rosół - 7627 przepisów (strona:176/509)

Pizza z resztkami z kurczaka 83

Pizza – to idealny sposob na mięso z rosołu. Zapieczony na cienkim cieście gotowany kurczak nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. I jest pyszny! Pizza z resztkami z kurczaka Pizza to danie, które powstało z potrzeby zagospodarowania resztek jedzenia – zapiekane w wysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo(...)smak. Nic więc dziwnego, że spośród wielu pomysłów na recykling jedzenia pizza z resztkami z kurczaka jest naszym ulubionym. Co zamiast mozarelli? Na wierzch ciasta wrzuciliśmy kawałki kurczaka z rosołu. Zamiast mozarelli, dla odmiany i dodania smaku, użyliśmy serka górskiego, a zamiast parmezanu – dziugasa (prawda jest też taka, że akurat takie sery mieliśmy w lodówce). Doskonale się sprawdziły

Niedzielny kucharz
Co zrobić z resztek kurczaka cz. 3 137

Polpette di polo Najlepsze pulpety ever. Zrobione z gotowanego mięsa i zapieczone z sosem pomidorowym, delikatne i aromatyczne. Jeśli macie kurczaka z rosołu możecie wyczarować niesamowite danie. Zobacz przepis Enchilada Doskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Zobacz przepis Lasagna(...)Zobacz przepis Jambalaya Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które przygotujesz w pół godziny. Możesz do niego wrzucić niemal wszystko co masz pod ręką, np. resztki kurczaka z rosołu, który dzięki przyprawom i innym składnikom nabierze nowego smaku. Obowiązkowy są tylko ryż i warzywna „święta trójca”. Zobacz przepis Muffiny Kilka jaj, włoszczyzna i kawałek żółtego sera. Do tego odrobina

Niedzielny kucharz
gulasz warzywny z mięsem indyka z rosołu... 113

sztuk,por 1 sztuka duża ,cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mięso z indyka z rosołu (skrzydło,szyja), olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, por, ząbki czosnku. Wsypać pokrojoną paprykę, fasolkę, cukinię, marchew, dodać kostki(...)indyka, doprawić pieprzem mielonym i pieprzem ziołowym, wsypać posiekaną natkę pietruszki, gotować jeszcze z 2 minuty. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem ziemniakami - takie danie warzywne z wykorzystaniem mięsa z rosołu jest bardzo sycące, rozgrzewające, po prostu smaczne........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ZUPA SOCZEWICOWA Z BATATAMI I KALAFIOREM 88

pyszna i rozgrzewająca zupka z batatami, kalafiorem i czerwoną soczewicą. Lekko słodkawa i pikantna jednocześnie. Doprawiona kminem rzymskim i mieloną kolendrą. Gotowa w 30 minut. Ugotowana na bulionie lub rosole, wyjdzie także na wodzie (np. z dodatkiem sosu sojowego). Na koniec zabielona mleczkiem kokosowym lub śmietanką 30%.  Polecam podać ją ze świeżą kolendrą, która dodatkowo podkręci smak. SKŁADNIKI(...)PORCJI 1 i 1/2 l gorącego bulionu, rosołu lub wody (np. z sosem sojowym ) 1 łyżka oleju kokosowego lub innego roślinnego  1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 mały batat (300 g) 1/2 główki małego kalafiora 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (suchej) mały kawałek papryczki chili / można zastąpić odrobiną chili w proszku lub płatkach przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce

cool and minty
Cukinia faszerowana mięsem z rosołu i ryżem 94

Kolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu - nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie! Składniki: 3 cukinie sól i pieprz ser żółty  Farsz: 450 g gotowanego mięsa(...)rosołu lub bulionu 1/2 szklanki ryżu + 1 szklanka wody do gotowania ryżu 2 cebule 2 pomidory wydrążony miąższ cukinii  sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko olej do smażenia Przygotowanie: Ugotować ryż: w garnuszku rozgrzać odrobinę oleju, włożyć ryż i przesmażyć ciągle mieszając aż ziarna ryżu staną się szkliste. Szybko wlać wodę, dodać szczyptę soli, przemieszać

