główka kapusty młodej 2 garście suszonych jabłek 1 jabłko 450 g kiełbasy (dobrej) 700 ml rosołu sól pieprz kminek oregano majeranek listek laurowy ziele angielskie 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki natka pietruszki Kapustę poszatkować niezyt drobno (ja lubię grubo) Rosół zagotować w garnku, wrzucić kapustę i mieszać aż cała się sparzy. Dodać suszone jabłka i przyprawy
Gotowanie jest łatwepieprz pieprz ziołowy szczypta chili suszone śliwki tarta bułka do panierowania na sos 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół cebuli sól pieprz pieprz ziołowy szczypta lubczyku szczypta oregano 1 szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso(...)porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki. Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody, dodać cebulę i koncentrat oraz przyprawy, gotować 5 min, po czym zmiksować przy pomocy blendera, mąkę wsypać do słoiczka, wlać trochę wody i mocno wstrząsnąć. Dodać do sosu. Gdyby był zbyt
Gotowanie jest łatwespaghetti 300 g mięsa wieprzowego 1 cukinia ok 400 g 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy szczypta chili woda lub rosół do podlania tłuszcz do smażenia Mięso pokroić w kostkę, przysmażyć razem z cebulą. Podlać rosołem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem aż do miękkości. Pod koniec dodać pokrojoną na półtalarki cukinię i jeszcze przez 10 min poddusić. Gulasz podawać
Gotowanie jest łatwenieduże papryki 0,5 szkl kaszy jaglanej 250 g mięsa drobno mielonego sól pieprz pieprz kolorowy Kamis 1 jajko szczypta czosnku niedźwiedziego 4 pomidory 3-4 szkl rosołu kawałek pora ok 10 cm 2 łyżki śmietany Kaszę ugotować w jednej szkl wody z dodatkiem soli i łyżeczki tłuszczu. Odstawić pod przykryciem. Kiedy kasza przestygnie dodać mięso, jajko przyprawić do smaku(...)nasienne i nadziać do pełna . Przykryć odciętym korzonkiem. Ustawić w niewielkim garnku. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i przekroić na kawałki, następnie włożyć pomiędzy papryki, posypać pokrojonym porem, podlać rosołem i łyżką oliwy, dodać pół łyżeczki kolorowego pieprzu. Dusić na wolnym ogniu ok 40 min. Papryki wyjąć na talerz a warzywa dobrze zmiksować przy pomocy blendera. Dodać śmietanę i zagotować
Gotowanie jest łatwepasku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego gałązka rozmarynu świeżego oregano (najlepiej same kwiatostany) 200 g młodych purchawek 1 cebula pół szkl rosołu 4 łyżki śmietany Żeberka umyć, natrzeć oliwą, oblać ostem balsamicznym, posypać solą, pieprzem , posiekanym rozmarynem i porwanymi kwiatostanami oregano (mogą być listki) Tak przygotowane żeberka odstawić na kilka godzin a nawet(...)czasie umyć i pokroić na plasterki purchawki, przysmażyć je z cebulką i odrobiną pieprzu ziołowego. Po upływie godziny z żeberek zdjąć folię , obłożyć podsmażonymi grzybami i podlać rosołem. Zmniejszyć temperaturę do 160 st i piec ok 20 min. Wyjąć żeberka, grzyby z powstałym sosem przelać do garnka , dodać śmietanę i zagotować. Podawać z ziemniakami z wody
Gotowanie jest łatwesól oregano Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem ok 3/4 szkl. Dusić pod przykryciem ok 35-40 min. Ziemniaki i dynię pokroić w kostkę takiej samej wielkości, niezbyt drobno. Dodać do udek ziemniaki i dynię oraz pokrojoną(...)paski paprykę, lekko przemieszać i dusić ( w razie potrzeby podlać rosołem lub wodą) Kiedy mięso i ziemniaki będą juz miękkie danie nałożyć na talerze, udekorować zieleniną, (u mnie świeży majeranek i polana oliwą sałata
Gotowanie jest łatwerosołu 1 szkl wody 2 ziemniaki 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 szkl pure z pieczonej dyni 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski bazylia oregano śmietana boczek wędzony surowy Pure z dyni przygotować wcześniej, Należy kawałek dyni upiec skropiony oliwą przez ok 30 min w temp 170 st z termoobiegiem, Osączyć na durszlaku i zmiksować przy pomocy blendera. Rosół
Gotowanie jest łatwemięsa (łopatka) garść grzybów suszonych 1 papryka czerwona 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szkl rosołu 1 łyżka smalcu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski szczypta bazylii szczypta oregano 1 łyżka czerwonej soczewicy 1 szkl kaszy gryczanej 2 szkl wody sól pieprz Mięso pokroić w kostkę, paprykę i cebulę w drobniejszą kosteczkę. Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować(...)kawałeczki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć cebulę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć chwilę po czym dodać mięso, smażyć aż do odparowania płynów, dodać przyprawy, paprykę i grzyby, podlać rosołem i dusić ok 30 min pod przykryciem. Pod koniec dodać soczewicę do zagęszczenia gulaszu. Pogotować jeszcze ok 10 min. W razie potrzeby podlać wodą. Kaszę ugotować z dodatkiem soli
Gotowanie jest łatwerosołu z kurczaka świerć główki kapusty ok 600 g 2 marchewki 1 cebula 4 ziemniaki kawałek pora listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego pieprz pieprz ziołowy sól selerowa 2 łyżeczki czosnek niedźwiedzi duża szczypta 4 łyżki śmietany prażony na patelni kminek Rosół wlać do garnka, włożyć wszystkie warzywa i i przyprawy, gotować do miękkości. Przed zmiksowaniem wyłowić
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego pół łyżeczki kolendry SKWORCU 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do Burito SKWORCU 2 łyżki bułki tartej sól 1 por 1 marchewka 1 szkl rosołu sól pieprz 2 łyżki oleju kluseczki gnocchi lub kopytka Mięso mielone wymieszać z jajkiem i przyprawami (kolendrę utłuc w moździerzu), dodać bułkę tartą. Formować kulki wielkości brzoskwinki i otoczyć w bułce tartej. Pora posiekać(...)kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce podsmażyć na oleju przez chwilę, następnie dodać rosół , zagotować. Włożyć do warzyw pulpety i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 min. Sos mozna potem zmiksować , ja jednak pozostawiłam nie miksowany. Podawać z kluseczkami dowolnymi. Dzięki SKWORCU jestem szczęśliwą posiadaczką wielu nowych wspaniałych przypraw i ziół które wykorzystam. Te fajne mieszanki
Gotowanie jest łatwepodwójna pierś z kurczaka sól pieprz biały curry indyjskie 1 cebula 400 g śliwek węgierek 3 łyżeczki cukru 200 ml rosołu 1 dynia hokkaido sól pieprz oliwa Pierś z kurczaka oczyścić, przeciąć jeśli obie połówki są razem, obrócić jedną tak by po złożeniu wewnętrzną stroną tworzyły całość owalną. Obwiązać sznureczkiem . W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu wrzucić posiekaną(...)cebulę i wypestkowane pokrojone w kostkę śliwki, podsmażyć, włożyć mięso i podlać rosołem, doprawić solą, cukrem, szczyptą białego pieprzu i ćwierć łyżeczki curry indyjskiego. Dusić pod przykryciem ok 30 min, po czym odkryć garnek i zredukować sos. Wyjąć mięso, zmiksować przy pomocy blendera . Dynię obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małe cząstki, ustawić w naczyniu żaroodpornym
Gotowanie jest łatwepietruszkę w kostkę, drobno na plasterki pokroić wszystkie podroby. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz , włożyć pokrojoną cebulę, podsmażyć chwilę, dodać mięso i warzywa, paprykę pokroić w kostkę, brukselkę , podlać rosołem z gotowania podrobów. ok 1 szklankę, dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem przez ok 20 min. Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę lub podprawić mąką rozrobioną w rosole, Podawać z ziemniakami
Gotowanie jest łatweudka 1 duża papryka 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 2 szkl rosołu (500 ml) sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa turecka lub inna do mięs oregano bazylia majeranek 200 ml śmietany 1 łyżka maki kukurydzianej na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko Udka umyć, oczyścić. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić udka(...)stron, Dodać pokrojone w kostkę warzywa, podlać rosołem i dodać przyprawy, Dusić pod przykryciem ok 30 min. Pod koniec podprawić śmietaną rozmieszaną z mąką kukurydzianą. Przygotować kluseczki.. Z mąki ziemniaków i jajka zagnieść ciasto . formować podłużne kluseczki w formie gnocchi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sałatką
Gotowanie jest łatwesól nadzienie 2 udka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek pora sól pieprz majeranek jajko Mięso i warzywa włożyć do garnka, doprawić tak jak doprawia się rosół i ugotować. (Rosół przyda się na zupę) mięso i warzywa wyłowić , wystudzić , oddzielić od kości i zemleć w maszynce do mięsa, dodać sól, pieprz, jajko i majeranek. Wymieszać nadzienie
Gotowanie jest łatwelitr rosołu 1 jajko 4 łyżki mąki odrobina mleka (3-4 łyżki) sól pieprz Jajo rozbełtać z mlekiem dodać mąki tyle by ciasto było gęste ale nie płynne. Przełożyć ciasto do woreczka z otworem i do wrzącego rosołu wyciskać często mieszając. Zagotować
Gotowanie jest łatwe