jeszcze powtórzę, że warto wzbogacać naszą dietę o ryby. Szczególnie teraz - zimą gdy odporność w cenie. A jak powszechnie wiadomo ryby, szczególnie morskie są doskonałym źródłem witamin, minerałów i kwasów omega, które budują naszą kondycję - zarówno tę fizyczną jak i intelektualną. Wierzący czy też nie, każdy szanujący własne zdrowie obywatel ;) powinien choć raz w tygodniu zrezygnować z przysłowiowego kotleta(...)przedstawię prosty sposób w jaki można to zmienić. Przepis ten pochodzi oczywiście z dietetycznej kuchni mojej Mamy. Nie wymaga czasu, wielkich przygotowań i opasłych zakupów. Jedyne czego potrzebujemy to ryba, pomidor, cebula i dobra patelnia. Składniki (na 2 osoby): 2 filety dowolnej ryby morskiej (dorsz, sola, flądra, mintaj, morszczuk) 1 pomidor 1 średnia cebula sól, pieprz świeżo mielony kilka kropli
Kuchnia po mojemuBardzo lubię taką zupę rybną. Kiedyś gotowałam ją z samych głów ryb, ale tym razem dorzuciłam również ości na których było jeszcze mięso ryby. Przepis kilka lat temu dała mi w Gliwicach koleżanka i od tego momentu jak tylko mam głowy ryb gotuję taką zupę. Składniki: 2 - 3 głowy karpia i ości z resztkami mięsa ryby 2 marchewki 1 duża(...)mały seler 1 cebula 1 ostra suszona lub świeża papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz ½ łyżeczki sumaku liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego tymianek lubczyk Wykonanie: Z głów ryb usunąć oczy i skrzela, ryby umyć. Ości i głowy przełożyć do garnka, dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, ostrą paprykę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko zalać wodą
Mama GotujeDorada to szlachetna ryba , już w samej nazwie ukryte jest złoto . W kulturze krajów basenu Morza Śródziemnego odgrywa ona bardzo ważną rolę i niemal w każdej szanującej się restauracji można znaleźć specjały z jej udziałem. Jej delikatne mięso , które łatwo oddzielić od ości, zachwyca każdego. Nie bez powodu Francuzi zwą ją królową ryb . Ze względu na swój łagodny i szlachetny(...)dodatków. Dorada nie może być przegadana. Trzeba ją upiec najprościej, jak jest to możliwe. Dlatego też, przygotowując rybną ucztę z jej udziałem, musimy być tego świadomi. Pieczenie ryb morskich w soli daje najlepsze rezultaty . Zachowują one swoją delikatność, mięso zaś jest odpowiednio soczyste i tylko delikatnie słone. Taka ryba nie potrzebuje żadnych dodatków, sama w sobie smakuje wybornie
Food SquareDorsz atlantycki to drapieżna ryba morska występująca w Oceanie Atlantyckim i morzach północnej Europy. Dorasta do niespełna 2 m długości, a żyje nawet 20 lat. Obok szprota i śledzia dorsz jest gatunkiem najliczniej poławianym przez rybaków państw Unii Europejskiej i najcenniejszym z nich. Ryba ta odegrała znaczącą rolę w historii Europy. Dorsz suszony na mrozie był prowiantem wikingów i przyczynił(...)się do poznania północnego Atlantyku. Uważa się, że dzięki połowom tej ryby Ameryka mogła zostać odkryta przez rybaków dużo wcześniej niż zrobił to Kolumb. Do dziś dorsz jest istotnym elementem kuchni portugalskiej, w której ponoć można znaleźć 365 sposobów przyrządzenia tej ryby - po jednym na każdy dzień roku. Mięso dorsza jest białe i można przyrządzać je w różnoraki sposób
