Niesamowity zapach , intensywny kolor i smak pieczonego kurczaka. Często wracam do tego przepisu. Idealny rosół na niedzielny obiad. 2 udka kurczaka, 2 skrzydełka mleko w proszku marchewka, pietruszka , kawałek selera 1 mała cebula sól. pieprz świeże oregano i majeranek Po umyciu i wysuszeniu mięsa, obsypujemy je mlekiem w proszku. Wstawiamy w blaszce do piekarnika (180-200 C) aż nabierze brązowego(...)koloru , podlewamy odrobiną wody. W zależności od tego jak bardzo podpieczemy mięso zmieni się nam kolor rosołu. Dzisiaj jest mniej podpieczone mięso stąd też kolor jest mniej intensywny. Nastawiamy wodę , gdy się zagotuje wkładamy upieczone mięso i pokrojone warzywa. Mięso gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu , pod koniec dodajemy świeże zioła, sól i pieprz. Z tej ilości miałam około
Smaczne mojesycąca paprykę faszerowaną kaszą jęczmienną i mięsem. Tym razem papryki nie piekłam, a udusiłam w wodzie. To taka alternatywa dla pieczonych papryk faszerowanych. Dodatkowo wykorzystałam mięso z rosołu, które świetnie się tu sprawdziło. Składniki: 6 zielonych papryk 650 g mięsa gotowanego(może być z rosołu) 200 g kaszy jęczmiennej 2 cebule 3 ząbki czosnku olej do smażenia
magiczna kuchnia Kasiroku przez Gminę Lubaczów. Zupa z kukurydzy – kuchnia podkarpacka Składniki: 3 kolby kukurydzy 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 litr rosołu lub wywaru warzywnego Kolby kukurydzy obieramy z ziaren. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i razem podsmażamy na maśle. Do cebuli dodajemy kukurydzę i całość podlewamy rosołem (wywarem). Gotujemy
Trzeci talerzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku pół łyżeczki imbiru mielonego pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Flaki przechowywane w chłodzie mogą zamienić się w galaretę – wystarczy podgrzać, by zupa wróciła do swojego płynnego stanu Do przygotowania zupy możesz samodzielnie zrobić mięsny wywar lub użyć rosołu z poprzedniego dnia. Do zrobienia wywaru można użyć dowolnej części kurczaka lub wołowiny z kością (drobiowe skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus, wołowy szponder, goleń, mostek) . Pomysły
Kulinarny S.O.S.Dzisiaj polecam krokiety z mięsem. Krokiety z mięsem Mamy problem jak wykorzystać mięso pozostałe z rosołu, można z nich przygotować krokiety. Proste w wykonaniu, a mięso z rosołu wykorzystane. Składniki na ok 12 naleśników : 1/4 litra mleka 350 g mąki 30ml oleju 2 jajka 1/4 litra gorącej wody (przegotowanej) Wykonanie Mleko, jajka i mąkę razem zmiksować, po dokładnym wymieszaniu
Pomysłowa kuchniaOstatnio były pierogi, więc dziś pora na kołduny podane z rosołem. Nadzienie inne niż tradycyjne ale jakie pyszne?! Zapraszam! Składniki na ciasto; 50 dag mąki pszennej 1 żółtko 3 łyżki oleju gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka) szczypta soli Mąką przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić żółtko, dodać olej, sól i powoli dolewając wodę zagniatać ciasto. Ma być(...)uszek, jednak nie zawijam na palcu, tylko na równo z pierożkiem tworząc jakby kwiat. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Podawać tradycyjnie z rosołem lub inna zupą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.należy zrobić wywar mięsny lub warzywny i wrzucić do niego pomidorowy dodatek (zwykle świeże pomidory, pomidory z puszki, koncentrat lub przecier pomidorowy) . Bardzo często do przygotowania wykorzystuje się rosół z poprzedniego dnia Zależnie od upodobań, pomidorowa bywa podawana z ryżem lub makaronem, ale można je zastąpić również tortellini, pulpecikami lub lanymi kluskami W poniższym przepisie śmietana jest opcjonalna – jeśli(...)jeszcze przez około 10 minut, a następnie zdejmij z ognia. Jeśli lubisz, zabiel zupę kwaśną lub słodką śmietaną. Do przygotowania pomidorówki możesz samodzielnie zrobić mięsny wywar lub użyć rosołu z poprzedniego dnia. Do przygotowania wywaru można użyć dowolnej części kurczaka (skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus) . Szumowiny (szumy, burzyny) to ścięte drobiny białka z gotowanych składników gromadzące się na powierzchni
