ryba - 22624 przepisów (strona:38/1509)

Ryba w chrupiącej panierce 203

Ryba w chrupiącej panierce To u nas ostatnio jeden z ulubionych obiadów. Chrupiące, pyszne, proste w przygotowaniu a la mini kotleciki rybne. W taki sam sposób można zrobić paluszki rybne (wystarczy odpowiednio pokroić rybę). Tak przygotowana ryba idealnie smakuje z ziemniakami, z frytkami i zestawem surówek. Spróbujcie. Składniki: mintaj płaty (3-4 szt) / można więcej płatów, można użyć innej białej(...)ryby Do przyprawienia ryby: świeżona mielona sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz słodka czerwona papryka (po szczypcie na płat ryby) suszona natka pietruszki (po szczypcie na płat ryby) kilka kropli soku z cytryny (plaster z cytryny) Do panierki: 4 jajka świeżo mielony kolorowy pieprz świeżo mielona sól morska kilka łyżek mąki pszennej kilka łyżek bułki tartej Do smażenia: masło klarowane

Słodkie okruszki
Dorada pieczona z pomidorkami i ziemniakami 187

Magda Dorada to przepyszna ryba o delikatnym, białym mięsie, idealna do pieczenia w całości. Świetnie komponuje się z wszelakimi dodatkami, tak jak w tym wypadku z pieczonymi ziemniaczkami i słodkimi pomidorkami, które podczas pieczenia przechodzą delikatnie jej smakami, czosnku oraz cytryny. Tak przyrządzona ryba, razem z dodatkami to kompletna propozycja na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): 2 wypatroszone, świeże(...)gorących dodajemy sól i pieprz do smaku. Wszystko wykładamy na blachę do pieczenia, na tyle dużą aby ziemniaki były ułożone w jednej warstwie, a na wierzch zmieszczą się jeszcze ryby. Ziemniaki skrapiamy z wierzchu oliwą i mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 20 minut.   W międzyczasie przygotowujemy rybę – dokładnie ją myjemy pod bieżącą wodą, na zewnątrz

Smaczna Strona
Ryba w sosie koperkowo jogurtowym 201

Ryba w sosie koperkowo jogurtowym Przepis na rybę z sosem koperkowo jogurtowym jest dobrym pomysłem na przygotowanie smacznego dietetycznego dania. Do przygotowania tej potrawy użyłam świeżego dorsza, ale można przygotować także inną rybę świeżą lub mrożoną i skorzystać z tego przepisu. Z takim pysznym sosem praktycznie każda ryba będzie smaczna. SKŁADNIKI 5 kawałkow świeżego dorsza lub innej ryby opakowanie jogurtu(...)naturalnego 0% świeży koperek 3 łyżki oleju z oliwek pół małej cebuli mąka sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kawałki ryby każdy kawałek posolić i opruszyć pieprzem obtoczyć wszystkie kawałki ryby w mące (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); na patelni lekko zarumienić cebulkę na oleju, dodać rybę i obsmażyć z obustronnie do jogurtu dodawać stopniowo pół szklanki gorącej wody

zielonacukinka
Piątkowe danie, czyli ryba w porach 180

się prostym, ale jakże bogatym w składniki odżywcze daniem. Takim, które w fantastycznym stylu i w dobrych humorach wprowadzi nas w czas weekendu. Pomysł na zdrowy obiad Jak przygotować rybę, żeby danie było naprawdę zdrowe? Oto porady, które podsuwa Agata. Proste sprawy, które wpłyną korzystnie na jakość przygotowywanych dań i stan naszego zdrowia. Naprawdę warto zmienić stare przyzwyczajenia kulinarne. Pieczenie(...)ścinania się białka, co powoduje, że potrawa jest bardziej lekko strawna. Inaczej niż w przypadku smażenia, gdzie białko ścina się nierównomiernie, co skutkuje tym, że otrzymujemy bardziej ciężkostrawny posiłek. Ryba w porach Składniki: 2 filety z ryby (ok. 400-500g) 1 por (ok. 150g) 1 cebulka (ok. 90-100g) 3 łyżki masła (ok. 50g) sól pieprz

