marchewki - 1 korzeń pietruszki - kawałek 10cm białej części pora - kawałek selera - 3-5 ząbków czosnku - 4 łyżki mąki (nie dawałam wcale) - 50ml białego, wytrawnego wina (nie trzeba) - 500ml wody (rosołu lub bulionu) - 3 łyżki musztardy, o konkretnym pikantnym smaku (u mnie Kcyńska pałucka) - 2-3 łyżki oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - sól, czarny pieprz Policzki wieprzowe myjemy, osuszamy delikatnie ręcznikiem(...)mieszając co jakiś czas. Pod koniec dodajemy obrane, pokrojone lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Warzywa dorzucamy do mięsa. Na patelnię dodajemy musztardę, wino (gdy dajemy), wlewamy gorącą wodę (rosół lub bulion), oskrobujemy dokładnie boki naczynia i zalewamy płynem mięso i warzywa w garnku. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i zapiekamy pod przykryciem ok. 180 minut
Smaczne Zdrowekiedy marnuje się jedzenie. Dlatego Wciąż szukam nowych sposobów na wykorzystanie pozostałości po niektórych potrawach.Te kotlety to jeden z moich sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po gotowaniu rosołu. Są naprawdę smaczne i super szybkie w przygotowaniu.Kilka składników, które są w każdej kuchni i obiad mamy gotowy. Bardzo bałam się o ich smak, ale są po doprawieniu o niebo(...)lepsze niż zwykłe gotowane udko na drugi dzień. Kotleciki smakowały nawet mojej półtorarocznej Hani, która jest teraz moim najważniejszym krytykiem. 2 udka z rosołu 1 cebula 1 łyżka posiekanej nateki pietruszki 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia Mięso oddzielić od kości i rozdrobnić w malakserze. Cebulę obrać i posiekać. Do mięsnej masy dodać 2 łyżki bułki
Krylowa Kuchniasię na nią nie skusił, co mnie cieszy – więcej dla mnie. Składniki na zupę krem z dyni 400 g miąższu z dyni 750 ml wywaru z warzyw lub rosołu 1 duża marchewka 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 niewielki kawałek świeżego imbiru 1 / 4 papryki chilli 2 goździki 1 / 2 łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle(...)garnka nalać niewielką ilość oleju, wrzucić imbir, chilli, goździki i kminek. Chwilę podsmażyć, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Dodać marchew, pietruszkę i seler, smażyć 5 minut. Wlać ostrożnie wywar lub rosół, gotować kolejne 10 minut, wsypać dynię. Przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu do miękkości dyni. Wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Zupę krem z dyni doprawić do smaku solą i pieprzem. (adsbygoogle
niecodziennikparybardzo ładnie prezentowała się na talerzu. Składniki na leczo z dynią 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 g miąższu z dyni 2 duże pomidory 750 ml rosołu lub wywaru warzywnego 1 / 2 papryczki chilli 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Dynię umyć, wydrążyć pestki z miękką częścią, obrać(...)nich skórkę. Wszystkie pozostałe warzywa umyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne. Cukinię, pomidory, papryki pokroić w dużą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać (bez pestek). Do garnka wlać rosół lub wywar warzywny, wrzucić wszystkie warzywa, gotować 15 minut na średnim ogniu. Pod koniec gotowania leczo z dynią doprawić papryką w proszku, solą i pieprzem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Leczo
niecodziennikparyczerwonej kapusty 3 szalotki 3-4 średnie ziemniaki 1 / 2 szklanki czerwonego wina sok z jednej pomarańczy 1 łyżka dżemu śliwkowego 1 1 / 2 l wywaru warzywnego lub rosołu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: kwaśna śmietana 18% (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapustę umyć, usunąć zewnętrzne liście, usunąć głąb, odważyć 400 g, posiekać. Ziemniaki(...)obrać, umyć, pokroić na małą kostkę. Szalotki posiekać, wrzucić na patelnię z olejem, zeszklić. Dodać kapustę i ziemniaki, podsmażać 5-10 minut. Do garnka wlać wywar lub rosół, przełożyć do niego zawartość patelni, dodać wino, sok z pomarańczy i dżem, wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować 30-40 minut. Gdy zupa jest już ugotowana, zmiksować ją blenderem. Doprawić octem balsamicznym, solą
niecodziennikparypieczarek 4 średnie ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 / 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego 2 szczypty gałki muszkatołowej 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem(...)patelnię z olejem, chwilę podsmażać. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając. Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut. Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikparyjest wędzona kiełbasa lub boczek, które nadają wspaniałego smaku i aromatu. Składniki na zupę z czerwonej soczewicy 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 1 / 2 litra wywaru z warzyw lub rosołu 200 g kiełbasy 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 czubata łyżka curry 1 / 4 łyżeczki pieprzu 1 / 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta(...)pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Marchewki i cebule obrać, umyć, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać. Pomidory wyjąć z puszki i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka z rosołem lub wywarem z warzyw dodać marchew, cebule, czosnek i pomidory wraz z zalewą. Gotować 15 minut. Do zupy wsypać soczewicę i pokrojoną w plasterki kiełbasę, trzymać na średnim ogniu
