ryba - 22624 przepisów (strona:35/1509)

Pstrąg pieczony z cytryną, czosnkiem i boczkiem 160

Ryby są bardzo zdrowe i staram się, by dość często pojawiały się na naszym stole. Gdy tylko mam okazję kupuję świeżego pstrąga zwykłego lub tęczowego. Przyrządzam go z dodatkiem prostych składników, które wspaniale podkreślają delikatny smak ryby. Cytryna, czosnek, pietruszka, odrobina koperku i chrupiący boczek - jest szybko, prosto i pysznie! Idealne danie na niedzielny obiad.  Pstrąg pieczony z boczkiem(...)cytryny 100g miękkiego masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pietruszki suszonej 1 łyżeczka koperku suszonego 100g boczku surowego wędzonego sól i pieprz Jeśli macie taką możliwość kupcie już wypatroszoną rybę, jeśli jednak kupicie świeżego pstrąga to najpierw zajmijcie się jego oprawieniem. Pozbądźcie się wnętrzności przekrawając rybę wzdłuż brzucha. Oczyśćcie rybę pozostawiając 2 filety wzdłuż kręgosłupa. Oczyśćcie także rybę z łusek

Cooking Monster
Ryba w zalewie słodko kwaśnej 363

Ryba w zalewie słodko kwaśnej z papryką i ogórkiem konserwowym to przepyszna przekąska na każdą okazję. Sprawdzi się świetnie na świątecznym stole, podczas spotkania z przyjaciółmi czy na zwykłą kolację. Jest delikatna w smaku - lekko słodka, lekko kwaśna. [embed]https://youtu.be/XB-0jfcrNcM[/embed]   Składniki na rybę w zalewie słodko kwaśnej: 0,5 kg filetów rybnych (dałam dorsza) dwie małe papryki(...)pół szklanki passaty pomidorowej 9 łyżek octu (50 g) 4 łyżki cukru sól, pieprz, po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Rybę kroimy na małe kawałki i każdy kawałek z osobna obtaczamy w cieście. Rybę smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, ogórki w plasterki, cebulę

e-PrzepisyKulinarne
Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 146

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej Rybka zanurzona w ciekawej octowo- pomidorowej zalewie z cebulką i papryką, to świetna odmiana od tradycyjnej ryby w occie. Potrawa kusi wspaniałym smakiem jak i efektownym wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej(...)czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier     *** Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy

Blog z Apetytem
Zupa z wędzonej ryby - cullen skink 188

zupę z wędzonej ryby miałam ochotę już od dawna, jednak jakoś się nie składało. Ostatnio jednak zapoznałam się z pobliskim sklepem rybnym i zaczęłam gotować więcej potraw z ryb. Do przygotowania dań z wędzonego łupacza skłoniła mnie moja własna akcja kulinarna, ale muszę przyznać że ta wędzona ryba jest tak pyszna, iż z pewnością będzie gościła u mnie częściej. Zupa(...)wędzonej ryby , a konkretnie z łupacza, to tradycyjna szkocka zupa, można natknąć się na nią w wielu restauracjach czy pubach. Jeżeli będziecie w Szkocji to koniecznie polecam spróbować, ale jeżeli macie dostęp do wędzonego łupacza, to warto ugotować ją samemu, bo jest niezwykle prosta w przygotowaniu.  Zupa z wędzonego łupacza - cullen skink, podobnie jak inne szkockie dania wykorzystuje proste

Codzienne Gotowanie
Omlet z wędzonym łupaczem 201

Omlet z wędzonym łupaczem Łupacz (haddock) to bardzo popularna w Szkocji ryba. Najczęściej można ją zjeść pod postacią fish & chips, które jest jednym z najbardziej znanych dań na wynos w Szkocji. Dziś jednak chciałabym zaproponować danie z łupacza wędzonego, który jest niezwykle smaczny i aromatyczny.   Wyśmienity, kremowy  omlet z wędzonym łupaczem ( smoked haddock ) z pewnością zasmakuje wszystkim(...)fanom ryb. Omlet z wędzoną rybą jest daniem bardzo uniwersalnym - może być podawany na śniadanie, lunch lub kolację, najlepiej smakuje oczywiście na ciepło prosto z pieca, ale równie dobrze można jeść go na zimno. Omlet z wędzonym łupaczem jest przepyszny, a cała jego tajemnica leży oczywiście w dobrej gatunkowo rybie. Łupacz to mięsista, biała ryba z rodziny dorszowatych. Ryby