KulinarneImpresje.pl
Świeża makrela pieczona na pomidorach 309

zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek, rozmaryn i cytryna świetnie podkreślają charakterystyczny smak pieczonej makreli. Makrela nie przepada za smażeniem – sama w sobie jest tłustą rybą i dodawanie do niej kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija(...)się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze, tym bardziej są soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron na krzyż, w najgrubszym miejscu mięsa

Karo in the Kitchen
Karp w galarecie. Jak sklarować galaretę? 187

prawda minął, ale karp w galarecie może stanowić smaczny element zimnego karnawałowego bufetu lub po prostu wykwintną kolację. Koniecznie trzeba dodać przekąska bardzo zdrowa i dietetyczna. Karp należy do ryb średniotłustych, ale z przewagą pożądanych w zdrowej diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera łatwo przyswajalne białko i witaminy B1, B6, B12, PP. To także dobre źródło składników mineralnych: fosforu, potasu, selenu(...)cynku, żelaza, siarki i magnezu. Karpia uwielbiam, za niezwykle delikatne,  soczyste mięsko. Warto kupić rybę ze znanego i sprawdzonego źródła. Smak karpia w dużej mierze zależy nie tylko od rodzaju karmy na której wzrastał, a ostatnie 3 miesiące przed odłowieniem powinien pływać w czystej wodzie. Taki karp jest oczywiście droższy, ale jak smakuje! W galarecie po prostu obłędnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 1271

Wspaniałe danie rybne, które kojarzy mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia, dlatego jest takie wyjątkowe! Można je przygotować w wersji pikantnej dodając ostre papryczki lub mieloną ostrą paprykę. Ryba po grecku smakuje na ciepło i na zimno. Ryba po grecku to smażone kawałki ryby zanurzone w duszonych tartych warzywach – marchewce, selerze, pietruszce, cebulą z sosem pomidorowym: passatą(...)koncentratem pomidorowym. Do tego kilka przypraw, ziele, liście laurowe. Na talerzu / głębokiej misce układa się rybę, farsz, rybę, farsz, i tak dalej. Składniki: filety rybne 1 kg 5 marchewek cały seler 4 pietruszki 2 duże cebule słoik 360 g koncentratu pomidorowego szklanka passaty szklanka wody szczypta mielonego ziela angielskiego 3 liście laurowe, sól, pieprz, słodka papryka do smaku panierka

Zasmakuj Kuchni
Ryba po grecku 146

wpis powstawał najdłużej w historii całego bloga. Trzy lata temu zrobiłam pierwsze zdjęcie ryby po grecku, dwa lata temu kolejne. W zeszłym roku zaczęłam pisać i minęły święta. Pomyślałam, że bez sensu publikować przepis na rybę po grecku w maju czy w sierpniu, czekałam więc do grudnia. W grudniu czas oszalał. Mikołajki, rodzinne imprezy, jarmarki, zajęcia pozaszkolne, urodziny kolegów(...)koleżanek, zakupy, prezenty, praca... W końcu usiadłam i okazało się, że nie mam internetu :) Następnego dnia laptop zawiesił się dwa razy. Ale dzisiaj to już musi się udać!   Ryba po grecku to taka potrawa, która bardzo kojarzy mi się ze świętami. Pamiętam, że w domu rodzinnym raz była na stole, a raz nie. Teraz dwa tygodnie dumam czy zrobić

bistro mama
Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS 177

Ryba w cieście z domowymi frytkami, czyli FISH&CHIPS     Jak już zapewne wiecie uwielbiamy rodzinne podróżowanie. Kiedy brakuje czasu lub zasobów finansowych, wybieramy z dzieciakami inną formę turystyki tzw. turystykę „palcem po mapie”. Zosia zawsze chciała pojechać do Anglii aby zobaczyć Big Bena ale na razie się tam nie wybieramy(...)Zamiast dalekiej podróży zaproponowałem inne rozwiązanie, przygotujemy flagowe danie tamtejszej kuchni. Fish and chips, czyli ryba z frytkami to najbardziej popularne danie w Wielkiej Brytanii, podawane niegdyś w zwiniętej gazecie. Dorsz smażony w cieście, podawany w towarzystwie chrupiących ciętych ziemniaków, króluje również na naszej rodzimej krainie Mazurach. Jedyną różnicą jest, że podajemy

