe tuszki ryb  i filety.  Nada się również do małych pulpecików rybnych lub mięsnych. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg świeżych płatów śledziowych (ze skórą) sól i pieprz mąka olej do smażenia Zalewa: 1 duża cebula 4 szklanki wody 4 listki laurowe 6 ziaren

Kocham..lubię..gotuję..
Zupa rybna z warzywami 146

bardziej tłusta ryba w zupie tym lepszy efekt, tą zasadą kieruję się od lat. Dlatego często sięgam po ryby typu karp, halibut, węgorz, makrela. Często kupuję całą patroszoną rybę, najpierw ją filetuje i przygotowuję piękne płaty bez ości, a na pozostałych resztkach gotuję wywar. Polecane przepisy z rybami: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – zupa(...)wędzonym łososiem – tajska zupa z krewetkami – zupa rybna z owocami morza – halibut pieczony – ryba z frytkami – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – karp smażony – ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI PRZYGOTOWANIE: 25 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI: – 500-800 g ryby świeżej (karp, halibut, węgorz

nietylkopasta.pl
Łosoś z grilla – pyszny 155

umieszczamy: musztardę, sok wyciśnięty z cytryny, sos teriyaki, olej sezamowy oraz roztopione, przestudzone masło. Słoik zakręcamy i potrząsamy dokładnie do połączenia składników i utworzenia sosu o gładkiej konsystencji. Oczyszczoną rybę umieszczamy na folii aluminiowej skórą do dołu. Nacinamy wzdłuż przez środek, uważając by nie przeciąć skóry. Następnie wykonujemy dwa nacięcia w poprzek, dzieląc tym samym rybę na 6 kawałków(...)porcję. Łosoś nie powinien być grillowany bezpośrednio nad ogniem. Ja grillowałam na 3 poziomie grilla, na mocno już zwęglonym brykiecie (bez ognia, sam żar). Pod koniec można przykryć rybę folią aluminiową, powinna szybciej się w ten sposób ugrillować. Odradzam jednak szczelne zawijanie, chyba, że ktoś lubi rybę duszoną. Odradzam również położenie ryby i na folii i na tacce – ryba

Smaki Na Talerzu
SUSHI DONUTS 168

temu ja byłam w Chinach. Po co? Poczytajcie TUTAJ ). Pierwotną formą sushi był Nare-zushi goszczące na japońskich stołach już w XVIII w, które na początku służyło do konserwacji ryb. Żyjący w tamtych czasach rybacy zauważyli, że posolona ryba owinięta w sfermentowany ryż nadaje się do spożycia nawet po kilkunastu miesiącach. Jedzono wówczas tylko rybę, ryż wyrzucano. W okresie(...)sushi stało się tak popularne, że szefowie specjalizujący się sushi musieli wymyślić szybszy sposób na jego przyrządzenie, by znacznie skrócić proces fermentacji. Zaczęto więc podawać nama-nare, częściowo sfermentowaną rybę układaną na wierzchu miseczki z ryżem – w ten sposób skrócono czas przygotowywania posiłków o połowę. Prawdziwą jednak rewolucję w świecie sushi obserwujemy w XIXw. To właśnie wtedy za sprawą

Ostra na Słodko