Codzienne Gotowanie
Ryba w cieście z kurkumą 228

zapraszam na pyszną rybę w cieście z kurkumą , bardzo aromatyczna i smaczna . Taką rybę można podawać na różne sposoby , także fajnie smakuje na parze i jest zdecydowane zdrowsza , ale raz na jakiś czas można zaszaleć i przygotować w takiej propozycji w jakiej proponuje . Składniki  3 płaty ryby dorsza , (bądź jaką się lubi ) 1 cebula  sól  pieprz ziołowy(...)pieprz czarny  Składniki na ciasto do ryby  2 jajka  5 łyżek mąki  pół szklanki mleka  sól  pół łyżeczki kurkumy  Wykonanie Płaty rybne płuczemy w wodzie i osuszamy , następnie do miski kroimy w plastry cebulę , dodajemy wszystkie przyprawy , według uznania i dokładamy rybę i mieszamy delikatnie tak aby przyprawy połączyły się z rybą

Mój Smak
Grillowany łosoś i tagliatelle z zielonym pesto 243

13kg rocznie. Średnio tyle ryb zjada rocznie mieszkaniec Polski. Z jednej strony jest z czego się cieszyć, bo co roku nasze spożycie ryb wzrasta średnio o 7%. Z drugiej jednak strony nie plasujemy się w ścisłej czołówce. W samych krajach europejskich rocznie zjada się trzykrotnie więcej ryb niż w Polsce. Winna temu może być cena. Kilogram dobrej ryby jest droższy(...)kilograma mięsa. Dlatego największą popularnością sklepową cieszą się takie ryby jak panga czy tilapia. Może i smaczne, jednak wartości odżywczej mają niewiele. Wśród chętnie kupowanych królują również śledzie, dorsze i łososie, jak również wszelkiego rodzaju ryby wędzone. Wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witamina D, selen, fluor, potas. To tylko część wielkiego bogactwa składników odżywczych zawartego w rybie. Dlatego

Jacob Tastes
Łazanki z dorszem i szpinakiem 217

łazanki służy tylko do tradycyjnych łazanek z kapustą kiszoną, których zresztą nigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej(...)ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego, smacznego i zdrowego, a przede wszystkim mało pracochłonnego. I udało się. No może w 5 minut się tego dania nie uda zrobić, ale nie jest trudne. Mąż uznał, że za dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku

Anioszek w kuchni
Lin pieczony w folii 185

Bardzo lubię jeść ryby. Zarówno te słonowodne jak i słodkowodne. Zdarza mi się wędkować na naszych Polskich wodach, ale wtedy wyznaję zasadę „Złów i wypuść”, ryb do konsumpcji nie szukam nad wodą. Dlatego też można to skrócić do stwierdzenia: „nad wodę – na ryby, do sklepu – po ryby”. Na szczęście nieopodal w sklepie Carrefour można kupić(...)ryby występujące w naszych wodach. Nie za wszystkimi przepadam, ale tłuściutkiego lina nie sposób odmówić, gdy jest dobrze przyrządzony. Moim skromnym zdaniem uważam jednak, że spore grono osób nie potrafi poprawnie przygotować posiłku z ryby. Na wielu blogach kulinarnych znajdują się przerażające opisy jak to na biedną rybkę trzeba wysypać pół torebki gotowej przyprawy do ryb. Jeżeli takie rzeczy wypisują

Mr. Taste
Ceviche z dorsza – bałtycka ryba i cytrusy 256

befsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Musicie spróbować! Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często(...)już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado.   Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa

Karo in the Kitchen
Tarta z łososiem, szpinakiem i pomidorem (ryba) 175

Idealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym.  Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe

Ugotować
Smażony dorsz (ryba) w tempurze 213

Składniki: 500 g świeżego filetu z dorsza, 80 g tempury, zimna woda, mąka do obtoczenia, sól, pieprz cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i

Aga w kuchni
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 184

kilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku(...)Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje również wilgoci grillowanej rybie. Taki zabieg pozwoli nam również

naRuszcie

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję