rosół - 7682 przepisów (strona:166/513)

w sosie koperkowym piersi kuczaka... 167

piersi kurczaka 1 podwójna duża, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 8 łyżek,    VEGETA NATUR z curry "zobacz TUTAJ" 2 łyżki, koperek świeży 2 pęczki, wywar z rosołu 1/2 litra lub woda i kostka rosołowa, pieprz mielony, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki ziemniaki ugotowane 1 kg marchew karotka 3/4 kg, masło(...)duży wybór przypraw "zobacz TUTAJ" i zrumienić na złoto z każdej strony, odkładać na talerz. Do tłuszczu po piersiach wsypać posiekany koperek, podsmażać z 1 minutę, wlać wywar z rosołu, włożyć piersi i dusić z 20 minut. Śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do wywaru, wsypać pieprz mielony, mieszać do zagęszczenia sosu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuc tłuczkiem

W Mojej Kuchni Lubię
War z komperami - kuchnia podkarpacka 160

Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydaje przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpaci „ProCarpathia”. War z komperami – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 kości jagnięce warzywa jak do rosołu (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula) 1-2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego szczypta majeranku, 3 ząbki czosnku około 500 ml soku z kiszonej kapusty sól, pieprz Kości(...)baranie lub jagnięce zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem obranych jarzyn, liści laurowych i ziela angielskiego aż do powstania esencjonalnego rosołu. Przecedzamy. Do waru dodajemy sok z kiszonej kapusty w proporcjach: na 1 l wywaru – 500 ml l soku spod kapusty. Dodajemy też drobno posiekany czosnek oraz starty majeranek. Zagotowujemy. War podajemy z komperami, czyli gotowanymi ziemniakami

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa 139

Zupa pomidorowa to jedna z szybszych zup, jeśli robi się ją na rosole, który już był wcześniej ugotowany. Tak wiec jeśli robimy zupę pomidorową na rosole z niedzieli, to jej wykonanie zajmie nam nawet mniej niż 10 minut. Poniżej znajdziecie właśnie p The post Zupa pomidorowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zupa szczawiowo- ziemniaczana 118

ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was. Zupa szczawiowo-ziemniaczana - 2 litry rosołu - 8 dużych ziemniaków -300g szczawiu - 2 marchewki - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - 50 ml śmietany - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z marchewką. Zalewamy(...)rosołem i gotujemy do miękkości. Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy. Śmietanę mieszamy z mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku

Kuchnia Pełna Emocji
Zupa pomidorowo- cebulowa 142

właśnie ją dodałam do zupy i powiem Wam, że jest pyszna- chyba lepsza od zwykłej pomidorówki. Jeśli chcecie dowodu to proponuję wyprobować przepis :) Zupa pomidorowo-cebulowa - 2 litry rosołu drobiowego - 2 puszki pomidorów krojonych ( 800g) - 1 kg cebuli - 50ml koniaku - 1 łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cząber suszony,  bazylia do smaku - 3 ząbki czosnku Rosół podgrzewamy i dodajemy

Kuchnia Pełna Emocji
Krupnik warszawski ze szczawiem 130

mogłam sobie pozwolić na popełnienie tego przepisu. Receptura wydaje się być zwykłym krupnikiem ale dodatek szczawiu nadaje tej zupce unikalnego charakteru. Krupnik warszawski ze szczawiem - 1,5-2 l rosołu - 150 g kaszy jęczmiennej - 6-7 ziemniaków - garść szczawiu ( świeżego) - 2 marchewki - por ( biała część) Rosół zagotowujemy i wrzucamy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę.  Kaszę płuczemy

Kuchnia Pełna Emocji
Sałatka ziemniaczana teściowej 142

znajomymi. Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej sałatki jarzynowej – z tym, że jest bez jajek, za to z czerwoną fasolą. Sałatka jest świetnym sposobem na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu. https://youtu.be/w5aAjYizHe8 Składniki na sałatkę ziemniaczaną teściowej: 5 ziemniaków średniej wielkości (około 0,5 kg) 3 marchewki (250 g) kawałek selera, 2 pietruszki (razem 200 g) puszka czerwonej fasoli(...)łyżki majonezu 2 łyżki śmietany łyżeczka ostrej musztardy sól, pieprz   Przygotowanie Ziemniaki gotujemy do miękkości w mundurkach. Marchewki, selera i pietruszki również gotujemy (ja miałam warzywa z rosołu). Czekamy, aż warzywa przestygną. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość grubą kostkę. Marchewki, selera i pietruszki również kroimy w kostkę, ale drobną. Fasolę odsączamy z zalewy. Ogórki i cebulę kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa buraczkowa 161

dużo wartości odżywczych, więc warto je uwzględniać w swojej diecie. Zupę przygotowałam na bazie bulionu mięsnego, jednak możecie ją również przygotowywać na bulionie warzywnym. Buraczkową możecie zrobić także z rosołu, który Wam pozostał – wystarczy w poniższym przepisie pominąć etap przygotowywania bulionu, dodać buraczki, ziemniaki, pokroić marchewkę z rosołu oraz zaprawić całość śmietaną. Mam nadzieję, że ta prosta zupa

