rosół - 7627 przepisów (strona:188/509)

zupa krem z czosnku niedźwiedziego 115

składniki: 100 g świeżego czosnku niedźwiedziego 1000 ml rosołu lub bulionu warzywnego ok. 60 ml wytrawnego białego wina 1 średnia cebula 1 por 3 ziemniaki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz dodatkowo do podania: jajko, grzanki, ser grana padano lub parmezan wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, pora w talarki. W garnku rozgrzewamy olej dodajemy cebulę oraz(...)pora i podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy np. rosół, wino i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekany czosnek niedźwiedzi i gotujemy na małym ogniu. Gdy ziemniaki są miękkie miksujemy zupę, dodajemy śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy podać z ugotowanym jajkiem, startym serem lub grzankami

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 211

roku. Jeśli chcecie zachwycić swoich gości – zróbcie im pierogi z białą kiełbasą z nutą chrzanu. Składniki na farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła(...)żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki przesiewamy z solą, dodajemy miękkie masło, siekamy. Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem

mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa na rosole 294

Uwielbiam kwaśne zupy. Moja ulubiona zupa ogórkowa na rosole zawsze poprawia mi nastrój. To bardzo prosta i super smaczna zupa, którą mogłabym jeść naprawdę często. Zupa ogórkowa z ziemniakami - najlepsza! - gotowana na rosole  - super prosta i smaczna - idealna dla dzieci A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Z ziemniakami, ryżem, czy z makaronem

AniaGotuje.pl
Zupa pomidorowa na passacie Jamar 135

Dziś aromatyczna z dodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak(...)cebula przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka, 4 ziarenka pieprzu – wszystko do smaku Przygotowanie rosołu: mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy

Zasmakuj Kuchni
KOTLETY MIELONE Z CEBULĄ I CZOSNKIEM (SZNYCLE) - NAJLEPSZE 149

ugotowanym ryżem. I to też jest OK :) Przepis na tradycyjne sznycle, dzięki któremu mięso będzie wyjątkowo soczyste. SKŁADNIKI:  50 dag mielonego mięsa wołowo-wieprzowego łyżka masła 1/2 szklanki rosołu kopiasta łyżka tartej bułki jajko + białko 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony) 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach  2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)ząbki czosnku do smażenia sól, pieprz smalec do smażenia tarta bułka i mąka krupczatka (pół na pół) do panierowania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Tartą bułkę zalewamy ciepłym rosołem, mieszamy, dodajemy masło - odstawiamy na kilka minut. W misce łączymy wszystkie wymienione składniki i bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną.  Krok 2. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy zgrabne kotlety, układamy na desce

Moja Książka Kucharska
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 243

ustawiłam wolnowar i poszłam spać, a rano zupka była już gotowa. 0,5 kg kapusty kiszonej 50 dkg mięsa mielonego  10 dkg ryżu  koncentrat pomidorowy bulion lub rosół susz warzywny  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka ostrej papryki  sól, pieprz do smaku Do garnka wolnowaru  wlać rosół, dodać kapustę kiszoną, mięso mielone, ryż , koncentrat

Moje domowe kucharzenie
Rolada -Galaretka 165

Składniki: 600ml rosołu,( lub można zrobić wywar z 2 kostek warzywnych) 13 płaskich  łyżeczek żelatyny 20dkg sera goudy w plastrach 6 jaj 16 cienkich plastrów szynki konserwowej sól 1-2 łyżki octu jabłkowego foremka keksowa półokrągła Wykonanie W gorącym rosole rozpuścić żelatynę ,mocno doprawić solą ,dodać 1- 2 łyżki octu dla oczyszczenia galaretki . Troszkę galaretki wlać do keksowej foremki

w mojej kuchni
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 202

łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta  chili olej do smażenia mąka krupczatka do panierowania sos: szklanka gęstej śmietany szklanka soku pomidorowego łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki rosołu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku sól, pieprz roztarty w dłoniach tymianek dodatkowo: ok. 400g ugotowanego makaronu spaghetti tarty parmezan do posypania potrawy pomidorki koktajlowe liście sałaty lub rukoli PRZYGOTOWANIE: Krok(...)równych części. Formujemy zgrabne klopsiki, oprószamy mąką krupczatką (nadmiar mąki strząsamy) i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Krok 2. Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w letnim rosole, łączymy z sokiem pomidorowym, posiekanym czosnkiem, śmietaną i przyprawami. Krok 3. Wychłodzone porcje smażymy na gorącym, tzw. głębokim tłuszczu, rumieniąc z każdej strony. Gotowe przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania

Moja Książka Kucharska
Sałatka jarzynowa-porosołowa 269

Sałatkę jarzynową bardzo często przygotowuję z warzyw które wcześniej się gotowały w rosole. Moim zdaniem sałatka jest bardziej aromatyczna i ma fajny smak, dużo lepiej mi smakuje niż tradycyjna. Składniki: 2-3 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowana Kawałek selera ugotowanego 2 ziemniaki ugotowane 1 jajko ugotowane na twardo Kawałek pora 2 ogórki kiszone 1 jabłko Mała puszka groszku Bonduelle Mała(...)puszka kukurydzy Bonduelle 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Ostudzone warzywa które się wcześniej gotowały w rosole, ziemniaki, jajko, ogórki kiszone oraz obrane ze skóry jabłko pokroić w drobna kostkę. Pora pokroić w cienkie paski. Pokrojone warzywa przekładamy do miski, dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz groszek, majonez, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz

Bajeczna Kuchnia
Jajka w galarecie z warzywami 234

parze 2 marchewki, obrane, pokrojone w plastry i ugotowane na parze puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki pokrojonej w drobną kosteczkę opakowanie żelatyny spożywczej 1 l rosołu warzywnego Przygotowanie: Groszek oraz kukurydzę odsączamy z płynu. Na dnie foremki układamy plasterki ugotowanej marchewki, następnie wsypujemy kukurydzę, groszek i układamy jajka. Po bokach układamy różyczki brokuła oraz posypujemy pokrojona(...)kosteczkę papryką. Do ciepłego rosołu wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Tak przygotowany płyn wlewamy do formy z reszta składników. Studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej całą noc. Smacznego

Życie ze smakiem
Pasztet z kaczki z pistacjami 144

musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny(...)rosół z kaczki gotowy. Pasztet z kaczki z pistacjami   Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 30 min   Pasztet z kaczki na sposób francuski. Z dodatkiem mięsa mielonego, wątróbki i pistacji. Author: Cooking for Emily Ingredients 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi) 250 g mielonej wieprzowiny 350 g wątróbki kurzej

Cooking for Emily
Zajączki – wielkanocne paszteciki z mięsem 508

masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka suchych drożdży 100 ml ciepłego mleka 1 jajko   Składniki na farsz: 250g mięsa np. kurczaka (użyłam mięso z rosołu) 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa   Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka suszone śliwki lub żurawina     *** Mąkę rozcieramy z miękkim masłem. Suche drożdże mieszamy(...)powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę *** *** Mięso gotujemy w wodzie do miękkości (możemy tutaj użyć mięsa z rosołu z także mięsa pieczeniowego). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso oraz podsmażoną cebulę i przeciśnięty czosnek mielimy lub blendujemy na gładką masę (można też bardzo drobno

Blog z Apetytem
Gulasz drobiowy a’la puszkin 108

Składniki 500 g żołądków drobiowych z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki ciecierzycy 1 mała puszka groszku konserwowego 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka mąki rosół drobiowy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka lubczyku sól, pieprz Przygotowanie Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w paski. Cieciorkę, groszek i kukurydzę osączamy z zalewy(...)siekamy i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone mięso, smażymy przez kwadrans, często mieszamy, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy. Dodajemy mąkę, dokładnie łączymy z mięsem. Dodajemy zalewy, uzupełniamy rosołem do stanu 1,2- 1,5 litra . Dusimy pod przykryciem przez dwa kwadransy na średnim ogniu, później redukujemy płomień do najmniejszego i dusimy kolejne 30 minut. Często mieszamy

R'n'G Kitchen
PASZTET DROBIOWY W BOCZKU 165

pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy

Z Majeczką w kuchni
PASZTET DROBIOWY Z WARZYWAMI 399

pieprz Wykonanie : Do bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki,cebulę,  wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości.   Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso,bułkę i warzywa ugotowane. Gotową masę doprawiamy do smaku solą

Z Majeczką w kuchni