Magda Kurczak z rosołu, pyszny jeśli zje się z zupą lub od razu po ugotowaniu, ale jednak większość za nim nie przepada. Dokładnie tak samo miała moja koleżanka, która nie wierzyła, że coś czego nie lubi tak pysznie smakuje w tym calzone. A jest w nim wiele dobrego, a przede wszystkim dużo sera, bo aż 3 rodzaje. Do tego aromatyczne(...)małych calzone): 300g mąki i 2 łyżki dodatkowo 15g świeżych drożdży 150ml letniego mleka 2 łyżki oliwy szczypta soli Na farsz: 2 ugotowane udka z kurczaka -np. z rosołu 300g drobnych pieczarek 1 duża cebula 1 opakowanie gęstego serka wiejskiego kulka mozzarelli 1/3 szklanki tartego parmezanu sól i pieprz do smaku łyżka masła żółtko jaja lub odrobina mleka do posmarowania
Smaczna Stronakilka minut powrotu do beztroski dzieciństwa , spokoju i zapachu lata … Polecam zupa wyśmienita , a także bardzo zdrowa składniki : 1 reklamówka świeżych liści szczawiu 2 łyżki masła 3 l rosołu ( drobiowy , może być na korpusach ) 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka miodu sól ,pieprz do smaku dodatki : 5 młodych ziemniaków średniej wielkości kawałek wędzonego boczku , około 200 g 1 cebula(...)wodą . Drobno siekamy . Na rozgrzanym maśle podsmażamy szpinak . Ten zabieg pomaga zredukować szkodliwe szczawiany , dzięki niemu zupa będzie zdrowa Jak szczaw zmięknie , przekładamy całą zawartość patelni do garnka . Zalewamy rosołem i gotujemy na małym ogniu , około 20 minut . Po tym czasie doprawiamy do smaku miodem , solą , pieprzem . Na koniec wlewamy śmietanę i jak tylko zupa się zagotuje wyłączmy gaz . Gotowe
Ogrodnik w podróżyjarzynowa z ziemniakami, marchewką oraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki wody po ogórkach kiszonych 4 średnie ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 średnia marchewka 1/2 pęczka świeżego kopru sok z cytryny, sól, pieprz(...)cukru do smaku gotowane jajka i rzodkiewka jako dodatki Warzywa obrać. Ziemniaki i buraczki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę w cienkie talarki. Liście botwinki posiekać. Do garnka wlać rosół, dodać ziemniaki i buraczki, gotować do miękkości (powinny być ale dente). Dodać talarki marchewki, gotować około 2 minuty, następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować kolejne 2 minuty. Wlać wodę
Kraina Miodem Płynącauznania ,ale każdy robi i tak pewnie wg siebie. 500 g mięsa na gulasz, pokrojonego w kostkę lub paski 1 kostka rosołowa ok 1400 g wody lub wywar z rosołu, (400 g powinno być gorące) 1 łyżeczka pieprzu,1 łyżka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, ziele angielskie, liść laurowy, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka lubczyku, 1 łyżeczka vegety(...)3min/Varoma/1.Pokrojone mięso posolić i obsmażyć na patelni do zrumienienia (będzie wtedy bardziej kruche i soczyste). Mięso dodać do naczynia razem z włoszczyzną i dolać 400 g gorącego wywaru z rosołu lub wody. Dodać kostkę rosołową i dusić 10min/100°C/ /1.Następnie dodać przyprawy (oprócz majeranku i lubczyku), koncentrat oraz dopełnić naczynie resztą wywaru/wody i ustawić na 20 min/100
Moje domowe kucharzenieświeżą botwinkę bo przepis już wypróbowany! P.S. Poniżej macie składniki na 4 porcje, my z wiadomych względów mamy tych produktów nieco więcej;P Chłodnik litewski Składniki: 500 ml rosołu lub bulionu 400 g kefiru lub zsiadłego mleka 400 g śmietany 18% (gęstej, z kubka) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 2 małe ogórki gruntowe 1/2 ząbka czosnku(...)Botwinkę dokładnie umyliśmy, odcięliśmy buraczki, obraliśmy je, następnie Sławek posiekał w drobną kosteczkę. Łodyżki i liście botwinki również drobno posiekał. Jeśli jest dużo liści, nie trzeba dodawać wszystkich. Zagotowaliśmy rosół, dodaliśmy buraczki i grubsze łodyżki, gotowaliśmy pod przykryciem przez ok. 15 minut, na umiarkowanym ogniu, do miękkości buraczków. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaliśmy liście. Wywar ostudziliśmy
Sprawni w smakuPyszny, domowy barszcz czerwony z botwinką. Barszczyk z botwinką - składniki potrzebne do jego przygotowania: 1 marchewka 4-5 ziemniaków dorodny pęczek świeżej botwinki z młodymi buraczkami 1,5 litra rosołu posiekany koperek sól, pieprz i cukier do smaku kilka listków selera koncentrat czerwonego barszczu do smaku (ewentualnie)* 1 łyżka masła Dodatki do barszczyku z botwinką: kwaśna, gęsta śmietana biały(...)większymi oczkami. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Krok 2. W garnku rozpuścić masło, wrzucić ziemniaki, marchew i podsmażyć chwilę, często mieszając. Następnie wlać gorący, przecedzony rosół i podgotować. Dołożyć do zupy starte buraczki, listki selera, a po kilku minutach pokrojoną botwinkę. Gotować razem nie dłużej niż przez 5 minut. Na koniec doprawić zupę solą, pieprzem
Moja Książka Kucharskachlebem Sos pomidorowy do gołąbków z młodej kapusty składniki i przygotowanie 1 kg polnych pomidorów lub 2-3 puszki pomidorów bez skórek 3 szklanki wywaru z gotowania gołąbków lub rosołu 1 łyżeczka cukru 2-3 łyki mąki 2-3 łyżki masła kilka łyżek śmietany sól, pieprz i mielona słodka lub ostra papryka do smaku Pomidory obrać ze skórki pokroić(...)małe kawałki i przełożyć do rondelka. Doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Dodać wywar z gotowania gołąbków lub rosół. Dusić około 30 minut, aż pomidory się rozpadną, w razie potrzeby zmiksować. Na patelni rozpuścić masło dodać mąkę i podsmażać około minuty. Zasmażkę dodać do pomidorów i gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem zaprawić śmietaną. Gołąbki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamają nic do gadania. A maj właśnie się kończy, a wraz z nim sezon na szparagi. Przychodź czerwcu i przynieś truskawki! Składniki: 250 g kaszy jęczmiennej pęczak 500 ml rosołu 1 cebula 3-4 łyżki oliwy 20 g masła 100 g parmezanu (lub pecorino, grana padano) 1 pęczek zielonych szparagów ok. 100 g mrożonego groszku Przygotowanie: Szparagi myjemy, odcinamy(...)podsmażamy na oliwie na zloty kolor. Robimy na większej patelni, najlepiej o wysokich brzegach. Do podsmażonej cebulki dosypujemy kaszę i dusimy ok. 3 minut, ciągle mieszając. Dolewamy rosół i gotujemy na małym ogniu w sumie ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojone łodygi szparagów i mrożony groszek. Gotujemy dalej
bistro mamakupić w Internecie. Golonkę i podgardle gotujemy do miękkości, aż skóra będzie kleista i będzie się rozpadała. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną wątróbkę przez ok. 10-15 minut. Z rosołu po gotowaniu mięsa odlewamy ¾ szklanki, a w reszcie parzymy kaszę aż zmięknie. W odlanym, lekko ciepłym rosole rozpuszczamy krew. Zimne mięso mielimy w maszynce na drobnych oczkach. Mieszamy w misce
Marder&Marder ManufactureWcześniej na blogu pokazywałam Wam krokiety z kurczakiem , krokiety z pieczarkami, a dzisiaj coś innego i równie smacznego. Naleśniki z kaczką to sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu i zarazem bardzo smaczne i syte danie. Można podawać z filiżanką czystego barszczu, albo z Waszym ulubionym sosem. Ja polałam ketchupem. Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoją opinią(...)ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię posmarowaną delikatnie tłuszczem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Farsz Gotowana kaczka z rosołu (miałam korpus kaczy z piersiami) 4 ogórki małosolne 1 cebula sól pieprz Mięso oddzielić od kości i zmielić maszynką do mięsa. Cebulę również skręcić przez maszynkę. Ogórki zetrzeć na tarce
O kuchni z uczuciemśmietanowo-porowym to świetny pomysł na szybki i łatwy w przygotowaniu obiad. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 niewielki por 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki(...)dwóch stron, do zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa
Blog z Apetytempieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 100 g grzybów shimeji 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 200 ml rosołu Przygotowanie: Filety oczyszczamy, porcjujemy, przekładamy do miski, zalewamy sokiem pomidorowym. Do filetów wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki, grzyby shimeji, kukurydzę wraz z zalewą, posiekany czosnek, pokrojone w paski papryki, drobno posiekaną(...)natkę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy rosół drobiowy. Składki mieszamy. Zapiekamy 45 minut (termoobieg
R'n'G Kitchenryż stanie się szklisty i ziarenka pokryją się maślanym sosem. Wtedy wlej do ryżu pół szklanki wina, zamieszaj i gotuj aż płyn odparuje z rondla. Następnie wlej tyle rosołu, żeby przykrył ryż, zmniejsz ogień i gotuj ryż w wywarze, mieszając często aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną porcję rosołu. Znowu gotuj mieszając ryż aż wchłonie wilgoć. Powtarzaj czynność
Niedzielny kucharzCałość tworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają do rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Piątek
Niedzielny kucharzdanie, znane od wielu pokoleń. Do tego moc ugotowanych na twardo jajek i śmietany. Składniki: 5 dużych garści szczawiu 1 łyżka masła 4 marchewki 4 ziemniaki 1,5 litra rosołu drobiowego (u nas z kaczki) 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki sól, pieprz Przygotowanie: Marchewki kroimy w ulubione kształty. Ziemniaki w kostkę. Warzywa zalewamy rosołem, gotujemy do ich miękkości. Szczaw
R'n'G Kitchen