kuron.com.pl
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 543

tylko na wigilijny stół, ale sprawdzi się także w sylwestra lub w karnawale jako zimna przekąska. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu www.kulinarnyprzepis.pl . Mamie na początku tak przygotowana ryba nie zasmakowała, ale następnego dnia, już na zimno, mama zjadła ją z apetytem. Ryba po żydowsku Przygotuj miski, patelnię, garnek, szklankę, łyżkę, nóż i deskę do krojenia, ozdobną salaterkę(...)szklanki wody, 6 łyżek octu, 2 łyżki oliwy, 6 łyżek cukru, 3 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki soli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Zacznij od przygotowania ryby. Rybę umyj, osusz i podziel na porcje. Każdy kawałek bardzo lekko oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na chwilę do lodówki. Jajka sparz i wbij je do miski. Roztrzep

blog.moje-pasje.info
Jakie ryby warto spożywać? 148

Ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, przynajmniej tak większość z nas myśli, jak się jednak okazuje, nie każda ryba jest tak zdrowa, jakbyśmy tego chcieli. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się im bliżej, aby dowiedzieć się jakie ryby są zdrowe.   źródło: pixabay.com Przede wszystkim te ryby, które żyją w brudnych wodach, pełnych toksyn nie należą do zdrowych(...)ryb, to samo tyczy się tych hodowanych, które z kolei zawierają antybiotyki. Zobaczcie więc jakie ryby warto kupować. Łosoś – posiada on wiele kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, dużo witamin A, D, E i B oraz jod i potas. Chcąc wybrać zdrowy okaz łososia, powinniśmy zwrócić uwagę na te atlantyckie i pacyficzne. Powinniśmy unikać łososi hodowlanych norweskich oraz łososia bałtyckiego. Pstrąg – najłatwiej dostępnym

Dajet
Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami / Red curry with fish, beans and sweet potato 202

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na szybkie, pyszne i bardzo przyjemne w wykonaniu curry, ale dla odmiany tym razem z rybą. Ryby niestety rzadko goszczą w mojej kuchni chociaż je i owoce morza wręcz uwielbiam, jednak mój ukochany ryb nie znosi, ale muszę to zmienić…. Na szczęście lubi czerwone curry! Dodałam do niego tuńczyka, gdyż miałam go na stanie(...)nawet nie wyczuł że to ryba! Do kompletu dodałam jeszcze fasolkę szparagową i bataty, które podnoszą jego sytość i atrakcyjność tego dania. Obiad w 30 minut, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Danie nie jest zbyt pikantne, chociaż jeżeli ktoś lubi to można dodać ekstra chilli, a podałam je z makaronem ryżowym, polecam gorąco! Jeżeli posiadasz Tefal Cusine Companion

karmelowy
Pstrągi pieczone w ziołowej marynacie 261

Ryby są szybkie do przyrządzenia, prawda? Większości wystarczy pieprz, sól, kawałek cytryny do podania i dobry tłuszcz do smażenia. Wiecie już, jak bardzo lubię ryby pieczone – z przeróżnymi dodatkami, kiedy za jednym zamachem mamy z blachy i rybę, i warzywa, i sos na dodatek. A te pyszne pstrągi w ziołowej marynacie ‘robią się’ w 40 minut – w tym czasie zdążycie(...)prostą sałatę z winegretem i ugotować ziemniaki. Marynatę można zrobić na dwa sposoby – ja robię ją w całości w malakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby.   1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki po kolei – obraną i pokrojoną na drobniejsze kawałki cebulę, natkę pietruszki (bez końcówek gałązek) i pozostałe zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę

Karo in the Kitchen
Smażona makrela z jarmużem i duszoną papryką 149

Doczekaliśmy środy popielcowej. W większości polskich domów królują dzisiaj ryby. Makrelę pokochałam jako świeżą rybę, bardzo niedawno. Zazwyczaj jadłam ją w postaci wędzonej. Ma same zalety. Jest przede wszystkim tania, bardzo mięsista i ma smak ryby, czego nie można powiedzieć o wielu innych rybach. Dzisiaj występuje w mojej kuchni w postaci smażonej. Ale zapewniam, ze jest dobra również z parowaru(...)duszona czy pieczona w folii. Po prostu ryba uniwersalna ☺  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

Kulinarne przemyslenia