niecodziennikparyktoś nie przepada za imbirem, może go pominąć, chociaż przy takiej małej ilości jest delikatny w smaku. Składniki na zupę krem z marchewki 1 kg marchewek 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry 1 mały kawałek imbiru 1 mały kawałek papryczki chilli 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz do smaku masło do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Przygotowanie Marchewki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Imbir i papryczkę chilli drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wsypać marchew, imbir i chilli. Podsmażać 10 minut. Rosół lub wywar warzywny podgrzać, dodać do niego zawartość patelni oraz posiekaną kolendrę. Gotować 15 minut. Zupę marchewkową zmiksować blenderem, doprawić kremówką oraz solą i pieprzem do smaku. Do zupy krem z marchwi dobrze
niecodziennikparytymi moimi także Go nie przekonałam. To już druga zupa na Jego czarnej liście, nie jest źle. Składniki 500 g flaków wołowych (świeżych, krojonych) 500 g mięsa wołowego na rosół 2 litry rosołu 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 1 łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
niecodziennikparysmaków. Jeżeli lubicie szpinak lub także i Wam przyda się dodatkowa przestrzeń w zamrażarce, wykorzystajcie nasz przepis. Składniki 450 g mrożonego szpinaku 150 g mrożonego groszku 1,5 litra rosołu lub wywaru warzywnego 40 g masła 1 czubata łyżka mąki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: śmietana 18% łuskany słonecznik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak i groszek rozmrozić, odlać wodę(...)garnku rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Gdy powstanie piana, wlać rosół lub wywar warzywny, zagotować. Dodać szpinak i groszek, gotować 15 minut od chwili zawrzenia. Zupę zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinakową zupę krem podawać z kwaśną śmietaną i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Szpinakowa zupa krem z zielonym groszkiem pochodzi
niecodziennikparymięsnej babki i kaszy gryczanej. Musimy powiedzieć, że sos wyszedł naprawdę dobry i pasował do naszego posiłku. Nic tylko polecić. Składniki 1 duży ziemniak 1 mała cebula 300 ml rosołu lub wywaru warzywnego 200 ml śmietany kremówki 1 / 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę(...)ziemniak obrać, umyć, pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię z olejem, podsmażać 10 minut. Do garnka wlać rosół lub wywar, dodać zawartość patelni, gotować pod przykryciem na małym ogniu 15 minut. Wlać kremówkę, dodać majeranek i gałkę muszkatołową, zagotować. Zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos ziemniaczany serwować na gorąco. Artykuł Sos ziemniaczany pochodzi z serwisu Niecodziennik
niecodziennikparyszklanki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli sól, pieprz do smaku mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia Sos pomidorowy: 700 g przecieru pomidorowego 1 / 2 litra rosołu 1 łyżeczka cukru 10-15 listków bazylii sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Gołąbki: Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, głąb wyrzucić(...)formować gołąbki, każdy obtoczyć w mące, następnie przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć ok. 10 minut do zezłocenia. Sos pomidorowy: Do rondla lub głębokiej patelni z pokrywką wlać rosół oraz przecier, wsypać łyżeczkę cukru i drobno posiekaną bazylię. Zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Do sosu włożyć podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu
niecodziennikparyposiłki. Czasami potrafimy nimi zaskoczyć naszą Rodzinę, czego potwierdzeniem jest dzisiejsza fasolka szparagowa w sosie . Składniki na fasolkę szparagową w sosie 500 g fasolki szparagowej 1 / 2 l gorącego rosołu 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 / 2 szklanki śmietany 18% sól, pieprz do smaku czubek noża sody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fasolę umyć, odciąć końcówki, pokroić na mniejsze kawałki(...)fasolka szparagowa powinna być al dente. Odcedzić, pozostawić na sitku. W garnku podgrzewać masło, aż się spieni, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką, chwilę podsmażać do zrumienienia się. Wlać gorący rosół i gotować, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Do śmietany wlać kilka łyżek sosu, aby ją zahartować, wlać do sosu i zagotować. Wsypać fasolkę, chwilę gotować, na koniec doprawić solą
niecodziennikparydzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad. Składniki na zupę z papryki 1 kg czerwonej papryki 750 ml gorącego rosołu 1 duża cebula 3 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty ostrej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: słodka lub kwaśna śmietana makaron(...)kostkę, czosnek w plasterki. Oba wrzucić do garnka o grubym dnie z rozgrzanym olejem, dosypać tymianek i ostrą paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli. Do garnka wlać gorący rosół, dodać paprykę, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę paprykową dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę z papryki podawać z ugotowanym makaronem lub szpeclami, opcjonalnie także
niecodziennikparychili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 1 mały kawałek imbiru 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml rosołu z kaczki (lub drobiowego) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Pierś kaczki (w temperaturze pokojowej) włożyć na 30 minut do 1 litra wody wymieszanego z łyżeczką soli(...)minut na deskę, aby mięso odpoczęło. Pokroić na cienkie plastry. Dynię pokroić na małe i cienkie kawałki, drobno posiekać czosnek, imbir, cebulę dymkę oraz chili. W szklance wymieszać rosół z sosami: sojowym, ostrygowym i chili. Na patelnię wlać olej sezamowy, dobrze go rozgrzać i wsypać wszystkie dodatki do kaczki (dynię, czosnek, imbir, dymkę, chili). Krótko podsmażyć i wlać wymieszane sosy
niecodziennikpary