Sielawa bardzo smaczna ryba z rodziny ryb łososiowatych. 1 kg sielawy, 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki ziemniaczanej, sól, masło i olej do smażenia, Sielawę oczyścić, wypatroszyć. Ja nie obcinam głowy. Umyć. Osuszyć. Oprószyć solą. Obie mąki wymieszać. Rybę dokładnie obtaczać w mące. Przed położeniem ryby na patelnię strząsnąć nadmiar mąki. Ryby kłaść na rozgrzany tłuszcz (masło z olejem(...)smażyć z obu stron na rumiano. Uważać, aby nie przesmażyć ryby. Aby sprawdzić czy ryba jest usmażona, należy metalową wykałaczką nakłuć rybę do środka, jeżeli po 10 sekundach metal będzie ciepły/gorący oznacza, że ryba jest gotowa
królestwo garówNajlepsza pieczona dorada. Serio – to jest najlepszą pieczona dorada jaką zjesz. Dajemy na to gwarancję. Jeśli z tego przepisu nie wyjdzie ci najlepsza pieczona dorada to zwracamy kasę za ryby. Czas : 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Dorada jest tak pyszną rybą, że naprawdę szkodą ją popsuć jakimś kiepskim przepisem. Dlatego skorzystać z receptury sprawdzonej, która daje(...)wyszła super. Przepis pochodzi z bloga realgreekrecipes.com i jak sama nazwa wskazuje jest to przepis grecki. Grecy nazywają tak upieczoną doradę tsipoura i jest to jedna z najbardziej aromatycznych ryb. Tajemnica sukcesu tkwi w sposobie spakowania dorady do pieczenia. Trzeba ją najpierw zwinąć szczelnie w papier do pieczenia, zawijając brzegi na zakładkę, tak jak robi się to lepiąc np. pierogi
Niedzielny kucharzCzas czytania: 2 min Paluszki rybne z dorsza to świetny pomysł na obiad, szczególnie dla dzieci. Ryba podana klasycznie lub w formie filetów nie zawsze zachęca dzieci do zjedzenia ich. Dorsz idealnie nadaje się na paluszki, mięso jest jędrne i zwarte, a panierka przygotowana z kaszy manny daję chrupiącą skórkę. Paluszki rybne kupowane w sklepach to koszmar! Najczęściej(...)jakiejś mielonki rybnej, pełno tam konserwantów, wypełniaczy, polepszaczy! Co więcej, w najbardziej popularnych produktach na rynku, zawartość ryby w rybie jest znikoma, a w składzie paluszków z dorsza można znaleźć na przykład, mintaja… Biorąc to wszystko pod uwagę, można stwierdzić, że najlepsze paluszki rybne przygotujemy w domu! Paluszki proponuje podać z dipem jogurtowo – ogórkowym lub majonezem
SprawdzonaKuchnia.plMagda Delikatna i soczysta w smaku ryba lubi kwaśne dodatki – ten przepis idealnie do pokazuje. Połączenie smaku ryby ze słodko-kwaśnymi pomidorkami i sosem na bazie białego wina, kaparów i czosnku to poezja smaków. Ryba siąknie złakniona każdy smak, a my z każdym kęsem przenosimy się do małej knajpki w jakimś śródziemnomorskim kurorcie. Dajcie się rozpieścić tym przepisem, wypróbujcie koniecznie(...)ząbki czosnku sól i pieprz do smaku skórka otarta z połowy cytryny pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie olej do smażenia Przygotowujemy rybę – myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Odkładamy. Cebulę siekamy w piórka. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek
Smaczna StronaSmażona flądra po francusku to nasza ulubiona forma przygotowania ryby, którym nie mogłam się z Wami nie podzielić. Przepis jest klasykiem kuchni francuskiej, niezwykle prostym i szybkim do przygotowania. Klarowane masło, sok z cytryny i świeża natka pietruszki podkreślają delikatny smak ryby, nadając jej niepowtarzalnego aromatu. Ryba po usmażeniu jest soczysta, maślana, rozpływająca się w ustach. Polecam serdecznie(...)mleka sok z 1 cytryny 2-3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki s ó l, biały pieprz m ą ka do obtoczenia ryby masło klarowane do smażenia **** INGREDIENTI (4 porzioni) 800 g di filetti di platessa 200 ml di latte succo di 1 limone 2-3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente farina sale e pepe bianco burro chiarificato
