ryba - 22624 przepisów (strona:46/1509)

Polędwiczki z dorsza w czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 173

takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec.   Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy(...)znowu wraca na ogień. Od momentu zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku.   W tym czasie pora zająć się rybą. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Smarujemy ryby z każdej strony pozostałą łyżką oliwy, posypujemy z obu stron solą i lekko pieprzem, a z jednej

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z dorsza w na czerwonym bulionie z chorizo, ciecierzycą i papryką 166

takiego obiadu zajmie Wam nie dłużej niż 30 minut! Mrożone polędwice z dorsza trzeba odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę, dać odciec wodzie z ryb na sitku, a następnie osuszyć ryby papierowymi ręcznikami. Odkładamy dorsza na talerzyk wyłożony papierowymi ręcznikami, zajmiemy się rybą na koniec.   Cebulę obieramy i siekamy. Obieramy czosnek. Paprykę myjemy, rozcinamy(...)znowu wraca na ogień. Od momentu zagotowania gotujemy bulion z dodatkami przez 5-7 minut. Próbujemy, solimy i lekko pieprzymy do smaku.   W tym czasie pora zająć się rybą. Polędwice z dorsza ponownie odciskamy z wody przy użyciu papierowych ręczników. Smarujemy ryby z każdej strony pozostałą łyżką oliwy, posypujemy z obu stron solą i lekko pieprzem, a z jednej

Karo in the Kitchen
Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze 160

kupiłam kawałek tuszy, podzieliłam na dzwonka i ugotowałam na parze.  Dodatkiem był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki.  W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać.  Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba(...)łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego łyżka posiekanej dymki boczniaki 3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski 2 ząbki czosnku szczypta soli pieprz sos sojowy- opcjonalnie olej do smażenia przygotowanie ryba: Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę w kawałku, należy pokroić ją w dzwonka. Posolić z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia

Stare Gary
Pstrąg z piekarnika, pieczony w folii 323

soku z cytryny ------------------------------ 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 1 łyżką  oleju - w miejscu, na którym położymy rybę. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki. Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii.  Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku.  Do środka każdej ryby(...)dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. W momencie wlania soku z cytryny rybę trzymamy rozcięciem do góry, aby sok nie wyciekł. Folię zawijamy, formując "łódeczkę". Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu

Smak mojego domu
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 175

Pyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości na moim(...)Wigilijnym stole ;) Składniki: * 700 g dowolnego fileta ryby (u mnie dorsz) * 1 cebula * 1 marchewka * garść posiekanego świeżego kopru * 2-3 łyżki ketchupu pikantnego * 4-5 łyżek przecieru pomidorowego * olej do smażenia ryby * mąka do panierki * sól * pieprz * przyprawa do ryby  (użyłam Skworcu) * odrobina wody Wykonanie: Filety z ryby rozmrozić, dobrze osuszyć. Posypać je solą, pieprzem i przyprawą

Zrób to smacznie
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 265

Dzisiaj przyrządziłam na obiad pyszne gołąbki z rybą i sos krewetkowy. Mniam,mniam! Moja rodzinka bardzo lubi gołąbki. Jest to dla mnie nie lada przedsięwzięcie, więc kiedy już je robię to po prostu pełny gar. Odkryłam, że pieczone gołąbki są bardzo smaczne i jest o wiele lepiej je przyrządzić w brytfance niż w garnku. Dlatego najczęściej wstępnie przygotowane gołąbki zapiekam(...)gołąbków używam białej, włoskiej lub młodej kapusty. Sos do gołąbków najczęściej robię grzybowy, choć moje dzieci wolą pomidorowy, więc robią dwa na raz aby wszystkim dogodzić. Gołąbki z rybą są jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę

codojedzenia
Polędwiczki z dorsza na maśle 217

banalnie prostą do wykonania polędwiczką z dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby, ja postawiłam na dorsza. Polędwiczki z dorsza na maśle 2 porcje Składniki: 2 polędwiczki z dorsza(...)grubsze kawałki innej, podobnej ryby) łyżka masła klarowanego łyżka masła pieprz sól Rybę myjemy i sprawdzamy czy nie ma ości. Jeśli na nie napotkamy usuwamy je. Rybę delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Rozgrzewamy patelnię o nieprzywierającym dnie. Wrzucamy na nią klarowane masło. Na rozpuszczone masło wrzucamy rybę. Po około 3-4 minutach, kiedy ryba będzie gotowa z jednej strony, delikatnie

