ryba - 22175 przepisów (strona:27/1479)

Ryba po grecku. 71

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Poznaj najlepszy sprawdzony przepis na rybę po grecku. Rybkę można podawać zarówno na ciepło jak również zimno. Moja rodzina uwielbia obie wersje. Pieczone kawałki rybki pod warzywną pierzynką to prawdziwy raj dla podniebienia. Rybka nie jest tylko daniem świątecznym, można ją przygotować na różne okazje, a także np. na zdrowy i pyszny obiadek(...)Przepis warty wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba po grecku – składniki: 1 kg filetów białej ryby np. ( dorsza, morszczuka, mintaja..) około 7 dużych marchewek 3 korzenie pietruszki mniejszy kawałek selera kawałek pora 2 duże cebule mąka do panierowania ryby bułka tarta do panierowania olej około 5 jajek do panierki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ( 200 g Pudliszki) 3 liście laurowe

Olcia gotuje!
Ryba w sosie śmietanowo – koperkowym 53

głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 180 kcal Biała ryba duszona w kremowym sosie śmietanowo – koperkowym. Delikatny posiłek dla maluszka w trakcie rozszerzania diety. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g filet* z pstrąga bez skóry** 200 ml wody(...)wsyp do śmietany i połącz do gładkości, bez pozostałości jakichkolwiek grudek. Masę przełóż na patelnię. Delikatnie mieszaj wciąż podgrzewając, aż powstanie kremowy, jednolity sos. Staraj się nie uszkodzić kawałeczków ryby podczas mieszania sosu, możesz odsunąć je na bok. Dodaj posiekany koperek. Całość duś pod przykryciem kolejne 10 minut. W osobnym rondelku ugotuj dodatek do dania obiadowego. Ja zdecydowałam się

ProstePesto.pl
Pstrąg pieczony ze szparagami 68

Pstrąg pieczony ze szparagami to świetny pomysł na szybki, piątkowy obiad . Soczysta, pieczona ryba i miękkie, lekko skarmelizowane szparagi to idealne połączenie. Pstrąg pieczony – pomysł na obiad na piątek W moim rodzinnym domu ryba na piątkowy obiad była wręcz obowiązkowa. Zdarzały się oczywiście okazjonalne odstępstwa od normy, jak np. placki ziemniaczane czy naleśniki , ale ulubieńcem pozostawała ryba. Na początku(...)chyba najpopularniejszą opcją była kostka z mintaja. Pamiętam, że zastanawiało mnie, dlaczego ta ryba jest kwadratowa, ale że mi smakowała i była w złocistej, chrupiącej panierce, to nie zadawałam zbędnych pytań. Na szczęście teraz zwybór ryb jest znacznie większy. W praktycznie każdym dużym sklepie możecie kupić łososia, dorsza, mirunę czy gwiazdę dzisiejszego przepisu – pstrąga. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Pstrąg

Na-talerzu.pl
Szybka smażona ryba – mintaj w panierce 67

Szybka smażona ryba – mintaj w panierce Ryba, to u mnie podstawa nie tylko na świątecznym stole. Na blogu znajdziecie przepis na smażonego karpia czy pieczonego pstrąga. Teraz czas na szybką smażoną rybę. U mnie to mintaj w panierce. Smażę tak polędwice z mintaja czy płaty. Prosto i pysznie. Bo czasem nie trzeba nic więcej. Zanim zaczniesz smażyć ryby(...)Ryby rozmrażam zawsze wcześniej, następnie dokładnie osuszam. Do rozmrażania ryb świetnie sprawdza się półmisek z Betterware Często też na nim odsączam różne kotlety, ryby i inne potrawy z nadmiaru tłuszczu. Polecam. Składniki: płaty lub polędwice z mintaja jajka bułka tarta mąka pszenna przyprawa do ryby (domowa lub dobrej jakości kupna) świeżo mielony czarny pieprz sól olej do smażenia Przygotowanie: Ryby

Słodkie okruszki
Smażona ryba z marynaty 89

Okres przedświąteczny to okres kiedy chyba najchętniej sięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę(...)łyżki mąki pszennej lub owsianej kilka łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób przygotowania: Użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było oczywiście ich rozmrożenie. W tym celu ułożyłam rybę na durszlaku i pozostawiłam ją na ok. 2-3 godziny. Następnie opłukałam ją pod zimną wodą i osuszyłam. Ułożyłam filety na desce, skropiłam je sokiem z cytryny i oprószyłam solą

Waniliowe Improwizacje
Ryba po grecku ze świeżymi pomidorami 68

już kolejny przepis na rybę po grecku na moim blogu. Jak się więc okazuje taką rybę można zrobić na kilka różnych sposobów. Są one oczywiście podobne do siebie, ale za każdym razem można dodać inne warzywa i przyprawy i otrzymać trochę inny smak i wygląd. Dzięki temu możemy znaleźć swoją ulubioną wersję smakową. No i też dana potrawa się szybko(...)przyprawy włoskiej listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz czarny i ziołowy 1 łyżka papryki słodkiej w proszku ok. 900g filetów rybnych przyprawa do ryb sok z cytryny olej do smażenia mąka do panierowania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz cebuli i papryki obrałam, opłukałam i starłam na tarce na grubych oczkach

