rosół - 7627 przepisów (strona:164/509)

Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami 365

ząbki majeranek: 1 łyżka ziołowy pieprz: 1 łyżeczka kminek mielony: 1/3 łyżeczki czarny pieprz: 1/2 łyżeczki sól: 1 łyżeczka tymianek suszony: 1 łyżeczka chrzan: 1 łyżka woda lub rosół: 400 ml odrobina oleju do smażenia Patelnia chłopska z kapustą i ziemniakami Przepis: Kiełbasę kroimy w plasterki, a obrane ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Podobnie paprykę. Kapustę dość grubo szatkujemy. Cebulę(...)kroimy w piórka. Do wody lub rosołu dodajemy wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kiełbasę. Po ok. 5 minutach dodajemy cebulę, paprykę i ziemniaki. Kilka minut razem smażymy. Następnie dodajemy kapustę i zalewamy mieszanką przypraw. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, od czasu do czasu mieszając

Kuchnia Na Wypasie
Kapuśniak z kiszonej kapusty 108

przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole , a wiosną na naszych talerzach pojawia się pyszny kapuśniak z młodej kapusty . W żadnej z tych wersji zupa nie jest zbyt czasochłonna. Kapuśniaku warto przygotować więcej. Możemy przełożyć(...)więcej, my po prostu zwyczajnie kapuśniak bardzo lubimy. Każdy z nas jest zapewne przyzwyczajony do konkretnej wersji kapuśniaku i nie lubi na talerzu wielkich zmian ;). Na wędzonce, na rosole, na żeberkach oraz w wersji wegetariańskiej kapuśniak z kiszonej kapusty to zawsze godny uwagi pomysł na pyszny obiad. Przepisy na kapuśniak z kiszonej kapusty często się od siebie delikatnie różnią. Podsmaża

Kuchnia Na Wypasie
Pasztet z kaczki 72

łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. 2. Po ugotowaniu mięso wyjmujemy z rosołu, rosołem zalewamy bułkę i moczymy. Mięso oraz bułkę mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. 3. Po zmieleniu do mięsa wbijamy jajka, doprawiamy majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą

Kulinarna Chwila
SAŁATKA ZIEMNIACZNA 129

Cześć i czołem, kluski z rosołem :-) Dziś niedziela a ja jestem w pracy, więc nie będzie rosołu. Wczoraj zmajstrowałam sobie szybką, bardzo smaczną i dosyć treściwą sałatkę, a to za sprawą kartofli. Zima jest, mróz jest, wiec trzeba jeść dużo kalorii, żeby nie zamarznąć 😋😋😋. Słuchajcie, bez wstydu można takową potrawę wykorzystać dla gości. Podobno  jest ona pochodzenia niemieckiego

pieprzny smaczek
Sałatka z makaronem z zupek chińskich 64

Sałatka z makaronem z zupek chińskich to idealna propozycja na lekką przekąskę imprezową lub pyszną kolację. Składniki 3 paczki zupek vifon rosół 3 ogórki kiszone 3 ogórki gruntowe pół kostki żółtego sera szynka około 15 plastrów pół puszki kukurydzy 1 papryka 3 pomidory szczypiorek majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pokroić wszystko w kostkę dodać 3 paczki zupek vifon rosół

Wasze Przepisy
Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka 110

Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g czerstwego chleba pszenno-żytniego 50 g masła 1 średniej wielkości cebula 1 ząbek czosnku 1250 ml rosołu sól kminek 125 ml kwaśnej śmietany 1 żółtko szczypiorek Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle, rumieniąc na złoty kolor. Dodajemy posiekany czosnek, kminek oraz pokrojony w kostkę(...)chleb. Dolewamy gorący rosół i gotujemy kilka minut, rozbijając trzepaczką lub widelcem chleb. Następnie śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.   Zupę podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem. Zupa chlebowa – kuchnia podkarpacka   Więcej podkarpackich regionalnych zup w zakładce KUCHNIA PODKAPRACKA Zapraszam

Trzeci talerz
Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika 96

sól i pieprz do smaku smalec domowy do smażenia Sos grzybowy: suszone grzyby: 50 g cebula: 1 szt. masło: 2 łyżki śmietana 30 %: 200 ml woda lub rosół: ok. 1,2 l mąka pszenna: 2 łyżki majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku Kotlety mielone w sosie grzybowym Przygotowanie: Jak zrobić sos z grzybów suszonych? Grzyby zalewamy dzień wcześniej(...)chwilę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem podsmażamy. Podlewamy wodą z moczenia grzybów i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut. Do grzybów dodajemy wodę lub rosół, majeranek, śmietanę oraz sól i pieprz. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, zagęszczamy sos i chwilę razem gotujemy. Ilość śmietany oraz ilość wody z grzybów dodanej do sosu

Kuchnia Na Wypasie
Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem 76

papryczki. Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 pojedyncza pierś z kurczaka – 380 g ½ większego batata – 320 g 70 g czerwonej soczewicy 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka oliwy 1 nieduża cebula 3 małe ząbki czosnku 70 ml szklanki śmietanki 30% ½ płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonej kolendry oraz oregano większa szczypta kurkumy i ostrej(...)lekko średnim ogniu przez 3-5 minuty. Dodaj suchą czerwoną soczewicę. Możesz ją uprzednio opłukać na sitku zimną wodą. Smaż wszystko razem minutę. Następnie wlej bulion lub aromatyczny rosół, dodaj przyprawy, zagotuj. Kolendry możesz użyć w ziarenkach, wystarczy ją zmielić np. w moździerzu. Gotuj 5 minut, następnie wrzuć kawałki kurczaka. Zmniejsz moc palnika i gotuj na lekkim ogniu przez

