Ryby w zalewie octowej są bardzo smaczne. Najlepsze po kilku dniach, gdy ryba przejdzie smakiem. Świetnie się sprawdzi jako przystawka na karnawałowym stole. Robi się ją dość szybko, kwestia posmażenia ryb. W taki sposób możemy przygotować każdą rybkę, również filety. Składniki: węgorz ok 2 kg 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 łyżka soli 5 łyżek cukru 5 ziarenek(...)ziela ang 3 listki laurowe mąka do panierowania ryby olej do smażenia Wykonanie: Węgorza skrobiemy, patroszymy, myjemy. Rybę kroimy na dzwonka, po czym solimy od środka i zewnątrz. Każdy kawałek ryby panierujemy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Posmażoną rybę układamy w dużym pojemniku. Wrzucamy listki i ziele, Wodę zagotowujemy z octem, cukrem
Z Majeczką w kuchniusunięciu kromek chleba po 5-7 dniach od nastawienia, choć nie jest to konieczne, o czym przekonałem się przygotowując zeszłoroczny zakwas. 3. Ryby (2 tygodnie przed wigilią) W moim wigilijnym menu goszczą zawsze trzy ryby: Karp po żydowsku , Sandacz w galarecie i Śledź w sosie musztardowym . Ich przygotowanie(...)odpowiedniemu przyrządzeniu możemy zachować ich pełny smak i aromat. Filetujemy jedynie sandacza i karpia. Jeśli nie czujemy się pewnie w filetowaniu, możemy kupić już wyfiletowane ryby. Filety wystarczy przed zamrożeniem zamoczyć na około godzinę w mieszance soku z cytryny, soli i pieprzu. Śledzie musimy jedynie wstawić do wody około
kuron.com.plDziś oprócz przepisu, trochę o inspiracjach na rybne dania. Często mnie pytacie skąd biorę pomysły na posiłki z rybą w roli głównej. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że z głowy, bo wzoruję się na wielu szefach kuchni. Pomijając warsztaty, podczas których uczę się przyrządzania różnych potraw, przeglądam gazety, czytam internety i kupuję książki. Kto u mnie był, ten wie, że mam dużo(...)dania, jak to: Kalmary. Wiem, że nie wygląda to na kalmary, ale jednak W zeszłym tygodniu moja biblioteczka poszerzyła się o kolejną pozycję. Polska Grupa Rybna wydała książkę kucharską „RYBY NA POLSKIM STOLE”. To ponad 250 kolorowych stron, przepisów, porad kulinarnych oraz ciekawostek o rybach. Książka zawiera 80 autorskich przepisów Szefa Kuchni Krzysztofa Wronki – Doradcy Kulinarnego Polskiej Grupy
DietologRyba o delikatnie piwnym smaku z pewnością wielu z Was się spodoba. Ciasto świetne zastępuje tradycyjną panierkę i nie wymaga dużych przygotowań. Czas trwania: 30 min Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 3 filety rybne 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki mąki kukurydzianej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko szczypta sody oczyszczonej 8 łyżek mleka(...)łyżek piwa szczypta soli, pieprzu i czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Do przygotowania ciasta potrzebne są 2 naczynia; miska i wysoki garnek. W misce wymieszać suche produkty (mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną). Do wysokiego naczynia wbić jajko, wleć mleko i zmiksować
KuchniaWeDwoje.plsię z mniejszego lub większego dodatku śmietany – powiedzmy, że słodkiej i dosyć gęstej. Dobrą i bardzo popularną bazą dla tej zupy jest karp, ale mogą to być również inne ryby. Byleby tylko nie miały zbyt wiele ości (poniżej wyjaśniamy czemu). To raczej typowe cechy białej „wigilijnej” zupy, ale teraz kilka słów o tym, co wyróżnia nasz przepis. Przede wszystkim zawiera(...)niej wówczas sok, który możemy potem wykorzystać do zupy. Naprawdę wiele osób właśnie tak robi. Kolejną rzeczą o jakiej warto wspomnieć jest to, że w zupie pozostawiamy zarówno rybę (wprawdzie pokawałkowaną, ale dlatego też powinna mieć możliwie najmniej ości) jak i dużą część warzyw. To ważne nie tylko dla smaku. Taka zupa nie wymaga bowiem do podania żadnych innych dodatków