Waniliowe Improwizacje
Jak przechowywać surowe ryby, aby zachowały dłużej świeżość. 123

urowe ryby najlepiej jest przechowywać w temperaturze  - 2 - 0 C. Dobrym sposobem na przechowywanie surowych ryb jest napełnienie pojemnika kruszonym lodem, położenie na nim ryb i posypanie ich lodem tak, aby całe były nim przykryte. Pojemnik wkładamy do lodówki, możemy tak przechowywać ryby przez 2 - 3 dni.   J eśli nie mamy lodu, to możemy owinąć dokładnie surowe(...)ryby  ściereczką namoczoną octem, a następnie wkładamy ryby do lodówki. Tak zabezpieczone dłużej zachowają świeżość. Jest to starodawny sposób naszych babć.   D obrym sposobem jest też przechowywanie surowych ryb w chłodziarkach wyposażonych w komory typu BioFresh lub BioFresh - Plus. W tych komorach jest utrzymywana temperatura około 0 C.   Z wróć także uwagę podczas zakupów surowych

Przepisy i porady kulinarne
Nebula Salmon Teriyaki – Final Fantasy XV – grillowany łosoś w marynacie teriyaki 135

zrobiono, a także jakie potrawy do nich dopasowano. No cóż poradzę, takie już mam zamiłowanie Czasami knajpy w realu mają brzydsze menu, niż te w FFXV. Dla amatorów łowienia ryb też się coś znajdzie – Noctis ma możliwość połowu ryb, które później można spożytkować na patelni lub w garnku. W tym wpisie pokażę Wam przepis na prostą, ale przepyszną rybę(...)muszkatołową. Do tego domowej roboty marynata w stylu teriyaki o słodko-kwaśnym posmaku, która nabiera dymnego aromatu po zgrillowaniu. No cuda na kiju, dosłownie! Polecam nawet tym, którzy na ryby patrzą z awersją – może to jest Wasza szansa na zmianę preferencji. Nasza fotografka była wniebowzięta, chociaż na słowo „ryba” mówi – o nie, nie będę tego jadła

Nerds Kitchen
Ryba z brzoskwiniami 194

Ryba z brzoskwiniami kiedyś gościła na moim stole bardzo często. Ostatnio nieco zapomniana, więc przypominam Wam ten przepis z przyjemnością. Ryba jest bardzo smaczna, lekko słodkawa od brzoskwiń i pachnąca delikatnie oregano. To taka alternatywa dla ryby po grecku chociaż nie wyobrażam sobie bez niej Świąt. Przepis nie skomplikowany, dość szybko ryba jest gotowa, pomijając czas oczekiwania, aż smaki się(...)przegryzą ze sobą. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście takiej wersji ryby to zachęcam do wypróbowania przepisu:). Ryba z brzoskwiniami 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 puszka brzoskwiń 3 cebule 100 keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego olej, oregano, sól, pieprz, mąka do panierowania ryby Rybę pokroić na kawałki, posolić, popieprzyć, opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć na talerz

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz – ryba, którą warto gościć na stole 175

się czujemy i wyglądamy, ale również na nasze zdrowie. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu powinniśmy więc zadbać o to, by w naszej diecie nie brakowało mięsa ryb. Niestety, wiele polskich rodzin unika ich spożywania. Wynika to często z niewiedzy, które z gatunków ryb są jednocześnie smaczne i zdrowe. Tymczasem odpowiedź jest prosta. Jedną z ryb, którą warto regularnie(...)spożywać jest dorsz. Poznajmy więc jego zalety. Co warto wiedzieć o dorszu? Dorsz to drapieżna ryba morska. Występuje w naszym Bałtyku (dorsz bałtycki), ale także w wodach Oceanu Atlantyckiego i w północnych morzach Europy. Jego standardowa wielkość to ok. 30-80 cm i ok. 2 kg wagi. Maksymalna wielkość dorsza bałtyckiego może jednak dojść aż do 1,3 m. Dorsze

Codogara
Jak sprawdzić świeżość ryb? 142

ryby są zdrowe wie każdy. Szczególnie doceniamy ich walory na Święta, kiedy przygotowujemy karpia, śledzie, czy inne rybne przysmaki, które zdobią nasze stoły, często nie tylko od Święta. Dlatego ważna jest nie tylko znajomość ryb (chociaż tych najbardziej popularnych, które znajdziemy w sklepach, u rybaka), ale także poznanie kiedy ryba jest świeża, a kiedy lepiej jej nie kupować. Poniżej zamieściłam(...)ważnych porad na temat sprawdzenia czy ryba jest świeża i nadaje się do zakupu (z książki Kuchni Lidla, Ryby są super ). Pamiętajcie o nich przed włożeniem ryby do koszyka i sprowadzenia jej do domu. 1. OCZY Kupować: oczy są wypukłe i wyraźnie błyszczące. Nie kupować: oczy są zapadnięte, matowe czy zamglone - zdecydowanie dyskwalifikują zakup ryby. 2. SKRZELA Kupować