W SMAKRyba u nas gości stosunkowo rzadko, nie wiem właściwie dlaczego, na pewno do specjalistek w przyrządzaniu ryb i pewnie to jest znaczącym powodem. Nie wykluczam oczywiście, że będę eksperymentować, może w końcu uda mi się trafić tak, że powiem, że jest idealna. Możliwe, że moja niechęć do ryb jest też z czasów ciąży, kiedy chciałam się odżywiać zdrowo, jeść zdrowe(...)ryby, a niestety chyba mojemu dziecku się to nie podobało, bo po rybie przez 3 dni czułam się fatalnie, niezależnie od rodzaju ryby, od miejsca zakupu, tak po prostu. Już dawno nie jestem w ciąży, ale ryba gości u nas sporadycznie, najczęściej w postaci prostej, wyfiletowanej, obtoczonej w mące i usmażonej. Pieczony dorsz miał być czymś innym, owszem smaczny, warzywa
dom-agi.plKilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo delikatny smak ryby, wzbogacony o przesmażoną cebulkę i warzywa. Zestawienie to na pewno na stałe zagości w mojej kuchni a przepis polecam wszystkim miłośnikom ryb :-) Fajne danie obiadowe w zestawieniu z sosem śmietanowym(...)mrożony) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera łodyga selera naciowego biała część pora 2 jajka bułka tarta kajzerka 1 cebula ziele angielskie liść laurowy koperek natka pietruszki przyprawa do ryb sól pieprz śmietana ukwaszona 18% łyżka mąki (do zagęszczenia sosu) olej do smażenia Wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym
Walijskie PichceniePrzyznamy się bez bicia, ze ryby jadamy nader rzadko. Czas najwyższy to zmienić, zwłaszcza że L. kusi promocją na pstrąga łososiowego, który jest tańszy niż łosoś a prawie się od niego nie różni. Tym, którzy także stronią od ryb od razu mówimy, że Wasze pospolite wyobrażenie o cuchnącej, pełnej ości rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze(...)wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli
Nerds Kitchennajbardziej wymagające podniebienia. Chcesz wspólnie celebrować śródziemnomorskie smaki i delektować się wyjątkowym dorszem w stylu włoskim. Koniecznie skorzystaj z tego przepisu! Śródziemnomorskie smaki – dorsz po włosku To, że lubię ryby to już wiecie. Nie ograniczam się do jednego rodzaju ryby, bo lubię je wszystkie. Czasami jednak różnie jest z dostępnością do świeżo złowionych ryb, więc mój wybór często pada(...)łososia , którego nie brakuje w sklepie. Lubię jednak i inne ryby i kiedy mam szansę to często przyrządzam na obiad dorsza. Wyjątkowy smak dorsza po włosku zależy od starannie dobranych przypraw oraz metodzie przygotowania, która podkreśla naturalne walory smakowe ryby. Dorsz lekko oprószony mąką i smażony na maśle to prawdziwy rarytas. Dzisiaj wybrałam przepis na dorsza po włosku z kaparami
codojedzeniaprzesmażyłam, doprawiłam oregano. Przed podaniem całość posypałam fetą i świeżą natką pietruszki. To było ekstra. Tego typu śniadanie chętnie podawałabym w swojej restauracji :). Tak też powstała pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego. Parę tygodni temu byliśmy nad morzem, z którego przywieźliśmy wędzone ryby. Na początku oczywiście ryby jedliśmy jedynie z pieczywem, ale pod koniec potrzebowaliśmy już odmiany. Tak wyczarowałam(...)pastę, do której dodałam ogórka małosolnego i zioła, które też staram się ostatnio mieć częściej w domu. Jeżeli chodzi o rodzaj ryby, dajcie tę, którą lubicie. Ja wykorzystałam wędzoną makrelę i morszczuka. Zioła? Dowolne. Ja poszłam w klasykę, czyli koperek i dymka, które zawsze pasują do ryb. Świetnie sprawdzi się też natka pietruszki (ta chyba ma u mnie pierwsze miejsce
KardamonovyZapraszam Was dzisiaj na pyszną pieczoną rybę w sosie koperkowo-serowym! Wystarczy ulubiona przyprawa do ryby, czarny pieprz oraz koperek, starty żółty ser i śmietana kremówka by powstało to pyszne danie. Ten pyszny przepis z pewnością zaspokoi podniebienie miłośników rybnych smaków, równocześnie oferując interesującą kombinację aromatów. Gotowanie jeszcze nigdy nie było takie proste i smaczne! Film: Składniki(...)porcje: 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka ) 1-2 łyżki przyprawy do ryb czarny pieprz mąka pszenna do obtoczenia ryby 300 g żółtego sera 1 duży pęczek koperku 500 ml śmietany 30 % olej do smażenia Przepis: Odmrożone i odsączone z nadmiaru wody filety rybne doprawiamy przyprawą do ryb oraz czarnym pieprzem z obu stron. Następnie kawałki ryby dokładnie obtaczamy
