Bardzo lubię jeść ryby. Zarówno te słonowodne jak i słodkowodne. Zdarza mi się wędkować na naszych Polskich wodach, ale wtedy wyznaję zasadę „Złów i wypuść”, ryb do konsumpcji nie szukam nad wodą. Dlatego też można to skrócić do stwierdzenia: „nad wodę – na ryby, do sklepu – po ryby”. Na szczęście nieopodal w sklepie Carrefour można kupić(...)ryby występujące w naszych wodach. Nie za wszystkimi przepadam, ale tłuściutkiego lina nie sposób odmówić, gdy jest dobrze przyrządzony. Moim skromnym zdaniem uważam jednak, że spore grono osób nie potrafi poprawnie przygotować posiłku z ryby. Na wielu blogach kulinarnych znajdują się przerażające opisy jak to na biedną rybkę trzeba wysypać pół torebki gotowej przyprawy do ryb. Jeżeli takie rzeczy wypisują
Mr. Tastebefsztyk tatarski czy carpaccio, tak i ceviche to jedna z tych potraw, którymi współcześni kucharze uwielbiają się bawić. Co to takiego? To surowa ryba bądź owoce morza zamarynowane w kwasie z owoców cytrusowych. Musicie spróbować! Danie to pochodzi z Paragwaju. Zazwyczaj spożywane na lunch lub brunch, jest lekkie i orzeźwiające. To popularny fast food na plażach. Restauracje ceviche (cevicherías) często(...)już blisko godziny 14-15 są pozamykane – złowione rano ryby nie są już świeże. Pikantne i zdecydowane w smaku, ceviche podawane jest ze słodkimi ziemniakami, gotowaną kukurydzą, sałatą lub awokado. Klasyczny peruwiański przepis to biała ryba zalana sokiem z limonek, cytryn i gorzkich pomarańczy. Marynowanie w kwasie owocowym odkaża mięso ryby, nie jest jednak równoznaczne z gotowaniem mięsa
Karo in the KitchenIdealna tarta - połączenie łososia, świeżego szpinaku, pomidora, a całość polana sosem jajeczno-pomidorowym. Ciekawy pomysł na wykorzystanie usmażonego łososia. Przepis dodaje do akcji Pudliszki - Pomidorowe
UgotowaćSkładniki: 500 g świeżego filetu z dorsza, 80 g tempury, zimna woda, mąka do obtoczenia, sól, pieprz cytrynowy, olej do smażenia. Przygotowanie: Filet dorsza myjemy i
Aga w kuchnikilka pomysłów na rewelacyjne sosy do grillowanych ryb. Lekkie sosy domowej roboty. Do większości grillowanych ryb pasują rzadkie sosy na bazie oliwy, z sokiem z cytryny i ziołami. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste. Wystarczy połączyć 1/3 filiżanki dobrej jakości oliwy z oliwek z łyżką soku z cytryny oraz dodać zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku(...)Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje również wilgoci grillowanej rybie. Taki zabieg pozwoli nam również
naRuszcieZbliża się Wielki Post, więc obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Najczęściej sięgamy po ryby, które w sobie zawierają najwięcej wartości odżywczych. Dietetycy i lekarze zalecają zjadanie minimum dwa razy w tygodniu dań z ryb. Dlaczego warto jeść ryby? Ryby zwierają duże ilości kwasów tłuszczowych Omega-3, które chronią nas przed: chorobami m.in nowotwory, choroby serca obniżają poziom złego cholesterolu(...)wzmacniają włosy, skórę i paznokcie polepszają nastrój wzmacniają odporność Jakie minerały witaminy zawierają? witamina A witamina D witamina B12 fosofor fluor selen jod magnez wapń żelazo Jakie ryby wyróżniamy? ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, halibut, dorsz, szprot ryby słodkowodne: leszcz, brzana, karp, karaś, płoć, lin, pstrąg, sandacz ryby chude: dorsz, morszczuk, sandacz, tilapia, sola, lin, szczupak, miruna panga
Truskawkowa FiestaZdjęcia książeczki z przepisami.
ClauditteMissCookingNie ma mnie dzisiaj w domu od rana do nocy. Nie zajmuję się dziećmi, nie gotuję u siebie w kuchni, jestem w Stolicy, uczę się, poznaję
Dzieje kuchennej WiewióryI znowu zajrzałam do "Kulinarnych podroży Jamiego". Zaowocowało to usmażeniem wczorajszej rybki. Przepis znowu z opóźnieniem. Wiecie czemu? otóż moja Córcia idzie w tym roku do
Dzieje kuchennej WiewióryMacie czasem tak, że wspomnienie jakiegoś smaku wywołuje u Was ślinienie? Ale nie takie z cyklu „zjadłabym” tylko takie z cyklu „O matko! Brad Pitt! Nagi
ladykitchenpstrąga. Z kolei eleganccy Francuzi posilają się blinami z kawiorem lub wędzonym łososiem oraz ostrygami z przeróżnymi przybraniami. Jednak najbardziej "rybną kolację" mają Włosi . Nazywana jest Ucztą Siedmiu Ryb na pamiątkę siedmiu sakramentów i składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza ( anguilla ) oraz solonego(...)których bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza, zupy oraz makarony (przykład to popularne w Neapolu vermicelli alle vongole ). Dziś mam dla Was zupę z ryb i owoców morza przygotowaną na modłę włoską , z pomidorami i fasolą cannellini . Jak Wam już kiedyś pisałam , owoce morza są domeną mojego Męża, dlatego zaprosiłam go do pomocy przy
Chilli Czosnek i OliwaDzisiejszy pomysł na rybę jest trochę nietypowy… Wymyśliłam sobie takie połączenie przy okazji współpracy z ZT Kruszwica przy przygotowaniu wielkanocnego ebooka. Jedna rzecz wymyślić sobie przepis a inna rzecz go wcielić w życie… Na szczęście pomysł udało mi się zrealizować przy pierwszym podejściu, a dodatkowo okazał się tak smaczny, na jaki wygląda. Połączenie delikatnej ryby z aromatycznym(...)dorsza wykładamy przestudzone pory. Drugi arkusz ciasta francuskiego nacinamy w środkowej części tak, aby nacięcia nie były dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około
UgotujmyTo.pli niektóre owoce morza. Większość ryb podaje się w formie surowej — łosoś, tuńczyk, czy ryba maślana, a niektóre w formie wędzonej — węgorz lub obgotowanej — krewetki. Ze względu na brak dostępu do świeżych ryb z pewnego źródła można wykorzystać np. wędzonego łososia, czy paluszki krabowe. Równie ważne są glony nori(...)Dociskamy matą 9. Kroimy. 10. Ewentualnie obtaczamy w sezamie. Nigri Nigri to najprostsze w wykonaniu sushi. Składają się one z rulonu ryżu posmarowanego wasabi i położonego nań kawałka ryby, niekiedy obwiązanego paskiem nori. Wykonujemy je następująco: 1. Moczymy ręce w zimnej wodzie. 2. Bierzemy trochę ryżu i formujemy 4 cm rulonik. 3. Wierzch smarujemy wasabi. 4. Kładziemy kawałek ryby
Food Square