rosół - 7627 przepisów (strona:200/509)

Pieczone pierożki z mięsem „z rosołu” 315

Muszę przyznać, że nie przepadam za gotowanym mięsem z rosołu. Czasem, ale bardzo rzadko skuszę się na obgryzienie nóżki z kurczaka. Po prostu muszę mieć na to wyjątkową ochotę. Ale też z drugiej strony zdarza się, że potrzebuję w celach różnorakich mieć zrobiony porządny bulion, z gotowania którego zostaje mnóstwo „śmieci” w postaci warzyw no i oczywiście gotowanego mięsa. Zwykle(...)przerabiam je na rozmaite pasty, farsze, paszteciki czy sałatki. Dziś jeden z moich ulubionych przepisów, bardzo prosty zresztą. A do mojej dyspozycji były: Z rosołu: 2 nogi z kurczaka zagrodowego 250g szpondra wołowego 2 nieduże marchewki 1 pietruszka Mały por Dodatkowo: 1 łyżka klarowanego masła 1 średnia cebula Sól/pieprz/gałka muszkatołowa wg uznania i smaku 1 jajko Ciasto

Kate's Kitchen
Sposób na mięso z rosołu 146

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Czasami po ugotowaniu rosołu zostaje mi mięso, którego nikt nie chce jeść.   Rodzinka nie przepada za gotowanym mięsem. Niekiedy robię z niego galart lub farsz do krokietów w przeciwnym razie podsuszone już mięsko(...)zajada psinka. Nie tym razem!!! Dałam się na sposób. Składniki: Pozostałe mięso z rosołu: skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy Przygotowanie: Mięso opanierowałam w bułce tartej z domieszką przyprawy do kurczaka, usmażyłam na rozgrzanym oleju i wyszła pyszna kolacja. Domownikom aż się uszy trzęsły

W garach u Gosi
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską 131

Zupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami

Blendman
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 273

domu, to muszę przygotować krokiety z mięsem. Te dzisiejsze w większości robił mąż, tym bardziej mi smakowały. Krokiety to idealne danie, wtedy kiedy zostało Wam mięso np. z rosołu (może być kurczak, kaczka czy wołowina). Krokiety to danie również dla dzieci, bo jest chrupiące, składa się z naleśnika- które dzieci uwielbiają, i jest też sposobem na przemycenie gotowanych warzyw takich(...)Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska

SMYKWKUCHNI
Wolowina w sosie ostrygowym 157

wcale nie musi być droga. Ma być chuda, ale nie musi to być ligawa z rasy limousine.  U nas danie to powstało, ponieważ potrzebowaliśmy kawałka wołowiny do rosołu. A w sklepie nie został już ani jeden kawałek szpondra. Kupiliśmy więc kawałek mostka i odcięliśmy od kości chude mięso. Za całość zapłaciliśmy 6-7 zł. Więcej kosztowałby filet(...)kurczaka, dlatego warto się przełamać i kupować wołowinę.  SKŁADNIKI: 150 g chudej wołowiny 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 150 ml bulionu lub rosołu pieprz 2 cebule 1 łyżeczka posiekanego czosnku 1 łyżeczka posiekanego imbiru 1 papryka pokrojona w kostkę posiekana kapusta pekińska - tyle co papryki fasolka szparagowa - opcjonalnie (u nas tym razem

Kuchnia od dwojga
Jak wykorzystać mięso rosołowe? 174

lubię mięsa z rosołu, ale staram się nigdy nie marnować jedzenia Zawsze kombinuję więc jak można je jeszcze wykorzystać. Przedstawiam Wam jeden z pomysłów. Danie jest bardzo proste. Z poniższego przepisu wychodzą dwie porcje obiadowe. 4 udka z kurczaka ugotowane w rosole 1 średnia cebula 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka miodu 4 łyżeczki oleju 1 łyżeczka mielonego kminu

Bullio
Sałatka śledziowa z orzechami. 138

Chciałam Was zachęcić do zrobienia sałatki śledziowej, z dodatkiem słodkiej gruszki i orzechów. SKŁADNIKI: 4 matjasy 1 gruszka 1 czerwona cebula 1 marchewka z rosołu 1 pietruszka z rosołu i kawalek selera 2-3 łyżki grzybów  marynowanych 2 łyżki  przesiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć

Kuchnia Beaty
Rosół w zdrowej, azjatyckiej odsłonie z kurczakiem 188

Okres grudniowo-styczniowy jest skupiskiem zarazków. Od początku grudnia ratuje się na wszelkie możliwe sposoby, a z pomocą przychodzi rosół. Dobry na choroby i.. kaca :D Lekko inna wersja, na szybko z nutą azjatycką. W moim zamrażalniku zawsze się znajdzie zamrożone piersi z kurczaka więc próbuję wykorzystywać na wszelkie możliwe sposoby.. również by unicestwić chorobę :D Składniki(...)łyżek sosu sojowego Pietruszka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu. Doprawiamy pieprzem ziołowym, czarnym oraz sosem sojowym. Cebulę kładziemy na palnik i lekko "podpalamy". Wrzucamy do rosołu. Marchewkę obieramy, kroimy na paski i również dodajemy do gotującej się na małym ogniu zupy. Podajemy z makaronem i pietruszką

Czarnawisienka
Galaretka drobiowa 146

dużą ilością warzyw i mięsa, a niewielką ilością buliony. Prawdę powiedziawszy dla mnie jest to przystawka rodem z PRL-u – wykwintna przystawka z rosołu z dnia poprzedniego. Na wystawne przyjęcie lub imprezę w gronie znajomych nie polecam. Ale jeśli ktoś lubi tą potrawę to dlaczego jej nie robić, jest(...)udka z kurczaka 2 marchewki 2 jajka 3 łyżki groszku konserwowego 300 ml bulionu drobiowego 1 ½ łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Udka z kurczaka ugotować (można zrobić rosół wtedy będziemy mieć od razu bulion) i obrać z kości. Następnie pokroić mięso oraz ugotowane marchewki w kostkę. Ugotować jajka i pokroić w plasterki

KuchniaWeDwoje.pl
Pikantny krem kukurydziany 136

taki mróz. Dlatego postanowiliśmy się nim z Wami podzielić. Wykonanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a sam przepis jest naprawdę prosty. Zapraszamy! SKŁADNIKI: 1 litr bulionu, może być rosół wraz z włoszczyzną 1 puszka kukurydzy  1 niewielki por 1-2 ostre papryczki 2 łyżki masła (najlepiej klarowane) 2 łyżki mąki 200 ml passaty, przecieru lub pomidorów z puszki(...)bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły - nie musi się gotować, wrzucamy odcedzoną kukurydzę i pod przykryciem doprowadzamy do zagotowania

Kuchnia od dwojga
Kuchenne wariacej: Zupa pomidorowa na węgierską nutę 124

osobiście zupa bardziej smakowała przed zabieleniem śmietaną. Zupa pomidorowa na węgierską nutę Przygotuj garnek, nóż i deskę do krojenia, łyżkę, ewentualnie patelnię. Przygotuj składniki: 200-300 g wołowiny z rosołu, 1 puszkę pomidorów, 2-3 łyżki ketchupu, połowę białej części dużego pora, 3-4 ziemniaki, garść suszonej włoszczyzny, sól, pieprz ziołowy, paprykę wędzoną, paprykę słodką, paprykę ostrą, olej(...)rosołu wołowego (może być z kostki rosołowej), ewentualnie śmietanę. Wołowinę pokrój w kostkę o boku 0,5-1,0 cm. Pora przekrój wzdłuż, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w półplasterki. W garnku lub na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorącym tłuszczu obsmaż mięso. Gdy ładnie się przyrumieni, oprósz je papryką: wędzoną, słodką i ostrą. Całość dokładnie wymieszaj

blog.moje-pasje.info
Uszka ( z mięsa z rosołu ) 217

masz pomysłu co zrobić z mięsa z rosołu? Ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu! Pyszne uszka! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Uszka Gotowe uszka podajemy z barszczykiem czerwonym. Smacznego:) Składniki : 600 g mi ęsa z rosołu ( kurczak, ka czka) 370 g podgardla ( ugotowanego) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka Vegety

Sprawdzone przepisy kulinarne
Tymbaliki drobiowe 128

mięsa.  Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry. W garnku zagotować wodę  z solą, wrzucić do wrzątku groszek i gotować 10-12 minut, odcedzić. Gotowy rosół przecedzić ma go być 2 litry, wsypać żelatynę, dokładnie  wymieszać by się rozpuściła, wystudzić. Mięso oddzielić od kości, pokroić w drobną kostkę.  Marchewkę z rosołu również pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi z mięsem 124

Mięso z rosołu czasami mrożę, i gdy uzbiera się większa porcja, przygotowuję krokiety, paszteciki lub pasty do chleba. Tym razem mięso zużyłam do farszu na pierogi. Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju (będzie bardziej elastyczne) 1 niepełna łyżeczka soli 1 szklanka bardzo ciepłej wody Nadzienie: 500 g ugotowanego mięsa (u mnie filety z kurczaka(...)zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Farsz doprawić solą, pieprzem suszonym czosnkiem i odrobiną maggi. Gdyby farsz był za suchy dodać nieco rosołu lub wody. Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą

Czerwień i błękit
Pasztet dla malucha 166

zrobiłam specjalnie dla niej pasztet. Całkowicie naturalny na tyle na ile było to możliwe. Najważniejsze, że młodej smakuje. Składniki: dwa udka kurczaka kilka wątróbek drobiowych jajko bułka kajzerka rosół/bulion trzy marchewki dwie pietruszki por kawałek selera lubczyk ziele angielskie pieprz sól liście laurowe mała cebula(przypiec nad ogniem lub w piekarniku) majeranek Wykonanie: Udka zalać zimną wodą(...)pokryły całość i gotować na wolnym ogniu jak rosół(ma tylko pyrkać). Dodać warzywa i przyprawy, przypieczoną cebulę i gotować do miękkości. Wątróbkę oczyścić, podsmażyć na patelni, ostudzić. Ugotowane i ostudzone udka, warzywa, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko i przyprawić majerankiem solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką i włożyć do foremki

Pysznie & Pięknie