ryba - 22624 przepisów (strona:49/1509)

Boże Narodzenie w Europie 72

wędrowca. Pod obrusem kładą sianko. Po posiłku nie zabierają potraw ze stołu, aby mogły stanowić pokarm dla aniołów i dusz przodków. Przygotowują 12 postnych potraw wigilijnych . Na stole królują ryby – karp, szczupak i śledzie na różne sposoby. Jada się też pierogi z kapustą i grzybami, makiem oraz śliżyki, czyli pierożki lepione z ciasta drożdżowego z dodatkiem maku. Nie może(...)potrawy mięsne. Na rozpoczęcie Wigilii spożywają kapustnicę, czyli kapuśniak, potem kotlety schabowe. Na stole znajdziemy też gotowaną kiełbasę, ćwikłę z chrzanem oraz knedle z bryndzą. Spożywa się też pieczone ryby m.in. karpia z sałatką ziemniaczaną. Słowacy zajadają się również słodyczami m.in. ciastami np. struclą z makiem, ciastkami, orzechami, owocami, haluszkami z makiem i piją kompot z suszu. Po posiłku rodziny

ProstePesto.pl
Pieczona flądra 61

Pieczona flądra to ryba o bardzo chudym mięsie, która ma lekko maślany smak. Jednak to cały czas ryba, która w ma sobie zdrowe kwasy omega-3, selen oraz białko. Tym razem przygotujemy rybę w piekarniku, dzięki czemu będzie pozbawiona nadmiaru tłuszczu. Podobnie w piekarniku upieczemy również frytki. Składniki flądra biały pieprz sok z cytryny cytryna do dekoracji sól W sklepie(...)kupicie już gotowe wypatroszone i oczyszczone flądry. Właśnie taką rybę polecam Wam kupić, nie będziecie musieli jej oczyszczać. Sól w tym przepisie możecie zastąpić na przykład sosem sojowym. Pieczona flądra – jak zrobić Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową, kładziemy na nią flądrę i posypujemy ją z obu stron solą, pieprzem i skrapiamy sokiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chop-chop. Ryż z rybą i warzywami, na którym wzorowano nasz paprykarz. PRZEPIS 93

eskapad polskich marynarzy i dania o tajemniczej nazwie chop-chop. Zrobiliśmy je w naszej kuchni. W latach 60. ubiegłego wieku polskie statki chłodnie docierały do Zachodniej Afryki, skąd załadowane rybami wracały do kraju. Podczas takich eskapad marynarze zajadli się potrawą chop-chop serwowaną na ulicach portowych miast. Były to skrawki ryb, warzywa, drobno siekane, stąd chop-chop, następnie smażone razem(...)skrawkami ryb, ryżem i doprawione pikantnymi przyprawami. Gdy o chop-chop dowiedziały się przetwórnie w kraju, uznano, że to świetny pomysł na wykorzystanie skrawków mięsa ryb powstających podczas filetowania – tak powstał paprykarz szczeciński, kultowy już produkt, który po dziś dzień można kupić niemal w każdym sklepie. Jeśli lubcie ten smak, spróbujcie też chop-chop, danie z rybą, które zazwyczaj

Kulinarna Polska
Dlaczego śledzie i karp królują w Wigilii? 60

Święta Bożego Narodzenia nierozerwalnie kojarzą się z pożywieniem, a najczęściej konsumowanym pokarmem są ryby, głównie karpie i śledzie. Ryby są symbolem Jezusa i oznaczają odradzanie do życia, więc nie powinno ich zabraknąć na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Natomiast praprzyczyna podawania dwunastu potraw nie jest do końca znana – część osób sądzi, że symbolizują one bogactwo, a inni zaś, że oznaczają(...)dwanaście miesięcy w roku. Poniżej wyjaśniamy zagadki dotyczące świątecznych ryb. Zobacz przepisy na karpia: Karp w galarecie Wojciecha Amaro Wigilijny karp wg. Roberta Makłowicza Wigilijny karp smażony w panierce Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami Święta Bożego Narodzenia od strony kulinarnej bazują zdecydowanie na rybach. Wieczerza wigilijna ma charakter postny, dlatego też mięso ze zwierząt lądowych nie powinno znaleźć

ProstePesto.pl
Szczupak smażony sauté 75

Szczupak smażony sauté . Przepis na szczupaka smażonego. Wszyscy znający Piotra wiedzą, że uwielbia łowić ryby. Aby zadowolić jego rybne pasje jeździliśmy w różne miejsca w Polsce, gdzie są rybne jeziora, w Polańczyku w Bieszczadach łowiliśmy leszcze, w Pławnie na Pojezierzu Drawskim łowiliśmy co się dało. W naszym rodzinnych stronach ma się rozumieć łowiliśmy też. Pojechaliśmy też specjalnie na Mazury, gdzie(...)udało nam się złowić szczupaki. Szczupak to jedna z najbardziej pożądanych ryb, wszyscy wędkarzy chcieliby ją chociaż raz złowić. Z tego drapieżnika można przygotować pyszne potrawy. Szczupak powinien zostać sprawiony. Należy obciąć mu ogon i płetwy, dokładnie umyć i wypatroszyć. Do faszerowania i pieczenia najlepiej wykorzystać całą rybę, zaś przygotowania w galarecie czy do smażenia wykorzystujemy szczupaka pokrojonego w dzwonka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zero waste na 7 sposobów. Kroki dla naszej planety! 79