Kulinarna Pokusasmażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby 10 dkg kiszonej kapusty(...)pieczarek lub grzybów 2 cebule 3 szt. ząbku czosnku masło sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżka świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania Wykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej
Podróż w kulinariaCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną lub w całości, do samodzielnego podziału. A to jest dobry sposób na to jak wykorzystać filety głęboko mrożone, z grubą warstwą lodu na wierzchu, nie niszcząc struktury i smaku ryby. To curry znalazłam(...)nasze kubki smakowe – tamto było trochę zbyt byle jakie i mdłe, aromatycznie bezbarwne. U mnie jest więcej przypraw, kokosowe mleko i odrobina ostrości, która świetnie współgra z białym mięsem ryby nie zabijając i nie tłumiąc jednocześnie jego smaku. Szykujemy sobie duży rondel z grubym dnem i po kolei wszystkie składniki które będą w nim lądować. Filety rybne wkładamy w lodzie
Karo in the KitchenSurówka do ryby smażonej lub pieczonej to kolejna moja propozycja na surówki, czyli pyszne, kolorowe dodatki obiadowe. Tym razem ta surówka była dodatkiem do smażonej miruny. Ryby wyśmienicie smakują z surówkami na bazie kiszonej kapusty, a dodatki do nich można zmieniać według swoich upodobań. Kilka dni temu polecałam pyszną surówkę obiadową . również z kiszonej kapusty. Przepis na podobną surówkę(...)ryb z kiszonej kapusty znajdziecie tutaj. , gdzie była dodatkiem do ryby z patelni (mintaja). Polecam też przepis na tradycyjna surówkę z kiszonej kapusty. A poza tym kiszoną kapustę uwielbiam jeść bez niczego, czasami kupuję pół kilo i zjadam ją na raz lub dwa razy, bo mi bardzo smakuje i do tego jest zdrowa. Jak zrobić surówkę do ryby? Przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNajprostsze, najbardziej klasyczne danie francuskiej kuchni. Czy to najbardziej elegancki sposób a podanie ryby? Na pewno jeden z kilku. Prostota takiego podania ryby podkreśla tylko jej świeżość i smak użytych produktów. Kilka składników, 10 minut przygotowania, łącznie z naszykowaniem ziemniaków jakieś 40 minut gotowania – obiad gotowy! Jeśli nie czytaliście „My life in Paris” Julii Child, może oglądaliście film „Julie(...)francuskiej restauracji w Rouen. Zamawiają wiele pyszności, a jedną z rekomendacji kelnera jest właśnie ‘sole meunière’ która po spróbowaniu zostawia Julię prawie oniemiałą. Najbardziej klasycznym dodatkiem do tak przygotowanej ryby są gotowane ziemniaki, prosto z osolonej wody, bez żadnych innych dodatków. Frytki będą za tłuste i za ciężkie, zabiją delikatny smak potrawy. Bagietka pszenna też będzie dobrą opcją – niczego więcej
Karo in the KitchenJednym z moich noworocznych postanowień jest jedzenie większej ilości ryb. Dlatego też pierwszy wpis, jaki pojawia się na blogu w nowym roku to przepis na rybę, a dokładniej na mintaja :) Przepis jest łatwy, nie wymaga dużego nakładu pracy, nie jest czasochłonny i nie zawiera wyszukanych składników. Zapewniem Was, że ryba przygotowana w ten sposób smakuje dużo lepiej niż wygląda ;) Składniki(...)papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