Zasmakuj Kuchni
Łosoś po szwedzku – Gravlax 193

Łosoś po szwedzku – Gravlax   Łosoś. W średniowiecznej Szwecji rybacy po nasoleniu ryb, zakopywali je w piasku nad morzem, w miejscu poniżej linii przypływu gdzie dochodziło do fermentacji. Nazwa gravlax – pogrzebany łosoś pochodzi od tego sposobu marynowania. Dziś zrezygnowano z fermentacji ale za to naciera się rybę solą, cukrem, koprem, jałowcem i pieprzem. Tak powstaje łosoś o nazwie gravlax(...)przyrządzić gravlax będziesz potrzebować : Ryba 1 kg świeżego łososia 2 łyżki soli gruboziarnistej 2 łyżki cukru Łyżka ziaren pieprzu Łyżka jagód jałowca ½ łyżki nasion kopru włoskiego Pęczek kopru Sos ½ łyżki miodu 100 ml oliwy ½ łyżeczki octu winnego 150 ml musztardy Opcjonalnie żółtko jajka lub łyżeczka majonezu Rybę oczyszczamy, dzielimy tak aby powstał równy płat i usuwamy ości ( możemy do tego

Markowy smak
Morszczuk z piekarnika (bez mąki i bez panierki) 161

Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Jem też pod różna postacią jajka, chude mięso z kurczaka i ryby. A morska ryba w diecie to podstawa. Morszczuk, którego dzisiaj kupiliśmy jest nie tylko tani, ale i smaczny. Ryba w diecie nie potrzebuje mąki, ani panierki, a do smaku wystarczy(...)idzie lodu nie było w zasadzie wcale. Morszczuka wykładamy na ręcznik papierowy, zostawiamy aż odtaje i odsączy z nadmiaru wody, która utrudnia obróbkę termiczną. Posypujemy rybę solą i pieprzem np. cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego i kładziemy rybę skórą do dołu, podsmażamy ją tylko 2 minuty. Przekładamy rybę do żaroodpornego naczynia (niczym go nie smarujemy). Nastawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego 193

Ryby stanowczo nie są moją mocną stroną, nigdy nie łowiłam, nie filetowałam, nawet nie próbuję, odstrasza mnie zapach surowej ryby, ale pamiętam z dzieciństwa, że uwielbiałam zapach sklepu rybnego, gdzie chodziłam po ryby z Mamą. Sporadycznie jemy ryby, gdyż nie umiem ich przyrządzać. P. kiedyś przygotował pyszną świeżą rybę, ale ja to przygotowuję tylko na Święta Bożego Narodzenia ryby. Jedną(...)przyczyn mojej niechęci do ryb chyba jest to, że za każdym razem, gdy próbowałam w ciąży jeść ryby, bo miałam ochotę, lub dla zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb. Polędwica z dorsza na szpinaku w sosie z sera pleśniowego jest przepisem

dom-agi.pl
Ryba po azjatycku 192

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)musztardy (u mnie kremska); 200 g ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia ryby; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Filety z ryby osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz

Gospodyni Miejska
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 162

może nie tak do końca). W każdym bądź razie, to wspaniały sposób wykorzystanie pozostałości ryżu, ziemniaków, kasz, makaronów… i nie tylko. Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem. Składniki: - ok. 800g filetów z ryby (waga już bez skóry) u mnie był to haddock - 500g makaronu kokardki - 2-3 czerwone papryki - por (młode części) - koperek - cytryna - sól - pieprz cytrynowy - ok.150g(...)mleka kokosowego - 2-3 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz cytrynowy - świeżo starta gałka muszkatołowa   Makaron gotujemy (połowę przewidzianego czasu w przepisie) ok. 3 minut. Odcedzamy. Filety z ryby pozbawiamy skóry i ości, kroimy na większe kawałki, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, odstawiamy w chłodne miejsce. Przygotowujemy kokosowy sos beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło

mojewypiekiinietylko
Ryba z grilla z cytrynami czyli Środowe Rybki odc.24 164

Dzieci dostają fioła. Co tu robić? ano wsiąść do samochodu i gdzieś ruszyć. Tym razem pojechaliśmy do Swaderek gdzie mieszczą się stawy hodowlane. Tym samym można tam kupić świeżutka rybę oraz ryby wędzone i smażone. Zakupiłam pstrąga ale nie tęczowego i sielawek kilka. Od razu na wspomnienia mi się zebrało gdy dziadek przywoził z tegoż samego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ryba z pieca. Pstrąg łososiowy zapiekany z czerwonym ryżem i pieczarkami 189

