udźca indyka ) - 0,30 dkg ryżu - 2 jajka - 1 większa cebula - 2 -3 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka czerwona mielona Dodatkowo - domowy bulion, lub rosół - boczek wędzony parzony - olej Wykonanie Kapustę myję i chwilkę gotuję we wrzątku, obieram z liści i studzę każdy osobno. Mięso mielone przekładam do większej miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony(...)pokrojonym na cienkie plasterki boczkiem i układam łączeniem do dołu gołąbki. Kolejno każdą warstwę gołąbków przekładam boczkiem i ewentualnie kapustą, która mi została. Tak przygotowane gołąbki zalewam bulionem lub rosołem tak aby całośc była przykryta do 1/3 wysokości. Naczynie wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem przez jakieś półtorej do dwóch godzin. Podczas pieczenia
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno(...)gładkie. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia
Prosto i Smacznie z Anetągotowania. Składniki: 50 dag żeberek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula dobry przecier pomidorowy bądź w sezonie pomidory sól,pieprz,czosnek liść laurowy,ziele angielskie 1 1/2 szkl rosołu natka pietruszki Żeberka kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą,pieprzem oraz smarujemy 3 ząbkami czosnku.Możemy zrobić to wcześniej,ale nie jest to konieczne.Obsypujemy je mąką(...)samym tłuszczu co żeberka.Gdy lekko się zeszkli dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki..smażymy krótką chwilę. Wszystko wkładamy do jednego garnka bądź głębszej patelni,zalewamy rosołem,dodajemy liść laurowy,ziele angielskie wg uznania,dusimy ok 40 min. Pod koniec dodajemy pomidory pokrojone w kostkę bądź przecier pomidorowy,2 -3 ząbki czosnku oraz pokrojoną natkę pietruszki - doprawiamy
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: rosół 2,5 litra, cukinia 2 średnie, warzywa mrożone 1 opakowanie/zupa wiosenna,pieczarki 30 dag małe, makaron nitki 1/2 opakowania, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana gęsta - ile potrzeba do rosołu wsypać pokrojoną w większą kostke cukinię i zagotować wsypać zupę warzywną wiosenną mrożoną, małe
W Mojej Kuchni Lubięwoli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze kawałki 2x2 cm.Z kości i nóżek zdejmujemy resztę mięsa i skórek. MIESZANIE Do rozdrobnionych składników dodaje się przyprawy i rosół w ilości takiej aby nasza mięsno-podrobowa mieszanka była dość luźna lecz nie za mocno.Dokładnie mieszamy, próbujemy jeśli trzeba dosalamy. NAPEŁNIANIE I WIĄZANIE Wymieszaną masą napełnia się słoiki(...)uklepujemy łyżką .Napełniamy nie do końca tylko około 2-3 cm.Na wierzch można dać troszeczkę rosołu z gotowania WEKOWANIE KOŃCOWE Salcesony w słoju pasteryzujemy dwa razy. Można to robić na mokro i sucho.Ja pasteryzowałem w piekarniku temp.100 stopni czas 60 min .Po 24 godz czynność pasteryzowania powtarzamy. STUDZENIE I PRZECHOWYWANIE Gdy pasteryzacja dobiegnie do końca słoiki wyjmujemy i czekamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi. Składniki 500 g boczniaków 3 łyżki masła 1 cebula 75 ml białego wina 1 szklanka rosołu 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Przygotowanie Oddzieliłem trzony od kapeluszy. Kapelusze po umyciu włożyłem na rozgrzane masło(...)podsmażyłem. Wyjąłem grzyby i na tym samym tłuszczu obsmażyłem do szklistości bardzo drobno posiekaną cebule i czosnek. Połączyłem cebulę z grzybami i szklanką rosołu, posoliłem, doprawiłem pieprzem. Dusiłem na wolnym ogniu. Gdy grzyby zrobiły się prawie miękkie wlałem wino, a na koniec duszenia dodałem śmietanę z mąką i posiekaną natką pietruszki. Zagotowałem i doprawiłem do smaku. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchenpiersi z kurczaka 250 g pieczarek 1 zielona cebulka oliwa z oliwek łyżka masła 2 liście laurowe 1 łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 150 ml rosołu 1 duża łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać kurczaka, łyżkę masła, posolić, popieprzyć. Zieloną cebulkę(...)pokroić, dodać do kurczaka. Doprawić gałką, liściem i tymiankiem. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki, dodać na patelnię. W rosole rozrobić śmietanę, musztardę i mąkę, wlać do kurczaka, wymieszać i poddusić. Podawać z makaronem. SMACZNEGO
Malinowo w kuchniPrzepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki(...)godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w makaronem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewypapryczki chili 1 papryczka habanero 1-1,5 papryki 2-3 cebule 4-5 łodygi selera naciowego łyżka masła 2 kartony/puszki krojonych pomidorów pół szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki(...)ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej wypłukanej kaszy*. Jeszcze chwilę potrzymać na gazie, do zagotowania, a potem zdjąć i zostawić na noc. Kasza przez noc napęcznieje i wchłonie wodę. *Kasze zawsze można też ugotować oddzielnie, gdy goni nas czas
Pora na poraMiewacie problem z pomysłami na wykorzystanie rosołu z poprzedniego dnia? Ja też, dlatego zabrałam się za modyfikowanie starych przepisów. Dawno, dawno temu wrzucałam Wam pomysł na zupę krem z brokułów z serkiem topionym , dziś odchudzona wersja :) Składniki: - 500 g brokułów - dwie cebule - opakowanie jogurtu naturalnego - 1,5 litra bulionu - 1 marchewka - kawałek czerwonej papryki - łyżka oleju kokosowego - mielona słodka papryka(...)łatwo - cebulę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy w garnku na oleju kokosowym, po czym zalewamy bulionem. Ja swój przyrządzałam tak jak tutaj . Wrzuciłam również machewkę, pora i paprykę z rosołu, ale można użyć surowych. Gdy bulion się zagotuje dodajemy brokuły. Jak długo gotować? Aż brokuły będą miękkie :) Powinno to zająć ok. 20-30 minut. Po tym czasie zdejmujemy zupę
Kulinarne zapędy Kokosawięc możesz użyć np. kubka, i na trzy razy dolweaj wody do ryżu, miesając od czasu do czasu. Najdłużej wchłania się pierwsza partia wody. Standardowo do risotto używa się rosołu i białego wina, ja dodaję swoje kostki rosołowe (przepis znajdziecie tu), dorzucam też szczyptę soli i czosnku suszonego. Dla jasności, bo kiedyś tak wytłumaczyłam koleżance, że ta ugotowała ryż(...)potem ugotowany gotowała z rosołem (uhm?!), suchy ryż smaż przez minutę po czym dodaj 1/3 wody, gotuj aż się cała woda wchłonie, dodaj kolejną cześć wody, mieszaj i gotuj aż się wchłonie i tak aż ryż będzie miękki. W międzyczasie ugotuj bób, przestudź i obierz. Słonecznik podpraż na suchej patelni. Wszystkie składniki umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką
greenscarfcebuli i łodyżek kopru w garnku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy tak długo, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości warzyw. Gdy warzywa już miękkie – dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy(...)kuchennego repertuaru na stałe i już zawsze tylko ciepło będziecie myśleli o koperku ;) SKŁADNIKI 1,5 litra wody + 2 kostki rosołowe (warzywna i drobiowa) lub 1,5 litra domowego rosołu 2 pęczki koperku (80g) 1 duża biała cebula (150-200g) 3 średnie ziemniaki (300g) 1 marchewka (150g) 1 pietruszka (80g) 4 łyżki masła klarowanego 3 kulki ziela angielskiego
Karo in the Kitchenłyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie
W Mojej Kuchni Lubiępowtarzam. Dostępność i pozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze(...)czosnek obrać i posiekać. Poddusić w garnku na oleju, na średnim ogniu. Dodać seler i pietruszkę obrane i pokrojone w średnią kostkę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą (bulionem lub rosołem). Płynu powinno być tyle, aby tylko zakrył warzywa. Ugotować do miękkości. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do zupy, zagotować. Wszystko razem zmiksować blenderem
Codzienna kuchnia niecodziennaGotujemy do chwili aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyłączamy i doprawiamy pieprzem. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a płyn zlewamy odmierzając 1 litr (będzie to najzwyklejszy w świecie delikatny rosół, jeśli będzie go mniej niż litr, dolejcie trochę gorącej wody) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso i warzywa kroimy w drobniejsze kawałki (oprócz pora i cebuli - tego tu nie wykorzystamy(...)innych małych naczyń wkładamy warstwami groszek, mięso, warzywa i posiekaną natkę (jeśli zdecydujecie się na jajka, to na samo dno filiżanek włóżcie po plasterku jajka). Tak wypełnione filiżanki zalewamy rosołem z żelatyna i odstawiamy do zastygnięcia
Czary - gary w kuchni