PatiGotuje
Ryba w sosie pomidorowym 131

Cześć Dziś będzie przepis na rybę w sosie pomidorowym. Jest to stary, rodzinny przepis. Od kiedy tylko pamiętam to danie pojawiało się na wigilijnym stole w moim domu. Jak zawsze w przypadku moich rodzinnych receptur jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym(...)Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja lub dorsza, 2-3 cebule, 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, mąkę pszenną, sól, pieprz, cukier, przegotowaną wodę, olej do smażenia. Filety pokrój na porcje, posól je, przełóż do miski lub na półmisek i odstaw

blog.moje-pasje.info
Ryba po japońsku 139

Cześć Szybkimi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Czas więc odkurzyć przepisy. Rybę po japońsku robiłam po raz pierwszy na zeszłoroczną Wigilię. Ryba wyszła pyszna. Smakowała także w święta. Sam przepis zaczerpnęłam ze strony Moje Gotowanie . Ryba po japońsku Przygotuj sitko, miski, półmisek, 2 patelnie lub garnek i patelnię, płaskie talerze, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, widelec, łyżkę(...)szklankę, papierowe ręczniki, łopatki do obracania Przygotuj składniki (20 porcji): 1 kg filetów z dowolnej ryby, 2 duże cebule, 1 słoik ogórków konserwowych, 1 słoik papryki konserwowej, przyprawę warzywną, mąkę, bułkę tartą, 3 jajka, olej, Zalewa: 2 szklanki wody, 1/2 szklanki oleju, mały koncentrat pomidorowy, 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki octu, sól, pieprz. Jeśli używasz mrożone ryby

blog.moje-pasje.info
CHRUPIĄCA CYTRYNOWA RYBA Z WARZYWAMI 261

Ryby nigdy za wiele. Mam dla was smaczną propozycje, bardzo smaczną ! Jest to najlepsza ryba jaką do tej pory zrobiłam. Idealnie dosmakowana. Lekki posmak cytrynowy idealnie pasuje do ryby. Ryba, która leży w przyprawach nabiera aromatu, który niweluje zapach ryby. A zapach ryby niektórych odrzuca. Dodatkową zaletą jest panierka - chrupiąca i złocista. Każdy ją polubi .  ~~SKŁADNIKI~~ duże filety(...)opanierowania mąka kukurydziana ok. 4-5 łyżek  jaja 2 szt. mrożonka warzyw na patelnie  olej smakowy cytrynowy lub rzepakowy 3-4 łyżki kucharek 1 łyżeczka ~~METODA~~ Rybę podzielić na mniejsze kawałki.Zasypać przyprawami (sól, czosnek, pieprz, natka pietruszki). Odstawić na ok. 20 minut do lodówki. Przyprawioną rybę obtaczamy najpierw dokładnie w mące kukurydzianej. Następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku

Kuchnia Paulettes
Ryba w śmietanowym sosie pomidorowo - bazyliowym podana na puree z selera 171