Kiedy kilka dni temu weszłam do sklepu rybnego zobaczyłam piękne, świeże pstrągi łososiowe. Aż mi się pysk ucieszył bo miałam ogromną ochotę na pyszną rybę. Żarłoczek lubi pstrągi więc wiedziałam, że też chętnie zje. Kupiłam taką dorodną sztukę ważącą nieco ponad 1 kg i w głowie już kiełkował mi pomysł na danie. U nas na świątecznym stole na pewno

Smaczna Pyza
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 243

oblegany przez klientów i dostawy są codziennie.  Ryba jest bardzo smaczna i świeża. Tuńczyk jest dość charakterystyczną rybą, ale najczęściej spożywaną przez nas w sałatkach, w postaci rozdrobnionej w puszcze. Jak się domyślacie smak zdecydowanie odbiega od grubego plastra ryby usmażonego z dodatkiem cytryny i świeżych ziół ;-) Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: - 2 filety z tuńczyka - sól morska(...)ryby - melisa + szałwia+ sól morska + sok z limetki Rybę delikatnie oprósz solą i skrop sokiem z cytryny. Smaż na w/w mieszance tłuszczu. Zdejmij z patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
Ryba pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym 179

Zapraszam na rybe pieczona w warzywach w sosie czosnkowo ziolowym Kroimy pieczarki, papryke, cukinie, brokuly kalafior I por Wrzucamy do naczynia zaroodpornego, na wierzch kladziemy dorsza

Smaki Edyty
Ryba w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami 177

Po wakacyjnej dwutygodniowej przerwie czas wrocic do gotowania :) Zapraszam na rybe w sosie smietanowo -serowo- koperkowym z warzywami. Na poczatek podgotowalam 2-3 min kalafior. Starlam

Smaki Edyty
Pieczona ryba w pomidorowym sosie- baked fish with tomato sauce 174

 Serdecznie zapraszam na pysznego pieczonego dorsza. Chyba nie muszę zachęcać do zdrowego obiadu :)  Składniki: ok 700 gr dorsza 2 marchewki 2 cebule 1 seler

Smaki Edyty
Ryba w złocistej panierce 45

Ryba w złocistej panierce Lubicie ryby? My uwielbiamy. Dziś mam dla Was przepis na pyszną smażoną rybę w złocistej panierce. Uwielbiam takie chrupiące proste panierki. A Wy? Raz ją zrobiłam, gdy miałam w szafkach nadmiar kukurydzianych płatków i teraz… Wracam do tej panierki bardzo często. Taka panierka sprawdzi się też świetnie do innych mięs, np. kurczaka. Spróbujcie Składniki: (ilości(...)przykładowe, zależą od ilości ryby) ulubiona ryba, u mnie filety z miruny 3 jajka M przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb (u mnie 1 płaska łyżka do jajek (lubimy mocno doprawione ryby) + przyprawa do oprószenia ryb) płatki kukurydziane bułka tara mąka pszenna olej do smażenia Przygotowanie: Jeśli używacie mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić. Płaty kroimy na kawałki. Każdy oprószamy

Słodkie okruszki
Ryba pieczona z talarkami warzyw 47

ziemniaki. Porcje dla dorosłych możesz dodatkowo posolić, dla maluszka lepiej jeśli nie użyjesz soli. Pamiętaj że każdy skomponowany posiłek BLW dla Twojego dziecka powinien zawierać porcję warzyw, a ryby powinnaś podawać 1-2 razy w tygodniu. To są aktualne wytyczne, których ja sama stara się trzymać każdego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba pieczona z talarkami warzywnymi 5 z 1 głos(...)piekarnika dla całej rodziny, także dziecka jedzącego BLW. Wszystko razem upieczesz na 1 blasze w tym samym czasie. Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: filet białej ryby bez skóry* 1/2 1/2 cytryny szczypta pieprzu cytrynowego (bez dodatku soli) świeżo posiekany koperek 1 1 cukinia 1 łyżka 1 oliwy z oliwek szczypta łagodnego pieprzu 4 4 ziemniaki

ProstePesto.pl
Zapiekanka rybna z beszamelem 82

większości niewymagające i względnie szybkie w przygotowaniu. Sama wiem jak ciężko zorganizować się przy maluszku, dlatego proponuję Ci coś nieskomplikowanego i jednocześnie dla całej rodziny. Zapiekanka z rybą jest jednym z tych przepisów. Warzywa możesz przygotować już dzień wcześniej podczas przygotowywania innego obiadu, przechować je przez noc w lodówce. Sos beszamelowy to jest pestka i przygotujesz go nawet jedną ręką(...)drobne różyczki. Warzywa wraz z zielonym groszkiem ugotuj na parze około 10-15 minut. Możesz to zrobić dzień wcześniej, przy okazji przygotowywania innego dania na parze. Sprawdź czy ryba na pewno nie zawiera ości. Pokrój ją na mniejsze części, skrop sokiem cytrynowym i oprósz zmielonym pieprzem. Rybę i ugotowane warzywa ułóż naprzemienne w naczyniu żaroodpornym. W rondelku rozpuść masło

