rosół - 7627 przepisów (strona:204/509)

Rosół z kluskami. 123

dworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki :   2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera)  kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa(...)samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy do smaku  solą lub pieprzem.Mięso wyciągamy i oddzielamy

Sama słodycz i szczypta chili
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 179

porcje): 2 szklanki czerwonej soczewicy 7 posiekanych dużych cebul 7 wyciśniętych ząbków czosnku 1 łyżeczka mielonej kurkumy 4 łyżeczki mielonego kminku oliwa z oliwek 7 szklanek rosołu z kury 3 szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki(...)wysokim garnku usmażyć na złoto z dodatkiem oliwy 6 posiekanych cebul z czosnkiem, kurkumą, papryką, kozieradką i kminkiem.  Do garnka z cebulą dodać soczewicę, rosół i wodę.  Posolić, doprawić czarnuszką lub pieprzem do smaku.  Doprowadzić zupę do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.  Resztę

Weekendy w domu i ogrodzie
Żur kujawski 199

wstawić do lodówki i przechowywać przez kolejne dwa tygodnie. Składniki na żur: 2,5 litra zimnej wody 600 gramów surowej białej kiełbasy 200 gramów boczku wędzonego włoszczyzna jak do rosołu (oprócz kapusty) 5 średnich ząbków czosnku 3 średnie cebule sok z połowy cytryny 5-6 liści laurowych 6-8 sztuk ziela angielskiego majeranek sól, pieprz do smaku niewielka ilość oleju(...)minut. Wyjmij kiełbasę i boczek z powstałego wywaru, obierz włoszczyznę i dodaj razem z pozostałymi przyprawami oraz jedną cebulą i czosnkiem do wywaru. Gotuj do miękkości warzyw (jak rosół). Przestudzoną kiełbasę obierz z flaczka, pokrój na plastry, obierz i pokrój w kostkę pozostałe dwie cebule. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć kiełbasę z cebulą, podsmaż. Zakwas przelej do miski, dodaj odrobinę

Garniec Magalie
Ramen robię rano. Ramen wieprzowy, na żeberkach 293

Wszelkie rosoły, buliony, wywary i consomme to dla mnie od zawsze synonim nadchodzącej jesieni i zimy, czyli chłodu i ogólnego rozbicia. O ile w lecie rosół zdarza nam się zjeść naprawdę rzadko, o tyle na jesieni w domu powstają albo są testowane kolejne przepisy na czyste, wyraziste wywary mięsno-warzywne. Bo nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru

Karo in the Kitchen
Biała kiełbasa zapiekana z kapustą i ziemniakami 276

mówić... bo dzisiaj wszystko musi być fit i eko .... :-) Składniki: 4-6 lasek białej kiełbasy (surowej, b. dobrej jakości) 4-6 ziemniaków 3 cebule 1/3 kapusty pekińskiej 1 szklanka rosołu przyprawa do pieczonych ziemniaków ok 2-3 łyżek oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy następnie kroimy w centymetrową kostkę. Kapustę drobno ciekamy, cebulę kroimy w piórka. Warzywa wrzucamy do miski i doprawiamy(...)odrobiną oleju i przyprawą do pieczonych ziemniaków. Następnie warzywa przekładamy na blachę do pieczenia i podlewamy rosołem. Na warzywa wykładamy kiełbaski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 40-50 min (Uwaga z włączonym termoobiegiem)           Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Czysty, aromatyczny barszcz czerwony z fasolą 222

frytki (z francuskiego to krojenie nazywamy „batonnet”), marchew i pietruszkę drobniej – na zapałki („alumette”). Fasolę wyrzucamy z puszki na sito i płuczemy pod bieżącą wodą, odkładamy. W garnku zagotowujemy rosół/bulion ze wszystkimi przyprawami (poza solą) i czosnkiem podzielonym na ćwiartki. Wrzucamy pokrojone buraki, przykrywamy całość pokrywką i na średnim ogniu gotujemy aż będą prawie miękkie – około 30 minut. Dodajemy(...)chrupiących warzyw i smaku. Świetna rozgrzewka przed drugim daniem – ale można go też podać z gorącym pasztecikiem czy kulebiakiem, a wtedy to już pełny obiad. SKŁADNIKI 1,6l bulionu / rosołu / bulionu z kostki (2 kostki jarzynowe lub drobiowe) 400-450g buraków (1 duży burak lub 2 mniejsze) 1 mała marchewka, ok.150g 1 mała pietruszka, ok.150g 1 puszka białej fasoli