jedynie do tworzyw sztucznych- co oczywiście jest słuszne. Problem zanieczyszczenia Ziemi jest na tyle poważny, że specjaliści szacują, iż w roku 2050 w oceanach będzie już więcej plastiku, niż ryb. I nie mówimy tylko o plastiku w formie sieci rybackich, woreczków foliowych, czy butelek, bo być może największe zagrożenie jest… najmniejsze. Mikroplastik, czyli drobinki plastiku, których nawet nie widać, może(...)wyprodukowanie mięsa wymaga ogromnej ilości wody i emituje ogromne ilości CO2, pamiętać należy, że odchody zwierzęce nie są filtrowane przez oczyszczalnie, a bardzo często trafiają do rzek, gdzie trują ryby i glony. Glony są dla nas o tyle ważne, że produkują 80% całego tlenu na Ziemi! Bez nich- szybko umrzemy. Alternatywą dla mięs są strączki, które także cechują się wysoką

ProstePesto.pl
Ryba w sosie botwinkowym. Wiosenny przepis na rybę z botwinką 98

Botwinka świetnie łączy się rybą. Mamy dla was sezonowy przepis, w którym te dwa składniki tworzą pyszną całość. Przepis na rybę w sosie botwinkowym Składniki: Pęczek botwinki Około 400 gramów fileta z dorsza lub innej morskiej ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc. Mąka pszenna lub kukurydziana do obtoczenia ryby Łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia(...)sosu Sól, pieprz Olej Jak zrobić rybę w sosie botwinkowym? Filet podziel na mniejsze kawałki, oprósz solą i pieprzem, obtocz w mące, następnie przesmaż z obu stron na oleju, zdejmij i odłóż. Teraz na tę samą patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż kila minut, dorzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze chwilę. Botwinkę dokładnie umyj, odetnij buraczki i pokrój

Kulinarna Polska
Zupa curry z brzoskwiniami i rybą – farerska Karrysuppe 94

Słodko-pikantna Karrysuppe við ferskum og fisk , czyli zupa curry z brzoskwiniami i rybą, to przysmak kuchni farerskiej. Zupa curry z brzoskwiniami i rybą to jedno z najpopularniejszych nordyckich dań. Tradycyjna kuchnia mieszkańców Wysp Owczych opiera się na mięsie ryb oraz owiec – najłatwiej dostępnych na tym północnym archipelagu. Większość warzyw, owoców i nabiału importowana jest z Danii. Dlatego kuchnia farerska(...)przykład suszone na słonym atlantyckim wietrze albo fermentowane (ta metoda konserwacji nazywa się ræst ). Przysmakiem na archipelagu są np. ræst kjøt (fermentowane mięso owcy) i ræstur fiskur (fermentowane ryby). Jednak zarówno te potrawy, jak i pieczone owcze głowy podawane z okazji świąt i ważnych uroczystości, to przysmaki dla koneserów kuchni nordyckiej. Są jednak prostsze i smaczniejsze dania, które przygotujesz

smakowitehistorie.com
Wigilijny karp pieczony w miodzie z migdałami 92

Świąteczny przepis na wigilijnego karpia pieczonego w miodzie i płatkach migdałowych. Karp jest rybą która w kuchni lubi słodkości, w tym przypadku słodki miód. Bardzo dobrze sprawdza się w zestawieniu z delikatną słodyczą. Przepis na słodkiego karpia w miodzie zachwyci wszystkich podczas wigilijnej kolacji, uatrakcyjni ją i wniesie coś nowego do świątecznej tradycji. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Wigilijny karp pieczony(...)mniejsze porcje. Oprósz je solą oraz obtocz w mące pszennej. Ułóż w naczyniu warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w drobne pióra. Naczynie przykryj pasującym talerzem dociskając warstwy ryby. Okryj przezroczystą folią spożywczą, na wierzchu ułóż ciężki słoik. Całość wstaw do lodówki na 24 godziny (lub wystaw na balkon jeśli jest chłodno). Po tym czasie wyjmij kawałki karpia, odrzucając cebulę

ProstePesto.pl
Najpopularniejsze rodzaje sushi 173

miejscową ludność pochodzą z roku 718. Pierwotnie danie to miało inną postać niż obecnie, ale tak jak dziś składało się w głównej mierze z owoców morza, warzyw, grzybów oraz ryb i różnego rodzaju sosów. Obecnie sushi ma postać małych kawałków łatwych do spożycia na jeden kęs i postrzegane jest jako danie ekskluzywne. Staje się coraz bardziej popularne na całym świecie(...)najpopularniejsze rodzaje sushi, które musisz znać, jeśli jesteś entuzjastą tego specjału. Maki – sushi To najpopularniejszy ze wszystkich rodzajów sushi. Ma formę małego plastra, w którego środku znajdują się kawałki ryby, owoce morza, warzywa (ogórek, karczoch), pędy bambusa oraz ryż. Charakterystyczną cechą tego typu sushi jest “skórka” z alg morskich nori – bardzo cienka i czarna. Maki spożywa się z sosem sojowym