Zasmakuj Kuchni
BIGOS Z KIEŁBASĄ 78

kiełbasą, kapustą kiszoną, grzybami i ziemniakami.         Tradycyjny przepis na domowy  bigos z kiełbasą  z kiszonej kapusty, z pachnącymi grzybami i jałowcem, ugotowany na rosole z mięsa i warzyw.  Bigos domowy doprawiony majerankiem, tymiankiem i kminkiem, dzięki czemu ma wykwintny i niezwykły smak oraz aromat. Bigos jest na koniec zapiekany - zapewniam, że ten bigos(...)soku (jeżeli zbyt kwaśna można opłukać gorącą wodą), pokroić Cebulę i czosnek posiekać Namoczone wcześniej grzybki suszone pokroić Krok 2. Kapustę włożyć do większego garnka, wlać wodę (może być rosół), dodać grzybki suszone, liście laurowe, ziarenka jałowca, kminek, tymianek i majeranek - odparowywać, aż kapusta będzie miękka. W tym czasie rozpuścić smalec ze skwarkami na patelni. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę

Moja Książka Kucharska
Pasztet drobiowo-wieprzowy 116

MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 16g/kg -pieprz czarny 3g/kg -ziele angielskie 1g/kg -gałka muszkatołowa 1g/kg -cebula 3 sztuki średniej wielkości  -olej z pestek winogron lub inny  -rosół z gotowania podgardla /ilość taka aby masa pasztetowa była dość luźna, pasztet ma być smarowny . -słoiki, puszki 300 g WYKONANIE  Do garnka wlewamy tyle wody aby nasz surowiec mięsny(...)trzy razy. Można też skorzystać z blendera. Po zmieleniu składników zabieramy się za przyprawianie. Podczas mieszania musimy ocenić gęstość naszego farszu i w razie potrzeby dolewamy rosołu. Masa mięsna ma być w miarę luźna pasztet ma być smarowny. Napełniamy słoiki puszki, na wierzch dajemy łyżeczkę oleju jadalnego ja dałem z pestek winogron. OBRÓBKA TERMICZNA  Puszki lub słoiki sterylizowałem

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików 95

obiad, ale także na niedzielne lub świąteczne danie. Udostępnij Polędwiczki wieprzowe w sosie z borowików – składniki 1 polędwiczka wieprzowa 250 g mrożonych borowików 1 duża cebula 500 ml rosołu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 owoce jałowca 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 szczypta chili sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Z polędwiczki usunąć(...)jałowiec, zeszklić. Wsypać zamrożone borowiki, smażyć pod przykryciem ok. 10 minut – kilka razy w tym czasie przemieszać. Zawartość patelni przełożyć do garnka z polędwiczkami. Do garnka wlać rosół, wsypać czerwoną paprykę oraz chili, dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 minut – aż mięso będzie miękkie. Potrawę doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Polędwiczki wieprzowe w sosie

niecodziennikpary
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 76

ostatnim gotowaniu rosołu zastanawiałam się do czego tym razem wykorzystać nadmiar mięsa. Otworzyłam lodówkę... ciasto francuskie, pieczarki. Więc postanowiłam przygotować ślimaczki z ciasta francuskiego z mięsem, pieczarkami i odrobiną sera :) Wyszło pysznie, uwielbiam takie szybkie przekąski coś z niczego.  Składniki: * 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego * 3 ugotowane uda z kurczaka (wykorzystałam mięso z rosołu) * 300 g pieczarek * sól

Zrób to smacznie
Potrawka z kurczakiem i pieczarkami 65

Pyszna, w miarę lekka potrawa. Po zjedzeniu jej nie czułam się jak fokaczia (foka znaczy). Składniki: 2 ugotowane podudzia z kurczaka 250 g pieczarek 1 gałązka rozmarynu 2 szklanki rosołu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3-4 porcje) Pieczarki myjemy, kroimy(...)mniejsze kawałki, smażymy na oleju do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy listki rozmarynu. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy zimny rosół, znowu dokładnie mieszamy, zagotowujemy. Do sosu wrzucamy pieczarki, mięso z podudzi, sok z cytryny, śmietanę, cukier, sól i świeżo mielony pieprz, chwilę gotujemy. My potrawkę jedliśmy z ryżem i mizerią. Artykuł Potrawka z kurczakiem

Kardamonovy
Kasza jaglana z gotowanym kurczakiem i melonem 63

Ostatnio znowu zrobiłam rosół na kurczaku zagrodowym. I jak to zawsze bywa, trzeba było jakoś wykorzystać ugotowane mięso. Melon się do mnie uśmiechał, kasza jaglana, którą mamy w nadmiarze, także. Szast prast i mamy idealny obiad między innymi do pracy.  Składniki: 1 pierś z rosołu (można użyć innej części kurczaka) 1 grubszy plaster melona pół szklanki suchej kaszy jaglanej

Kardamonovy
Sałatka z gotowanego kurczaka, pora i rodzynek 67

Rzadko robię rosół mięsny. Jakość drobiu w sklepach jest porażająca, nie widzę potrzeby kupowania go. Ale, ale… ostatnio udało mi się dostać ptaszysko z wolnego wybiegu, więc postanowiłam jednak coś z niego wyczarować. Rosół, wiadomo. Z piersi – sałatka, z resztek – pasztet. Miałam też ochotę na połączenie selera naciowego i rodzynek. Tak powstała sałatka z kurczaka, selera, pora

Kardamonovy