La grande e la piccola cuocaZupa rybna w kociołku Zupę rybną według tego przepisu możemy przygotować nad ogniskiem w kociołku, jak i również w domu, w garnku. Wybór gatunków ryb i owoców morza też jest dowolna. Wszystko zależy od dostępności w naszych pobliskich sklepach Ważne jednak jest, aby były to ryby morskie, gdyż to one nadają zupie intensywnego rybnego smaku i aromatu. Kolendrę możemy zastąpić(...)pietruszką… ale wtedy to już inna zupa Składniki 1kg pokrojonej w kawałki filetowanej ryby (łosoś, dorsz, halibut) 200g krewetek 200g kalmarów (krążków) 2 papryki – czerwona i zielona pokrojone w paski 4 średnie cebule, posiekane w piórka 6 sztuk ząbków czosnku, zmiażdżonych i posiekanych 50ml oliwy 500g ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę 400ml białego wytrawnego wina 1l wody
Tajemnice Smakuspróbować. Dla mnie najlepszy jest pieczony. Dodałam tez cebulkę czerwoną, paprykę. Można jeszcze wrzucić ząbki czosnku w łupinach. O nich akurat zapomniałam. Po upieczeniu taki czosnek jest jak masełko. ryba marynata: 2 pstrągi 2 cebule sól, pieprz, przyprawa do ryb 1 łyżeczka majeranku 1 cytryna 2 łyżeczki masła warzywa: 1 bakłażan 1 batat 1 korzeń pietruszki 1 papryka czerwona(...)cebula czerwona 1/2 papryczki chili sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone 7 łyżek oleju rzepakowego Ryba marynata: Pstrągi myję, osuszam i nacinam w kilku miejscach. Nacieram majerankiem, solą, pierzem, przyprawą do ryb na zewnątrz i w środku. Cebulę kroję w piórka część wkładam w środek każdej ryby, resztą obkładam rybę na wierzchu. Odstawiam
wesoła kuchniaPieczony szczupak jest danie dość wymagającym, ale praca warta jest końcowego efektu. Ryba ładnie wygląda i wyśmienicie smakuje. Faszerowany i pieczony szczupak jest daniem, które od kilku lat regularnie gości na naszym wigilijnym stole. Polecamy wam nasz sprawdzony przepis na to smakowite i piękne danie. Składniki: Szczupak świeży, patroszony 1 bułka kajzerka 1 szklanka mleka 2 jajka 4 łyżki masła(...)łyżki drobno posiekanego koperku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij skrzela. Połóż rybę na plecach, rozetnij ostrożnie nożem skórę od strony brzucha, podzielając ją od mięsa. Przecięcie nie musi być duże, tyle żeby w przecięcie włożyć palec lub dwa. Zacznij oddzielać skórę od mięsa właśnie przy pomocy rąk. Wsuń palce
Niedzielny kucharzsmakuje i bije na głowę karpia jeśli chodzi o wartości odżywcze. Królem wigilijnego stołu jest karp, ale niepozorna pieczona makrela łatwo mogłaby go zdetronizować, gdyby porównać właściwości zdrowotne obydwu ryb. Bo makrela to samo zdrowie. Jest bogata w kwasy Omega3, wspierające pracę mózgu i układu nerwowego – zawierają je wszystkie ryby, jednak, dla przykładu, w jednym filecie makreli jest tyle kwasów(...)jest 300 proc. dziennego zapotrzebowania. Trzeba czegoś więcej? Już chyba tylko dobrego przepisu na makrelę. Mamy taki: na pieczoną makrelę. Pieczona makrela Makrela jest jedną z najczęściej ryb kupowanych w sklepach, ale zazwyczaj w wersji wędzonej. Jest to ryba o dość tłustym mięsie, które doskonale nadaje się do wędzenia, bo nie wysycha poddawane obróbce cieplnej. Jedni za nią przepadają inni
Niedzielny kucharzKrokiety rybne pachnące przyprawami Wschodu. Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie Czas : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 Krokiety rybne inaczej Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno(...)ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy
Niedzielny kucharzZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance
Niedzielny kucharzZapiekanka z kremowym nadzieniem z dwóch rodzajów ryb: wędzonej i świeżej, uduszonych w cydrowym sosie, przykrytych warstwą zielonego groszku i kalafiorowego pure. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być(...)mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan, oscypek, bursztyn) Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance
Niedzielny kucharzKrokiety rybne pachnące przyprawami Wschodu. Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie Czas : 30 minut Poziom trudności : łatwe Liczba porcji: 2 Krokiety rybne inaczej Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno(...)ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe. Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy
Niedzielny kucharz