rosół - 7682 przepisów (strona:215/513)

Roladki z kurczaka z koperkiem. 181

całością, podkreślając wyrafinowany smak dania. Pyszności! Składniki na roladki z kurczaka z koperkiem 2 filety z kurczaka 1-1,5 łyżki siekanego koperku sól pieprz 1 cebula 400 ml rosołu 2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów 2 łyżki siekanego koperku (do sosu)      Każdy kawałek mięsa cienko rozbijamy, uważając(...)patelni, bądź rondlu rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony na złoto, pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę i smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie wlewamy rosół i dusimy na wolnym ogniu około 20-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladki, a sos zagęszczamy wlewając rozpuszczoną w kilku łyżkach wody mąkę, zagotowujemy. Jeszcze tylko wlewamy śmietankę, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Zupa z pieczonego kurczaka. 253

udko lub filet z kurczaka 1 marchewka kilka różyczek ugotowanego brokuła pół filiżanki drobnego makaronu 1 łyżka mąki 125 ml śmietany słodkiej 18 % do zup i sosów 750 ml rosołu drobiowego (może być z kostki) listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego ewentualnie przyprawa uniwersalna typu vegeta      W garnku podgrzewamy rosół, dodajemy marchewkę startą na tarce o największych

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 246

wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru(...)soli pieprz przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu 0,25 szklanki słodkiej śmietany 18% do zup i sosów     Rosół zagotowujemy, wsypujemy płatki ryżowe, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odstawiamy na 5 minut żeby płatki wciągnęły płyn i nieco przestygły. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, drobniutko pokrojoną cebulę

Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 174

wieprzowego (łopatka, gulaszowe) 1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry 2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej) 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu przyprawa do bigosu sól pieprz olej      Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części(...)tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z młodej kapusty. 204

główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i myjemy. W sporym garnku zagotowujemy wodę i wkładamy kapustę, gdy znów zacznie wrzeć gotujemy 3-5 minut(...)krokiety), układamy ściśle obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni

Rozpustne gotowanie
Gnocchi w botwinkowym sosie. 187

uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI: 1 pęczek botwinki 300 ml rosołu 100 ml śmietany 30 % 1 płaska łyżka mąki sól pieprz ser feta do podania      Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy w 2 cm kawałki, zalewamy rosołem i gotujemy

Rozpustne gotowanie
Uda z indyka "na dziko". 174

mięso i odstawiamy na co najmniej 12 godzin (kaczkę marynujemy 2 dni) w zimne miejsce. DODATKOWO: sól 60 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżka mąki 125 ml rosołu      Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy mięso z marynaty i je solimy. Po godzinie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C oraz patelnię, na której kolejno smażymy uda zaczynając(...)skąpą łyżeczkę cukru i mieszając smażymy tak długo, aż cukier będzie miał bursztynową barwę. Wówczas dodajemy płaską łyżkę mąki i chwilkę smażymy do uzyskania brunatnej zasmażki, rozprowadzamy ją w rosole i łączymy sosem z brytfanki. Doprawiamy do smaku marynatą, sos powinien mieć pikantny i posiadać wyraźnie korzenny "dziki" smak. Sos gotujemy około 2 minutki, przecedzamy, przelewamy na półmisek. Mięso porcjujemy

Rozpustne gotowanie
Pasta mięsna 158

Gotując rosół zawsze zostaje nam mięso. Można wykorzystać je na wiele sposobów do pierogów, galaretek czy klusek, albo  zrobić  pyszną pastę do chleba. Składniki: mięso z rosołu 1 gotowana marchewka 1/2 piertruszi 1/2 selera 1 ząbek czosnku koperek 2 łyżki jogurtu (majonezu) sól, pieprz   Wykonanie: Mięso z warzywami zmiksować na gładką masę. Czosnek obrać przecisnać

magiczna kuchnia Kasi
Zupa z jarmużem 195

Pikantna zupa powstała na bazie przepisu portugalskiej zupy Caldo verde. Do przygotowania dania użyłem niedzielnego rosołu. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Składniki 100 g jarmużu cebula 1,5 l rosołu (można użyć bulion warzywny) por łyżka oliwy z oliwek łyżeczka masła klarowanego kilka ziemniaków ząbek czosnku 100 ml przecieru pomidorowego 100 g chorizo w plasterkach 3 ziarenka ziela