Kocham..lubię..gotuję..
Kartacze - cepeliny 103

cepelinów. Wystarczyło dla 4 osobowej rodziny. Składniki: * 1,5 kg surowych ziemniaków * 50 dkg ugotowanych ziemniaków * sól * 1 łyżka mąki ziemniaczanej Farsz: * ok. 40 dkg ugotowanego mięsa np. z rosołu * 1 duża cebula * olej * sól, pieprz Na okrasę: * kawałek słoniny * cebula * szczypiorek do posypania Dodatkowo: * mąka ziemniaczana Ugotowane ziemniaki stłukłam tłuczkiem i przepuściłam przez praskę. Surowe ziemniaki starłam za pomocą(...)odrywałam po kawałku tworząc kule i następnie je spłaszczając. Nakładałam farsz ok.1,5 łyżki na jednego kartacza. Formowałam podłużne kartacze na długość mojej dłoni. Miałam ugotowane mięso wołowe z rosołu. Oszczędziłam również z niego marchewkę, pietruszkę i selera. To wszystko zmieliłam w maszynce.  Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodałam razem

Pieprzyć z Fantazją
Zupa ramen z kurczakiem 109

kurczakiem - jak zrobić ramen Zupa ramen z kurczakiem - przepis na tę japońską zupę, która zyskała światową sławę, jest wbrew pozorom banalnie prosty. Ramen z kurczakiem to tak naprawdę czysty rosół z kurczaka , makaron i dodatki. I to właśnie te ostatnie nadają zupie jej cudowny, niepowtarzalny smak. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką wypróbujcie też koniecznie przepis na japoński gulasz wołowy Zupa ramen(...)uzupełniam bulionem. Na koniec wkładam ugotowane i przekrojone na pół jajko, posypuję bardzo obficie natką kolendry, posiekaną dymką i uprażonym sezamem. Co to jest ramen Zupa ramen czyli azjatycki rosół wbrew pozorom nie wywodzi się z Japonii. Legenda głosi, że ramen dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni około 1660 roku dzięki chińskiemu uczonemu Zhu Shunsui. Bardziej prawdopodobna jest jednak teoria

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
EKSPRESOWA OGÓRKOWA 141

Szybka zupa z ogórków kiszonych, ziemniaków i korzeniowych warzyw. Ugotowana na bulionie (warzywnym, drobiowym, rosole), zaprawiona kwaśną, homogenizowaną śmietaną i podana z koperkiem lub/i szczypiorkiem.  Jeśli nie możecie lub nie chcecie gotować bulionu, podaną w przepisie jego ilość,  zastąpcie wodą wymieszaną z 3 łyżkami sosu sojowego lub użyjcie ekologicznej kostki bulionowej.  Zupkę można gotować przez cały(...)porze roku smakuje chyba najlepiej. SKŁADNIKI / 6 porcji 25 g masła 1 łyżka oliwy 1,5 litra bulionu (warzywnego, drobiowego, rosołu)  3 średnie ziemniaki 6 średnich ogórków kiszonych (nie kwaszonych!) + 1 szklanka wody z zalewy 1/2  szklanki śmietany 18% (można dać mniej) włoszczyzna:1 duża marchewka, 1 pietruszka, gruby plaster selera, kawałek pora, 1 mała cebula przyprawy

cool and minty
Jesienne ciasto z orzechami laskowymi i śliwkami wg Aleex 106

Niedziela. Cudownie jak wypada w środku długiego weekendu. Siedzimy w domu, czas leniwie przesuwa wskazówki zegara. Przygotowuję obiad. Rosół mruga na płycie, a jego zapach roznosi się po pomieszczeniach. Niedzielne poranki zawsze pachną u nas rosołem. Szczególnie lubimy go w chłodne dni, bo cudownie rozgrzewa i smakuje naszą tradycją. Ale po kilku godzinach zapach domu się zmienia. Dziś dominują

W mojej kuchni
Pęczotto z kurczakiem 100

udka z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 50 g pora 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz oregano pieprz ziołowy tłuszcz do smażenia pól szkl wina bulion lub rosół ok 1 l koperek lub natka pietruszki Mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w półtalarki. W głębokiej patelni(...)dodajemy kaszę suchą i chwilę prażymy razem z mięsem po czym gasimy wszystko podlewając winem.  Dodajemy resztę warzyw i oregano, od czasu do czasu mieszając gotujemy potrawę. Dodajemy rosół małymi porcjami do chwili aż kasza będzie wystarczająco miękka a potrawa niezbyt sucha, powinna być kleista jak risotto. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i pieprzem ziołowym. Po wyłączeniu ognia zostawiamy