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej 81

Polacy od wieków słyną z przyrządzania ryb. W staropolskich domach podawane ryby wyróżniały się olbrzymią różnorodnością, a także pomysłowością w ich przyrządzaniu. Mistrzowie kuchni nadawali im niezwykłe kolory, np. pstrągi i karpie na niebiesko dzięki przeniu ich wrzącym octem. Wiele gatunków ryb polewano kolorowymi sosami - żółtymi, szarymi, białymi czy czerwonymi otrzymywanym dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw lub owoców. Polacy potrafili przygotowywać(...)ryby w tak wyrafinowany sposób, że posiłki w dni postne - w tych dawniej było znacznie więcej niż dziś - mogły stać się prawdziwą ucztą. Tak było przez wieki. A potem przyszedł PRL... W okresie PRLu bardzo trudno było kupić ryby - z wyjątkiem karpia raz w roku na Wigilię. Kilkadziesiąt lat mocno ograniczonego dostępu do ryb zrobiło swoje - Polacy w dużej mierze

Z notatnika dietetyka
Ryba po meksykańsku 1127

Ryba po meksykańsku Delikatne filety rybne smażone w pysznym cieście i marynowane w słodko-ostrej zalewie z warzywami. Ciekawe danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na imprezie jak i na świątecznym stole. Polecam!     Składniki: 1 kg filetów z ryby (dorsz, mintaj, miruna, morszczuk…) 1 czerwona papryka 2 cebule 8-10 ogórków konserwowych 1 szklanka kukurydzy konserwowej sól(...)pieprz lub przyprawa do ryby Składniki na ciasto: 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki wody 1 – 1,5 szklanki mąki szczypta soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju 5 łyżek octu 10% 4 łyżki cukru 1/2 szklanki pikantnego ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe     *** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy

Blog z Apetytem
Restauracja KAGO Sushi – dania z łososiem 126

swoich restauracjach, dlatego to właśnie w tym miejscu rozmawialiśmy o MOWI. łosoś MOWI MOWI to nowa marka na polskim rynku i ja przekonałam się już, że oferuje najwyższą jakość ryby. Łososie hodowane są w krystalicznie czystych wodach norweskich fiordów, a dodatkowo karmione są specjalnie przygotowywaną karmą pochodzenia morskiego. W tych hodowlach na 3% ryb przypada aż 97% wody, dlatego warunki(...)których dorastają są maksymalnie zbliżone do naturalnych. Podczas mojej wizyty w KAGO Sushi rozmawiałam z Alonem o tym właśnie łososiu. Alon podkreślił, że łosoś jest najczęściej zamawianą rybą do sushi w Polsce. Wybieramy i jemy ją najchętniej, stąd jest podstawowym asortymentem zamawianym do jego restauracji. Byłam ciekawa przede wszystkim tego, czym MOWI różni się od innych ryb, które mogę kupić

nietylkopasta.pl
Ryba po skandynawsku 117

Ryba po skandynawsku Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe Chłopcy uwielbiają ten przepis . Jest to jedna z niewielu postaci ryby ,którą chętnie i bez mamrotania pałaszują do samego końca Co jest naprawdę wielkim wydarzeniem bo generalnie miłośnikami ryb nie są . Szczególnie młodszy syn unika ich jak diabła(...)wejścia piekieł Przecież taka ryba jak Cię złapie to Cię wciągnie , przeżuje , wypluje … Poważnie mówiąc przepis , wart uwagi ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak . Składniki na 4 osoby : 4 filety z pangi lub innej ryby bez skóry 3 łyżki klarowanego masła 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet ) sól , pieprz do smaku warzywa : 1 korzeń

Ogrodnik w podróży
Ciekawostki, które zachęcą cię do jedzenia pstrąga 123

Pstrąg to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych ryb w Polsce. Lista powodów, dla których warto ją wprowadzić do codziennego menu jest bardzo duża. Poznaj kilka faktów o pstrągach, które zachęcą Cię do jedzenia ich na co dzień. 1. Pstrągi uwielbiają czystą wodę Pstrąg to jeden z tych gatunków ryb, które żyją wyłącznie w czystej wodzie. W naturze uwielbiają potoki górskie(...)Tradycja jedzenia pstrągów w Polsce jest bardzo długa. Pierwsze wzmianki w literaturze branżowej pochodzą z 1830 roku – od tego czasu w naszym kraju były już regularne hodowle pstrągów. Obecnie ryba jest hodowana w tradycyjny sposób, w nowoczesnych hodowlach, które wykorzystują najnowsze technologie inżynierii środowiska, aby zapewnić rybom warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. 4. Powolny wzrost pstrągów Pstrąg to ryba rosnąca

Codogara

Proponowane wyszukiwania