Ryby to jedno z najzdrowszych dań, jakie powinno gościć na naszych stołach.  Często przygotowuję rybę dla mojej rodziny i mam ulubione dania rybne. Dlatego tak rzadko pokazuję nowości.  Dzisiaj zrobiłam coś specjalnego. Jest to danie, które nadaje się na codzienny obiad, jak również na elegancką kolację Składniki: filety ryby mrożonej lub świeżej użyłam filety z dorsza(...)łyżki oliwy 150 ml mleka 150 ml wody sól biały pierz gałka muszkatołowa Wykonanie: Najpierw zrobiłam puree z selera  z tego przepisu . Następnie zabrałam się za przygotowanie ryby. Filety opłukałam pod bieżącą wodą. Osuszyłam a następnie skropiłam sokiem z cytryny. Odstawiłam na 10 minut, po czym wytarłam papierowym ręcznikiem, posoliłam z każdej strony i obsypałam delikatnie pieprzem cytrynowym. Zostawiłam

Kuchnia u Krysi
Zupa rybna z pomidorami 190

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa(...)jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową i płetwami 4 marchwie 1 seler 1 pietruszka 2 cebule 1 puszka pomidorów 1 mała puszka przecieru pomidorowego (70g) 4 ziemniaki

Pociąg Do Kuchni
DORSZ ZAPIEKANY W SOSIE PIECZARKOWYM ZE SZPINAKIEM I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI 205

Kolejna propozycja na danie z wykorzystaniem ryby. Ryby, którą sama złowiłam i wiem, że jest zdrowa, nieprzetwarzana. Jak już zawsze wspominam ludzie bardzo mało jedzą ryby, dlatego zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo danie jest bardzo smaczne.  Ja swoim domownikom próbuje jak najczęściej podawać rybę, głównie jest to dorsz lub łosoś, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze i kwasy, których brakuje(...)organizmie. Przy tym dbam o to, by danie było podane estetycznie i z dbałością, co jeszcze bardziej zachęca do ich kosztowania. Kto powiedział że ryba musi być nudna? :) Przepis zainspirowany odcinkiem Doradca Smaku.  SKŁADNIKI: dorsz bez skóry 2 filety szpinak baby świeży 300 g.  olej kokosowy 2 łyżki przyprawa do ryb 2 łyżki  sok z połowy cytryny

Kuchnia Paulettes
Pstrąg z jabłkami zapiekany w cydrze 167

Ryba pieczona w orzeźwiającym aromacie cydru i z aromatycznym dodatkiem świeżych jabłek Z cydrem , jako głównym składnikiem potrawy, eksperymentowałam już przy okazji Ciasta z czereśniami, cytryną i cydrem . Wtedy było na słodko. Tym razem proponuję smaki bardziej wytrawne. Kolejny raz sięgnęłam po Grójecki Cydr Jabłkowy , dokonując nieodzownej, wstępnej degustacji trunku już przy obmyślaniu potrawy :) Ach te delikatne bąbelki w ustach(...)czosnku - do w ł ożenia w oczodoły rybki na czas pieczenia 1/2 szkl. Grójeckiego Cydru Jabłkowego   sól, pieprz, rozmaryn suszony - do smaku masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania Ryby wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy, dokładnie umyć - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .    Posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny od środka oraz

Grunt to przepis!
Okoń pieczony z pomarańczami w migdałowej posypce 209

Dzisiaj polecam przepis na pysznego okonia pieczonego z pomarańczą i migdałami. Latem rybę można przygotować na grillu układając ją na aluminiowej tacce. Rybę w takiej postaci możecie przygotować, jako przekąskę i zjadać się nią podczas oglądania meczów piłkarskich na  Euro 2016.  SKŁADNIKI: 2 świeże wypatroszone okonie, 1 pomarańcza, 100g prażonych migdałów MAKAR , 80g masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE(...)Ryby dokładnie oczyszczam z łusek, usuwam płatwy i oczy. Okonia oprószam z każdej strony solą i pieprzem. Pomarańczę kroję w półplasterki. Ryby nacinam na wierzchu. W każde nacięcie wkładam kawałki pomarańczy. Migdały siekam nożem. Połowę migdałów wkładam do środka ryb. 2. Ryby układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masło kroję na mniejsze kawałki i układam na rybach oraz wkładam

Tradycyjna kuchnia Kasi

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję