Kotlety z mięsa gotowanego to mój kolejny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Z dodatkiem kiszonego ogórka są wilgotne w środku i bardzo smaczne. Może i Wy skusicie się na kotlety mielone w trochę innej odsłonie. Można podawać ze swoim ulubionym sosem. Ja podałam z ketchupem, ziemniakami i sałatką z pomidorów. Prawda, że pyszny obiad? Składniki: 2 gotowane udka(...)ogórków kiszonych 1 duża cebula 1 żabek czosnku 1 jajko sól pieprz słodka papryka 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Ugotowane mięso (dałam z rosołu) oddzielić od kości. Skręcić przez maszynkę, a następnie skręcić cebulę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wlać do mięsa wraz z powstałym sokiem podczas tarcia (nie wyciskać) Czosnek
O kuchni z uczuciemzostaje nam kurczak, na którym gotowany był rosół, to zazwyczaj dajemy go później do zupy pomidorowej lub do krupniku . Czasami podpiekam też udka w całości z przyprawami. A dziś: kurczak w mieszance przypraw z pieczonymi ziemniaczkami - fajna opcja na drugie danie po rozgrzewającym rosole . Składniki: 4 ugotowane udka z kurczaka, mieszanka przypraw do dań z drobiu, 2 łyżki masła
Lena GotujeSkładniki: 1 duża główka czosnku 1 cebula 200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 3 szklanki rosołu drobiowego ( przepis ) 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz kilka kromek pełnoziarnistego chleba Sposób wykonania: W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym
Qchnia po prostuSkładniki: Czaniecki makaron rurka z błonnkikiem owsianym 100 gram, ugotowana pierś podwójna z rosołu, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, papryka kolorowa:zielona,żółta,czerwona 3 sztuki, pomidory 3 większe, ugotowane mini marchewki mrożone 1/2 opakowania, ugotowana fasolka szparagowa z tartą bułką 15 dag, sos pomidorowy 1 opakowanie, woda 3/4 szklanki, papryka ostra 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie(...)smaku, jogurt naturalny 4 łyżki, ser żółty salami 15 dag cebulę pokroić w kostkę i na oleju zeszklić, dodać pokrojoną pierś z rosołu, dodać pokrojone papryki oczyszczone, umyte pomidory blenderem zmiksować i wlać do wywaru, gotować z 5 minut, dodać ugotowane mini marchewki, wsypać paprykę ostrą, wlać przyprawę w płynie sos pomidorowy wsypać do 3/4 szklanki wody, wymieszać i wlać
W Mojej Kuchni Lubięrównież i wam.... Składniki: ok 1,5 kg mocno dojrzałych pomidorów(najlepiej malinówek) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 1 litr bulionu(może być odcedzony rosół z dnia poprzedniego) kilka gałązek bazylii i oregano(jak nie macie to mogą być suszone) ok 100 ml śmietanki 30 % 1 szkl. kaszki kuskus sól,pieprz Przygotowanie: W garnku roztapiam masło(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła,dusimy tak ok 30 min,od czasu do czasu mieszając ,żeby nie przywarły do dna. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie i dodajemy rosół,gotujemy jeszcze kilka minut ,żeby się wszystko razem połączyło ,na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowujemy kaszkę kuskus według przepisu na opakowaniu i podajemy
Swojskie jedzonkotortellini o dowolnym nadzieniu 25 dag świeżego szpinaku puszka białej fasoli 50 dag pomidorków koktailowych (można zastąpić zwykłymi) 1,5 szklanki rozdrobnionego mięsa z kurczaka (użyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć) 500 ml przecieru pomidorowego 2 litry bulionu np. rosołu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki 3 ząbki czosnku
Pobite gary Barbarymojego dzieciństwa. Polecam szczególnie upieczone jabłka Kaczka z jabłkami sprawiona kaczka ok 2 kg ( u mnie mrożona ) majeranek sól 4 ząbki czosnku 3-4 winne jabłka odrobina masła szkl. rosołu Kaczkę rozmrozić najlepiej w lodówce na dolnej półce, gdyż rozmrożona za szybko będzie twarda i łykowata. Natrzeć całą solą, czosnkiem, majerankiem i odstawić na co najmniej 3-4 godziny(...)stopni. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, posypać majerankiem i nadziać doprawioną kaczkę. Całą posmarować równomiernie roztopionym masłem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać rosołem i piec bez przykrycia do zrumienienia, około 1 godz. co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Gdy się dostatecznie zrumieni odwrócić na drugą stronę i powtórzyć czynność. Jeżeli skórka jest wystarczająco przyrumieniona
Pieguskowa Kuchniasię każde grzyby). Składniki: 4 szklanki kurek (lub więcej) 1 ⅓ szklanka kaszy jaglanej 4 ząbki czosnku 1 por drobno pokrojony 1 cebula drobno pokrojona 1,5 – 2 litrów rosołu łyżeczka bazylii łyżeczka tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy cebulkę i pora około 3 minut. Dorzucamy czosnek, kurki i smażymy około 5 minut. Potem(...)wrzucamy kaszę, wlewamy rosół oraz resztę przypraw. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż zrobi się gęste, mieszając od czasu do czasu aby się nie przypaliło. Podajemy ze świeżą pietruszką i np. parmezanem jeśli uwzględniacie go w swoim jadłospisie. Smacznego! Artykuł Kaszotto z kurkami (bez glutenu,paleo) pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifemarchew 300 g schab 200 g mielone 200 g czosnek 4 ząbki makaron jaki lubicie 250 g sól i pieprz ziołowy do smaku papryka czerwona ostra do smaku rosół 500 ml ( z dnia poprzedniego miałam) Wykonanie: Cukinie kroimy w kosteczkę pomidora obieramy ze skórki i tez kroimy drobno i na patelnie, smażymy do miękkości.Na drugiej patelni smażymy schab pokrojony(...)kostkę oraz mielone podlewając rosołem .Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojoną marchew i nadal dusimy.Teraz przekładamy je do cukinii i pomidorów.Dusimy razem,doprawiamy zmielonym czosnkiem oraz solą,pieprze,papryką mieloną do smaku.Pomidory i cukinii nam się rozgotują i tak ma być,mamy gotowy sos z mięskiem.Makaron gotujemy al-dente i przekładamy go do naszego sosu z warzywami
Różowa kuchniawiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu,lub z resztą pieczonego kurczaka???Potrawka się wam już przejadła,a szkoda żeby się zmarnowało.Mam dla was pastę do chlebka z wykorzystaniem takiego właśnie mięsa-zrobisz ją w 5 min i jest naprawdę pyszna-można ją również wykorzystać jako farsz do jajek lub nadzienie do roladek z szyneczki -będzie super(...)przekąska,lub po prostu podać ją na krakersach na imprezę-polecam!! Składniki: ok 20 dkg mięsa z rosołu lub pieczonego bez kości(może być kurczak,wołowina lub wieprzowina,za każdym razem będzie inny smak) 1 jajko ugotowane na twardo łyżka majonezu 3 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz Przygotowanie: Mięsko dajemy do miski,dodajemy ugotowanie jajko,majonez-rozdrabniamy blenderem,dodajemy
Swojskie jedzonkotakie które zostawiam wraz z łodygami. Należą do nich lubczyk i młode łodyżki selera. Mrożę je w całości w woreczkach strunowych, a potem dodaję do rosołu. Aromat takiego rosołu w środku zimy jest bezcenny. Wypróbujcie tę metodę koniecznie ! Jakie zioła mrozimy ? Tak naprawdę jeśli tylko posiadamy miejsce w zamrażarce lub zamrażalniku możemy mrozić wszystko. Ogranicza nas tylko nasza
Kulinarne przygody GatityJeśli nie wiemy co zrobić z mięsem z rosołu, przychodzę z kolejną propozycją. Sama nie wiedziałam co zrobić z piersią, na której ugotowałam zupę. Zazwyczaj dodaję do sałaty, do tego pomidor, ogórek itp i sałatka sama się robi. Tym razem lekka zmiana. Ponieważ przed wyjazdem musieliśmy opróżnić lodówkę - por, który tam siedział sam się prosił ;) Za to sałatka wyszła rewelacyjnie(...)naszego kanonu sałatek na imprezy. Tylko trzy składniki - to to co pewnie większość z nas lubi najbardziej. I robi się w sekundę ;-) Składniki: 1 ugotowana pierś kurczaka - np, z rosołu biała część pora 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: białą część pora kroimy w paski - delikatnie solimy i odstawiamy na chwilę ugotowaną
Gotowanie z pasjąfasolką szparagową, groszkiem i serem feta to propozycja na bardzo aromatyczny obiad, przygotowany w oparciu o sezonowe warzywa. Począwszy od podsmażonych z czosnkiem młodych ziemniaków, poprzez gotowanie na esencjonalnym rosole darów ogrodu, a zakończywszy odrobiną fety i szczypiorku, otrzymujemy pyszną jarzynówkę, która w moim odczuciu wypada znacznie lepiej niż typowa zupa warzywna czy włoskie minestrone , a przecież tamte propozycje też(...)bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw. Składniki: 500 g młodych ziemniaków oliwa extra virgin do podsmażenia duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 6 szklanek rosołu (jest to bardzo istotne, więc jeżeli nie masz, to przygotuj wywar z włoszczyzny) dwie garści fasolki szparagowej 3/4 szklanki świeżego groszku natka koperku - kilka gałązek szklanka bobu 100 ml śmietany
Poezja Smaków - blog kulinarnyLekka, aromatyczna zupka. Pyszne kurki, które uwielbiam i dobra rybka. Czego chcieć więcej? Robiąc rosół na niedzielę, to może być idealna propozycja na poniedziałkową pomidorową, szczególnie gdy w weekend udacie się z rodzinką na spacer do lasu. Bo, co jak co, ale śmiało mogę powiedzieć (to co potarzam z uporem maniaka), że sezon w pełni! Składniki: bulion * 2 filety(...)bieżącą wodą 3. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki jeśli trzeba 4. Wszystko razem gotujemy z 10 - 15 minut 5. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu 6. Podajemy z ugotowanym, ulubionym rodzajem makaronem * rdtfygnjk
Karczma Honoriettytylko, to wspaniałe danie. Mój chłodnik wzbogaciłam o nasiona Chia, które sprawiły, że stał się on jeszcze bardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku 400 ml zsiadłego mleka 250 ml gęstego(...)łyżki nasion Chia sól, pieprz Nasiona Chia wymieszać z jogurtem, przyprawić solą i pieprzem., pozostawić do napęcznienia nasion. Botwinkę pokroić na drobne kawałki, wrzucić do wrzącego rosołu i gotować przez około 3-4 minuty - botwinka powinna być lekko chrupiąca, nie można jej rozgotować. Całość pozostawić do wystudzenia. Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych
Jadło i czytadło