R'n'G Kitchen
Sałatka drobiowa z owocami 199

piersi kurczaka ( po ok. 20 dag ) 1 średni ananas 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 80 ml rosołu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy dijon sałata do przybrania Przygotowanie   Filety przyprawiłem solą i pieprzem , a następnie usmażyłem(...)gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem z wody i drobno posiekałem. Filet pokroiłem w paski i wymieszałem w misce z ananasem, kukurydzą, fasolą, cebulą oraz pomidorem. Listki sałaty opłukałem , osuszyłem. Rosół wymieszałem z sokiem z cytryny, musztardą i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Sosem polałem sałatkę, posypałem bazylią i całość delikatnie wymieszałem. Podałem w misce przybranej listkami sałaty

R'n'G Kitchen
Rosół wołowy 153

Pyszny domowy rosół. Składniki 800 g wołowiny (szponder) 1 marchew 1 pietruszka 1 por 1/4 selera 1/4 kapusty włoskiej 1 cebula 6 ziarenek czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy Sól i pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Mięso umyć ,zalać 1,5 l zimnej wody ,doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień. Usunąć szumowiny i pianę. Dodać oczyszczone(...)jakiś czas dolewać zimnej wody. Kiedy mięso jest miękkie ,wyjąć je wraz z warzywami i przyprawić. Dodać cebulę i gotować jeszcze 30 min. Ugotowane warzywa pokroić ,dodać do rosołu. Przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Gicz cielęca 167

cielęce w towarzystwie warzyw. Składniki 2 gicze cielęce (po 800-900 g) 3 cebule włoszczyzna 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki oleju 500 ml rosołu cielęcego ( może być z kostki ) 3 łyżki octu z białego wina 2 łyżeczki cukru majeranek sól pieprz natka pietruszki Przygotowanie Włoszczyznę obrałem, pokroiłem na kawałki dość grube. Obrałem cebulę, pokroiłem(...)brytfance rozgrzałem olej, obsmażyłem mięso z każdej strony. Przyprawiłem solą , wyjąłem z brytfanki. Na tym samym tłuszczu podsmażyłem pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodałem koncentrat pomidorowy. Wlałem wino i rosół, ocet winny, włożyłem gicze, wstawiłem na 2,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. ( drugi poziom od dołu ). Co jakiś czas polewałem tworzącym się sosem. Pod koniec gotowania

R'n'G Kitchen
Zupa z soi 159

Japonii soja nazywana jest mięsem z pól ,łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku  łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez noc w zimnej wodzie. Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę

R'n'G Kitchen
Jaja na jarzynie ze szpinaku i porów 159

Propozycja na kolację Składniki 500 g porów 500 g szpinaku 150 g surowej szynki 50 g masła 40 g mąki 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml rosołu mięsnego sól pieprz czarny świeżo starta gałka muszkatołowa 4 jaja Przygotowanie   Pory przekroiłem wzdłuż, umyłem, oczyściłem a następnie pokroiłem w cienkie krążki. Szpinak dokładnie umyłem, przebrałem i dość grubo pokroiłem. Szynkę(...)szynki dodałem pory, dusiłem je 3 minuty na słabym ogniu. Dodałem szpinak, dusiłem pod przykryciem, aż liście zmiękły i puściły sok. Tak przygotowaną jarzynę oprószyłem mąką, zasmażyłem. Rozprowadziłem rosołem i winem. Zagotowałem i pod przykryciem trzymałem na słabym ogniu ok. 7 minut. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W międzyczasie ugotowałem jajka na półmiękko. Obrałem , przekroiłem na pół

R'n'G Kitchen