Zawsze głodna!Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę z rybą, pieczarkami i selerem jest bardzo smaczna, polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych (dorsza, morszczuka lub mintaja) 500 g korzenia selera 500 g pieczarek 3 pomidory (około 400 g) 1 cebula (około 120 g) 150 g sera żółtego 1 łyżka usiekanej natki pietruszki sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżeczka(...)tymianku sól, pieprz mąka do obtoczenia ryby przed smażeniem olej do smażenia Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka z pieczarkami i rybą https://www.youtube.com/watch?v=dolw6B-qXBw Przygotowanie: Umyty i osuszony filet z ryby kroję na mniejsze kawałki około 10 centymetrowe . Następnie skrapiam rybę sokiem z cytryny, oprószam solą i pieprzem. Filety przewracam na drugą stronę i również skrapiam sokiem z cytryny
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Przepis na pyszną rybę po grecku jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna idealnie nadaje się na święta i nie tylko. Może komuś przepis się spodoba i wypróbuje. Będziemy potrzebować: 500 g filetów rybnych rozmrożonych (miruna, morszczuk, mintaj itp.) kilka łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia na sos: 2 marchewki (około 160 g) 1 pietruszka (około(...)szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i selera oczyszczam i myję. Następnie ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz
Uwaga Babcia GotujeUgotowanie zupy rybnej wymaga zwykle nieco cierpliwości. Nawet jeśli nie wymaga ona od nas wiele konkretnej pracy, to samo ugotowanie wywaru na rybie może zająć trochę czasu. Do takich tradycyjnych rozwiązań na pewno wrócimy, tymczasem jednak proponujemy coś dla niecierpliwych. Dla niektórych zupa rybna na warzywnym bulionie z kostki może zakrawać na coś niegodnego, ale zapewniamy, że patrząc na efekt(...)łososia, ale naszym zdaniem takie połączenie smakuje naprawdę dobrze. Warto tylko pamiętać, że mintaj musi się gotować odrobinę dłużej, dlatego kroimy go nieco drobniej niż łososia. Niezależnie jednak jaką rybę lub ryby wybierzemy, dobrze aby ich mięso nie było podatne na rozpadanie się podczas nawet krótkiego gotowania jak również na etapie krojenia w stanie surowym. Z tego punktu widzenia mintaj
Kulinarna PokusaRyby mają bardzo dużo zalet, o czym słyszał pewnie niemal każdy. Są zdrowe - mają dużą ilość łatwostrawnego białka, minerałów, witamin (w tym wit.D) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niektórzy twierdzą, że ryby wcale zdrowe nie są bo mają dużą ilość metali ciężkich. Argument ten nie jest całkowicie prawdziwy. W tej chwili większość ryb dostępnych na rynku to ryby hodowlane, więc metali(...)ciężkich jest zdecydowanie mniej. Dobra hodowla daje też dobre ryby. Polecam hodowle polskie (zdecydowanie odradzam ryby sprowadzane z Azji),które spełniają wysokie normy jakości. Pstrągi, które są dzisiaj głównym elementem przepisu to ryby mające wysokie wymagania środowiskowe, by żyć potrzebują bardzo czystej wody i dobrego pokarmu (byłam w hodowli pstrąga, widziałam, polecam:)). Lubię ryby nie tylko dlatego, że są zdrowe
pyszne zdrowościDogfish, to ryba z rodziny rekinowatych. Nazwa jest bardzo myląca, bo z psami nie ma raczej nic wspólnego. Ponoć wywodzi się stąd , że „obranie, a raczej obdarcie tej ryby ze skóry to istna udręka”. Pomijając to, trzeba stwierdzić, że dobrze przygotowany dogfish zrekompensuje nam te wszystkie trudności. Składniki: - dogfish (miałam niewiele, na próbę) Marynata: - oliwa - sok z cytryny - sól(...)lodówki na ok. 6 godzin. Rybę lekko osuszamy, oprószamy tymiankiem, panierujemy w mące (jej nadmiar otrzepujemy) i smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oliwy (dodatek oliwy powoduje, że masło się nie pali). Smażymy na rumiano z obu stron. Dogfish z patelni, to był mój debiut kulinarny. Różne opinie słyszałam na temat tej ryby. Dlatego przyznam, że nie spodziewałam się
mojewypiekiinietylko