ProstePesto.pl
Kotlety rybne mielone 58

Prosty i sprawdzony przepis na chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku, smażone kotlety rybne mielone . To bardzo proste w przygotowaniu kotlety z mielonej ryby w chrupiącej, złocistej panierce, które idealnie sprawdzą się pyszny, rodzinny obiad. Jeśli usmażysz mniejsze, możesz podać jako pyszną, chrupiącą przekąskę. Kotlety podaj z ulubioną surówką oraz dodatkami w postaci gotowanych lub pieczonych ziemniaków(...)frytek. Bardzo często spotykamy się z twierdzeniem, że kotleciki z ryby rozpadają się podczas smażenia. Powodem tego jest najczęściej zbyt wodnista masa. Dzieje się tak wówczas, gdy zbyt słabo wycisnęliśmy namoczoną bułkę lub nie wysuszyliśmy dobrze rozmrożonej ryby. Ostateczny rezultat zależy od wielu czynników, ale przed smażeniem zawsze poleczmy zrobić próbę na jednym kotlecie. Jeśli nie rozpada się i trzyma

Kuchnia Na Wypasie
TORT RYBA "POŁÓW DNIA" (PRZEPIS Z PRZYJĘCIA URODZINOWEGO W STYLU WĘDKARSKIM) 149

zdjęć oraz opisy słodkości i moje wrażenia... 😊 Postaram sie ten tydzień przeznaczyć na publikację wszystkich przepisów z tych urodzin. Zaczniemy dziś od najważniejszego, czyli tortu - obowiązkowo w kształcie ryby. Na przyjęciu dla wędkarza nie mogło bowiem zabraknąć "Połowu Dnia"... 🐟 Aby ułatwić sobie formowanie kształtu ryby, przygotowałam tort z brownie, a nie jak tradycyjnie z biszkoptu. Jak zapewne wiecie, brownie jest(...)ciężkie, masywne, idealne do formowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry

Słodko-Słony Świat Ilony
Karp w galarecie siostry Anastazji 128

Karp w galarecie siostry Anastazji – pyszny, sprawdzony przepis na przygotowanie tego dania wigilijnego. Osobiście nie lubię ryb słodkowodnych a w szczególności karpia. W moim domu rodzinnym nie było na niego amatora, więc po prostu nie był przygotowywany na rzecz innych ryb podawanych podczas wieczerzy. U mojego męża w domu rodzinnym karp w galarecie czy karp smażony to pielęgnowana tradycja(...)galarecie siostry Anastazji: Zaczynamy od obrania i umycia warzyw. Następnie marchewkę, pietruszkę, seler zagotowujemy w 2 litrach wody, solimy, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. W kolejnym kroku przygotowujemy rybę (zobacz poradnik Jak oczyścić rybę ). Karpia oczyszczamy, nacinamy w 2-3 miejscach. Następnie rybę wrzucamy do wrzątku z warzywami i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie

Dorota Smakuje
Ryba po grecku 132

Ryba po grecku to smaczne i proste do przygotowania danie obiadowe. Ryba z warzywami jest zdrowym i chętnie jedzonym daniem nawet przez dzieci. Zdrowy obiad z dużą ilością warzyw. Ponoć w Grecji nikt nie słyszał o tym daniu i nie wiadomo, dlaczego ten sposób przygotowania ryby tak właśnie się nazywa. Uważam, że w gotowaniu ważniejszy jest smak niż sama nazwa(...)potrawy. W przypadku ryby po grecku prawie każdy Polak wie jaki smak kryje się pod tą nazwą. Ryba po grecku najczęściej jest robiona z tartych warzyw, ale u mnie wszyscy wolą warzywa krojone, gdyż bardziej wyczuwalny jest smak każdego warzywa. Uwielbiamy taki zdrowy obiad jednogarnkowy. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 50 - 60 minut Składniki na rybę po grecku

Gotuj w domu
Ryba po japońsku 141

Święta tuż, tuż. Menu już gotowe. Większość potraw też jest pewnie gotowych, np. pierogi, uszka... A jak tam u Was pomysł na ryby, np. karpie, śledzie? A może zainteresuje Was jeszcze jeden przepis na rybę? Już spieszę się, żeby zdążyć przekazać Wam bardzo, bardzo smaczną wersję na rybę (może też być świąteczna). Jest to ryba po japońsku. Nie wiem skąd(...)nazwę tutaj chodzi, tylko o smak. Przepis dostałam, żeby go wypróbować. Od razu mi się spodobał. Zanim go sama przetestowałam, wprowadziłam kilka zmian i powstała moja wersja na rybę po japońsku. Smak obłędnie pyszny. Warto zrobić i na Święta i na Nowy Rok i.... Polecam :) Składniki: 500 g ulubionej ryby (ja użyłam filet z dorsza) 6 pełnych   łyżek mąki