Karo in the Kitchen
KURCZAK W ZIELONYM SOSIE 188

koperku.Szpinak nadaje sosu lekko kwaskowatego smaku co tak bardzo lubię w potrawach.   ugotowane mięso z kurczaka np.udka,piersi Sos: ~~~~~~~~~~~~~ 4 dag. masła 2 łyżki płaskie mąki 1.5 szkl. rosołu 0.5 szkl. śmietanki kremówki kilka liści szpinaku pół pęczka natki pietruszki pół pęczka koperku sól sok z cytryny 1 łyżka maggi ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Topimy masło,mieszamy z mąką,rozprowadzamy rosołem z kurczaka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z porów 142

porcji, robię oczywiście zawsze zupę na dwa dzionki, potrzeba: - 2 duże lub 3 średnie pory - 4 średnie ziemniaki - łyżka masła - łyżka przyprawy curry - ok. 2 litrów lekkiego rosołu - sól, pieprz, - pół szklanki śmietanki, minimum 18%, 30% nawet lepiej - koperek - 2-3 kromki pieczywa typu bagietka na osobę - kilka łyżek oliwy  Pory oczyszczam z pierwszej warstwy, odcinam części(...)uprzednim dokładnym umyciu warzyw. Kroję wszystkie na pół centymetra i dorzucam do garnka z rozgrzanym masła. Mieszam i dodaję curry. Chwilkę grzeję często mieszając. Po kilku chwilach wlewam rosół i kiedy zagotuje się dorzucam pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotuję do ich miękkości i miksuję na gładko całość. Stawiam garnek znowu na kuchence i zabielem zupę roztrzepaną śmietanką hartowana kilkoma

I tu będę miała takie te
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 211

sobie myślę, że skoro weekend, to i rosół w niejednym domu zawita ;-) Dlatego postanowiłam podzielić się z Wam pomysłem na wykorzystanie właśnie mięsa z rosołu. U mnie ta zapiekanka powstała - jak większość - z przypadku: było mięso, były białka, a reszta jakoś sama się pojawiła... A zrobiłam ją tym chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty

Czary - gary w kuchni
Sos beszamelowy 128

Składniki : 3-4 dag masła 4 łyżeczki mąki 3/4 szklanki mleka lub tyle samo śmietany słodkiej 1 żółtko sól ewentualnie dodatkowo około 1/2 szklanki rosołu, sok z cytryny Przygotowanie : Masło przesmażyć z mąką ciągle mieszając (ale nie zrumienić), odstawić z ognia Wlać mleko lub słodką śmietanę, mieszając zagotować Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać jeszcze mleka lub rosołu Po odstawieniu

Proste Potrawy
Pizza z grzybami i dodatkami oraz "Rosół z kury domowej" 169

godziny w temp. 200 stopni C. Na ostatnie 5 minut zmienić program piekarnika na grillowanie z cyrkulacją powietrza.  ----- Podobne: Simit - bajgle tureckie Podwójna zakręcona margherita Pizza z pieczarkami "Rosół z kury domowej" Nataszy Sochy to książka, która mnie zaintrygowała i tytułem, i okładką. Byłam bardzo ciekawa, w jakim celu Autorka ubrała się jedynie w maskę i kurę :) Moja ciekawość(...)kiedyś okazały swoją słabość, że pozwalają, by mężczyźni je wykorzystywali. Gdy relacje między kobietami stają się bliższe, wpadają na pewien pomysł, który budzi duże zainteresowanie wśród odwiedzających kanał YouTube. "Rosół z kury domowej" to gorzko-słodka (właśnie w takiej kolejności) lektura, która w miarę czytania daje powiew optymizmu. Mnie trochę przygnębiła na początku, ale myślę, że to dlatego

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa krem z fasolki zielonej 98

bardzo prosto i z małej ilości składników. Przepis znalazłam  tu .  Składniki: 1 łyżka masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 80 dag fasolki zielonej 1,2 litra rosołu 1 łyżka śmietany sól pieprz Cebulę i czosnek posiekać. Masło rozgrzać i zeszklić na nim cebulę i czosnek. Z fasolki odciąć ogonki i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do cebuli(...)Całość zalać gorącym rosołem i gotować około 30-45 minut. Przestudzić. Dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Całość bardzo dobrze smakuje z posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem podgrzać

Ewusiowe Smaki
Kurczak w galarecie 98

natka pietruszki  do wywaru ;  używam wszytkiego jak do zwykłego rosołu czyli pietruszka korzeń,seler por,prażona cebula ,marchew G otujemu udka razem z warzywami tak jak na rosol tylko krocej nic nie musi pyrgac czas okolo godziny wystarczajaco  pamietajmy o uzywaniu ''szumowki'' udka wyciagamy i studzimy warzywa juz nam nie beda potrzebne . Odcedzamy nasz rosol przez sitko

Viola cooks with passion
zupa krem z kalafiora 133

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały

Domowy Smak Jedzenia
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 147

ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia 20 dag  makaronu świderki 6 dużych pieczarek 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta mielonego chili Sól(...)minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką.  Zestawiam z ognia i czekam

Wanilia i Kardamon