Smakowite DaniaWigilijny karp w galarecie – sprawdzony przepis na przygotowanie tej ryby. Jakie ryby będą u was na wigilię? Czy jest u was zwyczaj podawania karpia właśnie na wieczerzę? Mój ś.p. teść przygotowywał karpia w galarecie oraz karp smażony rok rocznie na świąteczny stół, ale kiedy jego zabrakło jakoś i to danie z nim odeszło. Ja nie jestem wielką amatorką(...)ryb słodkowodnych, tym bardziej moje dzieci – z ryb paluszki rybne jedzą. Może jak dorosną tradycja ponownie wróci na nasz stół, bo przepisy oczywiście zostały i tu też będą. PRZEPIS WIGILIJNY KARP W GALARECIE Składniki: 5-6 porcji karpia 3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 selera biała część pora 10 ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych szczypta suszonego tymianku
Dorota Smakujejest przepis na co dzień, nie ukrywamy, że rybę w ten sposób przygotowujemy zazwyczaj, gdy chcemy zrobić wrażenie na gościach. I musimy wam powiedzieć, że to zawsze działa. Ten mały kulinarny spektakl z rozbijaniem skorupy solnej wszystkich przy stole zawsze zachwyca. Nie obawiaj się, że ryba wyjdzie zbyt słona – po pierwsze chroni ją przed tym skórka, po drugie(...)sprawą białka, z którym wymieszana jest sól, skorupa w piecu bardzo szybko zastygnie. Przepis polecamy szczególnie na specjalne okazje. Przepis na rybę pieczoną w skorupie solnej Składniki: 1 wypatroszona i oczyszczona ryba o wadze około 1 kilograma – z głową lub bez. Tym razem użyliśmy pstrąga tęczowego. Dobrze sprawdzi się także na przykład dorada, a nawet karp. 2 ząbki czosnku
Kulinarna PolskaRyba to cenne źródło witamin i kwasów omega 3. Jest to też zdecydowanie pomysł na rodzinny obiad. Dzisiaj ma dla Was przepis na rybę w sosie śmietanowo-koperkowym. To danie jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym na patelni to prawdziwa uczta do podniebienia. Ryba przyrządzona według tego przepisu jest(...)miękka i soczysta, a sos na bazie śmietanki nadaje rybie dodatkowego aromatu. Takie danie najlepiej smakuje ze świeżymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. RYBA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM PRZEPIS Składniki około 500 g filetu rybnego (u mnie dorsz) 1 łyżka mąki do sosu + mąka do obtoczenia ryby 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml mleka 150 ml słodkiej śmietanki 30% pęczek
Alle Dobre!Przepisów na śledzie po kaszubsku jest tyle, ile rodzin. Ja proponuję Wam bardzo klasyczny sposób przygotowania tej ryby – w sosie pomidorowym, z dodatkiem suszonych śliwek i aromatycznych przypraw. To idealny śledź na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Jak zrobić dobre śledzie po kaszubsku? Przygotowanie pysznych śledzi w domu wcale nie jest trudne. Z tym zadaniem poradzi sobie nawet początkujący(...)miłośnik gotowania. Najważniejszym punktem jest kupienie dobrej jakości ryby. Na co zwracać uwagę podczas zakupów? Śledzie a’la Matjas Śledzie po kaszubsku przygotowuje się najczęściej z płatów śledziowych w słonej zalewie. Takie ryby zazwyczaj mają dopisek a’la Matjas . Matiasy to holenderskie śledzie dziewicze, czyli ryby przed pierwszym tarłem. W Polsce rzadko można je spotkać w sklepach – w hiper
Na-talerzu.pl