Kuchnia u Krysi
Pstrąg cytrynowy na ruszcie z marchwi 194

Nabrałam dziś ogromnej ochoty na rybkę. Ponieważ pora obiadowa zbliżała się już wielkimi krokami, nie miałam czasu na kuchenne eksperymenty i fikuśne receptury. Sięgnęłam po mój sprawdzony patent na rybę pieczoną na ruszcie z marchwi . Przyznaję bez bicia, że uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze(...)tęczowe 2 marchewki - duże 1 cytryna - duża, lub 2 małe 10-12 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - n ie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić

Grunt to przepis!
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 150

Podpytałam Was na Facebooku i okazuje się, że jesteście bardzo zainteresowani przepisami na ryby i owoce morza. Przyznam, że takich receptur na blogu jest stanowczo za mało, szczególnie zważywszy na fakt, ze sama jem ryby 1-2 razy w tygodniu. Planuję więc regularnie dzielić się z Wami moimi pomysłami na proste obiady z rybą w roli głównej, a zaczynam już(...)dziś.  Jednym z moich ulubionych sposobów na rybę z piekarnika jest posmarowanie jej powierzchni pesto. Czasem sięgam po pesto bazyliowe (zazwyczaj w parze z łososiem), ale najbardziej lubię ryby w duecie z charakternym pesto rosso , czyli czerwonym pesto zrobionym z suszonych pomidorów. Pesto rosso ma w sobie mnóstwo aromatu, więc ryba nie potrzebuje jakiegoś specjalnego doprawiania. W wersji ekspresowej

Chilli Czosnek i Oliwa
Wigilia i Boże Narodzenie: Ryba w czerwonym sosie 140

zdążyłam w ogóle przygotować sosu. Teraz przygotowałam sos (i to właśnie on jest na zdjęciu). Ciepły sos przelałam do słoika, który ładnie się zamknął. W Wigilię usmażę rybę i będę już miała do niej gotowy sosik. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakować, bo zarówno ryba jak i sos okazały się pyszne. Przepis pochodzi z dawnego serwisu www.gotowanie24.pl. Ryba w czerwonym(...)sosie Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, 2 płaskie talerze, wagę kuchenną, łyżkę, szklankę, widelec, papierowe ręczniki, łopatki do obracania ryb, półmisek lub ozdobną miskę. Przygotuj składniki 1 kg filetów rybnych np. z morszczuka*, 1/2 kg pieczarek, 8 cebul, 1 ketchup łagodny, 1/3 słoiczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki wody, 1 łyżkę octu, 1 łyżkę cukru, mąkę, 1 - 2 jajka

blog.moje-pasje.info
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 215

może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado(...)niego odrobinę wody. Dosólcie do smaku. Ja cały sos przygotowałam w butelce do lukru z cienką końcówką – wszystko razem włożyłam do butelki i mocno wytrzepałam. SMAŻENIE FILETÓW Z BIAŁYCH RYB To mięso uwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni

Karo in the Kitchen
Łosoś smażony z patelni, z sosem maślano-cytrynowym 338

najprostszych rybnych dań jakie możecie przygotować w domu. Dzisiaj podstawowy przepis na filet z łososia z patelni. Szybko smażony – chrupki z zewnątrz i wilgotny w środku. A do ryby – maślany sos z cytrynowo-czosnkowym akcentem. Łosoś to wdzięczna i prosta w obsłudze ryba. Ale tak samo jak pierś kurczaka – bywa podawany przesmażony, za suchy albo spalony. Najlepsze do domowego smażenia(...)najgrubsze filety, ze skórą – szukajcie takich o grubości od 2,5 do 4 centymetrów. Łatwiej będzie rybę usmażyć równo i szybko, ale jednocześnie zachować jej wilgotność i soczystość.   Łosoś do smażenia nie potrzebuje soku z cytryny! Sok z cytryny to kwas – pali i zamyka mięso. Pamiętacie przepis na ceviche ? Ryba w cytrusach dosłownie się gotuje – nie skrapiajcie łososia sokiem

Karo in the Kitchen
Łosoś atlantycki w idealnym towarzystwie. 189

spożywa się w Norwegii. Od 1998  do 2012 roku produkcja tego gatunku w skandynawskim kraju, wzrosła trzykrotnie do 1.183.000 ton. Nie od dziś wiadomo, że w Norwegii spożycie ryb i owoców morza jest dużo większe niż w innych krajach na świecie, co oznacza, że mieszkańcy znad Morza Północnego przynajmniej dwa razy w tygodniu jedzą te produkty, regularnie na obiad(...)www.interia.pl/informacje-losos-norweski,tId,187502 No dobrze, ale w takim razie jak taki dorodny łosoś, dostaje się do nas na talerz? Zacznijmy od hodowli. W naturalnych warunkach, łososie jako ryby anadromiczne, wędrują na czas rozrodu z mórz do rzek.  Jego życie zaczyna się w zimnych, czystych rzekach i potokach. W wieku 1- 3 lat zmierza do morza. Po ok.4 latach wraca