Kuchnia Bazylii
Pierogi z mięsem z pieczarkami 135

niedzielę w wielu polskich domach gotowany jest rosół, a później pytanie co zrobić z mięsem z tego rosołu. Najłatwiej zrobić po prostu pierogi z mięsem , pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , różnego rodzaju paszteciki , pierogi ruskie , pasztet z makaronu włoskiego i wiele innych. Dzisiaj proponuję pierogi z mięsa z pieczarkami. nadzienie: 450 g mięsa wołowego gotowanego, 2 cebule

królestwo garów
Karkówka wolno pieczona 192

WOLNO PIECZONA KARKÓWKA Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 kostka bulionowa Vegeta Natur (rosół drobiowy lub warzywna) 250 ml gorącej wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Przygotowanie: Karkówkę nacieramy solą, pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy przyprawą Vegeta Natur do grilla. Karkówkę(...)przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby przeszła przyprawami.  Kostkę bulionową Vegeta Natur (ja użyłam rosołu drobiowego, ale może to być też bulion warzywny) rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Karczek wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut ( w tym czasie trzeba go obrócić na drogą stronę). Po 20 minutach

Bon appetit mon amie
Pierogi tureckie 152

mięsem mielonym należą do najbardziej znanych tureckich dań. Małe, bardzo smaczne pierożki podaje się zazwyczaj w sosie pomidorowym albo polane sosem jogurtowym, ale równie dobrze można je dodać do rosołu. Wielkością przypominają uszka.i wyśmienicie smakują w każdej z możliwych wersji. Pierożki manti  są bardzo proste do zrobienia, chociaż przepis wydaje się dość długi. Zazwyczaj robię podwójną porcję i zamrażam(...)także świetną przekąską na imprezę, wystarczy podgrzać przygotowane wcześniej pierożki i podać na stół. Na blogu Cztery Fajery znajdziecie też inne przepisy na pierogi samosa - pierogi z mięsem z rosołu - kuchnia indyjska pierożki samosa - wariant arabski z wołowiną pierogi z daktylami - kuchnia arabska indyjskie pierożki samosa - wersja wegetariańska farsz na pierogi i uszka najlepsze ciasto na pierogi  Pierogi tureckie

Cztery Fajery
30 PRZEPISÓW – PODSUMOWANIE KWIECIEŃ 2020 124

Podsumujmy kwiecień 2020 By przenieść się do przepisu – kliknij zdjęcie! PODSTAWOWA SAŁATKA JARZYNOWA PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) MASŁO ORZECHOWE Z PESTKAMI DYNI ROSÓŁ GRZYBOWY JAGLANE PLACKI Z JABŁKAMI GRZYBOWE NADZIENIE DO PIEROGÓW UBIJANA KAWA – DALGONA COFFEE JAGLANKA Z ODŻYWKĄ BIAŁKOWĄ ORKISZOWE KRAKERSY Z 4 SKŁADNIKÓW DOMOWE KRAKERSY Z SERKIEM I ŁOSOSIEM GRZYBY W GALARECIE PIEROŻKI Z ROSOŁEM

SandraFrej.com
Zapiekanka makaronowa na podstawie sałatki gyros 140

bardzo ją lubimy, z resztą jak większość Polaków. To chyba druga w kolejności ulubiona sałatka narodowa. Pierwsza to oczywiście sałatka jarzynowa . Kiedy najczęściej przyrządzacie sałatkę jarzynową? Ja po gotowaniu rosołu. To mój ulubiony sposób na to jak wykorzystać warzywa z rosołu . Sałatki gyros w każdym domu, na każdą ważną okazję Dokładnie tak jest. Salatka gyros to zaraz obok sałatki jarzynowej

MamaOskarka
Strogonoff z pieczarek 152

Składniki: 750g pieczarek 2 większe szalotki 3-4 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka gładkiej musztardy 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego sok z cytryny 200ml bulionu lub rosołu 100ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olwia i masło do smażenia Jak zrobić strogonoff z pieczarek? Masło z oliwą roztopić na dużej(...)cytryny.  Do pieczarek dodać musztardę i koncentrat pomidorowy. Smażyć przez kilka minut aż pieczarki zmiękną. Dodać przyprawy - słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz i wlać bulion (rosół). Zagotować i gotować przez kolejne kilka minut. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku i gotować jeszcze przez chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Strogonoff z pieczarek podawać z ryżem przybrany natką pietruszki

Codzienne Gotowanie