Kulinarny S.O.S.Składniki: ciasto 500 g mąki 200 ml mleka 40 g drożdży 1 jajko 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli farsz 750 g mięsa gotowanego (z rosołu) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku olej do smażenia 1 łyżka oregano sól, pieprz dodatkowo jajko do posmarowania Wykonanie: Mleko podgrzewam, by było letnie. Do miski wrzucam rozkruszone drożdże(...)cebulę z czosnkiem. Do miski przekładam mięso, dodaję cebulę z czosnkiem, oregano i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Gdyby farsz, był za suchy dolać trochę rosołu. Po godzinie wyjmuję ciasto i dokładnie zagniatam. Dzielę na mniejsze kawałki i każdą rozwałkowuję, na grubość ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinam kółka za pomocą szklanki. Na każdy
magiczna kuchnia Kasicały rok - pieczarki i boczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl ugotowanej marchewki z groszkiem (niekoniecznie) 30 dag przerastanego boczku wędzonego sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)Dodaję do cebuli z boczkiem. Przykrywam pokrywką i duszę 10 min. Ugotowane ziemniaki tłukę niezbyt dokładnie, tak aby część pozostała w kawałkach. Zalewam 2 litrami rosołu, wkładam zawartość patelni. Gotuję jeszcze chwilkę. Doprawiam solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Porada Marchewkę z groszkiem dodałam, bo miałam ugotowana, ale nie jest to konieczne
Co w garnkach piszczyDodatek ziemniaków i grzanek sprawia, że można sobie nią pojeść i nie zaburczy ponownie w brzuchu po godzinie. Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle prosta. Często gdy zostaje nam rosół z poprzedniego dnia, właśnie taką zupę robimy (poza oczywiście pomidorową) z tego pozostałego bulionu. Jest to świetne rozwiązanie, aby nie wyrzucać wczorajszego rosołu a ponadto świetne urozmaicenie codziennej diety. (adsbygoogle
ProstePesto.plKurczak z ajwarem powstał u mnie spontanicznie, jako wynik tak zwanego czyszczenia lodówki z produktów, które trzeba było już zużyć. Miałam mięso z kurczaka z rosołu, kilka zwiędłych marchewek, cukinię która straciła jędrność i otwarty już jakiś czas temu słoik ajwaru. Postanowiłam zrobić taką potrawkę jednogarnkowa i podać z ryżem jaśminowym. Świetnie to ze sobą zagrało, pyszne wyszło! Postanowiłam pokazać(...)Międzynarodowy Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia bo to mój pomysł na wykorzystanie resztek jedzeniowych w duchu zasady Zero Waste . PRZEPIS KURCZAK Z AJWAREM Składniki: mięso z kurczaka z rosołu – u mnie 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 cukinia 1 ząbek czosnku sól pieprz łyżka masła łyżka oleju łyżka mąki 3 łyżki ajwaru Jak zrobić kurczak z ajwarem: Najpierw
Dorota Smakujeciepło, jak również w wersji letniej w upalny dzień 🙂 Składniki zupy z botwiny: (3-4 porcje) 500 g botwinki wraz z buraczkami * 2 l bulionu drobiowego (najlepszy domowej roboty – rosół) 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 200 ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki soku z cytryny * jeśli botwinka nie ma buraczków, to można dodać 1-2 średnie(...)kosteczkę, aby ugotowały się z resztą warzyw. Przygotowanie zupy z botwinki: Zupa z botwinki wymaga bulionu. Przygotuj zatem bulion, jeśli nie masz gotowego. Najlepszy jest bulion domowy, np. rosół. Sprawdzi się również domowy bulion warzywny ( przepis znajdziesz tutaj ). W ostateczności przygotuj bulion z kostki (najlepiej z kostki ekologicznej), wg opisu na opakowaniu. Polecam jednak zmniejszenie o połowę ilości kostek
Moja Delicjamożemy podać kilka użytecznych wskazówek. Po pierwsze, krupnik można przyrządzić bazując zarówno na ugotowanym “na szybko” w tym samym garnku bulionie, jak też np. wykorzystać wcześniej ugotowany rosół . Nietrudno się przy tym domyślić, że wolno gotowany wywar – bulion lub rosół – nada zupie większego bogactwa smaków i aromatów. Po drugie, nawet jeśli gotujemy bulion bezpośrednio na potrzeby
Kulinarna PokusaNaszło mnie na zupę krem. Jako, że zostało mi trochę rosołu i warzywa z niego postanowiłam zrobić na szybko zupę. Dodałam cukinię, cebulę, usmażyłam grzanki i miałam super zupę. Mało pracy, nic się nie marnuje i smacznie a co ważne mało kalorii. A więc zdrowo a to ważne. zupa krem z cukinii i warzyw z rosołu
Ewa w kuchni