Moja Mama Gotuje
Pstrąg pieczony w pomarańczach 142

Proste, szybkie do wykonania i - co najważniejsze - smaczne danie obiadowe! Uwielbiam rybę pieczoną w owocach ! Poprawka. Uwielbiam rybę pieczoną w każdym owocu, oprócz cytryny . Nie wiem czemu, ale jakoś wyjątkowo mi ten smak nie podchodzi. Nie mam nic przeciwko świeżej cytrynie do ryby, ale jej pieczona wersja mnie odrzuca. Zastępuję ją przeważnie innym owocem cytrusowym, jak choćby mandarynką w przepisie(...)powstało proste, szybkie do wykonania i co najważniejsze smaczne danie obiadowe. Składniki na 2 osoby: 2 średnie pstrągi tęczowe 1-2 pomarańcze 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie . Ja wyjątkowo zapomniałam tu pozbawić rybkę oczu - upiekła się więc oglądając

Grunt to przepis!
Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – chaufa de pescado 169

Smażony ryż z rybą po peruwiańsku czyli chaufa de pescado to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Peru. Smażony ryż z dodatkami Peruwiańczycy przejęli i zaadaptowali z kuchni chińskiej. W zależności od ich humoru taki ryż może być bardzo prostym albo bardzo wyszukanym daniem. Zwykle jednak składa się ono z resztek ryżu, mięs lub ryb i warzyw, które są pod ręką(...)Smażony ryż z rybą po peruwiańsku – lub z innymi dodatkami – jest bardzo kolorowy i przepyszny. Jednak podstawą chaufa czyli smażonego ryżu z rybą po peruwiańsku (lub innym dodatkiem) są – oprócz ryżu i ryby – sos sojowy, czosnek, imbir i jajka. Podajemy Wam najprostszy przepis na smażony ryż z rybą po peruwiańsku – w wersji bardziej wyszukanej, rybę

Pociąg Do Kuchni
Konferencja Prasowa WWF i warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 153

podsumowania w/w projektu. W marcu br. przeprowadzono badanie opinii publiczne na zlecenie Fundacji WWF Polska. Potwierdziło ono, że kampania spowodowała istotny wzrost świadomości społeczeństwa na temat problemu zagrożenia wyginięciem ryb w morzach i oceanach. Badanie potwierdziło skuteczność całej kampanii. Kampania przekazała obiektywne informacje na temat tego, jakie gatunki ryb i owoców morza są zagrożone. Jednocześnie – zachęciła do wybierania tych(...)których stan jest stabilny. W ramach kampanii, wydana została książka kucharska „ Ryby wybrane „, która pokazuje jak ciekawe i smaczne dania można przyrządzić z ryb i owoców morza, których stan jest stabilny. Książka jest pięknie wydana, lubię po nią sięgać. W wersji elektronicznej, znajdziecie ją tu: RYBY WYBRANE Zachęcam do jej pobrania. Jaka ryba na obiad, która dzieli najpopularniejsze

Moja pasja smaku
Pstrąg tęczowy w mandarynkach na ruszcie z marchwi 160

Mało skomplikowane w przygotowaniu, a w efekcie pyszne i pożywne danie Ryba pieczona na ruszcie z warzyw to moje ostatnie odkrycie. Uwielbiam taką formę jej przygotowywania i efekt po upieczeniu. Nie dość, że ryba nie przywiera wtedy do dna naczynia, to jeszcze do tego nie wysusza się podczas pieczenia, z racji soków i wody, które zbierają się pod nią. Przygotowywałam(...)średnie pstrągi tęczowe 1 duża marchew 2-3 mandarynki 6-7 ząbków czosnku – jeśli ząbki są duże, przekroić je na połówki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa do ryby – do smaku Rybę wypatroszyć, oczyścić z łusek, wykroić oczy - nie odcinać łbów, bo ryba podczas pieczenia za bardzo wyschnie .  Posolić, popieprzyć i przyprawić od środka oraz z wierzchu. Odstawić

Grunt to przepis!
Dorsz z kiszoną kapustą curry 136

Ryby bardzo lubię, ale przyrządzam je rzadko. Powód jest przede wszystkim jeden - zapach, który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla(...)jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też na obiad codzienny, niedzielny, na wspólne grilowanie z przyjaciółmi, na małe przekąski od czasu do czasu. Oprócz pięknych zdjęć w książce, opis wykonania jest tak przystępny, że nic tylko gotować! Zaznaczyłam sobie różowymi karteczkami te przepisy, które pójdą na pierwszy ogień. Dzisiaj przedstawiam Wam efekt dania numer

bistro mama
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 222

piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw – mieszanka nie do zapomnienia.   Dorada to zdecydowanie jedna z moich(...)ulubionych ryb – jej mięso jest białe, soczyste, bogate w smaku. W porównaniu z dużo droższym lucjanem i okoniem morskim nie ustępuje im aromatem. Między skórką tej ryby a mięsem znajduje się równej grubości warstwa tłuszczu, która odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy

Karo in the Kitchen
Ryba w ostrej panierce z salsą buraczkową 139

wspomniałam kilka dni temu na Facebooku, doszłam do wniosku, że pom imo tego iż mieszkam  na wyspie i wszelkich rodzajów ryb i innych owoców morza jest tu pod dostatkiem , to jem  ich zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów.  Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało(...)dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest mięsistą i bardzo soczystą, białą rybą z rodziny dorszowatych, niezmiernie popularną na Wyspach, najczęściej można się na nią natknąć w tak tutaj popularnych "take awayach

Codzienne Gotowanie
jesiotr z domowej wędzarni 267

jesiotr wędzony Wprost przepadam za wędzonymi rybami. A m ało jest ryb, które mogły by równać się w smaku, z jesiotrem. Jego delikatne mięso,wprost idealnie nadaje się do wędzenia Składniki jesiotry o wadze 2-3 kg sól sposób przygotowania Jesiotry sprawiamy (zostawiając głowy), myjemy i zasypujemy dużą ilością soli, tak by ryby były pokryte warstwą soli. Ryby odstawiamy(...)znów solimy, tym razem już mniejszą ilością soli ( taką jakiej zwykle używamy przyprawiając mięsa, do pieczenia). Jesiotry odstawiamy w chłodne miejsce, na 24 godziny.  Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Ryby mocujemy na wędzarnicze haki i p rzekładamy  do wędzarni. Przez  pierwsze 40-50 minut osadzamy je w ciepłym powietrzu (utrzymujemy temperaturę 30-35 stopni, nie zadymiamy

Miód i pieprz
Ryby pieczone w ziemi - idealne na wyjazdy w plener 162

które mnie ukradkiem zrobiono.. ;) ) dania ani przed, ani po upieczeniu. :( Żałuję, bo wyszło fantastycznie i na pewno powtórzę ten eksperyment jeszcze nie raz, jednak na pewno z lepszą rybą. Dorada nie jest najsmaczniejsza, a mimo wszystko, nawet ona w aromacie dymno-ziemisto-liściastym udała się znakomicie. Polecam wszystkim tym, którzy lubią wypady do lasu, czy w inne miejsca, gdzie(...)się/nie ma/nie lubimy używać grilla. A nie wszystko przecież można upiec na patyku NAD ogniskiem... pod już jest wiele opcji. ;) Ciekawe i smaczne doświadczenie. kilka sztuk całych, niedużych ryb słodkowodnych  pieprz cytrynowy pieprz ziołowy świeżo mielona sól morska kilkanaście dużych liści klonu czyste płócienne skrawki materiału sznurek kuchenny lub nitka kawałek gruntu do rozkopania drewienka na ognisko (najlepsza

Kuchenna Kontrrewolucya
Kulki rybne w zalewie octowej 350

Kulki rybne a raczej w moim przypadku medaliony w zalewie octowej robiłam już kilka razy. Jest to rewelacyjna przekąska. Można je zrobić w zasadzie z każdej ryby, ale według mnie najlepiej wychodzą z połączenia karpia z inną rybą (u mnie w tym przypadku mintaj). Czym mniejsze kulki ulepimy, tym jest większa szansa na to, że będą one wyglądać właśnie(...)robimy około 1 - 2 tygodnie wcześniej, żeby zdążyły przejść zalewą octową. Według mnie przekąska ta najlepiej wychodzi ze świeżego karpia. W sumie trzeba się namęczyć, żeby wypatroszyć i filetować ryby, ale warto. Warto też mieć ciężki i solidny tasak i ostry nóż. Bardzo to pomaga przy odcinaniu i przecinaniu ryby. Składniki: kulki: 7 kg świeżego karpia (po filetowaniu wyszło

Mama Gotuje
4 proste przepisy na pstrąga z grilla 166

Pstrąg jest idealną rybą do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby bo ich mięso jest delikatne i nie chcą oni oglądać kiedy ładny kawałek ryby rozpada się na ruszcie. Ale tak naprawdę grillując pstrąga musimy pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze musimy upewnić się, że powierzchnia grillowania jest czysta. Jeśli nie należy ją oczyścić i przed rozgrzaniem naoliwić(...)drugie pstrąga najlepiej grillować szybko i w wysokiej temperaturze. Pamiętajmy, również do grillując ryby dobrze zaopatrzyć się w dobrej jakości łopatkę lub szerokie szczypce, które są niezbędne aby delikatnie odwrócić rybę. Warto też grillować ryby z użyciem specjalnych koszy do grillowania całych ryb. Duży asortyment akcesoriów do grillowania ryb można znaleźć w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się w Bielsku

naRuszcie