Gotowanie jest łatwe
Zupa fasolowa – lekka, wegetariańska i po włosku 189

ogniu. W ten sposób wydobędziecie z papryki mocny, słodki i wyraźny smak, a nie gorycz z posmakiem spalenizny.   Dodajemy do rondla rozdrobnione pomidory z całą zawartością puszki, wlewamy rosół lub bulion i dodajemy fasolkę. Gotujemy całość na małym ogniu przez 15-20 minut, do czasu aż fasolka zacznie się rozpadać i lekko zagęści zupę. Minęło 20 minut gotowania(...)żadnej wędzonki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 250g fasoli Piękny Jaś karłowy, namoczona przez 8h i ugotowana do miękkości, ok.600g 1 puszka pomidorów bez skórki, 400g 750ml domowego rosołu (albo bulionu warzywnego w wersji vege) 180g marchwi 100g selera naciowego 150g cebuli 3-4 średniej wielkości ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego

Karo in the Kitchen
Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy 110

chodzi to tak nam zasmakowała, że zjedliśmy ją w jeden Z przepisu wychodzi około 5-6 porcji zupy. Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy Składniki: 1,5 litra rosołu / bulionu (można ewentualnie zastąpić wodą) 4 surowe włoskie kiełbaski Salsiccia fresca* 2 łodygi selera naciowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 papryki czerwonej około 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki(...)dodajemy utarty w moździerzu koper włoski, ziele angielskie, oregano, bazylię i chili. Całość powinna się lekko zarumienić, zmięknąć i być bardzo aromatyczne. Później lekko dosalamy do smaku i dolewamy rosołu/buliony/wody. Zmniejszamy ogień. Następnie dodajemy papryki i gotujemy na małym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa zmiękną i dodajemy passatę. Następnie na suchej patelani pieczemy uformowane z surowej kiełbasy

PatiGotuje
Prosty ryż z dynią i kurczakiem 119

ryż typu risotto, jeżeli jednak nie macie go w zanadrzu, to spokojnie ryż innej odmiany tez będzie ok- ja akurat wykorzystałam ryż jaśminowy. 2-3 porcje: 2 szklanki wrzącego rosołu/bulionu 1 szklanka ryżu- najlepiej risotto 1 duża pierś z kurczaka 200 g surowej dyni (waga bez skórki) 100 ml białego, wytrawnego wina 50 g masła 30 g sera parmezan(...)doprawić i odstawić na minimum 30 min. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, chwilę podsmażyć. Dodać ryż, przesmażyć chwilę, a następnie wlać wino, odparować i wlać gorący rosół. Zakryć i gotować do miękkości ryżu. 1-2 minuty przed końcem dodać 'papkę' z dyni, wymieszać. Na koniec doprawić, dodać masło, starty ser i wymieszać. Udekorować natką pietruszki i startym

Kraina Miodem Płynąca
Naleśniki z kurczakiem i brokułami 275

Naleśniki z kurczakiem i brokułami – to mój pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu, ale również na tanie, sycące danie, które świetnie sprawdza się na wynoś do pracy do lunchboxa i które świetnie się mrozi, więc możemy przygotować więcej na kolejne posiłki (co bardzo ułatwia życie osobom zapracowanym). Sobota to u nas dzień naleśników bo lubi je cała rodzina(...)naleśniki ! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM Składni na naleśniki z kurczakiem i brokułem: 8-10 naleśników – przepis 1 duża pierś kurczaka (lub inne mięso kurczaka) z rosołu 1 cebula 1 marchewka ok 300g brokuła 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz sól ząbek czosnku 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka olej 8-10 plasterków sera żółtego Jak zrobić naleśniki

Dorota Smakuje
Rosół drobiowy 60

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} U nas rosół bywa, jak mamy na niego ochotę. Rzadko w weekendy, gdyż mamy więcej czasu, który możemy przeznaczyć na „wymyślne” dania lub kilka jednocześnie. Jak zauważyliście przybył nam kolejny kociak, Yadzia. Uwielbia(...)gotowanego kurczaka, więc ugotowaliśmy jej ćwiartki. Szkoda było wylać wywar, więc popełniliśmy dla nas rosół. Składniki: 2 duże ćwiartki z kurczaka (około 600 g) 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por (zielona część) 2 suszone prawdziwki 2 cebule 5 liści laurowych 3 ziarna ziela angielskiego makaron 1 duży pęczek natki pietruszki  sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen