wlać około 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, a po zagotowaniu włożyć torebki z kaszą. Gotować do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu wyciągnąć woreczki z kaszą, ale rosołu nie wylewać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać obficie oliwą i włączyć palnik. Chwilę smażyć, po czym dodać mięso mielone. Całość smażyć mieszając od czasu(...)mięso mielone nie będzie surowe. Do mięsa i cebuli dodać kaszę, wymieszać i dobrze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Jeżeli kaszotto jest zbyt suche, to dolać rosołu z gotowania się kaszy. Na koniec dodać buraki i czarną rzepę, po czym delikatnie wymieszać. Kaszotto podawać posypane umytą i posiekaną natką pietruszki
Passions hobbies lifeMoja Książka Kucharska Zupa ogórkowa z ziemniakami. Przepis na pyszną zupę ogórkową z ziemniakami. Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami, marchewką, zabielana śmietaną i bez mięsa. Zupa gotowana na rosole, z dużą ilością pachnącego koperku. Gotową, gorącą zupę podajemy ze świeżym pieczywem. Do zupy można przygotować grzanki z podpieczonych kromek z bagietki i posmarowanych roztartym z solą czosnkiem i masłem(...)przyprawy na zupę ogórkową z ziemniakami. Składniki na zupę ogórkową z ziemniakami: 5 ziemniaków 1 marchew biała część pora 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 1,5 -2 litry rosołu (jarzynowego albo z kurczaka) 3 łyżki ryżu listek laurowy i po kilka ziarenek ziela i pieprzu czarnego 6 ogórków kiszonych 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżki posiekanego koperku sól
Moja Książka KucharskaTeraz całość trzeba odcedzić. Gdy mięso ostygnie trzeba je obrać z kości, rozdrobnić na mniejsze kawałki widelcem i włożyć do salaterki, mniejszych miseczek słoiczków lub plastikowych pojemniczków. Do rosołu dodać resztę przypraw i dosolić do smaku. Następnie zalewamy rosołem mięsko które porozkładaliśmy w pojemnikach i salaterkach. Gdy całość przestygnie wkładamy do lodówki aby całkowicie stężało, ścięła się galaretka. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Cześć! W moim domu rosół smakuje najlepiej w niedzielę. Z tejże też okazji ugotowałam rosół oraz zrobiłam makaron. Często kupuję gotowy, ale nie ma to jak smak swojskiego. Pamiętam jak byłam dzieckiem, moja mama w każdą niedzielę stawała przy stole i zagniatała ciasto na makaron, czasami pomagał jej w tym tata, bo ciasto do makaronu jest dość zbite i twarde
Pieprzyć z Fantazjąmożna zastąpić typową papryką suszoną w proszku: słodką, ostrą lub jeszcze lepiej wędzoną 1 puszka krojonych pomidorów [450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki(...)Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem oraz 1/4 łyżeczki soli do deglasowania garnka. Zamieszać kilkakrotnie, by uwolnić drobiny warzyw i przypraw przyklejone do dna. Dodać bulion lub rosół i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ok. 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Krewetki rozmrozić, umyć i ewentualnie oczyścić. Polędwicę
Grunt to przepis!Składniki: - 100g kaszy jaglanej - 2 puszki tuńczyka - 2 jajka - 1 średnia cukinia - 1 marchew - 1 cebula - pół czerwonej papryki - sól, pieprz, czosnek granulowany +u mnie ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kostkę (marchew, pietruszka, seler) Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu - po czym studzimy Marchew, cukinię ścieramy na drobnej tarce, cebulę i paprykę kroimy w drobną kosteczkę - wszystko przesmażamy(...)kilka minut na patelni w celu połączenia składników Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka odsączonego z zalewy, jajka, przesmażone warzywa (u mnie dodatkowo ugotowane warzywa z rosołu pokrojone w kosteczkę) Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą Do naczynia wkładamy powstałą masę Piekarnik nagrzewamy
Smacznie Pysznie Kaloryczniemięsa mielonego -200-250g ryżu w torebkach -1 duża cebula -2 łyżki masła -sól,pieprz -majeranek -słodka papryka -Koncentrat pomidorowy słoiczek 190g -250 ml bulionu lub rosołu -500ml wody -1 łyżka mąki -opcjonalnie przyprawa do wieprzowiny Poszatkowaną kapustę białą dajemy do dużego garnka i zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i zagotowujemy około 15 minut, ma być taka(...)kostkę i szklimy na maśle, dodajemy do ryżu, dodajemy też mięso, sól, pieprz paprykę słodką i przyprawę do wieprzowiny (opcjonalnie) wszystko mieszamy. SOS Do garnka dajemy 250 ml rosołu, koncentrat pomidorowy, wodę, majeranek (około 1 łyżeczkę) łyżkę mąki, sol, pieprz i wszystko zagotowujemy mieszając-minimalnie zgęstnieje. SKŁADANIE ZAPIEKANKI Na dno naczynia dajemy warstwę kapusty polewamy ją kilkoma łyżkami
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuczerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki orzechów nerkowca 2 – 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 płaska łyżka kurkumy 0,5 szklanki rosołu drobiowego „Winiary” ciemny sos sojowy 2 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Przygotowanie: Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu. Piersi kurczaka myjemy, osuszamy(...)zrumienienia. Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy utarte w moździerzu orzechy nerkowca, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię oraz pomidory razem z zalewą. Wlewamy rosół, mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Doprawiamy sosem sojowym. W razie potrzeby curry możemy zagęścić mąką ziemniaczaną, którą rozrabiamy z odrobiną zimnej wody i pomału wlewamy ciągle
Oryginalny smakJeśli masz trochę mięsa z wcześniej ugotowanego rosołu i nie ma na nie już amatorów, to proponuję mięso wykorzystać do farszu. S kładniki : ok. 20 - 30 dag mięsa z rosołu ok. 25 dag pieczarek, a jeszcze lepsze świeże lub mrożone grzyby cebula jajko, bułka tarta pieprz, sól, majeranek olej do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, umyte grzyby b.drobno pokroić, cebulę
Proste PotrawyUszka z mięsem uwielbiam jeść razem z rosołem. Gdy ugotuję rosół, często z ugotowanego mięsa przygotowuję farsz, którym wypełniam paszteciki, … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Uszka z mięsem</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSałatka z gotowanym kurczakiem w sosie curry – to pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Prosta i szybka w wykonaniu, a także bardzo kolorowa – cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie! Delikatny gotowany kurczak w połączeniu z kukurydzą i chrupiącą papryką stanowi przepyszne danie. A do tego lekko pikantny sos curry – mniam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym(...)kurczakiem w sosie curry – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów z piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 1 średni ogórek zielony – 200g 1 mała papryka czerwona – ok. 140g 1-2 łyżki majonezu 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka pikantnego ketchupu 1 płaska łyżeczka
Kulinarne Przebojemnie gęsi brak i honorowo zastępuje ją kaczka. Nie byle jaka, bo typowo wiejska, z zagrody Rodziców ;) I choć sama za nią zbytnio nie przepadam, to w rosole jestem w stanie zaakceptować. Zaakceptowałam również ten pasztet, który przygotowała moja Mama. Obawiałam się, że będzie lekko słodkawy jak i kacze mięso, ale dzięki odpowiedniej dawce przypraw pasztet wyszedł całkiem przyjemny(...)jeszcze nie ma ;) Za to powiedzieć Wam mogę, że wyszło tak, jak tego chciałam.Wypatrujcie go niebawem, a póki co spisujcie składniki na pasztet. A nuż z dzisiejszego rosołu zostanie Wam troszkę kaczego mięsa...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Kuchnia w czekoladziezrobić z mięsa z rosołu? Może placuszki z dodatkiem warzyw? Składniki: 2 duże ugotowane ćwiartki z kurczaka, np. z rosołu pół puszki kukurydzy po pół czerwonej i zielonej papryki szklanka startej młodej cukinii ze skórą posiekana natka pietruszki - pół pęczka 2 jajka 3-4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki przyprawa do kurczaka oregano olej do smażenia Mięso obrać
Czerwień i błękitPotrawa idealnie komponuje się z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por lub pół dużego 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki olej do smażenia pół pęczka posiekanego koperku Przyprawy: sól, pieprz *** Mięso z kurczaka myjemy osuszamy, kroimy na średniej wielkości kawałki(...)dwóch stron, do zrumienienia *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w plasterki por, przez około 2 minuty, ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub rosołem, zagotowujemy, dokładamy mięso i dusimy pod przykryciem przez około 10 minut na małym ogniu *** *** Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy dwie łyżki gorącego wywaru z patelni i całość przelewamy do mięsa
Blog z Apetytempieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego 500 ml rosołu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka soku pomidorowego sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Cebulę siekamy. Czosnek rozgniatamy. Marchew kroimy w zapałkę. Seler osączamy z zalewy. Kalafior dzielimy na różyczki(...)rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chwilę razem dusimy, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy
R'n'G Kitchen