ryba - 22624 przepisów (strona:49/1509)

Dorsz z grilla 29

Grillowanie to nie tylko sposób przygotowywania mięsa czy warzyw. Dlaczego nie spróbować grillować dorsza? Ta ryba, o delikatnym smaku i miękkim miąższu, staje się wyjątkowo smaczna i aromatyczna, gdy poddaje się ją procesowi grillowania. Warto poznać tajniki przyrządzania dorsza z grilla, by cieszyć się wyjątkowym smakiem na talerzu. Przygotowanie ryby Zanim zabierzemy się za grillowanie dorsza, musimy odpowiednio przygotować rybę(...)kilka kroków, które pomogą nam osiągnąć doskonały rezultat: Oczyść dorsza z łusek, skórki i niechcianych elementów. Opłucz rybę i osusz ją dokładnie papierowym ręcznikiem. Opraw dorsza ulubionymi przyprawami. Najlepiej sprawdzą się zioła, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Przygotowanie grilla Warto zadbać o odpowiednie przygotowanie grilla, aby dorsz z grilla był smaczny i aromatyczny. Oto kilka wskazówek: Przygotuj grill, rozpalając

Ania i Marcin gotują
Ryba po marokańsku. 66

dodatek do kuskusu lub ryżu, który można przygotować w 30 minut! Pyszne i zdrowe, nie może być lepsze! Składniki: 500 g ulubionych filetów rybnych, u mnie Łupacz Marynata do ryby: 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cuminu (kmin rzymski) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek(...)pietruszki sok z polowy cytryny plasterki z polowy cytryny olej do smażenia Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W dużej misce wymieszać przyprawy do ryby i oliwę z oliwek. W tak przygotowanej marynacie zamarynować rybę. Można to zrobić nawet dzień wcześniej. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać 3 ząbki startego czosnku

Pani M - kuchnia smakowita
Ryba po cygańsku lub po japońsku. To ten sam przepis. Wychodzi pyszna 57

Czasami jest to ryba „po cygańsku”, innym razem „po japońsku”. Dwie nazwy, w zasadzie to ten sam przepis, w którym kawałki ryby usmażonej w cieście w słodko-kwaśnym sosie z marynowanymi warzywami i pieczarkami. Co tu dużo mówić, wychodzi bardzo smacznie, a ryba po grecku ma teraz na świątecznym stole poważną konkurencję. Przepis na rybę(...)cygańsku Składniki: Około 800 gramów filetów z ryby morskiej – u nas tym razem dorsz, 1 jajko, 1/3 szklanki mleka, 3 kopiaste łyżki mąki pszennej , 3 cebule, 4 płaty papryki marynowanej, 4 ogórki marynowane, około 15 pieczarek marynowanych, słoiczek koncentratu pomidorowego (200 gramów), 2 łyżeczki cukru, olej, łyżeczka papryki w proszku, liście laurowe, sól, pieprz. Jak zrobić rybę po cygańsku

Kulinarna Polska
Ryba po węgiersku 931

Ryba po węgiersku, czyli filety rybne w sosie pomidorowo-paprykowym. W moim przypadku są to filety z dorsza, ale mogą to być również filety z morszczuka, miruny lub inne. Jeżeli korzystamy z ryb mrożonych to uprzednio należy je rozmrozić i dokładnie odsączyć z nadmiaru wody przy pomocy ręczników papierowych. Ja doprawione kawałki filetów obtaczam w cieście, a następnie smażę(...)można też panierować tradycyjnie, czyli w jajku i mące pszennej. Ryba po węgiersku to danie, które można podawać na ciepło lub na zimno. Ja przygotowałam ją na obiad i podałam z ryżem, ale jeżeli ryba po węgiersku ma być podana następnego dnia to w takim przypadku należy podsmażone filety rybne ułożyć warstwowo w naczyniu żaroodpornym przekładając sosem. Tak przygotowana ryba

Danka Pichci
Ryba w porach+ film 350

Ryba w porach to pyszne danie obiadowe, które świetnie smakuje podane z ziemniakami. Dla amatorów dań rybnych będzie doskonałą propozycją na kolację. Taka ryba świetnie sprawdzi się również na świątecznym stole jako jedno z dań wigilijnych, może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego karpia. składniki na 5 porcji 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka ) 2 pory 1-2 łyżki przyprawy(...)ryb mąka pszenna do obtoczenia ryby olej do smażenia 500 ml śmietany 30 % pieprz cytrynowy czarny pieprz sól przepis Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy przyprawą do ryb oraz pieprzem cytrynowym z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy w mące. Tak przygotowane filety smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor

Smakowite Dania
Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca 50

Czas, jaki został do Wigilii, to w sam raz, aby ryba w zalewie nabrała smaku. Jeśli lubicie tak przyrządzoną rybę to polecam zrobić już teraz. Z tej ilości pstrąga zrobiłam 4 słoiki litrowe i jeden mniejszy, który został już zjedzony na drugi dzień. Pozostałe słoiki pasteryzowałam. Pasteryzacja nie jest konieczna, jeśli zalejemy ciepłą rybę gorącą zalewą i będziemy przechowywać(...)chłodnym miejscu. Ryba jest smakowita a gałązki jodły nadają delikatnego posmaku i zapachu lasu. Zamiast pstrąga można użyć dowolnej ryby np. karpia, sandacza czy dorsza. Pstrąg w zalewie octowej z gałązkami jodły i owocami jałowca Potrzebujemy 2,5kg pstrąga, mąka do obtaczania, masło klarowane lub olej do smażenia, sól i pieprz. Zalewa ½ litra octu spirytusowego 10%, 1,5 litra wody

Leśny Zakątek
Boże Narodzenie w Europie 58

wędrowca. Pod obrusem kładą sianko. Po posiłku nie zabierają potraw ze stołu, aby mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może(...)potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku rodziny

ProstePesto.pl
Pieczona flądra 49

Pieczona flądra to ryba o bardzo chudym mięsie, która ma lekko maślany smak. Jednak to cały czas ryba, która w ma sobie zdrowe kwasy omega-3, selen oraz białko. Tym razem przygotujemy rybę w piekarniku, dzięki czemu będzie pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Podobnie w piekarniku upieczemy również frytki. Składniki flądra biały pieprz sok z cytryny cytryna do dekoracji sól W sklepie(...)kupicie już gotowe wypatroszone i oczyszczone flądry. Właśnie taką rybę polecam Wam kupić, nie będziecie musieli jej oczyszczać. Sól w tym przepisie możecie zastąpić na przykład sosem sojowym. Pieczona flądra – jak zrobić Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią flądrę i posypujemy ją z obu stron solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chop-chop. Ryż z rybą i warzywami, na którym wzorowano nasz paprykarz. PRZEPIS 77

eskapad polskich marynarzy i dania o tajemniczej nazwie chop-chop. Zrobiliśmy je w naszej kuchni. W latach 60. ubiegłego wieku polskie statki chłodnie docierały do Zachodniej Afryki, skąd załadowane rybami wracały do kraju. Podczas takich eskapad marynarze zajadli się potrawą chop-chop serwowaną na ulicach portowych miast. Były to skrawki ryb, warzywa, drobno siekane, stąd chop-chop, następnie smażone razem(...)skrawkami ryb, ryżem i doprawione pikantnymi przyprawami. Gdy o chop-chop dowiedziały się przetwórnie w kraju, uznano, że to świetny pomysł na wykorzystanie skrawków mięsa ryb powstających podczas filetowania – tak powstał paprykarz szczeciński, kultowy już produkt, który po dziś dzień można kupić niemal w każdym sklepie. Jeśli lubcie ten smak, spróbujcie też chop-chop, danie z rybą, które zazwyczaj

Kulinarna Polska
Dlaczego śledzie i karp królują w Wigilii? 50

Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie kojarzą się z pożywieniem, a najczęściej konsumowanym pokarmem są ryby, głównie karpie i śledzie. Ryby są symbolem Jezusa i oznaczają odradzanie do życia, więc nie powinno ich zabraknąć na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Natomiast praprzyczyna podawania dwunastu potraw nie jest do końca znana – część osób sądzi, że symbolizują one bogactwo, a inni zaś, że oznaczają(...)dwanaście miesięcy w roku. Poniżej wyjaśniamy zagadki dotyczące świątecznych ryb. Zobacz przepisy na karpia: Karp w galarecie Wojciecha Amaro Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza Wigilijny karp smażony w panierce Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami Święta Bożego Narodzenia od strony kulinarnej bazują zdecydowanie na rybach. Wieczerza wigilijna ma charakter postny, dlatego też mięso ze zwierząt lądowych nie powinno znaleźć

ProstePesto.pl
Szczupak smażony sauté 66

Szczupak smażony sauté . Przepis na szczupaka smażonego. Wszyscy znający Piotra wiedzą, że uwielbia łowić ryby. Aby zadowolić jego rybne pasje jeździliśmy w różne miejsca w Polsce, gdzie są rybne jeziora, w Polańczyku w Bieszczadach łowiliśmy leszcze, w Pławnie na Pojezierzu Drawskim łowiliśmy co się dało. W naszym rodzinnych stronach ma się rozumieć łowiliśmy też. Pojechaliśmy też specjalnie na Mazury, gdzie(...)udało nam się złowić szczupaki. Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb, wszyscy wędkarzy chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zero waste na 7 sposobów. Kroki dla naszej planety! 68

jedynie do tworzyw sztucznych- co oczywiście jest słuszne. Problem zanieczyszczenia Ziemi jest na tyle poważny, że specjaliści szacują, iż w roku 2050 w oceanach będzie już więcej plastiku, niż ryb. I nie mówimy tylko o plastiku w formie sieci rybackich, woreczków foliowych, czy butelek, bo być może największe zagrożenie jest… najmniejsze. Mikroplastik, czyli drobinki plastiku, których nawet nie widać, może(...)wyprodukowanie mięsa wymaga ogromnej ilości wody i emituje ogromne ilości CO2, pamiętać należy, że odchody zwierzęce nie są filtrowane przez oczyszczalnie, a bardzo często trafiają do rzek, gdzie trują ryby i glony. Glony są dla nas o tyle ważne, że produkują 80% całego tlenu na Ziemi! Bez nich- szybko umrzemy. Alternatywą dla mięs są strączki, które także cechują się wysoką

ProstePesto.pl
Ryba w sosie botwinkowym. Wiosenny przepis na rybę z botwinką 87

Botwinka świetnie łączy się rybą. Mamy dla was sezonowy przepis, w którym te dwa składniki tworzą pyszną całość. Przepis na rybę w sosie botwinkowym Składniki: Pęczek botwinki Około 400 gramów fileta z dorsza lub innej morskiej ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. Mąka pszenna lub kukurydziana do obtoczenia ryby Łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia(...)sosu Sól, pieprz Olej Jak zrobić rybę w sosie botwinkowym? Filet podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie przesmaż z obu stron na oleju, zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż kila minut, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij buraczki i pokrój

Kulinarna Polska
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 83

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia farerska(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com